Ten przepis na frytki podbił internet. Cały sekret w 1 prostym triku
Adobe Stock
Newsy

Ten przepis na frytki jak z restauracji podbił internet. Cały sekret w 1 prostym triku

Na TikToku furorę zrobił krótki filmik z przepisem na pieczone frytki. Wypróbujcie go razem z nami!
Hubert Rój
maj 18, 2021

Na czym polega patent sprytnej internautki? W filmiku wstawionym do sieci, dziewczyna zastosowała trik rodem z najlepszych restauracji. Przed przyprawieniem frytek i przed ich upieczeniem, kawałki ziemniaków należy moczyć w wodzie przez ok. godzinę, a potem dodać do nich odrobinę skrobi ziemniaczanej. Dzięki temu właśnie są tak mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz i przede wszystkim przepyszne w smaku.

Co prawda internautka, która wstawiła przepis na frytki na TikToka, do ich przygotowania użyła batatów, czyli słodkich ziemniaków z importu, gwarantujemy wam, że sprytny patent z moczeniem zda egzamin także w przypadku zwykłych, polskich ziemniaków.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pieczone frytki z batatów z TikToka

Składniki:

  • 1 kg batatów lub jednej z bardziej słodkich odmian zwykłych, polskich ziemniaków (wybierzcie duże sztuki, z których wykroicie okazałe, sporych rozmiarów frytki)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Łyżeczka pieprzu
  • Łyżeczka słodkiej papryki
  • Inne, dowolne, ulubione przyprawy
  • Gruba sól morska lub zwykła

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Bataty lub ziemniaki umyjcie, obierzcie ze skórki i pokrójcie w długie słupki.
  2. Przełóżcie bataty lub ziemniaki do miski i zalejcie je wodą. Odstawcie ziemniaki na ok. godzinę.
  3. Po upływie 60 min, ziemniaki dokładnie wysuszcie, najlepiej za pomocą ręcznika papierowego.
  4. Przełóżcie ziemniaki z powrotem do miski, dodajcie olej lub oliwę, a także przyprawy.
  5. Wymieszajcie dokładnie ziemniaki i dodajcie do nich mąkę ziemniaczaną.
  6. Wymieszajcie całość raz jeszcze.
  7. Wyłóżcie bataty lub ziemniaki pokrojone na frytki na blachę.
  8. Nagrzejcie piekarnik do temperatury ok. 160 st. C.
  9. Pieczcie przez ok. 30 min.
  10. Posólcie frytki dopiero po upieczeniu.
  11. Podawajcie z ketchupem, sosem czosnkowym lub z grubą solą morską.
  12. Smacznego!
@polsonsquad

##frytki ##frytkizbatata ##domowefrytki ##fryteczki ##keczup ##bataty ##ziemniaczki ##fitfastfood ##pieczoneziemniaki ##pysznejedzonko ##jedzonko ##mniam ##pyszne

♬ Astronaut In The Ocean - Masked Wolf

O tym, że frytki pieczone są znacznie zdrowsze od tych smażonych, nie trzeba nikogo przekonywać. Wiecie jednak co dzieje się z olejem w fast-foodach po kolejnym smażeniu? Koniecznie przeczytajcie nasz artykuł na ten temat.

Czytaj także:

Komentarze
maklowicz frytki
ONS/Adobe Stock
Newsy Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku - Makłowicz zdradził przepis na frytki idealne. Z pewnością tak ich nie robiliście
Smakują zupełnie inaczej niż tradycyjne frytki!
Magda Borucińska
grudzień 10, 2020

