Wiele potraw polskiej kuchni wymaga smażenia w głębokim tłuszczu. Mowa tutaj chociażby o kotletach schabowych, mielonych czy plackach ziemniaczanych. To, jakiego tłuszczu używacie do smażenia jest bardzo ważne, ponieważ część z nich jest bardzo szkodliwa dla zdrowia! Sprawdźcie, czy na pewno smażenie na oleju słonecznikowym jest zdrowe.
Właściwości oleju słonecznikowego
Na początku uspokajamy – olej z nasion słonecznika ma kilka prozdrowotnych właściwości i warto go wykorzystywać w kuchni, jednak trzeba zwracać uwagę na sposób, w jaki się go używa!
Wysokiej jakości olej słonecznikowy tłoczony na zimno, wykazuje poniższe właściwości:
- Obniża zły cholesterol
- Usprawnia pracę układu krążenia
- Pomoże przy bólach głowy i zatok
- Zwiększa odporność
- Zwalcza wolne rodniki
- Działa łagodząco w przypadku kaszlu wywołanego astmą
- Pomaga przy chorobach reumatoidalnych
Czy olej słonecznikowy jest szkodliwy?
Co jednak sprawia, że olej z nasion słonecznika może być szkodliwy? Przede wszystkim, jak każdy tłuszcz, nie może być on spożywany w nadmiernych ilościach, ponieważ prowadzi to do szeregu problemów zdrowotnych. Jednym z nich jest oczywiście nadwaga i otyłość, spowodowana przyjmowaniem dużych ilości kalorii, które znajdują się w oleju. Należy też pamiętać o tym, że nadmiar tłuszczu w diecie powoduje m.in. choroby serca i cukrzycę typu 2.
Zobacz także:
Olej słonecznikowy i zwiększone ryzyko nowotworów
Nieprawidłowo używany olej słonecznikowy, może się przyczyniać do zachorowania na nowotwory. Używany do smażenia może zacząć się przypalać i wydzielać toksyczne i rakotwórcze substancje – aldehydy. Dzieje się tak szczególnie podczas smażenia na głębokim tłuszczu. Spośród dostępnych na rynku olejów, to właśnie olej słonecznikowy wydziela najwięcej aldehydów w trakcie smażenia, dlatego najlepiej używajcie go tylko do krótkiego podsmażania lub stosujcie na zimno, jako dodatek do sałatek.
Jaki tłuszcz jest najzdrowszy?
Część potraw musi być smażona w głębokim tłuszczu – jakiego zatem należy używać? Jaki olej jest najzdrowszy?
Najlepsze tłuszcze do głębokiego smażenia to:
- Masło ghee (klarowane)
- Olej z awokado
- Olej kokosowy
- Olej palmowy
Czytaj także: