Ten produkt powoduje nieodwracalne zmiany w mózgu. Wiele osób je to codziennie
Pixabay
Newsy

Ten produkt powoduje nieodwracalne zmiany w mózgu. Wiele osób je to codziennie

Unikajcie tych produktów jak ognia! Nie robią nic dobrego dla waszego zdrowia!
Anna Urbańska
kwiecień 10, 2021

Wiadomo na pewno, że zdrowe odżywianie prowadzi do poprawy stanu zdrowia, lepszej kondycji włosów i paznokci, zapobiega otyłości, pomaga zwalczać nadciśnienie i ogranicza ryzyko wystąpienia cukrzycy i nowotworów. Niewiele osób wie jednak, jak katastrofalne mogą być skutki niezdrowego odżywiania. Te bardzo popularne i z pozoru niewinne produkty nie tylko niszczą waszą sylwetkę, ale też dosłownie postarzają wasz mózg o całe lata!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dieta dla zdrowia mózgu

Naukowcy badający wpływ odżywiania na zdrowie mózgu zidentyfikowani najlepsze i najgorsze produkty dla tego narządu. Warto postarać się i bazować na tych zdrowych produktach, a jak ognia unikać tych, które pogarszają pracę mózgu. Mózg to przecież na wasz najważniejszy narząd, na pewno chcecie zachować sprawność i pełną świadomość na bardzo długo!

Zobacz także

Najgorszy produkt dla mózgu

Na czele niechlubnej listy najbardziej niezdrowych dla mózgu produktów znajdują się fast foody. Są smażone na tłuszczu bardzo złej jakości, dostarczają wiele niekorzystnych kwasów tłuszczowych typu trans i po prostu są bardzo niezdrowe! Niesamowicie szkodzą waszym mózgom. Szczególnie ważna jest dieta w okresie dzieciństwa i dieta nastolatków. Dbajcie o sobie, ale też o swoje dzieci i wnuki. Nie pozwalajcie im za często na jadanie fast foodów, bo może się to dla nich naprawdę źle skończyć. Szczególnie niezdrowe są:

  • Burgery
  • Frytki 
  • Hot-dogi
  • Kurczak w panierce
  • Kebaby z mięsem złej jakości
  • Smażony ser i krążki cebulowe

Produkty zdrowe dla mózgu

Jeśli chcecie zadbać o zdrowie mózgu, jedzcie często te produkty. Zawierają niezbędne witaminy i minerały, ale też bardzo cenne antyoksydanty, które działają przeciwstarzeniowo. Chronią mózg przed uszkodzeniami, dbają o jego struktury i pozwalają na pełne wykorzystanie potencjału.

  • Orzechy i pestki
  • Warzywa liściaste
  • Owoce jagodowe – borówki, jagody, truskawki, maliny
  • Ryby, szczególnie tłuste ryby morskie
  • Pełnoziarniste zboża – kasze, brązowy ryż, ciemny chleb

Czytaj także:

 

Komentarze