czy kawa zbożowa jest zdrowa
AdobeStock
Newsy

Ten produkt miał być zdrowszy i łagodniejszy niż kawa. Okazuje się, że może poważnie wam zaszkodzić

Kto nie może pić tradycyjnej kawy z kofeiną, ten szuka zdrowszych zamienników. Te jednak nie zawsze są takie zdrowe, jak się wydaje!
Katarzyna Wyborska
marzec 14, 2021

Zbyt częste picie kawy może się źle odbić na zdrowiu. Prowadzi do problemów z zasypianiem, nadkwasoty, refluksu, a także wpływa negatywnie na samopoczucie osób cierpiących na nerwicę. Okazuje się, że dotyczy to także kawy bezkofeinowej! Z tego powodu część osób zamienia zwykłą kawę na kawę zbożową. Jednak czy rzeczywiście jest ona dużo zdrowsza? Dietetycy mają co do tego wątpliwości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak powstaje kawa zbożowa?

Kawę zbożową wytwarza się z prażonych ziaren zbóż, takich jak pszenica, żyto, jęczmień i orkisz. Ponieważ same zboża mają bardzo delikatny smak, do kawy zbożowej dodaje się różne dodatki, najczęściej cykorię i buraka cukrowego.

Czy kawa zbożowa jest zdrowa?

Ponieważ kawa zbożowa nie zawiera ani grama kofeiny, wydaje się być dobrym wyborem dla osób, które chcą ograniczyć spożycie tradycyjnej kawy. Ale czy rzeczywiście kawa zbożowa jest zdrowa? Odpowiedź nie jest jednoznaczna. Poznajcie wady i zalety picia kawy zbożowej:

Zalety kawy zbożowej

Ze względu na brak kofeiny w składzie, poleca się ją osobom cierpiącym na nerwicę i problemy z zasypianiem. Jest również polecana z tego powodu dzieciom i kobietom w ciąży. Popularna zbożówka pozbawiona jest także substancji drażniących żołądek, które można znaleźć zarówno w zwykłej kawie, jak i tej bezkofeinowej, dlatego jest idealnym zamiennikiem tego napoju dla tych osób, które cierpią na dolegliwości ze strony żołądka i układu pokarmowego (w szczególności dotyczy to nadkwasoty i wrzodów żołądka).

Dodatkowo kawa zbożowa dostępna w sklepach występuje w wielu wariantach. Można wybrać tę o najbardziej klasycznym smaku, jak i w różnych smakach. Znaleźć możecie kawę zbożową miodową, orzechową, a nawet czekoladową. Z dodatkiem mleka, śmietanki, cukru i kakao można wyczarować z niej bardzo smaczny napój na ciepło! Doskonale smakuje także zmrożona w upalny dzień.

Wady kawy zbożowej

Jednak dietetycy ostrzegają, że kawa zbożowa wcale nie jest pozbawiona wad!

Najpierw trzeba się przyjrzeć składnikom, z których jest wytwarzana. Zboża będące podstawą kawy zbożowej zawierają gluten, dlatego osoby cierpiące na celiakię w ogóle nie mogą jej spożywać.

Ostrożność powinni zachować również cukrzycy – kawa zbożowa ma wysoki indeks glikemiczny. Oznacza to, że po jej wypiciu gwałtownie wzrasta poziom cukru we krwi, a tego cukrzycy powinni unikać.

Coraz częściej mówi się też o prawdopodobnym wpływie kawy zbożowej na rozwój nowotworów. Zawiera ona akrylamid, związek chemiczny zawarty także w kawie rozpuszczalnej. Według niektórych badań związek ten może mieć działanie rakotwórcze. Z tego powodu powinno się ograniczyć picie kawy zbożowej i spożywać ją maksymalnie raz dziennie.

 

Komentarze
kawa
Pixabay
Newsy Pijecie tę kawę? Lepiej poznacie jej prawdziwy skład. To czysta chemia
Jeśli należycie do dużego grona osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki kawy, mamy dla was kilka przydatnych informacji. Przeczytajcie - dla własnego zdrowia i dobra.
Aleksandra Jaworska
grudzień 21, 2020

Prawdziwi kawosze sięgają po nią nieczęsto. Innych kusi łatwością i szybkością przygotowania. Po której stronie kawowego obozu jesteście? Smak nie do przyjęcia Kawę pije się dla aromatu, smaku i właściwości. Może obudzić, dostarczyć konieczną dawkę kofeiny i poprawić humor. Kawę można również serwować do wielu słodkich przysmaków. W końcu, co smakuje lepiej niż filiżanka świeżo zaparzonej kawy ze zrobionym w domu ciastem śliwkowym? Niektórzy do popołudniowej przerwy wybierają tą sypaną. Ci, którzy cenią wygodę sięgną zaś po kawę rozpuszczalną. Coraz częściej pojawiają się głosy, że ta druga kawę przypomina wyłącznie z nazwy. Pozbawiona smaku i zapachu, nazywana jest coraz częściej chemicznym wynalazkiem. Jak pozyskuje się kawę rozpuszczalną? Surowcem do produkcji kawy rozpuszczalnej są ziarna kawowców, które – podobnie jak przy produkcji zwykłej kawy – pozbawia się łupin i praży. Kolejnym etapem jest mielenie ziaren i ekstrakcja ciśnieniowa wodą. Ekstrakt zagęszcza się następnie poprzez odparowywanie lub częściową liofilizację. Wiele osób nazywa siebie wynalazcami kawy rozpuszczalnej. Z początkiem XX w. japoński chemik Satori Kato zaprezentował kawę rozpuszczalną w Chicago. W 1906 Cyrus F. Blanke z St. Louis wprowadził Faust Instant Coffee. W 1906 belgijski przedsiębiorca z Gwatemali, George Washington, opracował swój sposób. Takich przykładów jest znacznie więcej! W 1938 Nestlé rozpoczęło produkcję kawy rozpuszczalnej, a w czasie II wojny światowej armia amerykańska ponownie przejęła całą produkcję kawy rozpuszczalnej – wśród głównych dostawców byli G. Washington, Nescafé i Maxwell House. Kawa rozpuszczalna jest wytwarzana z prawdziwej kawy Co sprawia, że kawa jest...

Przeczytaj
Jaką kawę piją Polacy
bnenin/Adobe Stock
Newsy Oto ulubiona kawa Polaków. To wcale nie espresso
Kawę pijemy w domu, kawę pijemy u znajomych, kawę pijemy coraz częściej na mieście. Jaką wybieramy najczęściej?
Hubert Rój
listopad 26, 2020

O kawie na polskich stołach pisał na kartach „Pana Tadeusza” już Adam Mickiewicz. Według słów naszego narodowego wieszcza, w dobrych szlacheckich domach kawę przygotowywała jaśnie państwu specjalnie wykwalifikowana pracownica, zwana kawiarką (nie mylić ze współczesnym przyrządem do zaparzania tego napoju…). Cenna zdobycz Od czasów Jacka Soplicy do XXI wieku upłynęło już nieco wody w Wiśle. Początki kawy w Polsce rzeczywiście były całkiem chwalebne. Niektóre źródła podają, że jedną z pierwszych kawiarni w Europie założył Polak. Był to niejaki Jerzy Franciszek Kulczycki, żołnierz króla Jana III Sobieskiego spod Wiednia. Jak do tego doszło? W czasie wiedeńskiej wiktorii w polskie ręce wpadły cenne łupy. Wśród drogich ubiorów, kosztowności i różnego rodzaju broni, polskie wojska znalazły także worki z czarnym ziarnem. Kulczycki, zasłużony człowiek Sobieskiego, „zaopiekował” się łupem i jako pierwszy parzył kawę dla mieszczan Wiednia. Kawa dla zwykłych Polaków W tamtym czasie kawa pozostawała napojem ludzi bogatych. W XX wieku Polacy powszechnie i chętnie pili za to kawę zbożową, która popularna jest zresztą do dziś. W okresach niedoborów, takich jak wojny i inne dziejowe zawieruchy, musieliśmy zadowalać się tzw. namiastkami kawy. Dzisiaj, na szczęście, nie mamy tego typu dylematów. Półki w sklepach uginają się od ciężaru wszelkiego gatunku kaw – od mielonych, po te ziarniste. Coraz chętniej pijemy także kawę poza domem – oprócz kawiarni, które powstają w dużych miastach jak grzyby po deszczu, kawa weszła także do obowiązkowego wyposażenia chociażby stacji benzynowych. Jaką gotową kawę kupujemy najczęściej? Według badań kilku niezależnych od siebie ośrodków, Polacy zdecydowanie...

Przeczytaj
Kawa z masłem
Pixabay
Newsy Dodaj to do kawy, a poskromisz swój apetyt. Zaskakujące połączenie smaków, które cię zachwyci
Kawa to prawie stan umysłu. Na pewno są wśród was osoby, który nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki jej aromatycznego naparu. Kawa ma moc także w połączeniach. Zdradzimy wam jedno z nich.
Aleksandra Jaworska
grudzień 01, 2020

Kawa jest sporządzana  z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca. Zwykle podajemy ją na gorąco, ze śmietanką lub w towarzystwie rozmaitych deserów. Pochodzi z Etiopii. W Europie pojawiła się około XVI wieku. To jedna z najpopularniejszych używek na świecie. Główne źródło kofeiny Jeśli należycie do sów wiecie, że nic nie działa lepiej na pobudzenie niż kubek pachnącej kawy. Jej nazwa pochodzi prawdopodobnie od arabskiego słowa kahwa. Do większości języków europejskich weszła poprzez tureckie słowo kahve i utworzoną od niego włoską nazwę caffè. Wcześniej w Polsce była znana jedynie regionalnie. Dziś pijemy ją z pasją w kawiarniach, ale równie chętnie, w domowym zaciszu. Kawa to dobry pretekst do spotkania z przyjaciółkami, randki, a nawet rozmowy rekrutacyjnej na wymarzone, zawodowe stanowisko. Sekret tkwi w dodatkach Zwyczajowo do kawy dodajemy mleczko i cukier. Jednak względem kawy możemy pójść o krok dalej. Pewien napój na bazie kofeiny przywędrował do USA wraz z imigrantami z Indii, Mongolii i Tybetu, gdzie w ten sposób piję się również mocną herbatę. Mowa o kawie z masłem . Tak, dobrze czytacie. Trend łączenia tych dwóch produktów zjednuje sobie coraz więcej sympatyków. Przykładowo, w kawiarni Philz Coffee w San Francisco kawę serwuje się według życzenia klienta, często z dwiema łyżeczkami niesolonego masła. Maślane espresso Masło w kawie to nie tylko gwarancja bogatego, nieco wyróżniającego się smaku. Połączenie kawy z masłem to przede wszystkim doskonały pomysł na poskromienie apetytu. Napój na bazie kofeiny i masła jest wyjątkowo aromatyczny i hamuje chęć sięgnięcia po kolejną przekąskę. Głównie za sprawą kaloryczności. Filiżanka takiej kawy to nawet 400...

Przeczytaj
kawa czy zdrowa
AdobeStock
Newsy Pijesz w ten sposób kawę? Ten błąd może cię naprawdę sporo kosztować
Choć udowodniono, że kawa ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie, to bardzo ważne jest też to, w jaki sposób ją pijemy - a nie każdy jest prawidłowy!
Katarzyna Wyborska
grudzień 14, 2020

Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki lub kubka pachnącej kawy. Stawia na nogi, dodaje energii i po prostu dobrze smakuje. Jednak okazuje się, że codzienna kawa może wcale nie być taka zdrowa, jak się nam wydawało! Wszystko zależy od tego, w jaki sposób ją pijemy. Sprawdźcie, czy wy też popełniacie te błędy – mogą mieć one naprawdę zły wpływ na wasze zdrowie! Jak pić kawę? Sporo osób przyznaje się do tego, że nie jedzą śniadań. Śpieszą się do pracy, mają dużo do zrobienia i nie wystarcza im czasu na przygotowanie porannego posiłku. Trudno sobie wyobrazić, jak można pracować z burczącym brzuchem – jednak kto pije kawę ten dobrze wie, że jest to jak najbardziej możliwe! Poranny zastrzyk kofeiny hamuje uczucie głodu i dodaje energii, dzięki czemu łatwiej jest zapomnieć o śniadaniu. Niestety, taki zwyczaj picia kawy jest bardzo niezdrowy! Badania wykazują, że jeśli codziennie robimy sobie filiżankę kawy tuż po wstaniu z łóżka, to szybko się uodpornimy na jej działanie, które z czasem będzie coraz słabsze. Dlaczego? Otóż zaraz po obudzeniu poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu, jest wysoki. Dodatkowe podnoszenie ciśnienia za pomocą kawy niewiele daje, ponieważ i tak jesteśmy wtedy pobudzeni. Dlatego zaleca się, aby pierwszą kawę wypić dopiero około godziny 10 (zakładając, że wstajemy o 6-7 rano). Właśnie wtedy poziom kortyzolu obniża się, a my stajemy się lekko senni. Wpływ kawy na zdrowie Zwyczaj picia kawy na czczo jest niezdrowy z jeszcze jednego powodu – po całej nocy żołądek jest wypełniony jedynie sokami żołądkowymi. Wlewając w niego kawę dodatkowo podrażniamy ten delikatny organ, a wieloletnie picie kawy w ten sposób może doprowadzić do bólów żołądka, wrzodów i innych problemów. Jeszcze gorzej, jeżeli dodajemy do tego napoju cukier –...

Przeczytaj