Ten produkt to sposób na długie życie. Jedzcie to codziennie, a poprawicie zdrowie fizyczne i psychiczne
Adobe Stock
Newsy

Ten produkt to sposób na długie życie. Jedzcie to codziennie, a poprawicie zdrowie fizyczne i psychiczne

Sekret długowieczności może się kryć w waszej lodówce. Ten, wydawałoby się zwykły i codzienny produkt, ma zbawienny wpływ na organizm.

Któż nie chciałby dożyć setki ciesząc się dobrym zdrowiem? Ludzie od wieków poszukują sposobów na długowieczność. Okazuje się, że produkt, który może wspomagać zdrowie i tym samym wpłynąć pozytywnie na długość życia, jest w zasięgu ręki. A dokładniej w lodówce. 

Wpływ jogurtu na długość życia

Jogurtom i ich roli w długowieczności przyjrzał się wiele lat temu rosyjski uczony Ilja Miecznikow. Szukał on odpowiedzi na pytanie, jakie są przyczyny starzenia oraz przedwczesnej śmierci. W wyniku własnych badań uznał, że wina leży w złej florze bakteryjnej jelit. A produktem, który bardzo pozytywnie na nią wpływa, jest jogurt.

Uczony rozpoczął więc przed laty badania wśród stuletnich mieszkańców Bułgarii, którzy znani są z zamiłowania do tak zwanego mleka bułgarskiego, czyli po prostu jogurtu. Jego zdaniem, to właśnie bakterie znajdujące się w tym produkcie odpowiadają za długowieczność mieszkańców Bułgarii. Na podstawie badań Miecznikow wyróżnił czynniki, które wpływają pozytywnie na długość życia:

  • spożywanie produktów bogatych w bakterie Lactobacillus bulgaricus oraz Streptococcus thermohilus znajdujące się w jogurtach

  • zminimalizowanie stresu w codziennym życiu

  • dobre relacje z najbliższymi i przyjaciółmi

  • aktywność fizyczna 

Zobacz także
Naukowcy opracowali dietę długowieczności. Nie uwierzycie, jakie produkty trzeba jeść w dużych ilościach

Naukowcy opracowali dietę długowieczności. Nie uwierzycie, jakie produkty trzeba jeść w dużych ilościach

Ekspert zdradził eliksir na długowieczność. Poleca jeść te 2 tanie produkty

Ekspert zdradził eliksir na długowieczność. Poleca jeść te 2 tanie produkty

Zalety jedzenia jogurtów

Nie od dziś wiadomo, że jogurty są bardzo zdrowe. Poza bakteriami wydłużającymi życie, znajduje się w nich wiele innych bakterii, których funkcje pozytywnie wpływają na organizm.

Na przykład Lactobacillus casei i Bifidobacterium odpowiadają za sprawny proces trawienia i są pomocne w przypadku osób z nietolerancją laktozy - bakterie te wspomagają rozkład laktozy w jelitach. Bakterie znajdujące się w jogurtach zapobiegają zaparciom i biegunkom, obniżają pH w żołądku, a także wykazują zdolność minimalizowania stresu oksydacyjnego w komórkach. 

Najlepsze dla zdrowia są jogurty naturalne oraz kefiry. Unikajcie jogurtów z owocowymi wsadami, ponieważ znajduje się w nich bardzo dużo cukru i nie są tak dobre dla zdrowia. Jeśli lubicie jogurt z owocami, dodajcie po prostu do jogurtu naturalnego świeże truskawki, maliny czy pomarańcze. 

Źródło: mojdietetyk.pl, razemnadiecie.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Japończycy twierdzą, że ten napój wydłuża życie. Pijcie co najmniej 4 filiżanki dziennie
Flickr
Newsy
Japończycy twierdzą, że ten napój wydłuża życie. Pijcie co najmniej 4 filiżanki dziennie
Chroni przed demencją, oczyszcza i wspomaga odchudzanie. Ten napój pomoże wam na wiele dolegliwości.

Właściwości tego napoju znane są ludziom od wieków. Przyśpiesza przemianę materii, oczyszcza i dodaje energii. Zielona herbata jest bardzo zdrowa, a w Japonii uważa się nawet, że jej picie może wydłużyć długość życia o 3 lata! Poznajcie wspaniałe właściwości zielonej herbaty. Co znajduje się w zielonej herbacie? Powszechnie wiadomo, że zielona herbata to po prostu niesfermentowane liście chińskiej herbaty. Jednak odmian zielonej herbaty jest bardzo dużo – różnią się one między sobą smakiem, kolorem, zawartością kofeiny i czasem parzenia. Niektórzy twierdzą, że najlepsza jest herbata przyrządzana z liści zbieranych o świcie. Zielona herbata bogata jest w witaminę C, E, K i B, garbniki, aminokwasy, polifenole oraz wiele mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Regularne picie zielonej herbaty wpływa pozytywnie na całe ciało: Ogranicza rozwój parodontozy i łagodzi choroby dziąseł Pomaga w stanach depresyjnych Zmniejsza ryzyko zawału serca oraz udary Wspomaga walkę z trądzikiem Spowalnia starzenie się skóry Zielona herbata i długość życia W Japonii wierzy się, że zielona herbata przedłuża życie nawet o 3 lata. Według Japończyków należy pić od 4 do aż 10 filiżanek zielonej herbaty dziennie! Z kolei według Holendrów kilka filiżanek tego napoju pozwoli zmniejszyć ryzyko zachorowania na miażdżycę. Ponadto, zielona herbata ma pozytywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie mózgu i może chronić przez demencją. Zielona herbata na odchudzanie Często poleca się zieloną herbatę osobom, które chcą schudnąć. Wszystko dzięki katechinom, które wpływają na zredukowanie tkanki tłuszczowej – ograniczają one wchłanianie tłuszczów z posiłków i pobudzają organizm do większego spalania...

Jak zrobić kefir w domu? Potrzebujesz tych 2 składników i zwykły koc
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić kefir w domu? Potrzebujecie tych 2 składników i ciepłego koca
Przygotowanie domowego kefiru nie wymaga ani wielkich umiejętności, ani specjalistycznego sprzętu. Zobaczcie, jakie to proste.

Kefir to jeden z najstarszych mlecznych napojów na świecie. Wytwarza się go poprzez fermentację mleka pod wpływem bakterii. Jego nazwa pochodzi prawdopodobnie od tureckich słów „keyif”, czyli radość, przyjemność i „kopur”, co oznacza lekką, mleczną piankę. Niektórzy mówią, że kombinacja tureckich czy kaukazkich określeń znaczy tyle, co „czuj się dobrze”. Bo tak się właśnie czujemy pijąc kefir. Właściwości zdrowotne kefiru Kefir trafił do Europy na początku XX w. dzięki Ilji Miecznikowi, ukraińskiemu mikrobiologowi, laureatowi Nagrody Nobla, który badał przyczyny długowieczności ludzi żyjących na Bałkanach. Stwierdził, że zdrowie i długowieczność zawdzięczają diecie bogatej w fermentowaną żywność mleczną – kefir i jogurt. Warto wiedzieć, że skład kefiru, jako produktu powstającego naturalnie, może być zmienny. Zależy od jakości mleka oraz warunków, w których przebiega fermentacja. Kefir jest bogaty w witaminy z grupy B, w tym B1, B2, B12 D, biotyny i białka. Enzymy oraz bakterie probiotyczne, które zawiera, wspomagają procesy trawienne. Zawartość bakterii probiotycznych, w przeliczeniu na porcję produktu jest dużo wyższa w kefirze niż w jogurcie. Dostarcza także znacznych ilości wapnia i magnezu. Zawiera też laktozę z mleka, często wywołującą uczulenia. Jednak nawet osoby, które nie trawią laktozy i mają dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego po wypiciu mleka, nie mają problemów żołądkowych po spożyciu kefiru. Dzieje się tak dlatego, że proces fermentacji w obecności bakterii, częściowo wpływa na rozkład laktozy i lepsze jej trawienie. Kefir doskonały na zdrową dietę odchudzającą Kefir to napój niskokaloryczny. W 100 ml produktu znajduje się jedynie 50-70 kcal. Do tego jest napojem sycącym,...

100-letnia aktorka Betty White uwielbia hot dogi i wódkę: "Unikam wszystkiego co zielone i to działa" Lekarze się mylą?
ONS.pl
Newsy
100-letnia aktorka Betty White lubi hot dogi i wódkę: „Unikam wszystkiego, co zielone i to działa"
Uwierzycie, że ktoś, kto się tak odżywia dożył już prawie „setki”? Betty White jada niezdrowo, ale za to jest „zezowatą optymistką”.

Czasem zapytacie o coś i już po chwili żałujecie swojego pytania, bo odpowiedź burzy wasze wyobrażenie o świecie. Tak się stało, gdy zapytano aktorkę Betty White, która 17 stycznia 2022 r. skończy 100 lat, o jej przepis na długowieczność. Jej rady nie spodobałyby się lekarzom. „Smakuj każdą chwilę” – mówi Betty White Ta amerykańska aktorka znana jest przede wszystkim z ról w serialach i prowadzenia talk-show. Jest laureatką Nagrody Emmy. Jej kariera trwa już 60 lat. W swoim kraju jest nazywana „Pierwszą Damą Telewizji”. Przede wszystkim grała w filmach telewizyjnych, ale też kinowych, występowała w radiu i teatrze. Jej zbliżające się 100 urodziny były okazją do wywiadu przeprowadzonego przez magazyn „People”. Gwiazda telewizyjna zdradziła w nim, że najbardziej lubi hot dogi i wódkę. Jej ulubioną przekąską jest natomiast kanapka, którą dostawała w dzieciństwie. To kanapka z masłem orzechowym, kiełbasą bolońską i sałatą lodową, na białym chlebie: - Staram się unikać wszystkiego, co zielone. I to zdaje się działać – powiedziała dziennikarzom „People”. I dodała: - Myślę, że mam farta, będąc w dobrej formie. Czuję się świetnie. To niesamowite. Aktorka najchętniej układa puzzle, gra w gry i ogląda dokumenty o zwierzętach albo rozgrywki golfowe.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Betty White (@bettymwhite) Jak to możliwe, że ktoś, kto nie dba o zdrowie, tak długo żyje? Za długowieczność nie odpowiada wyłącznie dieta i tryb życia,...

Jedzcie te warzywa, a będziecie wyglądali 10 lat młodziej! Stracicie też kilka centymetrów w pasie
AdobeStock
Newsy
Jedzcie te warzywa, a będziecie wyglądali 10 lat młodziej! Stracicie też kilka centymetrów w pasie
Nie od dziś wiadomo, że warzywa są podstawą każdej zdrowej diety odchudzającej. Warto jeść jak najwięcej czerwonych warzyw, które nie tylko są zdrowe, ale także pomogą wam szybciej schudnąć! Sprawdźcie szczegóły.

Warzywa to skarbnica witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeżeli chcecie zadbać o swoje zdrowie, to koniecznie w waszej codziennej diecie powinny znaleźć się warzywa! Poniżej opisujemy właściwości zdrowotne czerwonych warzyw, które wspaniale wpływają na zdrowie i samopoczucie. Witaminy w czerwonych warzywach Podstawą do tego, by jak najwięcej skorzystać na jedzeniu warzyw jest ich odpowiednie przygotowanie. Najlepiej spożywać je na surowo (z wyjątkiem tych, które się do tego nie nadają, jak np. ziemniaki) lub gotowane na parze . Warzywa gotowane w wodzie lub smażone niestety będą pozbawione wielu witamin przez wpływ wysokiej temperatury. Dobrym pomysłem jest też kiszenie i konserwowanie warzyw , by zachować jak najwięcej zawartych w nich witamin i minerałów. Bardzo dobre dla zdrowia są czerwone warzywa ze względu na znajdujące się w nich minerały, które wspomagają układ krwionośny i pracę serca. Buraki Osoby zmagające się z niedokrwistością (anemią) oraz kobiety cierpiące na bardzo obfite miesiączki powinny koniecznie włączyć do swojej diety buraki. Te warzywa doskonale wspomagają produkcję czerwonych krwinek i wzmacniają organizm . Znajduje się w nich: Witamina A Witamina C Kwas foliowy Błonnik Wapń Potas Betakaroten Pomidory Zawarty w pomidorach potas pomoże przy problemach z prawidłowym ciśnieniem krwi oraz w przypadku „syndromu dnia poprzedniego” , czyli po przesadzeniu z alkoholem! Sok z pomidorów szybko postawi was wtedy na nogi. Poza potasem w pomidorach znajduje się: Magnez Wapń Mangan Witamina C Papryczka chili i czerwona papryka W papryczce chili znajduje się kapsaicyna , która świetnie podkręca metabolizm i wspomaga przemianę materii. Ponadto pomaga zwalczać...