Wydawałoby się, że domowe frytki to jedna z najprostszych rzeczy, które można zrobić – w końcu to tylko wrzucenie obranych i pokrojonych ziemniaków do rozgrzanego tłuszczu. Ale według Roberta Makłowicza większość z nas robi to błędnie. W jednym ze swoich filmów umieszczonych na Youtubie podzielił się z fanami najlepszą metodą na przygotowanie tego przysmaku. Ten niezwykle popularny przysmak, który parę lat temu szturmem zwojował polskie restauracje i fast food można z łatwością przygotować w domu. Czym frytki belgijskie różnią się od zwykłych? To co różni frytki belgijskie od tych zwykłych, które znamy wszyscy to przede wszystkim proces smażenia. Odbywa się on dwukrotnie w różnych temperaturach. To właśnie dzięki tej metodzie frytki są wyjątkowo puszyste i kremowe w środku oraz bardzo chrupiące na zewnątrz. Nie chłoną tak dużo tłuszczu jak podczas tradycyjnego jednoetapowego smażenia. Ziemniaki na frytki Do zrobienia frytek belgijskich Makłowicz poleca ziemniaki typu C – to właśnie ten typ warzywa zawiera mniej wody, ale dużo więcej skrobi w porównaniu z innymi odmianami. Dzięki temu nie rozpadają się podczas obróbki cieplnej; nadadzą się również doskonale do przyrządzenia klusek. Ziemniaki należy pokroić w trochę grubsze słupki niż zazwyczaj – dzięki temu uzyskamy więcej kremowego wnętrza i zarazem więcej chrupiącej skorupki na zewnątrz. Co ciekawe, to właśnie Belgia jest matką tego przysmaku. Pierwotnie do jego usmażenia wykorzystywano łój wołowy, który obecnie został zastąpiony fryturą lub olejem. Jak zrobić frytki belgijskie? Składniki 1 kilogram ziemniaków, najlepiej typu C Olej do smażenia 1 łyżka cukru Zimna woda Termometr Przygotowanie Obierz i pokrój ziemniaki w grubsze...

Przeczytaj
pieczone udka przepis
Gotujmy.pl/Megg
Newsy Mięsko na obiad musi być. Przepis na nieziemsko pysznego kurczaka z chrupiącą skórką
Kurczak to jedno z najczęściej przyrządzanych na obiad mięs. Nic dziwnego, jego smak jest przecież powalający, a ilość kulinarnych możliwości nieograniczona. Jeśli jeszcze nie próbowaliście udek z piekarnika, musicie nadrobić zaległości! Ten przepis powala na kolana.
Weronika Kępa
grudzień 10, 2020

Chrupiąca skórka i soczyste mięso – tego właśnie pragną Polacy, kiedy myślą o naprawdę smacznym obiedzie. Na szczęście, przy takich zachciankach nie trzeba od razu zamawiać stolika w restauracji. Tego typu danie możecie przyrządzić w swoim domu. Z pewnością nie sprawi wam większej trudności.  Przepis na pieczone udka z kurczaka Będziesz potrzebować 800 gramów udek lub pałek z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka masła Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, tymianek Przygotowanie Mięso dokładnie umyj. W małej miseczce umieść oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, oregano i tymianek. Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną miksturą natrzyj umyte udka lub pałki z kurczaka. Mięso umieść w dowolnym naczyniu żaroodpornym i polej resztką marynaty. Jeśli przyrządzasz udka koniecznie pamiętaj, by położyć je skórką do góry. Jeśli pałki ich ułożenie nie ma większego znaczenia. W naczyniu żaroodpornym umieść również dwa obrane i zgniecione nożem ząbki czosnku (nie przeciskaj ich przez praskę) oraz kawałek masła. Mięso piecz w nagrzanym do 220 st. C. Przez pierwszą godzinę trzymaj je pod przykryciem, tak aby doszły w środku. Po upływie tego czasu powinieneś je odkryć i smażyć jeszcze przez ok. 40 minut, tak aby skórka mogła się ładnie zarumienić. W czasie pieczenia nie zapominaj o polewaniu mięsa wypływającymi z jego wnętrza sokami. Gotowe! Tak przygotowane udka najlepiej smakują z ziemniakami. Możecie przyrządzić z nich puree, ale równie dobrze wystarczy, że podpieczecie je w piekarniku. Do potrawy idealnie pasują również domowe frytki.

