Któż nie chciałby dożyć setki ciesząc się dobrym zdrowiem? Ludzie od wieków poszukują sposobów na długowieczność. Okazuje się, że produkt, który może wspomagać zdrowie i tym samym wpłynąć pozytywnie na długość życia, jest w zasięgu ręki. A dokładniej w lodówce.
Wpływ jogurtu na długość życia
Jogurtom i ich roli w długowieczności przyjrzał się wiele lat temu rosyjski uczony Ilja Miecznikow. Szukał on odpowiedzi na pytanie, jakie są przyczyny starzenia oraz przedwczesnej śmierci. W wyniku własnych badań uznał, że wina leży w złej florze bakteryjnej jelit. A produktem, który bardzo pozytywnie na nią wpływa, jest jogurt.
Uczony rozpoczął więc przed laty badania wśród stuletnich mieszkańców Bułgarii, którzy znani są z zamiłowania do tak zwanego mleka bułgarskiego, czyli po prostu jogurtu. Jego zdaniem, to właśnie bakterie znajdujące się w tym produkcie odpowiadają za długowieczność mieszkańców Bułgarii. Na podstawie badań Miecznikow wyróżnił czynniki, które wpływają pozytywnie na długość życia:
Zobacz także:
-
spożywanie produktów bogatych w bakterie Lactobacillus bulgaricus oraz Streptococcus thermohilus znajdujące się w jogurtach
-
zminimalizowanie stresu w codziennym życiu
-
dobre relacje z najbliższymi i przyjaciółmi
-
aktywność fizyczna
Zalety jedzenia jogurtów
Nie od dziś wiadomo, że jogurty są bardzo zdrowe. Poza bakteriami wydłużającymi życie, znajduje się w nich wiele innych bakterii, których funkcje pozytywnie wpływają na organizm.
Na przykład Lactobacillus casei i Bifidobacterium odpowiadają za sprawny proces trawienia i są pomocne w przypadku osób z nietolerancją laktozy - bakterie te wspomagają rozkład laktozy w jelitach. Bakterie znajdujące się w jogurtach zapobiegają zaparciom i biegunkom, obniżają pH w żołądku, a także wykazują zdolność minimalizowania stresu oksydacyjnego w komórkach.
Najlepsze dla zdrowia są jogurty naturalne oraz kefiry. Unikajcie jogurtów z owocowymi wsadami, ponieważ znajduje się w nich bardzo dużo cukru i nie są tak dobre dla zdrowia. Jeśli lubicie jogurt z owocami, dodajcie po prostu do jogurtu naturalnego świeże truskawki, maliny czy pomarańcze.
Źródło: mojdietetyk.pl, razemnadiecie.pl