Ten produkt udrażnia tętnice i zmniejsza ryzyko zawału. Jedzcie 2 razy w tygodniu
AdobeStock
Newsy

Ten produkt udrażnia tętnice i zmniejsza ryzyko zawału. Jedzcie go 2 razy w tygodniu

Zawierają mnóstwo zdrowych kwasów omega-3 i doskonale smakują. Jedzcie je co najmniej 2 razy w tygodniu.

Osoby cierpiące na choroby układu krążenia dobrze wiedza, że w ich diecie zabronione jest spożywanie tłustych oraz słonych potraw. Można, a nawet trzeba jednak zrobić wyjątek od tej reguły i włączyć do swojej diety tłuste ryby. Sprawdźcie, dlaczego są tak zdrowe.

Tłuste ryby i ich działanie na serce

Można wyróźnić tzw. dobre i złe tłuszcze. Dobre, czyli tłuszcze nienasycone omega-3 znajdują się w bardzo smacznych produktach - tłustych rybach. Tłuszcze te obniżają cholesterol LDL (czyli „zły” cholesterol), zapobiegają miażdżycy, nadciśnieniu tętniczemu i tym samym obniżają ryzyko zawału. 

Ponadto, zawarte w tłustych rybach kwasy omega-3 doskonale wpływają na funkcjonowanie mózgu. Wspomagają procesy uczenia się, zapamiętywania, a także mogą pomóc ochronić się przed chorobą Alzheimera. 

Eksperci zalecają, by spożywać tłuste ryby około dwa razy na tydzień. Taka porcja tygodniowa dostarczy organizmowi niezbędną dawkę kwasów omega-3, która wynosi średnio 250 mg na dzień.

Zobacz także
Gotujcie w ten sposób rybę, a usuniecie z niej cyjanotoksyny. Wystarczą 2 minuty

Gotujcie w ten sposób rybę, a usuniecie z niej cyjanotoksyny. Wystarczą 2 minuty

Smażycie rybę? Z 2 powodów kładźcie ją na patelni zawsze tą stroną.

Smażycie rybę? Kładźcie ją na patelni zawsze tą stroną. Są ku temu 2 powody

Które ryby są najzdrowsze?

W sklepach można kupić wiele gatunków tłustych ryb, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie. To m.in.:

  • makrela - nie tylko wędzona! Makrelę można z powodzeniem kupić także surową i usmażyć ją na patelni, a jeszcze lepiej - na grillu. 

  • tuńczyk - najlepiej w sosie własnym, bez dodatku oleju. Czasami w sklepach można dostać także stek z tuńczyka. Jego cena jest wysoka, ale zdecydowanie warto raz na jakiś czas skosztować takiego rarytasu.

  • sardynka - szeroko dostępne w puszkach w różnych zalewach: w oleju, sosie pomidorowym albo paprykowym. 

  • łosoś - nie tylko zdrowy, ale także bardzo smaczny i doceniany ze względu na delikatne mięso. Można go jeść na surowo, po uwędzeniu, a także upiec w piekarniku.

Najzdrowsze jest pieczenie ryb w pergaminie oraz gotowanie ich na parze - dzięki temu zachowują one najwięcej kwasów omega-3. Lepiej ograniczyć smażenie ryb w głębokim tłuszczu i w panierce. Zawierają one wystarczająco dużo zdrowych tłuszczów. Smażone, tłuste ryby są po prostu niesmaczne - nadmiar tłuszczu może powodować niestrawność. 

Źródło: kobieta.onet.pl, zywienie.abczdrowie.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jecie te ryby? Przestańcie jak najszybciej. Zawierają duże ilości rtęci (2 źródła)
Adobe Stock
Newsy
Jecie te ryby? Przestańcie jak najszybciej. Zawierają duże ilości rtęci
Nie dość, że Polacy jedzą bardzo mało zdrowych ryb, kiedy już po nie sięgają, wybierają te najmniej wartościowe, a nawet… trujące! Jak je rozpoznać?

