Ten produkt to sposób na długie życie. Jedzcie to codziennie, a poprawicie zdrowie fizyczne i psychiczne
Adobe Stock
Newsy

Ten produkt to sposób na długie życie. Jedzcie to codziennie, a poprawicie zdrowie fizyczne i psychiczne

Sekret długowieczności może się kryć w waszej lodówce. Ten, wydawałoby się zwykły i codzienny produkt, ma zbawienny wpływ na organizm.

Któż nie chciałby dożyć setki ciesząc się dobrym zdrowiem? Ludzie od wieków poszukują sposobów na długowieczność. Okazuje się, że produkt, który może wspomagać zdrowie i tym samym wpłynąć pozytywnie na długość życia, jest w zasięgu ręki. A dokładniej w lodówce. 

Wpływ jogurtu na długość życia

Jogurtom i ich roli w długowieczności przyjrzał się wiele lat temu rosyjski uczony Ilja Miecznikow. Szukał on odpowiedzi na pytanie, jakie są przyczyny starzenia oraz przedwczesnej śmierci. W wyniku własnych badań uznał, że wina leży w złej florze bakteryjnej jelit. A produktem, który bardzo pozytywnie na nią wpływa, jest jogurt.

Uczony rozpoczął więc przed laty badania wśród stuletnich mieszkańców Bułgarii, którzy znani są z zamiłowania do tak zwanego mleka bułgarskiego, czyli po prostu jogurtu. Jego zdaniem, to właśnie bakterie znajdujące się w tym produkcie odpowiadają za długowieczność mieszkańców Bułgarii. Na podstawie badań Miecznikow wyróżnił czynniki, które wpływają pozytywnie na długość życia:

  • spożywanie produktów bogatych w bakterie Lactobacillus bulgaricus oraz Streptococcus thermohilus znajdujące się w jogurtach

  • zminimalizowanie stresu w codziennym życiu

  • dobre relacje z najbliższymi i przyjaciółmi

  • aktywność fizyczna 

Zobacz także
Naukowcy opracowali dietę długowieczności. Nie uwierzycie, jakie produkty trzeba jeść w dużych ilościach

Naukowcy opracowali dietę długowieczności. Nie uwierzycie, jakie produkty trzeba jeść w dużych ilościach

Ekspert zdradził eliksir na długowieczność. Poleca jeść te 2 tanie produkty

Ekspert zdradził eliksir na długowieczność. Poleca jeść te 2 tanie produkty

Zalety jedzenia jogurtów

Nie od dziś wiadomo, że jogurty są bardzo zdrowe. Poza bakteriami wydłużającymi życie, znajduje się w nich wiele innych bakterii, których funkcje pozytywnie wpływają na organizm.

Na przykład Lactobacillus casei i Bifidobacterium odpowiadają za sprawny proces trawienia i są pomocne w przypadku osób z nietolerancją laktozy - bakterie te wspomagają rozkład laktozy w jelitach. Bakterie znajdujące się w jogurtach zapobiegają zaparciom i biegunkom, obniżają pH w żołądku, a także wykazują zdolność minimalizowania stresu oksydacyjnego w komórkach. 

Najlepsze dla zdrowia są jogurty naturalne oraz kefiry. Unikajcie jogurtów z owocowymi wsadami, ponieważ znajduje się w nich bardzo dużo cukru i nie są tak dobre dla zdrowia. Jeśli lubicie jogurt z owocami, dodajcie po prostu do jogurtu naturalnego świeże truskawki, maliny czy pomarańcze. 

Źródło: mojdietetyk.pl, razemnadiecie.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wybrać dobry jogurt naturalny? Producenci dodają ten zbędny składnik na potęgę
Adobe Stock
Newsy
Jak wybrać dobry jogurt naturalny? Producenci dodają ten zbędny składnik na potęgę
Nawet w przypadku jogurtu naturalnego trzeba się mieć na baczności. Może się bowiem okazać, że „naturalny” jest on tylko z nazwy - sprawdźcie, na co trzeba zwrócić uwagę.

Jogurt naturalny to jeden z produktów, które śmiało można zaliczyć do kategorii zdrowych. Znajdują się w nim żywe kultury bakterii, które mają dobroczynny wpływ na układ trawienny, białko, a do tego jest pozbawiony barwników, cukru i innych ulepszaczy, które można znaleźć na przykład w jogurtach owocowych. Czy jednak każdy jogurt naturalny jest dobry i zdrowy? Okazuje się, że nawet w tym przypadku musicie być czujni i warto uważnie czytać etykiety na opakowaniach. Nie każdy jogurt jest bowiem tak zdrowy, jak mogłoby się wydawać.  Dlaczego do jogurtu naturalnego dodaje się mleko w proszku? Wysokiej jakości jogurt naturalny powinien składać się jedynie z mleka oraz żywych kultur bakterii. Koniecznie przyjrzyjcie się jednak liście składników podanych na opakowaniu, ponieważ niektórzy producenci dodają do jogurtu mleko w proszku. Nie jest ono niezdrowe, jednak bardzo obniża jakość finalnego produktu. Dlaczego? Mleko w proszku dodane do jogurtu sprawia, że ten jest bardziej tłusty, kaloryczny, a do tego może zwiększać poziom cholesterolu w organizmie. Producenci decydują się na taki dodatek, ponieważ mleko w proszku jest tańsze od zwykłego i ułatwia zagęszczenie produktu - dotyczy to zwłaszcza jogurtów naturalnych typu greckiego. Da się jednak kupić jogurt zrobiony na prawdziwym mleku, dlatego warto uważnie czytać informacje podane na opakowaniu, a także studiować składy produktów z tyłu kubeczka. Ważnym czynnikiem, który powinien odstręczać klientów od zakupu jogurtu naturalnego z dodatkiem mleka w proszku jest jego smak. W tym przypadku sami musicie przetestować oba rodzaje jogurtów naturalnych i dojść do oczywistych wniosków... Jak wybrać dobry jogurt? Na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę przy zakupie jogurtu? Sprawdźcie, jakich informacji szukać na etykiecie: zawartość cukru - zwłaszcza w jogurtach...

Masz w lodówce otwarty jogurt? Ten prosty trik przedłuży jego trwałość
iStock
Newsy
Macie w lodówce otwarty jogurt? Ten prosty trik przedłuży jego trwałość
Choć wszyscy staramy się robić przemyślane zakupy i nie marnować jedzenia, każdemu z nas czasem zdarza się znaleźć w lodówce otwarty produkt, który nie jest już zdatny do spożycia. Najbardziej narażony na takie sytuacje jest jogurt, który dość szybko psuje się po otwarciu wieczka. Jest jednak prosty sposób na to, aby napoczęty kubeczek mógł stać w lodówce dużo dłużej.

Otwieracie jogurt naturalny, dodajecie go do różnych dań, a następnie dociskacie wieczko i chowacie kubeczek znowu do lodówki. Chyba każdy z nas zna ten scenariusz i wie, jak może się to skończyć. Często zapominamy o otwartym opakowaniu i nie wykorzystujemy reszty nabiału przez kilka dni, a kiedy go ponownie wyciągamy, czasem jest już niestety zepsuty. Jak temu zaradzić? Jak przechowywać jogurt? Wszelkie jogurty, zarówno naturalne, jak i te smakowe, muszą być przechowywane w lodówce. Niektórzy twierdzą, że otwarty jogurt powinien być zjedzony maksymalnie do 5 dni, choć najlepiej będzie spożyć go już w ciągu 48 godzin. Jest jednak prosty sposób na to, aby wydłużyć ten czas i cieszyć się smakiem jogurtu znacznie dłużej. Wystarczy wykorzystać tani produkt, który każdy z nas ma w swojej kuchni! Co zrobić, żeby jogurt dłużej stał w lodówce? Aby wydłużyć przydatność jogurtu, wystarczy posypać go szczyptą popularnego składnika. Chodzi o zwykłą sól kuchenną. Dzięki niej, na jogurcie nie pojawi się pleśń i dłużej zachowa on wszystkie swoje dobroczynne właściwości.  Innym trikiem, który można wykorzystać w przypadku nienapoczętych jeszcze opakowań, jest odwrócenie kubeczków do góry dnem. Sposób ten działa zarówno z jogurtami, jak i śmietaną czy serkiem wiejskim. Jeśli jednak otworzycie już kubeczki, najlepiej będzie przelać jogurt do szklanki, miski lub słoika. W szklanych opakowaniach nabiał będzie się psuł wolniej niż w plastikowych czy tekturowych pojemniczkach.  Czy jogurt można zamrozić? Jeśli pomimo wszystkich powyższych trików nie jesteście w stanie wykorzystać zapasów jogurtu, możecie go po prostu zamrozić. Choć na pytanie, czy można mrozić jogurt, padają skrajnie różne odpowiedzi, okazuje się, że jest to całkowicie bezpieczne. Co prawda nabiał...

Ten zamiennik lodów nie jest ani zdrowy, ani dietetyczny. Tylko sobie nim zaszkodzicie
AdobeStock
Newsy
Ten zamiennik lodów nie jest ani zdrowy, ani dietetyczny. Tylko sobie nim zaszkodzicie
Czy warto porzucić lody na rzecz tego produktu? Można się mocno zdziwić.