Przeczytaj
ziemniaki pieczone przepis
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy Ziemniaczki pieczone w całości - zróbcie je właśnie w ten sposób, a będą niesamowicie chrupiące
Pieczone ziemniaczki to świetny pomysł na leniwy, niedzielny obiad. Ich przyrządzenie nie zajmie wam wiele czasu i z pewnością wywoła uśmiech na twarzach waszych najbliższych.
Weronika Kępa
grudzień 15, 2020

Jeśli wasze ziemniaki mają ładne skórki, do tej potrawy nie musicie ich obierać. Dzięki temu warzywo będzie miało lepszy smak i zachowa cenne wartości odżywcze. W takim przypadku wystarczy, że dokładnie je umyjecie i wyszorujecie przy pomocy gąbki. Jeśli jednak skórka waszych ziemniaków do niczego się nie nadaje, lepiej będzie jeśli ją usuniecie. Przepis na pieczone ziemniaczki Składniki 1 kilogram ziemniaków 4 łyżki oleju 100 gramów masła Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, tymianek Przygotowanie Oczyszczone lub obrane ziemniaki ponacinajcie wszerz w cienkie plastry. Pamiętajcie jednak, żeby nie przeciąć ich całkowicie do końca. Inaczej danie nie wyjdzie. Blachę z piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia. W małej miseczce umieśćcie olej, szczyptę soli, pieprzu, słodką paprykę oraz tymianek. Całość wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą wysmarujcie ponacinane ziemniaki, a następnie zacznijcie je układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Dla lepszego efektu możecie je również owinąć folią aluminiową, koniecznie matową stroną do zewnątrz. W nagrzanym do 180 st. C piekarniku umieśćcie wasze ziemniaczki i pieczcie przez ok. 30 minut. Po upływie tego czasu otwórzcie piekarnik i na każdym ziemniaku umieśćcie kawałek masła. Następnie zamknijcie piekarnik i pieczcie jeszcze przez kolejne 30 minut. Gotowe! Tak przygotowane ziemniaki z powodzeniem możecie serwować jako dodatek do mięs i ryby, ale również jeść je samodzielnie, na przykład z dodatkiem mozzarelli lub gzika. Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj
Frytki
matthiasboeckel/pixabay.com
Przepisy Znamy sposób na chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku frytki. Sekret tkwi w...
Przyrządzenie smażonych w oleju ziemniaków to na pierwszy rzut oka nic skomplikowanego. Jednak sami przyznacie, że frytki frytkom nierówne. Aby były idealnie chrupiące z zewnątrz i niesamowicie miękkie w środku należy do nich dodać… cukier!
Weronika Kępa
listopad 21, 2020

Podawane w restauracjach typu fast-food frytki nie mogą się równać do tych przyrządzonych samodzielnie w domu! Świeże ziemniaki wiadomego pochodzenia to w końcu nie to samo co wrzucona na gorący olej mrożonka. Ich przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje nie więcej niż 30 minut. Wystarczą trzy składniki, żeby wszystko wyszło idealnie! Przepis na domowe frytki Będziesz potrzebować 1 kg ziemniaków 1 łyżeczka cukru Olej do smażenia Przygotowanie Ziemniaki obierz i pokrój wzdłuż na plastry o grubości ok. 1 cm. Następnie pokrój je tak, aby powstały symetryczne słupki. Całość umieść w misce z zimną wodą, która oczyści je ze skrobi uwolnionej podczas krojenia. Z miski z ziemniakami wylej wodę, a następnie zalej pokrojone warzywa wrzątkiem i dodaj cukier. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 12 minut. To sprawi, że ziemniaki nabiorą wyższej temperatury, a cukier wniknie w ich struktury oraz nada miękkości i chrupkości. Po upływie tego czasu ponownie odcedź ziemniaki z wody, a następnie wyłóż je na kawałek ręcznika papierowego i delikatnie osusz. W frytkownicy lub dużym garnku rozgrzej olej do ok. 150 st. C, a następnie umieszczaj w nim frytki porcjami. Ważne jest, by nie wrzucić wszystkich naraz, wtedy istnieje ryzyko, że nie zrobią się tak jak powinny. Ziemniaki smaż do momentu aż nie wypłyną na powierzchnię. Kiedy już to się stanie należy je wyciągnąć i przełożyć do naczynia, w którym będą mogły się nieco ostudzić. Po kilku minutach wyjęte wcześniej z oleju frytki ponownie zanurz w tłuszczu i tym razem smaży aż do uzyskania ładnego, złotego koloru. Tak przygotowane frytki umieść na ręczniku papierowym i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Gotowe! Tak przygotowane domowe frytki najlepiej smakują z burgerem, żeberkami lub...

Przeczytaj