Ten produkt to prosta droga do raka. Używa go 95% Polaków
AdobeStock
Newsy

Ten produkt to prosta droga do raka. Używa go 95% Polaków

Popularny olej stosowany przez wielu z was w kuchni, w trakcie smażenia może wydzielać rakotwórcze substancje. Sprawdźcie, czego należy unikać i jaki olej jest najlepszy do smażenia.

Wiele potraw polskiej kuchni wymaga smażenia w głębokim tłuszczu. Mowa tutaj chociażby o kotletach schabowych, mielonych czy plackach ziemniaczanych. To, jakiego tłuszczu używacie do smażenia jest bardzo ważne, ponieważ część z nich jest bardzo szkodliwa dla zdrowia! Sprawdźcie, czy na pewno smażenie na oleju słonecznikowym jest zdrowe.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości oleju słonecznikowego

Na początku uspokajamy – olej z nasion słonecznika ma kilka prozdrowotnych właściwości i warto go wykorzystywać w kuchni, jednak trzeba zwracać uwagę na sposób, w jaki się go używa!

Wysokiej jakości olej słonecznikowy tłoczony na zimno, wykazuje poniższe właściwości:

  • Obniża zły cholesterol
  • Usprawnia pracę układu krążenia
  • Pomoże przy bólach głowy i zatok
  • Zwiększa odporność
  • Zwalcza wolne rodniki
  • Działa łagodząco w przypadku kaszlu wywołanego astmą
  • Pomaga przy chorobach reumatoidalnych
Zobacz także
Robicie tak zawsze ze swoją patelnią po smażeniu? Szybko będzie do wyrzucenia

Robicie tak zawsze ze swoją patelnią po smażeniu? Szybko będzie do wyrzucenia

Ta część rabarbaru jest trująca. Spożyta przypadkiem może spowodować niewydolność nerek

Ta część rabarbaru jest trująca. Spożyta przypadkiem może spowodować niewydolność nerek

Czy olej słonecznikowy jest szkodliwy?

Co jednak sprawia, że olej z nasion słonecznika może być szkodliwy? Przede wszystkim, jak każdy tłuszcz, nie może być on spożywany w nadmiernych ilościach, ponieważ prowadzi to do szeregu problemów zdrowotnych. Jednym z nich jest oczywiście nadwaga i otyłość, spowodowana przyjmowaniem dużych ilości kalorii, które znajdują się w oleju. Należy też pamiętać o tym, że nadmiar tłuszczu w diecie powoduje m.in. choroby serca i cukrzycę typu 2.

Olej słonecznikowy i zwiększone ryzyko nowotworów

Nieprawidłowo używany olej słonecznikowy, może się przyczyniać do zachorowania na nowotwory. Używany do smażenia może zacząć się przypalać i wydzielać toksyczne i rakotwórcze substancje – aldehydy. Dzieje się tak szczególnie podczas smażenia na głębokim tłuszczu. Spośród dostępnych na rynku olejów, to właśnie olej słonecznikowy wydziela najwięcej aldehydów w trakcie smażenia, dlatego najlepiej używajcie go tylko do krótkiego podsmażania lub stosujcie na zimno, jako dodatek do sałatek.

Jaki tłuszcz jest najzdrowszy?

Część potraw musi być smażona w głębokim tłuszczu – jakiego zatem należy używać? Jaki olej jest najzdrowszy?

Najlepsze tłuszcze do głębokiego smażenia to:

  • Masło ghee (klarowane)
  • Olej z awokado
  • Olej kokosowy
  • Olej palmowy

 

Czytaj także:

Używacie tego produktu w kuchni? To czysta trucizna. O wiele gorsza niż smalec
Adobe Stock
Newsy
Używacie tego produktu w kuchni? To czysta trucizna. O wiele gorsza niż smalec
Okazuje się, że olej uznawany powszechnie za niezwykle zdrowy, tak naprawdę może być bardzo szkodliwy…

Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne zbadało tłuszcze, na których najczęściej smaży się potrawy. Wyniki okazały się być zaskakujące! Olej kokosowy szkodliwy dla zdrowia Olej kokosowy swego czasu święcił triumfy wśród zwolenników zdrowego odżywiania. Uważany był za tzw. superfood, na którym doradzano smażenie wszystkich potraw. Badania wykazały jednak, że „stare” metody smażenia, są bardziej korzystne dla zdrowia. Według ekspertów, olej kokosowy zawiera aż 82 proc. tłuszczów nasyconych, które podnoszą poziom „złego” cholesterolu (LDL). Jeśli LDL gromadzi się w zbyt dużych ilościach, tłuszcz odkłada się w ścianach tętnic i prowadzi do poważnych chorób sercowo-naczyniowych.  Okazuje się, że olej kokosowy ma taką samą ilość tłuszczów nasyconych, co olej palmowy – znany ze swojego bardzo szkodliwego działania na zdrowie. Dla porównania:  masło posiada 63 proc. tłuszczów nasyconych łój wołowy 50 procent smalec zaledwie 39 procent. Z „ciekłych” olejów zbadano, że oliwa z oliwek zawiera 14 proc. tłuszczów nasyconych, olej słonecznikowy 10 proc., a najpopularniejszy w Polsce olej rzepakowy – zaledwie 7 procent! Który olej jest najlepszy do smażenia? Niezmiennie jednak naukowcy podtrzymują, że najzdrowszym tłuszczem do smażenia jest klasyczny olej rzepakowy (np. Kujawski). Chociaż często słyszy się o zamienianiu oleju na oliwę z oliwek czy właśnie olej kokosowy, ich lepsze właściwości dla zdrowia są mitem!  Faktycznie, choć oliwa z oliwek zawiera duże ilości tłuszczów omega-3 i doskonale wpływa na kondycję cery, włosów czy paznokci, nie powinna być stosowana do smażenia. Tak samo olej słonecznikowy polecany jest do stosowania na zimno – np. do...

czy można smażyć na oliwie z oliwek
AdobeStock
Newsy
Smażenie na tej oliwie wytwarza rakotwórcze związki. Popełniacie ten tragiczny błąd?
Używacie tego oleju do smażenia? Jego stosowanie może mieć fatalne skutki dla waszego zdrowia.

Czy potraficie wyobrazić sobie gotowanie bez smażenia? My też nie! W końcu najsmaczniejsze potrawy to te smażone w tłuszczu. Kotlety schabowe, placki ziemniaczane czy jajko sadzone – pyszności! A czy zwracacie uwagę na to, jakiego tłuszczu używacie do smażenia? To bardzo ważne, ponieważ konsekwencje smażenia na nieodpowiednim oleju są bardzo poważne! Olej olejowi nierówny W Polsce najczęściej stosowanym tłuszczem do smażenia jest olej rzepakowy. Dość tani, zdrowy, a przede wszystkim o neutralnym smaku i zapachu, który nie wpływa dzięki temu na smak potraw. Dziś na rynku obecnych jest dużo więcej olejów, z których Polacy chętnie korzystają. Z tych najpopularniejszych możemy wymienić: olej słonecznikowy olej z pestek winogron olej lniany olej kokosowy oliwę z oliwek Każdy z nich wyróżnia się innymi właściwościami. Olej z pestek winogron jest wyjątkowo neutralny, ponieważ praktycznie nie ma smaku i zapachu i jest bezbarwny. Olej lniany polecany jest w praktyce przeciwnowotworowej, ponieważ badania dowiodły, że znajduje się w nim najwięcej tłuszczów nienasyconych, które przeciwdziałają rozwojowi raka. Z kolei oliwa ze względu na charakterystyczny zapach, używana jest w kuchni śródziemnomorskiej jako dodatek do sałatek. Jednak czy wszyscy w ten sposób jej używają? Czy wy też popełniacie ten błąd? Oliwa coraz częściej gości w polskich domach, ponieważ reklamuje się ją jako zdrowszą alternatywę dla oleju rzepakowego. Jednak to nie do końca prawda. Rzeczywiście, oliwa zawiera więcej tłuszczów nasyconych, ale z tego powodu używana do przyrządzania tradycyjnych polskich dań staje się o wiele bardziej niebezpieczna dla naszego zdrowia niż olej rzepakowy. Dlaczego? Oliwa z oliwek zawiera dużo nienasyconych...

Wylewacie zużyty olej? To błąd. Zrobicie z niego coś niesamowitego
Pixabay
Newsy
Wylewacie zużyty olej? To błąd. Zrobicie z niego coś niesamowitego
Czy wylewacie zużyty olej? Przeczytajcie, jak możecie go wykorzystać. Ten pomysł to prawdziwy hit sieci!

Używacie kilka razy  tego samego oleju do smażenia? To błąd, który może bardzo poważnie odbić się na waszym zdrowiu. Czym grozi wielokrotne smażenie na tym samym tłuszczu ? Takie działanie zwiększa ryzyko nowotworów, udarów mózgu, zawału serca oraz choroby niedokrwiennej serca. Nie oznacza to jednak, że musicie od razu wylać taki olej i się go pozbyć. Co zrobić ze zużytym olejem? Jeśli użyliście większej ilości oleju do smażenia frytek czy pączków , nie korzystajcie już więcej z tego samego oleju. Nie musicie go jednak wylewać – tym bardziej, nie róbcie tego do zlewu czy muszli klozetowej, ponieważ zużyty olej może być bardzo szkodliwy dla środowiska. Jak wykorzystać taki olej? Znamy pewien genialny sposób! Możecie z niego zrobić... świeczkę! Jak zrobić świeczkę z zużytego oleju? Do wykonania takiej świeczki potrzebne wam będą: zużyty olej cienki drut słoik bawełniany sznurek (musi być dłuższy od słoika) olej z drzewa sandałowego Przygotowanie: Zużyty olej odstawiamy na dobę – najlepiej w ciemne i chłodne miejsce. Następnie oczyszczamy go z wszelkich zanieczyszczeń przy pomocy bawełnianego materiału. Cienkim drutem dokładnie owijamy sznurek u górnej części – tak, aby knot utrzymał się i pozostał na środku słoika. Z drugiej części drutu należy zrobić haczyk, który oprzemy na krawędzi słoika. Sznurek wkładamy do słoika, a następnie zalewamy go zużytym olejem (ważne, by olej nie przykrył całkowicie knota). Pod koniec dodajemy 2-3 krople oleju z drzewa sandałowego. Świeczka jest gotowa! Źródło: kobieceinspiracje.pl Czytaj też: GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go Jaki olej do jakiego dania? Ten dodatek ma ogromny...

olej ryżowy właściwości
Adobe Stock
Newsy
Oto najzdrowszy olej do smażenia. Bije na głowę rzepakowy i oliwę z oliwek
Choć olej rzepakowy uważa się za cenne źródło antyoksydantów i kwasów tłuszczowych, w rzeczywistości nie jest najzdrowszym istniejącym na rynku produktem do smażenia. Na głowę bije go mało popularny, ale dostępny w Polsce, olej ryżowy! Azjaci już dawno docenili jego właściwości!

Olej ryżowy ma wysoką temperaturę dymienia Olej ryżowy, podobnie jak rzepakowy czy słonecznikowy, ma żółtą barwę. Powstaje z otrębów ryżu w procesie tłoczenia lub ekstrakcji. Jego smak oraz zapach jest niesamowicie przyjemny i delikatny, lekko orzechowy.  W gastronomii tłuszcz doceniany jest przede wszystkim za wysoką temperaturę dymienia (254 st. C), dzięki czemu idealnie nadaje się do smażenia. Przygotowywane na nim potrawy szybciej dochodzą i zachowują swoje cenne wartości odżywcze, ale również zachowują swój oryginalny smak. Choć produkt powszechnie wykorzystuje się przede wszystkim w kuchni chińskiej oraz japońskiej, z łatwością znajdziecie go w każdym większym polskim markecie spożywczym.  Cenne właściwości oleju ryżowego Olej ryżowy to źródło wielu cennych składników odżywczych takich jak witaminy E i K, nasycone oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo czy gamma-oryzanol. Jego regularne spożywanie bardzo korzystnie wpływa na ludzki organizm. Ten typ tłuszczu nie tylko obniża poziom szkodliwego cholesterolu we krwi, ale również wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, łagodzi objawy menopauzy, pomaga kontrolować masę ciała oraz obniża ryzyko pojawienia się kamieni nerkowych. Zastosowanie oleju ryżowego w kuchni Olej ryżowy powszechnie wykorzystuje się w kuchni. Z powodzeniem możecie stosować go jako zamiennik popularnego tłuszczu rzepakowego, słonecznikowego lub oliwy. Na pewno poczujecie różnicę w jakości spożywanych produktów. Produktu można również używać na zimno – do sałatek, sosów, dresingów czy surówek. Olej ryżowy w kosmetyce Na tym jednak nie koniec. Olej ryżowy znajduje szerokie zastosowanie również w kosmetyce. Jako produkt do pielęgnacji twarzy pomaga między innymi zachować...