czy płatki śniadaniowe są zdrowe?
Flickr
Newsy

Ten produkt z znajduje się w prawie każdym sklepie. Mało kto wie, że jest trujący. Absolutnie go nie jedzcie

Takie wiadomości nie nastrajają zbyt optymistycznie. Okazuje się, że popularny produkt jedzony przez dzieci, czyli płatki śniadaniowe, może być naprawdę groźny dla ich zdrowia.

Płatki śniadaniowe, zazwyczaj wyprodukowane z grysiku kukurydzianego, szturmem podbiły serca polskich konsumentów.

Jeszcze przed 20 laty, płatki uchodziły za nietypowy produkt rodem z Zachodu, który w Polsce nie miał prawa się przyjąć.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego płatki kukurydziane są uznawane za niezdrowe?

Rynek jednak zadecydował inaczej. Płatki pokochały zwłaszcza dzieci, które nie pamiętały nawet świata bez ulubionych corn flakes.

Płatki to nie tylko szeroka gama wariantów smakowych, ale także przede wszystkim duża wygoda. Mleko, jogurt, maślanka – nie trzeba ich nawet podgrzewać, by płatki ładnie rozmiękły i były apetyczne.

Płatkom kukurydzianym jeszcze przed wkroczeniem na polski rynek zarzucano brak wartości odżywczych.

Popularne corn flakes zawierały za to mnóstwo pustych kalorii i jeszcze więcej cukrów prostych. Producenci nie mieli wyjścia, musieli cos więc z tym zrobić.

Płatki nie straciły na popularności mimo kampanii społecznych i nagonce środowisk lekarskich między innymi dzięki zmianie składu tego produktu.

Co zawierają w sobie płatki śniadaniowe?

Skład został wzbogacony przez kompleks witamin i żelaza. W takim kształcie płatki trafiły właśnie do Polski i dalej są sprzedawane jako „zdrowe i pożywne” śniadanie dla dzieci.

Tymczasem, prawda o płatkach jest dużo mniej różowa, niż wynikałoby to z materiałów marketingowych i reklamowych.

Oprócz wspomnianej przez nas już niemal zerowej wartości odżywczych płatków i ich tuczącego charakteru, dochodzi jeszcze jedna sprawa.

Pewna organizacja pozarządowa walcząca o spełnianie standardów zdrowej żywności przez producentów, dokonała parę lat temu szokującego odkrycia podczas badania płatków Cheerios.

Laboratoryjna próba wykonana z udziałem tych owsiano-pszennych kółeczek z dodatkiem miodu, przyniosła sensacyjne odkrycie

Czy płatki wielozbożowe Cheerios są zdrowe?

Chodzi o użycie do produkcji tych płatków zbóż, które były z kolei potraktowane ogromnymi, ponadnormatywnymi ilościami pestycydów.

Stężenie glifosatu w próbce płatków przekroczyło normy o kilka razy. Czym jest glifosat? To herbicyd produkcji koncernu Monsanto, znany pod nazwą handlową Roundup.

Oprócz tego, że glifosat zwalcza chwasty, to dodatkowo powoduje ogromne niebezpieczeństwo dla ludzi jedzących zboża z upraw opryskiwanych tym preparatem.

Mimo tego, że w środowisku akademickim wciąż trwają spory co do wpływu glifosatu na zdrowie człowieka, wiele opiniotwórczych gremiów przyznało, że działa on silnie rakotwórczo, zwłaszcza w zbyt dużych dawkach, co było udziałem płatków Cheerios.

Jedzone regularnie tego typu produkty z przekroczoną dawką glifosatu, mogą siać prawdziwe spustoszenie w ludzkich organizmach.

Dlatego też, konsumenci powinni wybierać mądrze i świadomie produkty, które zakupują. Także jeśli chodzi o niewinne śniadania.

Panierka wcale nie musi być tłusta. Oto garść pomysłów na zdrowe i smaczne panierki
Flickr
Newsy
Panierka wcale nie musi być tłusta. Oto garść pomysłów na zdrowe i smaczne panierki
Jesteście na diecie i nie chcecie używać panierki? Mamy kilka świetnych pomysłów na panierki, które są smaczne, zdrowe, a do tego nie tuczą.

