Ten produkt to prosta droga do raka. Używa go 95% Polaków
AdobeStock
Newsy

Ten produkt to prosta droga do raka. Używa go 95% Polaków

Popularny olej stosowany przez wielu z was w kuchni, w trakcie smażenia może wydzielać rakotwórcze substancje. Sprawdźcie, czego należy unikać i jaki olej jest najlepszy do smażenia.
Katarzyna Wyborska
kwiecień 20, 2021

Wiele potraw polskiej kuchni wymaga smażenia w głębokim tłuszczu. Mowa tutaj chociażby o kotletach schabowych, mielonych czy plackach ziemniaczanych. To, jakiego tłuszczu używacie do smażenia jest bardzo ważne, ponieważ część z nich jest bardzo szkodliwa dla zdrowia! Sprawdźcie, czy na pewno smażenie na oleju słonecznikowym jest zdrowe.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości oleju słonecznikowego

Na początku uspokajamy – olej z nasion słonecznika ma kilka prozdrowotnych właściwości i warto go wykorzystywać w kuchni, jednak trzeba zwracać uwagę na sposób, w jaki się go używa!

Wysokiej jakości olej słonecznikowy tłoczony na zimno, wykazuje poniższe właściwości:

  • Obniża zły cholesterol
  • Usprawnia pracę układu krążenia
  • Pomoże przy bólach głowy i zatok
  • Zwiększa odporność
  • Zwalcza wolne rodniki
  • Działa łagodząco w przypadku kaszlu wywołanego astmą
  • Pomaga przy chorobach reumatoidalnych

Zobacz także

Czy olej słonecznikowy jest szkodliwy?

Co jednak sprawia, że olej z nasion słonecznika może być szkodliwy? Przede wszystkim, jak każdy tłuszcz, nie może być on spożywany w nadmiernych ilościach, ponieważ prowadzi to do szeregu problemów zdrowotnych. Jednym z nich jest oczywiście nadwaga i otyłość, spowodowana przyjmowaniem dużych ilości kalorii, które znajdują się w oleju. Należy też pamiętać o tym, że nadmiar tłuszczu w diecie powoduje m.in. choroby serca i cukrzycę typu 2.

Olej słonecznikowy i zwiększone ryzyko nowotworów

Nieprawidłowo używany olej słonecznikowy, może się przyczyniać do zachorowania na nowotwory. Używany do smażenia może zacząć się przypalać i wydzielać toksyczne i rakotwórcze substancje – aldehydy. Dzieje się tak szczególnie podczas smażenia na głębokim tłuszczu. Spośród dostępnych na rynku olejów, to właśnie olej słonecznikowy wydziela najwięcej aldehydów w trakcie smażenia, dlatego najlepiej używajcie go tylko do krótkiego podsmażania lub stosujcie na zimno, jako dodatek do sałatek.

Jaki tłuszcz jest najzdrowszy?

Część potraw musi być smażona w głębokim tłuszczu – jakiego zatem należy używać? Jaki olej jest najzdrowszy?

Najlepsze tłuszcze do głębokiego smażenia to:

  • Masło ghee (klarowane)
  • Olej z awokado
  • Olej kokosowy
  • Olej palmowy

 

Czytaj także:

Komentarze