Ten produkt znajduje się w każdym sklepie. Okazało się, że jest trujący i może powodować raka
Adobe Stock
Newsy

Ten produkt znajduje się w każdym sklepie. Okazało się, że jest trujący i może powodować raka

Często podczas zakupów wiele osób nie zwraca uwagi na produkty wkładane do koszyka. To błąd! Sporo artykułów spożywczych zawiera w składzie zbędne dodatki, a jak się okazuje, niektóre z nich mogą powodować poważne choroby.
Aleksandra Żarkiewicz
kwiecień 01, 2021

Produkty spożywcze często mają w swoim składzie ukryte - pod tajemniczymi znakami - różne dodatki. Są to zazwyczaj wszelkiego rodzaju ulepszacze, wzmacniacze smaku i spulchniacze. Niestety, nie wnoszą one nic dobrego, a jedynie mogą powodować negatywne konsekwencje w naszym organizmie. Podczas zakupów warto przyglądać się składom, aby uniknąć przykrych niespodzianek.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Świadome zakupy 

Udając się na zakupy, warto przyglądać się składom kupowanych rzeczy. Jednym z głównych wyznaczników dobrych produktów, jest krótka lista składników. Tutaj sprawdza się zasada, im krótsza, tym lepsza. Wówczas będziecie mieć pewność, że dany artykuł nie zawiera w swoim składzie dodatkowych ulepszaczy. Poza tym, warto zwrócić uwagę czy, aby przypadkiem, wśród dodatków nie ma pewnych bezużytecznych rzeczy jak cukier, olej palmowy czy syrop gluzkozowo-fruktozowy. To składniki, które są zupełnie zbędne w artykułach spożywczych, a jedynie pogarszają ich jakość. 

Zobacz także

Tajemnicze dodatki w składzie

Aby świadomie dokonywać wyborów podczas robienia zakupów, warto wcześniej zapoznać się z najczęściej pojawiającymi się dodatkami w produktach. Zazwyczaj nie są one potrzebne i nie wnoszą wartościowych składników, a jedynie obniżają jakość poszczególnych rzeczy. Mogą również powodować zmiany w organizmie, które będą mniej lub bardziej poważne, a także mieć różne inne działanie. Aby uniknąć nieprzewidzianych konsekwencji, warto dobrze zapoznać się z artykułami, jakie lądują w naszym koszyku. 

Niebezpieczny produkt na sklepowych półkach 

Jak się okazało, we wszystkich sklepach spożywczych znajdują się produkty niebezpieczne dla zdrowia. Chodzi mianowicie o wszelkie artykuły marynowane w solance o wysokim stężeniu. W swoim składzie zawierają one pewne azotany, które w organizmie człowieka, rozkładają się na azotyny i tlenki. W konsekwencji powstają niebezpieczne związki, powodujące powstawanie nowotworów, przykładowo żołądka. Dlatego też zaleca się unikanie produktów marynowanych oraz konserwowanych solą, gdyż zatruwają one organizm i mają działanie rakotwórcze.

Skutki nadmiaru soli w diecie 

Mimo iż sól to najczęściej wykorzystywana przyprawa w codziennej kuchni, jest ona również dosyć niebezpieczna dla organizmu. Może powodować wiele niebezpiecznych konsekwencji, które przynoszą negatywne efekty. Do negatywnych skutków będących następstwem nadmiaru soli w diecie, należy zaliczyć podwyższone ciśnienie krwi, zwiększone ryzyko wystąpienia zawału serca lub udaru mózgu, zatrzymywanie wody w organizmie czy pojawianie się różnych obrzęków. Przy stosowaniu tej przyprawy należy zachować zdrowy rozsądek, aby nie nabawić się przykrych efektów.
 

Czytaj także:

beata kozidrak schudła
ONS
Gwiazdy Beata Kozidrak wygląda niesamowicie! Piosenkarka zdradziła, dzięki czemu udało jej się schudnąć!
Nie uwierzycie, dzięki czemu schudła Beata Kozidrak! Sprawdźcie, jak to zrobiła!
Katarzyna Wyborska
listopad 16, 2020

Niekwestionowana gwiazda polskiej sceny muzycznej Beata Kozidrak od wielu lat zachwyca nas swoim pięknym głosem i wyjątkowymi kreacjami. Utrzymanie swojego ciała w dobrej formie przez tyle lat jest naprawdę wielkim wyzwaniem! Praca na scenie to duży wysiłek fizyczny, a do tego dochodzi coraz trudniejsze z wiekiem zachowanie szczupłej sylwetki. 59-latka niedawno schudła i efekty są spektakularne! Dowiedzcie się, jak udało jej się to osiągnąć! Beata Kozidrak wyznała, że jej utrata wagi nie jest spowodowana jedynie pragnieniem, by lepiej wyglądać. Okazuje się, że piosenkarka cierpi na nadciśnienie i z tego powodu, za radą lekarza, musiała przejść na dietę. Odrzuciła część produktów niewskazanych przy tej chorobie, a że są one w większości kaloryczne, to usuwając je z codziennego jadłospisu siłą rzeczy Beata… zaczęła chudnąć! Jednak to nie wszystko!         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Beata Kozidrak (@beatakozidrak) Licz kalorie! Gwiazda przyznaje, że oczywiście poza odpowiednią dietą bardzo ważne jest też liczenie kalorii. Jej dietetyk ustalił dla niej indywidualny jadłospis, według którego Beata ma przyjmować dziennie maksymalnie 1500 kalorii. To niewiele, dlatego tak ważne są odpowiednio zbilansowane posiłki, aby uniknąć napadów głodu. Warto też pić bardzo dużo wody – dzięki temu nawodnimy organizm i zmniejszymy apetyt.         Wyświetl ten post na Instagramie.              ...

Przeczytaj
Ryby
Flickr/magro_kr
Zdrowie Tych ryb nie kupuj na święta Bożego Narodzenia. Są szkodliwe
Myślisz, że wszystkie ryby są zdrowe? Jesteś w błędzie. 5 gatunków najlepiej omijać szerokim łukiem.
Aleksandra Jaworska
listopad 27, 2020

Jeśli należycie do sympatyków ryb, musicie wiedzieć, że nie wszystkie z nich służą naszemu zdrowiu.  Apel lekarzy Zwiększone spożycie mięsa wiąże się z zaleceniami ze strony lekarzy i dietetyków. Jednym głosem, od lat, proszą o rezygnację z czerwonego mięsa na rzecz ryb. Są pyszne i niskokaloryczne. Łatwo się do nich przekonać. Są bogate w witaminę A oraz E i kwasy omega. Możemy zaleźć w ich składzie fosfor, magnez, żelazo, cynk itd. Czy aby na pewno we wszystkich? Zanieczyszczenia mórz i oceanów wpływają w bezpośredni sposób na jakość ryb. Czyli hodowlane? Niekoniecznie. Nie każda bowiem ryba hodowana jest etycznie. Nie wszystkie są odpowiednio karmione. Lista szkodliwych ryb Zanim sięgniemy po rybę w sklepie, warto zapoznać się z listą tych, które powinny pójść w odstawkę w pierwszej kolejności.  Panga Jakiś czas temu święciła tryumfy na polskich stołach. Miała być pyszna. Była niezdrowa i tania. Cena była jej jedynym atutem. To słodkowodna ryba występująca w mocno zanieczyszczonej rzece – Mekongu. W Polsce sprzedawana głównie z hodowli, które nie napawają konsumenckim optymizmem. Wietnamskie hodowle są brudne i przerybione. Ryby nie mogą w nich naturalnie rosnąć. Oszukany wzrost jest zasługą faszerowania ich antybiotykami i hormonami.  Mięso pangi ma minimalne wartości odżywcze. W celu zwiększenia objętości jest także zazwyczaj nastrzykiwane wodą.  Łosoś hodowlany Niektórzy nadal uważają go za rybę najsmaczniejszą i najzdrowszą. Nie tak dawno polecano go dosłownie wszystkim, młodszym, starym, kobietom w ciąży. Szybko stał się rybą modną. Norwescy lekarze dziś nie są już tacy pewni. Lawinowo odradzają spożywanie łososia hodowlanego. Głównie z...

