czy płatki śniadaniowe są zdrowe?
Flickr
Newsy

Ten produkt z znajduje się w prawie każdym sklepie. Mało kto wie, że jest trujący. Absolutnie go nie jedzcie

Takie wiadomości nie nastrajają zbyt optymistycznie. Okazuje się, że popularny produkt jedzony przez dzieci, czyli płatki śniadaniowe, może być naprawdę groźny dla ich zdrowia.

Płatki śniadaniowe, zazwyczaj wyprodukowane z grysiku kukurydzianego, szturmem podbiły serca polskich konsumentów.

Jeszcze przed 20 laty, płatki uchodziły za nietypowy produkt rodem z Zachodu, który w Polsce nie miał prawa się przyjąć.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego płatki kukurydziane są uznawane za niezdrowe?

Rynek jednak zadecydował inaczej. Płatki pokochały zwłaszcza dzieci, które nie pamiętały nawet świata bez ulubionych corn flakes.

Płatki to nie tylko szeroka gama wariantów smakowych, ale także przede wszystkim duża wygoda. Mleko, jogurt, maślanka – nie trzeba ich nawet podgrzewać, by płatki ładnie rozmiękły i były apetyczne.

Płatkom kukurydzianym jeszcze przed wkroczeniem na polski rynek zarzucano brak wartości odżywczych.

Popularne corn flakes zawierały za to mnóstwo pustych kalorii i jeszcze więcej cukrów prostych. Producenci nie mieli wyjścia, musieli cos więc z tym zrobić.

Płatki nie straciły na popularności mimo kampanii społecznych i nagonce środowisk lekarskich między innymi dzięki zmianie składu tego produktu.

Co zawierają w sobie płatki śniadaniowe?

Skład został wzbogacony przez kompleks witamin i żelaza. W takim kształcie płatki trafiły właśnie do Polski i dalej są sprzedawane jako „zdrowe i pożywne” śniadanie dla dzieci.

Tymczasem, prawda o płatkach jest dużo mniej różowa, niż wynikałoby to z materiałów marketingowych i reklamowych.

Oprócz wspomnianej przez nas już niemal zerowej wartości odżywczych płatków i ich tuczącego charakteru, dochodzi jeszcze jedna sprawa.

Pewna organizacja pozarządowa walcząca o spełnianie standardów zdrowej żywności przez producentów, dokonała parę lat temu szokującego odkrycia podczas badania płatków Cheerios.

Laboratoryjna próba wykonana z udziałem tych owsiano-pszennych kółeczek z dodatkiem miodu, przyniosła sensacyjne odkrycie

Czy płatki wielozbożowe Cheerios są zdrowe?

Chodzi o użycie do produkcji tych płatków zbóż, które były z kolei potraktowane ogromnymi, ponadnormatywnymi ilościami pestycydów.

Stężenie glifosatu w próbce płatków przekroczyło normy o kilka razy. Czym jest glifosat? To herbicyd produkcji koncernu Monsanto, znany pod nazwą handlową Roundup.

Oprócz tego, że glifosat zwalcza chwasty, to dodatkowo powoduje ogromne niebezpieczeństwo dla ludzi jedzących zboża z upraw opryskiwanych tym preparatem.

Mimo tego, że w środowisku akademickim wciąż trwają spory co do wpływu glifosatu na zdrowie człowieka, wiele opiniotwórczych gremiów przyznało, że działa on silnie rakotwórczo, zwłaszcza w zbyt dużych dawkach, co było udziałem płatków Cheerios.

Jedzone regularnie tego typu produkty z przekroczoną dawką glifosatu, mogą siać prawdziwe spustoszenie w ludzkich organizmach.

Dlatego też, konsumenci powinni wybierać mądrze i świadomie produkty, które zakupują. Także jeśli chodzi o niewinne śniadania.

Panierka wcale nie musi być tłusta. Oto garść pomysłów na zdrowe i smaczne panierki
Flickr
Newsy
Panierka wcale nie musi być tłusta. Oto garść pomysłów na zdrowe i smaczne panierki
Jesteście na diecie i nie chcecie używać panierki? Mamy kilka świetnych pomysłów na panierki, które są smaczne, zdrowe, a do tego nie tuczą.

Wielu z nas nie wyobraża sobie polskiej kuchni bez panierki. Panierka z bułki towarzyszy nam niemal na każdym kroku. Obtaczamy nią kotlety schabowe i mielone, ryby czy nuggetsy, aby przyjemnie smakowały i były chrupiące. Niestety, taka panierka jest bardzo kaloryczna i zupełnie pozbawiona składników odżywczych. Czy da się ją czymś zastąpić? Jaką wybrać zdrową panierkę? Istnieje wiele ciekawych pomysłów na zdrowe i smaczne panierki do kotletów. Do wyboru mamy panierki z płatków owsianych lub kukurydzianych, orzechów czy pestek. Oto przegląd najzdrowszych panierek. Korzystajcie z nich do woli, bo nie tylko wspaniale smakują, ale też mogą korzystnie wpłynąć na wasze zdrowie. Panierka z chleba pełnoziarnistego Kto powiedział, że panierka nie może być wykonana z chleba? Wykorzystajcie w tym celu zdrowy, pełnoziarnisty chleb (lub po prostu bułki). Wystarczy, że ususzycie taki chleb a następnie zetrzecie go na tarce. Panierka do dań gotowa! Panierka z orzechów Panierka ze zmielonych orzechów to świetna alternatywa dla pozbawionej wartości odżywczych panierki z bułki tartej. Z uwagi na obecność korzystnych dla naszego zdrowa kwasów tłuszczowych, błonnika i witamin, panierka z orzechów będzie doskonałym wyborem dla osób, które chcą się odżywiać smacznie i zarazem zdrowo. Do zrobienia takiej panierki możecie wykorzystać każde orzechy, ale najlepiej się sprawdzą migdały, orzechy włoskie, pistacje i orzechy laskowe, które wystarczy zmielić w blenderze. Panierka z płatków owsianych Panierka z płatków owsianych to świetna alternatywa dla niezdrowej panierki z bułki tartej. Płatki owsiane nie tylko dostarczają nam energii, ale też zawierają mnóstwo witamin m.in. witaminy z grupy B, magnez, mangan, witaminy z grupy B czy kwas foliowy. Z czego...

Cierpicie na nadciśnienie? Te produkty zawierają ogromne ilości soli. Lepiej na nie uważajcie
AdobeStock
Newsy
Cierpicie na nadciśnienie? Te produkty zawierają ogromne ilości soli. Lepiej na nie uważajcie
Zastanawialiście się kiedyś nad tym ile soli znajduje się w waszych ulubionych produktach? Można się zdziwić!

Kto choruje na nadciśnienie, ten dobrze wie, że z solą nie należy przesadzać. A niestety, w polskiej kuchni zdecydowanie się jej nadużywa! W nadmiernych ilościach solimy wszystko – zupy, sałatki, kotlety czy ziemniaki, podczas gdy dziennie zapotrzebowanie na sól równa się płaskiej łyżeczce do herbaty. A większość z nas używa jej więcej do przygotowania obiadu, nie mówiąc o reszcie posiłków! W niektórych produktach soli jest jednak tak dużo, że lepiej całkowicie je odstawić. Sprawdźcie, czego należy unikać. Które produkty zawierają najwięcej soli? Sól jest dziś praktycznie wszędzie. Nawet w słodyczach! Część produktów spożywczych zawiera jej jednak bardzo dużo i osoby cierpiące m.in. na nadciśnienie nie powinny ich spożywać lub robić to bardzo rzadko: Wędliny – nie wszystkie mięsne wyroby są pełne soli, jednak zdecydowanie najwięcej zawiera ich salami , kiełbasa zwyczajna i podwawelska. Ryby – jeśli przepadacie za wędzoną makrelą czy łososiem , to niestety nie mamy dobrych wiadomości. Wędzone ryby są bardzo słone, ale dotyczy to także tuńczyka w puszce oraz śledzi w oleju i marynowanych. Nie warto rezygnować z ryb, ponieważ są bardzo zdrowe – lepiej jednak kupić po prostu świeżą rybę i np. udusić ją na parze lub usmażyć z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Sery – osoby ograniczające sól w swojej diecie zdecydowanie powinny odstawić ser camembert, brie, edamski i feta oraz polskie oscypki . Słone przekąski – kwestia oczywista, ale należy o niej wspomnieć. Chipsy, paluszki, krakersy czy solone orzeszki zawierają ogromne ilości soli! Płatki śniadaniowe – ta informacja może być dla wielu zaskakująca, ale klasyczne płatki kukurydziane również są mocno solone w procesie produkcji! Jeżeli przepadacie za płatkami z...

Do Polski trafia towar gorszej jakości – różni się smakiem i składem. Szokujące wyniki badań
Pixabay
Newsy
Do Polski trafia towar gorszej jakości – różni się smakiem i składem. Szokujące wyniki badań
Okazuje się, że jakość żywności różni się w zależności od miejsca, do którego jest dostarczana. I Polska, niestety, nie ma się z czego cieszyć...

Badania jakości żywności zostały przeprowadzone przez Komisję Europejską, która przeanalizowała produkty międzynarodowych producentów, sprzedających na różnych rynkach. Wyniki wykazały, że co najmniej 20 produktów oferowanych na różnych rynkach w Europie różni się składem w zależności od kraju, do którego przyjeżdżają. Różnice zaobserwowano nie tylko w składzie, ale także w wyglądzie i konsystencji. Czym różnią się te same produkty w różnych krajach? Raport przygotowany przez Unię Europejską wykazuje, że np. Cola-Cola dostarczana do Polski jest dużo słodsza niż ta dostępna np. na Łotwie. Z kolei na Węgrzech i na Słowacji napój ten jest bardziej kaloryczny niż Coca-Cola dostępna w Polsce, Hiszpanii czy Danii. Drugą ciekawą różnicę zauważono w piwie Desperados, które w Polsce jest ponoć bardziej gorzkie niż w Czechach, Włoszech, Holandii czy Niemczech.  Jak się okazuje, wiele różnic odkryto właśnie w koncernowych napojach: mrożona herbata FuzeTea o smaku brzoskwini i hibiskusa w Niemczech ma znacznie bardziej wyczuwalny smak owoców, jest także jasna i żółta w kolorze. Towar, który trafia do nas, jest ciemnobrązowy i nieco inny w smaku. Inne produkty, w których zauważono różnice to: Panierowane paluszki rybne Iglo – w Węgrzech mają one grubszą panierkę niż np. te z Niemiec Płatki śniadaniowe Specjal K – w Czechach są one jasne, w Niemczech ciemne, z kolei te we Włoszech i na Malcie są dużo słodsze niż te dostarczane do Bułgarii czy Słowenii Jogurty Activia Danone – w Niemczech i Holandii mają bardziej kremową konsystencję i nieco kwaśny posmak, a w Belgii czy Chorwacji są sporo słodsze, ale o mniej zachęcającej konsystencji. Tego typu różnice zgłaszane były od 5 lat,...

Czy można zjeść śliwki na pusty żołądek? Róbcie to tylko pod 1 warunkiem
Własne
Newsy
Czy można zjeść śliwki na pusty żołądek? Róbcie to tylko pod 1 warunkiem
Co lepsze: zdrowa śliwka złapana w biegu, drożdżówka czy ominięcie śniadania? Każdy z waszych wyborów będzie miał wpływ na zdrowie.

Nie jecie śniadań, bo nie macie na nie rano czasu? Przekąszacie coś w biegu, najlepiej nie wymagającego przygotowywania? Na przykład kupione wczoraj śliwki, które leżą na talerzu w kuchni, pięknie wyglądają i zachęcają do zjedzenia? Czy to dobry pomysł, czy może wielki błąd, złapać w biegu kilka śliwek i zjeść je w drodze do autobusu? Sprawdzamy. Czy śliwki można jeść na czczo?  Cóż, chciałoby się powiedzieć: zamiast śliwek zjedzcie zwykłe śniadanie! Owoce, w tym śliwki są zdrowe, ale trzeba je jeść w odpowiedni sposób, w odpowiednim czasie. Mogą być jedzone na śniadanie, pod warunkiem, że poza nimi na śniadaniowym talerzu znajdzie się coś jeszcze, np. płatki owsiane. Zawarty w nich błonnik pokarmowy przyczyni się do przedłużenia uczucia sytości po posiłku. Bardzo pozytywnie na żołądek działają też śliwki suszone i można je jeść z samego rana, pod warunkiem, że głównym uzasadnieniem sięgania po nie na czczo, są problemy z żołądkiem. W każdym innym przypadku lepiej, zamiast wyciągać rękę po pięknie prezentujące się śliwki, zjeść normalne śniadanie, które obudzi żołądek po stanie nocnego uśpienia i dostarczy energii na pierwszą połowę dnia. Jakie śniadanie jest zdrowe? Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Gdy jecie trzy posiłki dziennie, śniadanie powinno dostarczyć wam aż 30% dziennych wartości kalorycznych. To oznacza, że powinno mieć 450-660 kcal. Jeśli jecie cztery razy dziennie – śniadanie powinno zapewnić 25% dziennych kalorii. Jakie powinno być śniadanie? Przede wszystkim urozmaicone. Komponujcie je z produktów z różnych grup żywieniowych, a więc zarówno zboża, białko zwierzęce i roślinne, dobrej jakości tłuszcze, a także owoce i warzywa. Śniadaniowe produkty zbożowe Wybierajcie pieczywo pełnoziarniste, płatki...