Na czym polega patent sprytnej internautki? W filmiku wstawionym do sieci, dziewczyna zastosowała trik rodem z najlepszych restauracji. Przed przyprawieniem frytek i przed ich upieczeniem, kawałki ziemniaków należy moczyć w wodzie przez ok. godzinę, a potem dodać do nich odrobinę skrobi ziemniaczanej. Dzięki temu właśnie są tak mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz i przede wszystkim przepyszne w smaku.
Co prawda internautka, która wstawiła przepis na frytki na TikToka, do ich przygotowania użyła batatów, czyli słodkich ziemniaków z importu, gwarantujemy wam, że sprytny patent z moczeniem zda egzamin także w przypadku zwykłych, polskich ziemniaków.
Przepis na pieczone frytki z batatów z TikToka
Składniki:
- 1 kg batatów lub jednej z bardziej słodkich odmian zwykłych, polskich ziemniaków (wybierzcie duże sztuki, z których wykroicie okazałe, sporych rozmiarów frytki)
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
- Łyżeczka pieprzu
- Łyżeczka słodkiej papryki
- Inne, dowolne, ulubione przyprawy
- Gruba sól morska lub zwykła
Przygotowanie:
- Bataty lub ziemniaki umyjcie, obierzcie ze skórki i pokrójcie w długie słupki.
- Przełóżcie bataty lub ziemniaki do miski i zalejcie je wodą. Odstawcie ziemniaki na ok. godzinę.
- Po upływie 60 min, ziemniaki dokładnie wysuszcie, najlepiej za pomocą ręcznika papierowego.
- Przełóżcie ziemniaki z powrotem do miski, dodajcie olej lub oliwę, a także przyprawy.
- Wymieszajcie dokładnie ziemniaki i dodajcie do nich mąkę ziemniaczaną.
- Wymieszajcie całość raz jeszcze.
- Wyłóżcie bataty lub ziemniaki pokrojone na frytki na blachę.
- Nagrzejcie piekarnik do temperatury ok. 160 st. C.
- Pieczcie przez ok. 30 min.
- Posólcie frytki dopiero po upieczeniu.
- Podawajcie z ketchupem, sosem czosnkowym lub z grubą solą morską.
- Smacznego!
@polsonsquad ##frytki ##frytkizbatata ##domowefrytki ##fryteczki ##keczup ##bataty ##ziemniaczki ##fitfastfood ##pieczoneziemniaki ##pysznejedzonko ##jedzonko ##mniam ##pyszne
♬ Astronaut In The Ocean - Masked Wolf
O tym, że frytki pieczone są znacznie zdrowsze od tych smażonych, nie trzeba nikogo przekonywać. Wiecie jednak co dzieje się z olejem w fast-foodach po kolejnym smażeniu? Koniecznie przeczytajcie nasz artykuł na ten temat.
Czytaj także: