Ten produkt wzmacnia mózg i utrzymuje go w zdrowiu. Lubicie go jeść?
AdobeStock
Newsy

Ten produkt wzmacnia mózg i pomaga utrzymać dobrą pamięć. Lubicie go jeść?

Mimo iż jego smak nie wszystkim pasuje, produkt ten zapewnia potężne korzyści dla mózgu i serca. Dlaczego warto go jeść?

Lubicie jeść sardele? Sardela, inaczej anchois, znana jest w naszym kraju jako mała, bardzo słona rybka, która zwykle jest składnikiem dań kuchni śródziemnomorskiej.

Naukowcy badający nowy obszar badań psychiatrycznych, który analizuje związek między dietą a zdrowiem psychicznym, dokonali ostatnio bardzo ciekawego odkrycia. Okazuje się, że anchois ma niezwykle korzystny wpływ na ludzki mózg.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto jeść anchois?

Nie wszyscy lubią słony smak anchois. Dla tych, którzy jednak się nim zajadają, mamy wspaniałą wiadomość. Doktor Drew Ramsey, autor książki „Eat to Beat Depression and Anxiety" powiedział, że te małe rybki mogą zaoferować imponujące korzyści dla ludzkiego mózgu.

Chodzi o długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3 znajdujące się w anchois. Pomagają one w tworzeniu kwasu dokozaheksaenowego (DHA), który jest niezbędny dla utrzymania zdrowia mózgu.

Jest to forma omega-3, która pomaga poprawić funkcje pamięci, naprawić komórki mózgowe, a nawet może zapobiegać depresji.

Ponadto, wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 i selenu w anchois, może również korzystnie wpływać na zdrowie serca oraz zmniejszać ryzyko raka. 

Ten produkt wzmacnia mózg i pomaga utrzymać dobrą pamięć. Lubicie go jeść?
Pixabay

Zobacz także
Chcecie uniknąć miażdżycy? Jedzenie tej ryby.....

Chcecie uniknąć miażdżycy? Jedzenie tej ryby może działać lepiej niż leki

Nie uwierzycie co stało się przez ostatnie 20 lat z rybami z Bałtyku. Czy jecie polskie ryby?

Jecie polskie ryby? Nie uwierzycie, co stało się przez ostatnie 20 lat z rybami z Bałtyku

- Jedna sardela zawiera 87 miligramów długołańcuchowych kwasów omega-3. To naprawdę ważne tłuszcze z punktu widzenia danych dotyczących ogólnego zdrowia ludzkiego mózgu – mówi dla Drew Ramsey, psychiatra żywieniowy.

Jak wykazało jedno z badan, osoby które przez sześć miesięcy regularnie spożywały DHA, który znajdziemy w anchois, miały podwyższone funkcje pamięciowe.

- Powód, dla którego DHA jest tak ważnym związkiem dla mózgu, tkwi w jego silnych właściwościach przeciwzapalnych – powiedział w wywiadzie dla „New York Times", doktor medycyny David Perlmutter.

Warto dodać, że kwasy tłuszczowe omega-3 (w tym DHA) powszechnie występują również w innych rybach, takich jak np. łosoś. Jednak doktor Ramsey zwraca uwagę na fakt, że sardele są idealne ze względu na swój rozmiar. Ponieważ są bardzo małe, jest mniej prawdopodobne, że będą absorbować tyle rtęci i innych zanieczyszczeń, co większe ryby.

Jak wykorzystać anchois w kuchni?

Anchois to małe, bogate w składniki odżywcze ryby, których smak zależy od metody przetwarzania. Sardele peklowane przechowywane w oleju lub soli, mają mocny smak, a świeże i marynowane mają zwykle łagodniejszy smak.

Sardele można dodawać do:

  • pizzy
  • sałatek
  • makaronów
  • sosów
  • kłaść na kanapki

Źródło: well.pl

Ich niedobór skraca życie, jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas
Adobe Stock
Newsy
Niedobór tej substancji skraca życie tak samo jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas
Jak jeść, żeby długo żyć? Amerykańscy naukowcy udowodnili, że nie wystarczy rzucić palenia. Sprawdźcie, dlaczego niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 może poskutkować skróceniem długości życia.

Dietetycy twierdzą, że niedobór tej substancji, to najbardziej powszechny problem, którego źródłem jest dieta człowieka. Przyczyną jest źle skomponowany jadłospis, a także negatywne trendy w żywieniu. Włączenie do diety żywności wysoko przetworzonej i ograniczenia spożycia ryb i tłuszczy zawierających duże ilości kwasów omega-3, nie tylko wpływa negatywnie na zdrowie. Jak ustalili naukowcy, deficyt kwasów omega-3 może nawet przyczynić się do skrócenia długości życia. Jaki ma związek niedobór kwasów omega-3 z paleniem papierosów? Wyniki badań przeprowadzonych na jednym z amerykańskich uniwersytetów są jednoznaczne. Niedobór kwasów omega-3 w naszym organizmie, może być tak samo szkodliwy jak palenie papierosów. Podczas trwającego 7 lat badania, obejmującego 2,5 tys. osób, w wieku 66 do 73 lat, badacze porównali długość życia mieszkańców Stanów Zjednoczonych i Japonii. Obserwowana grupę stanowiła ludność dwóch całkiem odmiennych rejonów świata, z zupełnie inną kuchnią charakterystyczną dla tych obszarów. Okazało się, że mieszkańcy Japonii, w których diecie znajdowało się znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, pochodzących m.in. z ryb i owoców morza, mieli znacznie wyższe stężenie omega-3 w organizmie i żyli średnio o 5 lat dłużej. Amerykanie, w których diecie znajdowało się z kolei więcej niezdrowych kwasów tłuszczowych nasyconych, mieli w organizmach znacząco niższe stężenie omega-3 i żyli średnio 5 lat krócej. Wnioski wyciągnięte z badania były takie, że dieta uboga w kwasy omega-3 może nie tylko zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, ale też skrócić życie. Produkty bogate...

AdobeStock
Newsy
Co zrobić z resztek karpia? To danie nie tylko wspaniale smakuje, ale też poprawia trawienie
Kupiliście całego karpia i planujecie go na święta usmażyć? Nie wyrzucajcie jego resztek – głowy, kręgosłupa, płetw i ogona. Mogą wam się bardzo przydać.

Trudno sobie nawet wyobrazić święta bez karpia. Smażony karp, karp w galarecie oraz karp w śmietanie, to propozycje, które po prostu muszą się znaleźć na naszym wigilijnym stole. Podczas patroszenia karpia zostały wam płetwy, kręgosłup, ogon i głowa? Nie wyrzucajcie ich do kosza. Możecie z nich przygotować przepyszną i bardzo zdrowa zupę rybną, która doskonale wspiera trawienie. Co powiecie na tego rodzaju danie z resztek karpia? Przepis na zupę rybną z resztek karpia Składniki: głowa, kręgosłup i ogon dużego karpia bulion warzywny - 2 litry marchew seler 200 ml śmietanki kremówki 2 łyżki mąki pieprz żółtko 4 łyżki masła Przygotowanie: Usuńcie z głowy karpia oczy i skrzela. Umytą głowę i pozostałe kawałki ryby włóżcie do garnka i zalejcie dwoma litrami bulionu. Gotujcie przez ok. 50 minut na małym ogniu. Po tym czasie wyjmijcie głowę i obierzcie z niej kawałki mięsa. Mięso oddzielcie od zupy. Marchew i seler zetrzyjcie na tarce, podsmażcie na maśle, dodajcie mąkę i wymieszajcie. Do warzyw dodajcie śmietankę i żółtko oraz kilka łyżek bulionu rybnego, po czym wymieszajcie. Warzywa i mięso z ryby dodajcie do wywaru. Dlaczego warto włączyć do diety karpia? Karpia warto jeść przez cały rok, nie tylko od święta. Ryba ta nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma wiele właściwości zdrowotnych. Korzyści zdrowotne karpia Karp to tłusta ryba słodkowodna, która stanowi jedno z najlepszych źródeł niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, minerałów i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witamina A, E i D. 100 g karpia zawiera 127 kalorii i 17,8 g/100 g (32% dziennego zapotrzebowania) białka. Białe, kruche mięso karpia zawiera wszystkie...

Nie smażcie ryb na tym oleju. To toksyczne połączenie
Adobe Stock
Newsy
Nie smażcie ryb na tym oleju. To toksyczne połączenie
Ryby coraz częściej goszczą na stole w domach Polaków. To za sprawą wielu cennych składników, jakie dostarczają dla organizmu. Niestety czasem są łączone z nieodpowiednimi produktami. To niebezpieczne połączenie dla zdrowia.

