Produkty spożywcze często mają w swoim składzie ukryte - pod tajemniczymi znakami - różne dodatki. Są to zazwyczaj wszelkiego rodzaju ulepszacze, wzmacniacze smaku i spulchniacze. Niestety, nie wnoszą one nic dobrego, a jedynie mogą powodować negatywne konsekwencje w naszym organizmie. Podczas zakupów warto przyglądać się składom, aby uniknąć przykrych niespodzianek.

Świadome zakupy 

Udając się na zakupy, warto przyglądać się składom kupowanych rzeczy. Jednym z głównych wyznaczników dobrych produktów, jest krótka lista składników. Tutaj sprawdza się zasada, im krótsza, tym lepsza. Wówczas będziecie mieć pewność, że dany artykuł nie zawiera w swoim składzie dodatkowych ulepszaczy. Poza tym, warto zwrócić uwagę czy, aby przypadkiem, wśród dodatków nie ma pewnych bezużytecznych rzeczy jak cukier, olej palmowy czy syrop gluzkozowo-fruktozowy. To składniki, które są zupełnie zbędne w artykułach spożywczych, a jedynie pogarszają ich jakość. 

Tajemnicze dodatki w składzie

Aby świadomie dokonywać wyborów podczas robienia zakupów, warto wcześniej zapoznać się z najczęściej pojawiającymi się dodatkami w produktach. Zazwyczaj nie są one potrzebne i nie wnoszą wartościowych składników, a jedynie obniżają jakość poszczególnych rzeczy. Mogą również powodować zmiany w organizmie, które będą mniej lub bardziej poważne, a także mieć różne inne działanie. Aby uniknąć nieprzewidzianych konsekwencji, warto dobrze zapoznać się z artykułami, jakie lądują w naszym koszyku. 

Niebezpieczny produkt na sklepowych półkach 

Jak się okazało, we wszystkich sklepach spożywczych znajdują się produkty niebezpieczne dla zdrowia. Chodzi mianowicie o wszelkie artykuły marynowane w solance o wysokim stężeniu. W swoim składzie zawierają one pewne azotany, które w organizmie człowieka, rozkładają się na azotyny i tlenki. W konsekwencji powstają niebezpieczne związki, powodujące powstawanie nowotworów, przykładowo żołądka. Dlatego też zaleca się unikanie produktów marynowanych oraz konserwowanych solą, gdyż zatruwają one organizm i mają działanie rakotwórcze.

Zobacz także:

Skutki nadmiaru soli w diecie 

Mimo iż sól to najczęściej wykorzystywana przyprawa w codziennej kuchni, jest ona również dosyć niebezpieczna dla organizmu. Może powodować wiele niebezpiecznych konsekwencji, które przynoszą negatywne efekty. Do negatywnych skutków będących następstwem nadmiaru soli w diecie, należy zaliczyć podwyższone ciśnienie krwi, zwiększone ryzyko wystąpienia zawału serca lub udaru mózgu, zatrzymywanie wody w organizmie czy pojawianie się różnych obrzęków. Przy stosowaniu tej przyprawy należy zachować zdrowy rozsądek, aby nie nabawić się przykrych efektów.
 

Czytaj także: