Lubicie jeść sardele? Sardela, inaczej anchois, znana jest w naszym kraju jako mała, bardzo słona rybka, która zwykle jest składnikiem dań kuchni śródziemnomorskiej.

Naukowcy badający nowy obszar badań psychiatrycznych, który analizuje związek między dietą a zdrowiem psychicznym, dokonali ostatnio bardzo ciekawego odkrycia. Okazuje się, że anchois ma niezwykle korzystny wpływ na ludzki mózg.

Dlaczego warto jeść anchois?

Nie wszyscy lubią słony smak anchois. Dla tych, którzy jednak się nim zajadają, mamy wspaniałą wiadomość. Doktor Drew Ramsey, autor książki „Eat to Beat Depression and Anxiety" powiedział, że te małe rybki mogą zaoferować imponujące korzyści dla ludzkiego mózgu.

Chodzi o długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3 znajdujące się w anchois. Pomagają one w tworzeniu kwasu dokozaheksaenowego (DHA), który jest niezbędny dla utrzymania zdrowia mózgu.

Zobacz także:

Jest to forma omega-3, która pomaga poprawić funkcje pamięci, naprawić komórki mózgowe, a nawet może zapobiegać depresji.

Ponadto, wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 i selenu w anchois, może również korzystnie wpływać na zdrowie serca oraz zmniejszać ryzyko raka. 

- Jedna sardela zawiera 87 miligramów długołańcuchowych kwasów omega-3. To naprawdę ważne tłuszcze z punktu widzenia danych dotyczących ogólnego zdrowia ludzkiego mózgu – mówi dla Drew Ramsey, psychiatra żywieniowy.

Jak wykazało jedno z badan, osoby które przez sześć miesięcy regularnie spożywały DHA, który znajdziemy w anchois, miały podwyższone funkcje pamięciowe.

- Powód, dla którego DHA jest tak ważnym związkiem dla mózgu, tkwi w jego silnych właściwościach przeciwzapalnych – powiedział w wywiadzie dla „New York Times", doktor medycyny David Perlmutter.

Warto dodać, że kwasy tłuszczowe omega-3 (w tym DHA) powszechnie występują również w innych rybach, takich jak np. łosoś. Jednak doktor Ramsey zwraca uwagę na fakt, że sardele są idealne ze względu na swój rozmiar. Ponieważ są bardzo małe, jest mniej prawdopodobne, że będą absorbować tyle rtęci i innych zanieczyszczeń, co większe ryby.

Jak wykorzystać anchois w kuchni?

Anchois to małe, bogate w składniki odżywcze ryby, których smak zależy od metody przetwarzania. Sardele peklowane przechowywane w oleju lub soli, mają mocny smak, a świeże i marynowane mają zwykle łagodniejszy smak.

Sardele można dodawać do:

  • pizzy
  • sałatek
  • makaronów
  • sosów
  • kłaść na kanapki

Źródło: well.pl