Latem naprawdę trudno jest odmówić sobie lodów w wafelku. Gdy wszyscy dookoła raczą się takim przysmakiem, nawet osoby stosujące w trakcie wakacji dietę odchudzającą czasem nie mogą się oprzeć i sięgają po tradycyjne lody albo bardziej dietetyczną alternatywę, czyli sorbety. Istnieje jednak jeszcze jeden, coraz bardziej popularny zamiennik lodów - mrożony jogurt, który ma mniej tłuszczu i stosunkowo mało kalorii, w porównaniu z lodami przygotowywanymi na bazie śmietanki. Okazuje się jednak, że ten deser wcale nie musi być tak zdrowy, jak mogłoby się wydawać.  Czy mrożony jogurt jest zdrowy? Odpowiedź brzmi - to zależy. A dokładniej od tego, skąd taki jogurt pochodzi. Jeżeli przygotowujecie ten deser sami w domu, z naturalnych składników, wówczas nie powinien on wpłynąć negatywnie na wasze zdrowie. Jeżeli jednak jest to produkt gotowy, zakupiony przez was na przykład w kawiarni albo lodziarni - tu już sprawa się komplikuje. W tym produkcie znajduje się wiele dodatków które sprawiają, że jego wpływ na zdrowie jest negatywny. To m.in. słodziki, sztuczne barwniki, aromaty czy wzmacniacze smaku. W dodatku najczęściej mrożony jogurt podaje się z polewą, która znów zawiera cały szereg niezdrowych dodatków, z ogromną ilością cukru na czele.  Dlaczego nie warto jeść mrożonych jogurtów? Jeżeli więc zastanawialiście się nad porzuceniem lodów na rzecz mrożonego jogurtu, zastanówcie się dobrze. Ten produkt wcale nie jest tak dobry dla zdrowia, jak mogłoby się wydawać. Po zamrożeniu zawarte w jogurcie probiotyki przestają działać i stają się bezużyteczne, a przez niską zawartość tłuszczu po zjedzeniu tej przekąski poczucie głodu powróci do was szybciej niż byście się tego spodziewali. Ponadto, w mrożonym jogurcie serwowanym w różnych lokalach mogą się znaleźć takie składniki, jak: słodzik...

Japończycy twierdzą, że ten napój wydłuża życie. Pijcie co najmniej 4 filiżanki dziennie
Flickr
Newsy
Japończycy twierdzą, że ten napój wydłuża życie. Pijcie co najmniej 4 filiżanki dziennie
Chroni przed demencją, oczyszcza i wspomaga odchudzanie. Ten napój pomoże wam na wiele dolegliwości.

Właściwości tego napoju znane są ludziom od wieków. Przyśpiesza przemianę materii, oczyszcza i dodaje energii. Zielona herbata jest bardzo zdrowa, a w Japonii uważa się nawet, że jej picie może wydłużyć długość życia o 3 lata! Poznajcie wspaniałe właściwości zielonej herbaty. Co znajduje się w zielonej herbacie? Powszechnie wiadomo, że zielona herbata to po prostu niesfermentowane liście chińskiej herbaty. Jednak odmian zielonej herbaty jest bardzo dużo – różnią się one między sobą smakiem, kolorem, zawartością kofeiny i czasem parzenia. Niektórzy twierdzą, że najlepsza jest herbata przyrządzana z liści zbieranych o świcie. Zielona herbata bogata jest w witaminę C, E, K i B, garbniki, aminokwasy, polifenole oraz wiele mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Regularne picie zielonej herbaty wpływa pozytywnie na całe ciało: Ogranicza rozwój parodontozy i łagodzi choroby dziąseł Pomaga w stanach depresyjnych Zmniejsza ryzyko zawału serca oraz udary Wspomaga walkę z trądzikiem Spowalnia starzenie się skóry Zielona herbata i długość życia W Japonii wierzy się, że zielona herbata przedłuża życie nawet o 3 lata. Według Japończyków należy pić od 4 do aż 10 filiżanek zielonej herbaty dziennie! Z kolei według Holendrów kilka filiżanek tego napoju pozwoli zmniejszyć ryzyko zachorowania na miażdżycę. Ponadto, zielona herbata ma pozytywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie mózgu i może chronić przez demencją. Zielona herbata na odchudzanie Często poleca się zieloną herbatę osobom, które chcą schudnąć. Wszystko dzięki katechinom, które wpływają na zredukowanie tkanki tłuszczowej – ograniczają one wchłanianie tłuszczów z posiłków i pobudzają organizm do większego spalania...