Smażone, pieczone, grillowane czy gotowane na parze, jest wiele możliwości obróbki termicznej ryb. Jednakże w każdej odsłonie smakują wyśmienicie. Należy komponować je z właściwymi składnikami, aby w odpowiedniej kompozycji dostarczały organizmowi cennych składników. Ryby to doskonała opcja zarówno na obiad, jak i na kolację.  Ryby na diecie Ryby to coraz częściej pojawiający się produkt w codziennej diecie. Ma na to wpływ szereg cennych wartości, jakie one zawierają. Wśród nich można wyróżnić potas, magnez fosfor, a także ogromną ilość kwasów omega-3. Żadne inne suplementy nie będą tak skuteczne, jak te dostarczone prosto z rybiego mięsa. Poza tym ryby są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, które jest tak ważne w odpowiednio zbilansowanym jadłospisie. Właściwości kwasów omega-3 Kwasy tłuszczowe omega-3 mają szereg właściwości prozdrowotnych. Z tego też powodu, ryby są cennym składnikiem w diecie. Powinny pojawiać się przynajmniej dwa razy w tygodniu. To pozwoli na dostarczenie odpowiedniej ilości wartości odżywczych. Wśród wartościowych cech kwasów omega-3 można wyróżnić: działanie przeciwnowotworowe wspomaganie pracy mózgu poprawa wzroku wspomaganie pracy serca wzmocnienie stawów oraz kości działanie przeciwalergiczne wzmocnienie układu odporności korzystny wpływ na skórę. Niebezpieczne połączenie oleju z rybą Wiele osób przygotowuje rybę poprzez smażenie. Wówczas najczęściej wykorzystywanym tłuszczem jest olej słonecznikowy. Niestety takie połączenie jest katastrofalne dla zdrowia. Ryba sama w sobie ma odpowiednią kompozycję kwasów omega-3 oraz omega-6, zaś obróbka termiczna z olejem słonecznikowym w wysokiej temperaturze, zaburza cały stosunek....

Macie wysoki cholesterol? Jedzcie te produkty, żeby go obniżyć
Pixabay
Newsy
Macie wysoki cholesterol? Jedzcie te produkty, żeby go obniżyć
Podwyższony poziom cholesterolu doskwiera wielu Polakom. Nie należy go ignorować! Co możecie zrobić?

Cholesterol dzieli się na dwie odmiany: HDL to tzw. „dobry” cholesterol, a LDL – ten niekorzystny dla naszego zdrowia. LDL może przyczyniać się do powstawania wielu chorób takich jak miażdżyca, choroba wieńcowa, a także udar mózgu. Normy cholesterolu są różne w zależności od wieku, płci i uwarunkowań zdrowotnych. Pierwszym narzędziem w walce z cholesterolem jest zdrowa, zrównoważona dieta, odpowiednia dawka ruchu oraz włączenie do jadłospisu produktów zwalczających dolegliwości związane z wysokim cholesterolem, a także wspomagające trawienie i rozkład niezdrowych tłuszczy.  Jakie produkty zwalczają cholesterol? Karczochy – zawierają bardzo dużo witamin, błonnika i antyoksydantów. Zwalczają odkładanie się „złego” cholesterolu. Czosnek – posiada on bardzo wiele prozdrowotnych właściwości, działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie, a ponadto może zwiększać poziom „dobrego cholesterolu”. Siemię lniane – bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik, wspomaga walkę z zaparciami oraz biegunkami, reguluje trawienie. Babka płesznik – nasiona babki to niezwykłe źródło błonnika, który wspomaga trawienie i zapobiega odkładaniu się tłuszczu, a także złego cholesterolu. Awokado – to prawdziwie cudotwórczy owoc bogaty w niezwykle korzystne dla zdrowia i piękna kwasy omega-3, omega-6 i omega-9. Płatki owsiane – skarbnica minerałów, błonnika i innych składników pozytywnie działających na układ krwionośny oraz trawienny. Świetne także dla wszystkich, którzy chcą zgubić kilogramy. Ryby – nie od dziś wiadomo, że wszystkie osoby zmagające się z chorobami sercowo-naczyniowymi, wysokim cholesterolem czy nadciśnieniem powinny włączyć do swojego jadłospisu ryby. Są...