Ten przepis na frytki podbił internet. Cały sekret w 1 prostym triku
Adobe Stock
Newsy

Ten przepis na frytki jak z restauracji podbił internet. Cały sekret w 1 prostym triku

Na TikToku furorę zrobił krótki filmik z przepisem na pieczone frytki. Wypróbujcie go razem z nami!

Na czym polega patent sprytnej internautki? W filmiku wstawionym do sieci, dziewczyna zastosowała trik rodem z najlepszych restauracji. Przed przyprawieniem frytek i przed ich upieczeniem, kawałki ziemniaków należy moczyć w wodzie przez ok. godzinę, a potem dodać do nich odrobinę skrobi ziemniaczanej. Dzięki temu właśnie są tak mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz i przede wszystkim przepyszne w smaku.

Co prawda internautka, która wstawiła przepis na frytki na TikToka, do ich przygotowania użyła batatów, czyli słodkich ziemniaków z importu, gwarantujemy wam, że sprytny patent z moczeniem zda egzamin także w przypadku zwykłych, polskich ziemniaków.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pieczone frytki z batatów z TikToka

Składniki:

  • 1 kg batatów lub jednej z bardziej słodkich odmian zwykłych, polskich ziemniaków (wybierzcie duże sztuki, z których wykroicie okazałe, sporych rozmiarów frytki)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Łyżeczka pieprzu
  • Łyżeczka słodkiej papryki
  • Inne, dowolne, ulubione przyprawy
  • Gruba sól morska lub zwykła
Zobacz także
frytki z mcdonalds

Przez całe życie źle jedliście frytki z McDonald’s. Wiedzieliście, że pudełko ma ukryte zastosowanie? Będziecie w szoku

frytki przepis

Zanurzcie w tym surowe frytki, a po usmażeniu będą cudownie złote i chrupiące. Dzieciaki oszaleją

Przygotowanie:

  1. Bataty lub ziemniaki umyjcie, obierzcie ze skórki i pokrójcie w długie słupki.
  2. Przełóżcie bataty lub ziemniaki do miski i zalejcie je wodą. Odstawcie ziemniaki na ok. godzinę.
  3. Po upływie 60 min, ziemniaki dokładnie wysuszcie, najlepiej za pomocą ręcznika papierowego.
  4. Przełóżcie ziemniaki z powrotem do miski, dodajcie olej lub oliwę, a także przyprawy.
  5. Wymieszajcie dokładnie ziemniaki i dodajcie do nich mąkę ziemniaczaną.
  6. Wymieszajcie całość raz jeszcze.
  7. Wyłóżcie bataty lub ziemniaki pokrojone na frytki na blachę.
  8. Nagrzejcie piekarnik do temperatury ok. 160 st. C.
  9. Pieczcie przez ok. 30 min.
  10. Posólcie frytki dopiero po upieczeniu.
  11. Podawajcie z ketchupem, sosem czosnkowym lub z grubą solą morską.
  12. Smacznego!
@polsonsquad

##frytki ##frytkizbatata ##domowefrytki ##fryteczki ##keczup ##bataty ##ziemniaczki ##fitfastfood ##pieczoneziemniaki ##pysznejedzonko ##jedzonko ##mniam ##pyszne

♬ Astronaut In The Ocean - Masked Wolf

O tym, że frytki pieczone są znacznie zdrowsze od tych smażonych, nie trzeba nikogo przekonywać. Wiecie jednak co dzieje się z olejem w fast-foodach po kolejnym smażeniu? Koniecznie przeczytajcie nasz artykuł na ten temat.

Czytaj także:

placki ziemniaczane
Adobe Stock
Newsy
Poznajcie sekret idealnie pysznych placków ziemniaczanych. Ten 1 trik stosują najlepsi kucharze
Idealnie chrupiące z wierzchu, a delikatne w środku - takie powinny być placki ziemniaczane. Kucharze stosują jeden trik, dzięki któremu zawsze wychodzą perfekcyjnie. Sprawdźcie koniecznie ten patent!

