Ten produkt znajduje się w każdym sklepie. Okazało się, że jest trujący i może powodować raka
Adobe Stock
Newsy

Ten produkt znajduje się w każdym sklepie. Okazało się, że jest trujący i może powodować raka

Często podczas zakupów wiele osób nie zwraca uwagi na produkty wkładane do koszyka. To błąd! Sporo artykułów spożywczych zawiera w składzie zbędne dodatki, a jak się okazuje, niektóre z nich mogą powodować poważne choroby.

Produkty spożywcze często mają w swoim składzie ukryte - pod tajemniczymi znakami - różne dodatki. Są to zazwyczaj wszelkiego rodzaju ulepszacze, wzmacniacze smaku i spulchniacze. Niestety, nie wnoszą one nic dobrego, a jedynie mogą powodować negatywne konsekwencje w naszym organizmie. Podczas zakupów warto przyglądać się składom, aby uniknąć przykrych niespodzianek.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Świadome zakupy 

Udając się na zakupy, warto przyglądać się składom kupowanych rzeczy. Jednym z głównych wyznaczników dobrych produktów, jest krótka lista składników. Tutaj sprawdza się zasada, im krótsza, tym lepsza. Wówczas będziecie mieć pewność, że dany artykuł nie zawiera w swoim składzie dodatkowych ulepszaczy. Poza tym, warto zwrócić uwagę czy, aby przypadkiem, wśród dodatków nie ma pewnych bezużytecznych rzeczy jak cukier, olej palmowy czy syrop gluzkozowo-fruktozowy. To składniki, które są zupełnie zbędne w artykułach spożywczych, a jedynie pogarszają ich jakość. 

Zobacz także
Biała kiełbasa ma taki kolor? Pod żadnym pozorem jej nie kupujcie. To chemiczna bomba

Biała kiełbasa ma taki kolor? Pod żadnym pozorem jej nie kupujcie. To chemiczna bomba

Te przyprawy zostały skażone tlenkiem etylenu i trzeba je wyrzucić jak najszybciej. Macie je w domu?

GIS wycofuje produkt spożywczy, który jest w każdym sklepie. Pod żadnym pozorem go nie kupujcie

Tajemnicze dodatki w składzie

Aby świadomie dokonywać wyborów podczas robienia zakupów, warto wcześniej zapoznać się z najczęściej pojawiającymi się dodatkami w produktach. Zazwyczaj nie są one potrzebne i nie wnoszą wartościowych składników, a jedynie obniżają jakość poszczególnych rzeczy. Mogą również powodować zmiany w organizmie, które będą mniej lub bardziej poważne, a także mieć różne inne działanie. Aby uniknąć nieprzewidzianych konsekwencji, warto dobrze zapoznać się z artykułami, jakie lądują w naszym koszyku. 

Niebezpieczny produkt na sklepowych półkach 

Jak się okazało, we wszystkich sklepach spożywczych znajdują się produkty niebezpieczne dla zdrowia. Chodzi mianowicie o wszelkie artykuły marynowane w solance o wysokim stężeniu. W swoim składzie zawierają one pewne azotany, które w organizmie człowieka, rozkładają się na azotyny i tlenki. W konsekwencji powstają niebezpieczne związki, powodujące powstawanie nowotworów, przykładowo żołądka. Dlatego też zaleca się unikanie produktów marynowanych oraz konserwowanych solą, gdyż zatruwają one organizm i mają działanie rakotwórcze.

Skutki nadmiaru soli w diecie 

Mimo iż sól to najczęściej wykorzystywana przyprawa w codziennej kuchni, jest ona również dosyć niebezpieczna dla organizmu. Może powodować wiele niebezpiecznych konsekwencji, które przynoszą negatywne efekty. Do negatywnych skutków będących następstwem nadmiaru soli w diecie, należy zaliczyć podwyższone ciśnienie krwi, zwiększone ryzyko wystąpienia zawału serca lub udaru mózgu, zatrzymywanie wody w organizmie czy pojawianie się różnych obrzęków. Przy stosowaniu tej przyprawy należy zachować zdrowy rozsądek, aby nie nabawić się przykrych efektów.
 

Czytaj także:

Tych produktów nie kupujcie nawet na promocji. Są niezdrowe
Adobe Stock
Newsy
Tych produktów nie kupujcie nawet na promocji. Są niezdrowe
Każdego dnia sklepy spożywcze kuszą konsumentów korzystnymi promocjami. Niekiedy są to prawdziwe okazje, jednakże warto zachować zdrowy rozsądek. Nie wszystkie oferowane produkty są zdrowe dla organizmu.

Sklepy prześcigają się w pomysłach jak zdobyć i utrzymać przy sobie klientów. Posuwają się do różnych taktyk, ale nie wszystkie z nich będą odpowiednie dla konsumentów. Sieci supermarketów oferują często w promocjach produkty o nienajlepszych składach. Są jednak kupowane jedynie przez wzgląd na niską cenę. Chwyty marketingowe sklepów Niewiele osób zdaje sobie sprawę, iż wszystkie sklepy spożywcze stosują skrupulatnie przemyślane chwyty. Mają one za zadanie skłonić klientów do zakupu dodatkowych lub niekoniecznie potrzebnych produktów. Do najczęściej stosowanych trików zalicza się: odpowiedni rozkład towarów na powierzchni sklepu (najczęściej kupowane znajdują się dalej od wejścia), zasada środkowej półki (najdroższe produkty są układane bezpośrednio na wysokości wzroku), produkty przykasowe (czekając na swoją kolej, często klient sięga po artykuł z danej grupy), nie zawsze uczciwe przeceny, czy przekonywujące hostessy. To część działań, które skutecznie zachęcają do zakupów ponad miarę.  Skuteczne promocje Jednym z najpopularniejszych zarówno usprawnień, jak i chwytów marketingowych są promocje. Każda przecena produktów jest kusząca, niezależnie od tego, czy jest on potrzebny. Po prostu wówczas sięga się po niego bez większego namysłu, bo przecież jest taniej. Jednak oferowane rabaty nie zawsze są uczciwe w swojej mierze, a poza tym do tej grupy najczęściej trafiają artykuły niekoniecznie służące zdrowiu. Podczas zakupów warto zachować zdrowy rozsądek i nie dać się wszelkim chwytom czy słabym promocjom. Niekorzystne produkty po obniżce cenowej  Podczas zakupów w każdym sklepie spożywczym można spotkać się z różnymi promocjami. Jednak nie wszystkie z nich służą...

sklep czytanie etykiet
Adobe Stock
Newsy
Producenci często dodają do jedzenia składnik, który przyczynia się do powstawania nowotworów. Uważajcie na niego
Niewielki odsetek osób czyta etykiety robiąc zakupy, a to jest spory błąd. W sporej ilości produktów znajduje się składnik, który przyczynia się do powstawania wielu poważnych schorzeń i nowotworów.

Zdrowe odżywianie oraz regularna aktywność fizyczna, to główne czynniki, dzięki którym można cieszyć się dobrym zdrowiem oraz szczupłą sylwetką przez wiele lat. Jednak warto również zwracać uwagę na składy produktów w sklepie, gdyż nie wszystkie z pozoru dobre składniki, w pozytywny sposób wpływają na nasze zdrowie. Etykiety produktów  Nie tylko zdrowe odżywianie jest kluczowe, by przez długie lata cieszyć się dobrym zdrowiem. Na taki efekt końcowy składa się między innymi spontaniczna aktywność fizyczna, ograniczenie przetworzonej żywności czy cukru, wysypianie się czy czytanie etykiet produktów w sklepach. Ostatnia czynność może wydawać się niektórym nieco błaha, jednak pomijanie jej w sklepie, może doprowadzić do niewiedzy. Wielu producentów podczas produkcji dodaje do swoich produktów sporo różnych dodatków, których zadaniem jest polepszenie smaku, przedłużenie trwałości bądź utrzymanie odpowiedniej konsystencji. Jednak takie składniki mogą negatywnie wpływać na zdrowie ludzi.  Dobre składy produktów Robiąc zakupy, warto uwagę zwracać uwagę nie tylko na skład, ale również na ich jakość. Im krótsza lista składników w danym produkcie, tym będzie on lepszy. Zbyt duża ilość dodatków sprawia, że dana rzecz jest bardziej przetworzona i niekorzystna dla organizmu. To jeden z czynników, jakim należy kierować się podczas wybierania konkretnych produktów. Poza tym dobrze by było, gdyby w wyrobach nie było zbędnych spulchniaczy, barwników oraz różnych konserwantów. Wszystkie te punkty sprowadzają artykuły do rangi wysokoprzetworzonych towarów. Popularny dodatek wśród producentów Podczas produkcji, do wielu produktów dodaje się różne...

Robaki w słoikach z Biedronki? Przyjrzyjcie się dobrze przetworom. Odkryto w nich „niechcianych lokatorów”
Adobe Stock
Newsy
Robaki w słoikach z Biedronki? Przyjrzyjcie się dobrze przetworom. Odkryto w nich „niechcianych lokatorów”
Agrounia po raz kolejny postanowiła przyjrzeć się produktom znajdującym się na sklepowych półkach. Wynik przeprowadzonych przez nich obserwacji, może zszokować wiele osób. W Biedronce w słoikach z przetworami, odkryto różnych lokatorów, a najprościej mówiąc - robaki.