Przeczytaj
starszy mezczyzna
unsplash.com/@elsbethcat
Newsy Partner je to codziennie? Ostrzegamy, może bardzo ciężko zachorować
Mówi się, że bycie we dwoje powoduje skutki uboczne. Mamy na myśli dodatkowe kilogramy i skłonność do podjadania wspólnie słodyczy. Czy tylko?
Aleksandra Jaworska
grudzień 30, 2020

Partnerstwo wymaga wysiłku i zaangażowania, również w budowę zdrowych nawyków żywieniowych. Jednym z nich może być zwrócenie uwagi ukochanemu na to, co spożywa w nadmiarze.  Dietetycy biją na alarm Nie od dziś wiadomo, że spożycie cukru na świecie jest niepokojąco wysokie. Do tego dochodzą jeszcze duże ilości soli, sztucznych barwników i żywności z niewiadomych źródeł. W nadmiarze spożywane są także puste kalorie, a słabość do fast food'ów często wygrywa ze zdrowym rozsądkiem. Ograniczenia w spożywaniu produktów Pomóc w zgubieniu wagi mogą już same wykluczenia produktowe. Jak wiadomo, co za dużo, to nie zdrowo. Nie chodzi jedynie o tę zasadę. Przetworzona żywność nie należy do najzdrowszych. Nie szkodzi tyle w nadmiarze, co najlepiej nie sięgać po nią w ogóle. Chcąc uchronić się przed problemami układu pokarmowego, ale i otyłością, dobrze zrezygnować z cukrów prostych, które znajdziecie w większości przekąsek na sklepowych półkach. Nadmierny cukier szkodzi całemu organizmowi, ale i powoduje, że możliwość zachorowania n cukrzycę robi się całkiem realna. Lekarze ostrzegają. Niektóre produkty mogą powodować raka prostaty Jak donoszą portale internetowe, naukowcy z USA odkryli zależność między spożywaniem dużej liczby produktów mlecznych a rozwojem raka prostaty. Mężczyzn ostrzegano już wcześniej, że od czerwonego mięsa mogą być groźniejsze tylko mleko i ser.  Skutki nadmiaru nabiału w diecie Jak się okazuje, na raka prostaty znacznie częściej chorują mężczyźni w krajach zachodnich. Badacze skupieni na ich diecie, odkryli ciekawą zależność pomiędzy spożywaniem nabiału a rozwojem tego typu nowotworu. Podejrzenia dotyczące tej zależności są zresztą całkowicie zasadne. Mieszkańcy...

Przeczytaj
Kac, energetyki
Pexels, Mental Health America/Pixabay, Menno de Jong
Newsy Pod żadnym pozorem nie pijcie tego na kaca. Możecie zrobić sobie krzywdę
Kac to silny objaw zatrucia organizmu alkoholem. To także pojęcie, które nie będzie wam zapewne obce w dniu po Sylwestrze.
Aleksandra Jaworska
grudzień 28, 2020

Jeśli nie wiecie jak uchronić się przed kacem, podpowiadamy jak go nie pogłębiać. Niektóre nawyki, które mogłyby w przypadku kaca wydać się normalne, mogą wręcz szkodzić. Co mamy na myśli? Jeśli nie chcecie mieć kaca, uważajcie na ilość spożywanego alkoholu O tym czy będziecie mieć kaca, decyduje głównie ilość wypitego alkoholu i rozłożenie go na godziny. Można też wybrać zupełnie inny kierunek. Abstynencję, która jednak w Sylwestra ma szczególnie mało zwolenników. Jeśli decydujecie się posiedzieć z gośćmi przy stole około 6 godzin, wypity alkohol nie powinien przekraczać 1,5 grama na każdy kilogram ciała. Lampka szampana i tylko jeden drink Wystarczy niewielka ilość procentów, aby zaburzyć w ciele gospodarkę witamin i minerałów potrzebnych do funkcjonowania organizmu. Alkohol z pewnością wypłucze was z magnezu i solidnie odwodni. Zamiast sięgać następnego dnia po napoje gazowane, weźcie pod uwagę wypicie dużej ilości wody. Przyda się przed spożyciem alkoholu, w jego trakcie, a także następnego dnia. Kac przypomni wam o sobie w bolesny sposób. Mogą pojawić się przykre bóle głowy, biegunka, złe samopoczucie, ból brzucha i nadwrażliwość na światło oraz nawet drobne hałasy.  Chcecie dojść do siebie dzień po? Unikajcie tych produktów Wiedza o tym, jak skutecznie zwalczyć kaca pomoże wam znacząco skrócić męki, na które narażacie swój organizm przy każdorazowym sięgnięciu po kieliszek chociażby wina. Proces wyjścia z matni może przebiegać długo i nieprzyjemnie. Oto spis spożywczych rzeczy, które nie służą byciu na kacu: Kawa. Należy z nią uważać, bo kawa podnosi ciśnienie krwi i podobnie jak alkohol wypłukuje z organizmu minerały. Słodka kawa z dodatkiem syropu to fatalny...

Przeczytaj