Ze śmietaną, jogurtem naturalnym, ketchupem, gulaszem, a nawet cukrem! Jest wiele propozycji podania tego dania, każdy preferuje inną formę, ale zdecydowanie nikt nie jest w stanie obok nich przejść obojętnie. Dzięki zastosowaniu jednego patentu kucharzy, wasze placki będą jeszcze lepsze i bardziej chrupiące! Idealne ziemniaki na placki ziemniaczane Wbrew pozorom ziemniak ziemniakowi nierówny, toteż nie każda odmiana sprawdzi się przy przygotowywaniu tej potrawy. Robiąc zakupy warto zwrócić na to uwagę, gdyż nie smaczne placki będą konsekwencją złego wyboru. Najlepsze będą ziemniaki mączyste, które zawierają dużo skrobi . Dzięki temu masa ziemniaczana będzie bardziej zwięzła, a same ziemniaki nie będą miały tyle wody, co nie będzie jej rozwadniać. Ile maki dodać do placków ziemniaczanych? Przygotowanie placków ziemniaczanych wydaje się być banalną czynnością. Nic bardziej mylnego. Łatwo jest popełnić błąd, który spowoduje iż placki będą niesmaczne i gumowate. Kwestia leży w ilości dodanej mąki. Kucharze przyznają, że na 1 kilogram ziemniaków wystarczą 2 łyżki mąki pszennej . Im mniej mąki tym będą bardziej chrupiące z wierzchu, a w środku delikatne. Jeśli przesadzicie z jej ilością, to niestety nie będą aż tak dobre. Zapamiętajcie ten patent, by więcej nie popełniać tego błahego kroku. Przepis na placki ziemniaczane Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka skrobi ziemniaczanej sól pieprz tłuszcz do smażenia Wykonanie: Ziemniaki i cebulę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce na drobnych oczkach. Odstawcie na chwilę, aby ziemniaki puściły sok. Następnie odciśnijcie je z nadmiaru wody i przełóżcie do drugiej miski.  Z dna pierwszej miski...

Jak zrobić placki ziemniaczane ze skwarkami. Najprostszy przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić placki ziemniaczane ze skwarkami? Najprostszy przepis
Jedliście kiedyś placki w taki sposób? Podobno jeszcze kilkanaście lat temu, właśnie tak swoje ziemniaczane cuda podawały niektóre babcie.

Niecodzienność tego przepisu polega nie tylko na podaniu placków ziemniaczanych z mięsnym dodatkiem w postaci skwarków. Cała tajemnica ich smaku leży w innym miejscu. Chodzi o ich upieczenie zamiast tradycyjnego smażenia. Pieczenie po babcinemu, w idealnym świecie, powinno odbyć się w piecu na kuchni kaflowej opalanym tradycyjnie węglem czy najlepiej drewnem. W dzisiejszych czasach tego typu gotowanie niestety odchodzi do przeszłości. Mimo wszystko, warto jednak przetestować ten przepis chociażby w normalnym elektrycznym piekarniku. Różnica w smaku może być dla niektórych całkiem zaskakująca. Jeżeli polubicie pieczone placki ziemniaczane, nie wahajcie się także wypróbować przepisu na babkę ziemniaczaną. Przepis na pieczone placki ziemniaczane ze skwarkami Składniki: 1 kg ziemniaków 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko 1 ząbek czosnku Mała cebula 30 dag boczku Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o małych oczkach. W razie potrzeby odciśnijcie nadmiar wody z ziemniaków. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę, a cebulę zetrzyjcie na tarce tak jak ziemniaki. Dodajcie do startych warzyw jajko, mąkę, doprawcie solą i pieprzem i dobrze wymieszajcie. Przygotujcie blachę i obficie wysmarujcie ją olejem lub smalcem. Kiedy blacha z tłuszczem dobrze nagrzeje się już w piecu lub w piekarniku, wyłóżcie na nią masę ziemniaczaną małymi porcjami, tak jak podczas tradycyjnego smażenia placków na patelni. Pieczcie placki z obu stron na ładny, złoty kolor. Boczek pokrójcie w drobną kostkę i podsmażcie na patelni. Placki podawajcie na talerzyku z podsmażonym boczkiem. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Czytaj także: Przepis na chrupiące placki...

Dodajcie ten 1 składnik do pieczonych ziemniaków. Będą zawsze chrupiące
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie ten 1 składnik do pieczonych ziemniaków. Dzięki niemu będą zawsze chrupiące
Są takie kucharskie sztuczki, które powodują, że tym, którzy je znają, dania zawsze wychodzą idealne. Chcecie spróbować?

Pieczone ziemniaki nie zawsze wychodzą zachwycająco. Czasem zamiast chrupiących wyjmujecie z piekarnika miękkie. Takie ziemniaki nie mają ani odpowiedniego smaku, dla którego sięgamy po ten rodzaj dania, ani odpowiednio chrupkiej konsystencji. Jest jeden składnik, który możecie dodać do gotowania ziemniaków przed pieczeniem, który spowoduje, że wierzchnia część ziemniaka stanie się mączysta i będzie doskonałą bazą chrupiącej skórki, gdy już przełożycie ziemniaki do piekarnika. Tym składnikiem jest soda oczyszczona. Czy soda oczyszczona jest niebezpieczna dla żołądka? Pamiętacie pewnie, że zawsze mówiło się o tym, jak niezdrowe są ziemniaki gotowane w punktach zbiorowego żywienia, z dodatkiem sody oczyszczonej. Soda w tych przypadkach była dodawana w dużej ilości, do wielu dań (ziemniaków, mięsa). Dzięki niej potrawy szybciej miękły i nie trzeba ich było długo gotować czy dusić. Panowało powszechne przekonanie, że dolegliwości żołądkowe, które można mieć po zjedzeniu obiadu w stołówce, wynikały z dodania sody do ziemniaków. Oczywiście, to było możliwe, jeśli sody do ziemniaków trafiało dużo, a do tego trafiała i do pozostałych potraw.  Tymczasem także inne substancje mogą powodować podobne podrażnienia żołądka. Są to: Używki. W tym kawa, mocna herbata, alkohol, nikotyna Napoje gazowane Gęste buliony, rosoły, wywary na kościach oraz wywary grzybowe Sama soda oczyszczona nie jest szkodliwa dla zdrowia. Jednak jak każdy dodatek, powinna być używana w rozsądnych ilościach. Do czego nadal używa się sody w kuchni? Jajka na twardo. Soda dodana do gotowania jajek powoduje, że łatwiej je obierzecie Świąteczne pierniczki. Dzięki sodzie będą puszyste i miękkie Wypieki. Sodą można używać oprócz lub zamiast proszku do...

Przepis na pieczoną flądrę. Pyszna i chrupiąca, lepsza niż nad morzem
Gotujmy.pl/ziutula
Newsy
Przepis na pieczoną flądrę. Pyszna i chrupiąca, lepsza niż nad morzem
Pieczona flądra z wierzchu chrupiąca, a w środku delikatna i soczysta – koniecznie podajcie ją z pieczonymi ziemniakami. Raz spróbujcie tak przyrządzonej ryby, a już nigdy więcej nie spojrzycie na tę przygotowywaną w głębokim tłuszczu.

Doskonała i przyjemnie chrupiąca flądra upieczona np. w piekarniku jest o wiele zdrowszą wersją ryby, którą znamy wszyscy z nadmorskich miejscowości. Smażona w głębokim tłuszczu, który rzadko jest wymieniany, nie jest najzdrowszą opcją. Ziutula, użytkowniczka gotujmy.pl, podzieliła się przepisem na pyszną flądrę z urządzenia do pieczenia bez tłuszczu, ale spokojnie możecie również skorzystać z piekarnika. Poleca podawać ją z pieczonymi ziemniakami oraz surówką z kiszonej kapusty. Poniżej znajdziecie na nie przepisy. Przepis na pieczoną flądrę Składniki 4 świeże flądry (średniej wielkości) 2 łyżki oleju (najlepiej rzepakowego) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu Przygotowanie Flądry umyjcie i oczyśćcie. Posmarujcie je olejem i natrzyjcie przyprawami: pieprzem i solą. Pieczcie w urządzeniu do pieczenia bez tłuszczu przez 10 minut w 180 stopniach. Następnie zmniejszcie temperaturę i pieczcie przez kolejne 15 minut w 160 stopniach. Przepis na pieczone ziemniaki z przyprawami Składniki 1kg ziemniaków 2 litry wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta lub Kucharek Pół łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie Ziemniaki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w cienkie talarki lub słupki. Do miski wlejcie zimną wodę, rozpuśćcie w niej cukier i dodajcie ziemniaki. Odstawcie na 30 minut. Następnie odcedźcie ziemniaki i osuszcie je. W miseczce połączcie olej z przyprawami, wylejcie go na ziemniaki i dokładnie rozsmarujcie. Ziemniaki wsypcie do nagrzanego urządzenia do pieczenia bez tłuszczu. Pieczcie przez 15 minut w 180 stopniach, a następnie przez 25 minut w 160 stopniach. Przepis na surówkę z kiszonej kapusty do ryby...