Wielu z nas nie wyobraża sobie polskiej kuchni bez panierki. Panierka z bułki towarzyszy nam niemal na każdym kroku. Obtaczamy nią kotlety schabowe i mielone, ryby czy nuggetsy, aby przyjemnie smakowały i były chrupiące. Niestety, taka panierka jest bardzo kaloryczna i zupełnie pozbawiona składników odżywczych. Czy da się ją czymś zastąpić? Jaką wybrać zdrową panierkę? Istnieje wiele ciekawych pomysłów na zdrowe i smaczne panierki do kotletów. Do wyboru mamy panierki z płatków owsianych lub kukurydzianych, orzechów czy pestek. Oto przegląd najzdrowszych panierek. Korzystajcie z nich do woli, bo nie tylko wspaniale smakują, ale też mogą korzystnie wpłynąć na wasze zdrowie. Panierka z chleba pełnoziarnistego Kto powiedział, że panierka nie może być wykonana z chleba? Wykorzystajcie w tym celu zdrowy, pełnoziarnisty chleb (lub po prostu bułki). Wystarczy, że ususzycie taki chleb a następnie zetrzecie go na tarce. Panierka do dań gotowa! Panierka z orzechów Panierka ze zmielonych orzechów to świetna alternatywa dla pozbawionej wartości odżywczych panierki z bułki tartej. Z uwagi na obecność korzystnych dla naszego zdrowa kwasów tłuszczowych, błonnika i witamin, panierka z orzechów będzie doskonałym wyborem dla osób, które chcą się odżywiać smacznie i zarazem zdrowo. Do zrobienia takiej panierki możecie wykorzystać każde orzechy, ale najlepiej się sprawdzą migdały, orzechy włoskie, pistacje i orzechy laskowe, które wystarczy zmielić w blenderze. Panierka z płatków owsianych Panierka z płatków owsianych to świetna alternatywa dla niezdrowej panierki z bułki tartej. Płatki owsiane nie tylko dostarczają nam energii, ale też zawierają mnóstwo witamin m.in. witaminy z grupy B, magnez, mangan, witaminy z grupy B czy kwas foliowy. Z czego...

To jedzenie może powodować stany zapalne w organizmie. Nawet o tym nie wiedzieliście
Flickr
Newsy
To jedzenie może powodować stany zapalne w organizmie. O tym na bank nie wiedzieliście
Od czasów pandemii zdrowe jedzenie zaczęło mieć duże znaczenie i znacznie większą wartość dla wielu z was. Silny organizm i większa odporność biorą się m.in. z tego, co jecie. Są też produkty, które osłabiają wasze ciało i w dłuższej perspektywie powodują różnego rodzaju schorzenia. 

Trądzik, atopowe zapalenie skóry, reumatoidalne zapalenie stawów i zapalenie żył, stany zapalne zatok, uszu czy dziąseł to kilka przykładów jak uciążliwe i bolesne potrafią być rozwinięte stany zapalne. Stany zapalne w organizmie noszą nazwy poważnych schorzeń i często wymagają długotrwałego leczenia. Zobaczcie, jaka żywność sprzyja ich rozwojowi i ograniczcie ją dla własnego zdrowia. Jak spożycie cukrów wpływa na stany zapalne w organizmie? Cukry proste to doskonała pożywka dla stanów zapalnych. Tego rodzaju cukry znajdziecie w codziennym menu. Będą to ciastka i ciasteczka, batony, czekoladki, cukierki i inne pyszności, które przynoszą przyjemność smakowe, ale też dodatkowe kilogramy i niestety także wspomniane stany zapalne. Jeżeli zależy wam na zdrowiu, to zdecydowanie ograniczcie tego typu produkty w diecie i zastąpcie je nieco zdrowszymi, takimi jak np. miód.   Cukry proste to również białe pieczywo czy pozornie zdrowe płatki śniadaniowe. Biała mąka po spożyciu prowadzi do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, a następnie równie gwałtownego jego spadku. Efekt spożycia nadmiaru cukrów to stan zapalny. Korzystną alternatywą będą tu pieczywa pełnoziarniste, płatki owsiane lub jęczmienne, brązowy ryż i makaron razowy. Zawierają mniej cukrów i są bogate w błonnik.   Produkty mięsne słabej jakości a stany zapalne w organizmie W sprzedaży jest w dzisiejszych czasach sporo mięsa słabej jakości. Chodzi między innymi o parówki i konserwy, pasztety w puszkach, a także pyzy i pierogi, w których upchane jest mięso oddzielane mechanicznie od kości. Wszystko dosmaczone przyprawami ukrywającymi wątpliwą jakość składników.  Takie produkty nie mają zbyt wiele wartości odżywczych, a także wpływają rozwojowo na stany zapalne w waszych ciałach (również za...

Takie śniadanie niszczy hormony i sprawia, że obrastamy tłuszczem. Polacy je uwielbiają
Adobe Stock
Newsy
Takie śniadanie niszczy hormony i sprawia, że obrastamy tłuszczem. Polacy je uwielbiają
Dla wielu z nas płatki śniadaniowe kojarzą się zdrowym i pożywnym śniadaniem. Nic bardziej mylnego.

Mimo iż większość płatków śniadaniowych jest promowana jako „zdrowa żywność”, ten popularny produkt, który wielu z nas spożywa codziennie rano na śniadanie, w rzeczywistości ma szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Płatki śniadaniowe nie tylko mogą powodować cukrzycę i sprzyjają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej, ale też zwiększają ryzyko zachorowania na raka, a nawet powodują szybsze starzenie się organizmu. Dlaczego lepiej nie jeść płatków śniadaniowych? Płatki śniadaniowe to jedna z najgorszych rzeczy, jaką możecie zjeść rano na śniadanie. Dlaczego? Ponieważ zawierają ogromną ilość cukru oraz sztucznych dodatków. Nie dajcie się zwieść napisom na opakowaniu, które przekonują, że takie płatki są „zdrowe”, „odchudzające”, „fitness” czy „bogate w błonnik”. W rzeczywistości zaburzają one produkcję hormonów, obniżają energię i powodują szybki przyrost masy ciała. Większość dostępnych w sklepach płatków zbożowych (nawet „pełnoziarnistych” lub „o wysokiej zawartości błonnika”) powoduje niekontrolowany wzrost poziomu cukru we krwi. Zdaniem dietetyków, najgorszą rzeczą w przypadku większości zbóż, nawet tak zwanych „pełnych ziaren”, jest to, że wszystkie z nich powodują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi (niezależnie od tego, czy są na bazie pszenicy, ryżu czy kukurydzy), co skutkuje kaskadą hormonów magazynujących tłuszcz, które zostają uwolnione w ciele i sprawią, że nasz organizm potrzebuje jeszcze większej ilości węglowodanów w ciągu dnia, co bardzo szybko odbija się na ilości tłuszczu na naszym brzuchu. Szerszy obwód w pasie to nie wszystko Płatki śniadaniowe są wytwarzane z rafinowanych ziaren, a proces ten nazywa się ekstruzją. Produkt ten jest wysoko przetworzony, a...

Kardiolog by tego nie zjadł, zwiększają ryzyko chorób serca. Czym zastąpić płatki zbożowe na mleku
Adobe Stock
Newsy
Kardiolog by tego nie zjadł. Czym zastąpić płatki na mleku, które mogą zwiększać ryzyko chorób serca?
Wiedzieliście, że najzwyklejsze szybkie płatki zbożowe na mleku to wcale nie jest zdrowe śniadanie? Wyjaśniamy dlaczego.

Nie od dziś wiadomo, że istnieją pewne produkty żywieniowe czy sposoby przygotowywania żywności, które mogą mieć zły wpływ na zdrowie. Znajdziecie takie nawet wśród popularnych dań, które potocznie uchodzą za dobre i zdrowe. Należą do nich choćby z pozoru niewinne płatki zbożowe na mleku. Dlaczego płatki zbożowe na mleku nie są zdrowe dla serca? Myślicie, że płatki zbożowe na mleku to pyszne, zdrowe i szybkie śniadanie? Nic bardziej mylnego. W procesie produkcji, do takich płatków dodaje się dużo cukru. Zawierają więc zarówno węglowodany proste, jak i cukier. Do tego im bardziej są „błyskawiczne”, tym rzadziej powinniśmy po nie sięgać pamiętając, że produkcja dań błyskawicznych wymaga użycia technologii czy dodatków, które powodują, że żywność staje się przetworzona i niezdrowa. W 2014 roku, w artykule opublikowanym przez grupę badaczy pod kierownictwem dr Quanhe Yang, na temat wpływu zwiększonego spożycia cukru na choroby serca i śmiertelność dorosłych w USA, potwierdzono tę tezę przytaczając  odpowiednie badania i statystyki. Działanie cukru na zdrowie jest takie, że zjadane w nadmiarze węglowodany proste przekształcane są w trójglicerydy, których wysoki poziom powoduje miażdżycę, chorobę wieńcową i w rezultacie zawał serca. Czym zastąpić popularne płatki? Najlepsza będzie zwykła owsianka. Warto do niej dodać świeże owoce, bogate w antyoksydanty orzechy, np. obniżające ciśnienie pistacje czy regulujące poziom cholesterolu migdały. Jakich innych produktów unikać jeśli chcecie mieć zdrowe serce? To, w jaki sposób produkty spożywcze wpływają na serce czy układ sercowo-naczyniowy zależy od jego składników, a te bywają różne. Popularny w ostatnim czasie jest trend przyglądania się etykietom produktów, czytania...