Robiąc zakupy nikt nie zastanawia się czy produkty lądujące w koszyku są dobre do spożycia i czy nie mają zbędnych dodatków w swoim składzie, nie licząc oczywiście tych od producenta. Nieraz można niemile się zaskoczyć otwierając artykuł spożywczy w domu, a zwłaszcza, gdy znajdują się w nim "niechciani lokatorzy".  Jak zakupy to w Biedronce Dyskont spożywczy portugalskiego pochodzenia, to jeden z najpopularniejszych sklepów w Polsce. Większość ludzi udając się na zakupy, wybiera właśnie Biedronkę. Swoją popularność zawdzięcza ona kilku czynnikom: niskie i konkurencyjne ceny,  kasy samoobsługowe,  szeroki wybór artykułów spożywczych, liczne promocje oraz rabaty, polskie produkty na półkach,  czy ciągły rozwój marki.  Dzięki tym cechom, dyskont jest jednym z najczęściej odwiedzanych przez Polaków miejscem na zakupy.  Baczna Agrounia Na straży bezpieczeństwa żywnościowego państwa, stoi Agrounia. To ruch rolników, który tworzy wspólnotę konsumentów oraz farmerów. Swoją działalność aktywnie promują w internecie, gdzie prowadzą własne kanały komunikacyjne. Organizacja zajmuje się dbaniem o właściwą jakość produktów, jakie trafiają na sklepowe półki. Często przyglądają się popularnym miejscom, jak przykładowo Biedronka. Robaki w przetworach z Biedronki Agrounia na swoim kanale na serwisie YouTube, zamieściła materiał filmowy, gdzie prezentuje artykuły spożywcze znajdujące się na sklepowych półkach w Biedronce, a chodzi dokładniej o przetwory z grzybami. Prowadzący zaprezentował słoiki, gdzie w środku, oprócz głównego produktu, znalazły się także robaki. Taki widok zszokował wszystkich. Nikt nie spodziewał się, że w znanym dyskoncie spożywczym,...

Biała kiełbasa ma taki kolor? Pod żadnym pozorem jej nie kupujcie. To chemiczna bomba
Pixabay
Newsy
Biała kiełbasa ma taki kolor? Pod żadnym pozorem jej nie kupujcie. To chemiczna bomba
Wielkanoc nie może się obejść bez białej kiełbasy. Podczas zakupów świątecznych, warto przyjrzeć się danemu produktowi, aby nie kupić feralnego artykułu spożywczego. Niektóre mogą być prawdziwym zagrożeniem dla zdrowia!

Żurek, faszerowane jajka, sałatka jarzynowa, mazurek czy babka, to jedne z tradycyjnych potraw, jakie muszą pojawić się na świątecznym stole. Wiele osób czeka z niecierpliwością na moment siadania do stołu, aby móc uraczyć się tymi pysznościami. Samodzielnie przygotowane są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.  Tradycyjne potrawy wielkanocne Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a gospodynie domowe już od dłuższego czasu krzątają się po kuchni i przyrządzają tradycyjne dania. Na świątecznym stole nie może zabraknąć święconego pokarmu, faszerowanych jaj, żurku z białą kiełbasą czy słodkości w postaci mazurka czy babki. To klasyczne potrawy, bez których święta wielkanocne nie mogą się obyć. Najczęściej są przygotowywane samodzielnie, aczkolwiek część z nich jest kupowana w sklepach, jak kiełbasa czy jaja.  Skład białej kiełbasy Klasyczna biała kiełbasa jest przygotowywana z chudego mięsa wieprzowego, najczęściej z łopatki lub szynki, a także majeranku, pieprzu oraz soli. Przygotowaną mięsną masą nadziewa się wypłukane naturalne jelita. Następnie parzy się ją we wrzątku. Taka wędlina idealnie nadaje się do żurku bądź do przyrządzenia samodzielnego dania. Cały proces trwa trochę czasu, jednak efekt końcowy jest wart poświęcenia.  Biała kiełbasa ze sklepowej półki Samodzielne przyrządzenie białej kiełbasy w domu, nie należy do najtrudniejszych czynności, aczkolwiek sporo osób ze względu na natłok pracy i innych obowiązków, decyduje się na zakup danego produktu w sklepie. To prostsze rozwiązanie, jednak wymaga odpowiedniej uwagi, aby była jak najbardziej naturalna i bez zbędnych dodatków.  Produkty dobrej jakości Podczas świątecznych zakupów warto przyjrzeć się produktom wkładanym do koszyka. W swoim składzie powinny mieć w głównej mierze...