Ryby bogate są w zdrowe tłuszcze omega-3, które znane są z właściwości obniżających cholesterol. Wspomagają walkę z chorobami serca i nadciśnieniem, a także zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Ryby są także źródłem pełnowartościowego białka. Polacy jednak wciąż sięgają po nie znacznie rzadziej niż ich europejscy sąsiedzi. Przeciętny mieszkaniec Polski zjada zaledwie 13 kg ryb rocznie. Dla porównania, w Portugalii wynik ten wynosi 55,3 kg, w Hiszpanii 46,2 kg, a na Litwie – 44,7 kg. Na naszych talerzach najczęściej lądują mintaje, śledzie, makrele, dorsze i łososie, a także paluszki krabowe surimi. Te ostatnie są bardzo częstym składnikiem sałatek. Niestety ich skład ma niewiele wspólnego z prawdziwym krabem – zawiera zmielone mięso rybne, wodę, skrobię, sól, cukier, konserwanty oraz… ekstrakt z kraba. Które ryby mogą być niebezpieczne dla zdrowia? W rybach, po które często sięgają Polacy znajdują się spore ilości rtęci. Wśród tych najbardziej niebezpiecznych znajdziemy rybę maślaną, okonia, węgorza, płotki oraz dorsza. Najmniejszą ilość rtęci posiadają krewetki, małże, ostrygi, śledzie, mintaj, sardynki i świeży łosoś – jednak na pewno nie ten z zanieczyszczonego Bałtyku! Metale ciężkie, takie jak rtęć, najczęściej atakują organy odpowiedzialne właśnie za eliminację toksyn, czyli wątrobę czy nerki. Nierzadko zdarza się też, że mają one wpływ na mózg, kości czy mięśnie utrudniając syntezę białek. Eksperci twierdzą, że najbezpieczniej jest sięgać po ryby z Oceanu Atlantyckiego i Spokojnego (Pacyfiku) lub z Morza Północnego. Najwięcej rtęci znajdziemy w długowiecznych dużych rybach oraz w rybach drapieżnych, które pożerają duże ilości mniejszych ryb.  Czy wszystkie ryby są zdrowe? Nie, chociaż nie jest to kwestia...

Które śledzie są zdrowe
Flickr.com/stu_spivack
Newsy
Śledzie solone czy śledzie z solanki? Które z nich są zdrowsze?
Jak wybrać najzdrowsze śledzie? Są pewne zasadnicze różnice między tymi rodzajami.

W przeszłości można było zakupić praktycznie tylko śledzie solone. Od kilku lub kilkunastu lat, śledzie z solanki wyparły solone śledzie prawie całkowicie. Sprawdzamy, które rodzaje śledzi są najlepsze dla zdrowia. Właściwości zdrowotne śledzi Śledzie są w naszym kraju bardzo popularne. Niewiele osób wie, że prócz tego, że są uwielbiane, są też naprawdę zdrowe! Śledzie są co prawda tłuste, ale w przypadku ryb morskich, wyższa zawartość tłuszczu jest wręcz pożądana! Tłuste ryby morskie mają więcej zdrowych kwasów omega 3 i witaminy D. Śledzie są więc w praktyce prawie równie zdrowe, co modny łosoś! Jak typ konserwacji wpływa na wartość zdrowotną śledzia? Niezdrowym elementem w śledziach jest niestety sól, w której są one konserwowane. Świeże śledzie, które są trudnodostępne, są najzdrowszą formą jadania tych ryb. Od ponad tysiąca lat, świeżo złowione śledzie konserwuje się szybko w soli. Kiedyś zasypywano je po prostu solą już bezpośrednio na statkach rybackich. Zabezpiecza to ryby przed rozwojem bakterii. Solenie wyciąga wodę z tkanki mięśniowej, a to uniemożliwia szybki rozwój bakteriom. Aby śledzie były zdatne do spożycia, kilka lub kilkadziesiąt dni po złowieniu, trzeba je koniecznie konserwować.  Śledzie z beczki Śledzie z beczki są bardzo mocno solone. Solanka, w której pływają ma stężenie ok. 25%. Można je bardzo długo przechowywać, ale też najtrudniej usunąć z nich sól. Moczenie śledzi z beczki trwa ok. 2 do 5 dni. Wiele osób uważa ten rodzaj śledzi za najsmaczniejszy. Im krócej moczony jest dany śledź, tym więcej soli będzie zawierać. Im więcej soli w śledziu, tym mniej jest on zdrowy. Matiasy Matiasy to śledzie, które są już wyfiletowane. Przechowywane w słabszej solance, o stężeniu ok. 16%. Można je...

Jaki olej do jakiego dania? Ma ogromny wpływ na smak posiłku!
Adobe Stock
Newsy
Jaki olej do jakiego dania? Ten dodatek ma ogromny wpływ na smak posiłku
Obecnie polskie panie domu najczęściej smażą na oleju rzepakowym lub na maśle. Warto jednak posiadać kilka różnych olejów, które podkreślą smak przygotowywanego akurat dania.

W polskich kuchniach nadal najczęściej smaży się na maśle czy na oleju . W niektórych domach używa się także smalcu, oliwy z oliwek, masła klarowanego czy oleju kokosowego. Wybór najzdrowszego oleju do smażenia  to jedno. Warto jednak także wiedzieć, który w jaki sposób podkreśli smak danej potrawy. Który olej do jakiej potrawy? Olej rzepakowy to najbardziej uniwersalny tłuszcz, który może być wykorzystany zarówno do smażenia, jak i do sosów sałatkowych, Olej lniany ma bardzo charakterystyczny, nieco gorzki smak i nie powinien być serwowany na ciepło, Nierafinowany olej słonecznikowy również powinien być stosowany wyłącznie na zimno, dlatego poleca się go do sałatek: nie smażcie ryb na tym oleju , Olej kokosowy ma konsystencję masła i delikatny aromat oraz smak – jest dość wielofunkcyjny, jednak należy zwrócić uwagę na to, aby był tłoczony… Olej sezamowy ma intensywny aromat i smak, który poleca się zwłaszcza do dań azjatyckich, Oliwa z oliwek sprawdzi się zarówno do stosowania na zimno, jak i do smażenia, jednak na patelnię bardziej nada się oliwa tłoczona na ciepło.  Które oleje są zdrowe? Najzdrowsze tłuszcze to te tłoczone na zimno. Zawierają one najwięcej kwasów omega-3, która obniżają poziom „złego” cholesterolu i chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi.  Wiele olejów poddawanych bardzo wysokiej temperaturze traci swoje cenne składniki odżywcze, a w zamian zaczyna wydzielać te szkodliwe. Warto więc pamiętać, że od rodzaju oleju ważniejszy jest fakt, czy jest on rafinowany, czyli oczyszczony. Tego typu tłuszcze nadają się do smażenia bez ryzyka dla zdrowia. Czytaj także: Przelewacie użyty olej do słoika i smażycie na nim jeszcze raz? Ten błąd może mieć...

Panierowany dorsz
gotujmy.pl/aneta8185
Newsy
Doskonały smażony dorsz w panierce. Zastosujcie sekretny trik a będzie niesamowicie soczysty i chrupiący
Mówi się, że mięso wieprzowe, a nawet drobiowe jest mniej zdrowe od ryby. Dobrze by było, gdyby więc jadło się ją znacznie częściej!

Jeśli chcecie wybrać na obiad jakąś białą rybę, polecamy wam dorsza. Jest ciut droższy niż popularna panga czy tilapia, ale znacznie bardziej wartościowy w smaku i dla zdrowia.  A skoro już jesteśmy przy białych, chudych rybach, to musimy powiedzieć kilka słów o tym, czym różnią się one od ryb tłustych. Jakie ryby panierować? Na bok odłożymy dzisiaj rozważania o ich biologicznej budowie i zwrócimy wam uwagę na jeden bardzo ważny aspekt. Tym szczegółem jest fakt, że ryby białe, czyli chude powinno się panierować, w celu uniknięcia wysuszenia podczas smażenia. Z kolei ryby tłuste (w tym czerwone) nie wymagają podczas smażenia towarzystwa dodatkowej powłoki z mąki, bułki i jajka. Pozostaje nam więc wymienić kilka z tych ryb oprócz dorsza, które wręcz proszą się o zapanierowanie podczas smażenia. Są to między innymi: sola, morszczuk, sandacz, tilapia, mintaj, szczupak, miruna, panga czy leszcz. Nie powinno się panierować za to łososia, pstrąga czy makreli. Sposób na perfekcyjnego dorsza Przejdźmy teraz do dorsza w panierce. Co zrobić, by po usmażeniu był dalej soczysty i jednocześnie chrupiący z zewnątrz? Oprócz panierki kluczowe będzie także odpowiednie smażenie. Rozgrzejcie dobrze olej, nie przeciągajcie smażenia w nieskończoność i nie przewracajcie ryby bez potrzeby. Wystarczy kilka minut z obu stron, by ryba złapała złoty kolor i potem smakowała wprost perfekcyjnie. Wróćmy jeszcze na moment do panierki. Dorsz świetnie będzie komponował się w połączeniu z „mniej oczywistymi” panierkami. Spróbujcie eksperymentów z wiórkami kokosowymi, płatkami owsianymi czy też sezamem, zamiast nudnej i oklepanej bułki tartej. Dorsz w panierce Składniki: 2 płaty dorsza 2 jajka Mąka pszenna Bułka tarta...