czy kawa zbożowa jest zdrowa
AdobeStock
Newsy

Ten produkt miał być zdrowszy i łagodniejszy niż kawa. Okazuje się, że może poważnie wam zaszkodzić

Kto nie może pić tradycyjnej kawy z kofeiną, ten szuka zdrowszych zamienników. Te jednak nie zawsze są takie zdrowe, jak się wydaje!

Zbyt częste picie kawy może się źle odbić na zdrowiu. Prowadzi do problemów z zasypianiem, nadkwasoty, refluksu, a także wpływa negatywnie na samopoczucie osób cierpiących na nerwicę. Okazuje się, że dotyczy to także kawy bezkofeinowej! Z tego powodu część osób zamienia zwykłą kawę na kawę zbożową. Jednak czy rzeczywiście jest ona dużo zdrowsza? Dietetycy mają co do tego wątpliwości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak powstaje kawa zbożowa?

Kawę zbożową wytwarza się z prażonych ziaren zbóż, takich jak pszenica, żyto, jęczmień i orkisz. Ponieważ same zboża mają bardzo delikatny smak, do kawy zbożowej dodaje się różne dodatki, najczęściej cykorię i buraka cukrowego.

Czy kawa zbożowa jest zdrowa?

Ponieważ kawa zbożowa nie zawiera ani grama kofeiny, wydaje się być dobrym wyborem dla osób, które chcą ograniczyć spożycie tradycyjnej kawy. Ale czy rzeczywiście kawa zbożowa jest zdrowa? Odpowiedź nie jest jednoznaczna. Poznajcie wady i zalety picia kawy zbożowej:

Zalety kawy zbożowej

Ze względu na brak kofeiny w składzie, poleca się ją osobom cierpiącym na nerwicę i problemy z zasypianiem. Jest również polecana z tego powodu dzieciom i kobietom w ciąży. Popularna zbożówka pozbawiona jest także substancji drażniących żołądek, które można znaleźć zarówno w zwykłej kawie, jak i tej bezkofeinowej, dlatego jest idealnym zamiennikiem tego napoju dla tych osób, które cierpią na dolegliwości ze strony żołądka i układu pokarmowego (w szczególności dotyczy to nadkwasoty i wrzodów żołądka).

Dodatkowo kawa zbożowa dostępna w sklepach występuje w wielu wariantach. Można wybrać tę o najbardziej klasycznym smaku, jak i w różnych smakach. Znaleźć możecie kawę zbożową miodową, orzechową, a nawet czekoladową. Z dodatkiem mleka, śmietanki, cukru i kakao można wyczarować z niej bardzo smaczny napój na ciepło! Doskonale smakuje także zmrożona w upalny dzień.

Wady kawy zbożowej

Jednak dietetycy ostrzegają, że kawa zbożowa wcale nie jest pozbawiona wad!

Najpierw trzeba się przyjrzeć składnikom, z których jest wytwarzana. Zboża będące podstawą kawy zbożowej zawierają gluten, dlatego osoby cierpiące na celiakię w ogóle nie mogą jej spożywać.

Ostrożność powinni zachować również cukrzycy – kawa zbożowa ma wysoki indeks glikemiczny. Oznacza to, że po jej wypiciu gwałtownie wzrasta poziom cukru we krwi, a tego cukrzycy powinni unikać.

Coraz częściej mówi się też o prawdopodobnym wpływie kawy zbożowej na rozwój nowotworów. Zawiera ona akrylamid, związek chemiczny zawarty także w kawie rozpuszczalnej. Według niektórych badań związek ten może mieć działanie rakotwórcze. Z tego powodu powinno się ograniczyć picie kawy zbożowej i spożywać ją maksymalnie raz dziennie.

 

Lubicie kawę zbożową? W ten 1 sposób powinny pić ją zwłaszcza osoby starsze
Adobe Stock
Newsy
Lubicie kawę zbożową? W ten 1 sposób powinny pić ją zwłaszcza osoby starsze
Kawę zbożową można zalać gorącą wodą lub mlekiem. Oto dlaczego lepiej wybrać mleko.

Jeśli kawę zbożową nadal pamiętacie jako ubogiego krewnego kawy w PRL-u lub nielubiany napój podawany w przedszkolu, to najwyższy czas zmienić myślenie i sięgnąć po nią bez uprzedzeń. Szczególnie jeśli zależy wam na zdrowym odżywianiu. Jakie są wartości tego rodzaju kawy? Zdrowotne właściwości kawy zbożowej Kawa zbożowa zawiera wiele substancji prozdrowotnych. Ma dużo błonnika pokarmowego pochodzącego ze zbóż, witaminy z grupy B, a także mikroelementy, takie jak selen, magnez, fosfor, potas i cynk. Regularne picie kawy jest korzystne dla zdrowia: Obniża poziom cholesterolu we krwi Wspomaga trawienie i przeciwdziała zaparciom Zawarte w kawie polifenole neutralizują wolne rodniki, w efekcie chronią organizm przed nowotworami i opóźniają procesy starzenia Redukuje refluks i zgagę Usprawnia działanie układu nerwowego Poprawia wydzielanie żółci Kawa zbożowa nie zawiera kofeiny i nie uzależnia, mogą ją więc pić kobiety w ciąży, kobiety karmiące, seniorzy i dzieci. Aby mieć pewność, że jest naprawdę zdrowa, wybierajcie produkty bez sztucznych dodatków. Z czego składa się kawa zbożowa i jak ją podawać? Produktem bazowym kawy zbożowej są prażone ziarna zbóż. Zwykle są to: Żyto Pszenica Jęczmień Orkisz Proszek wzbogacany jest o dodatki, dzięki którym kawa nabiera określonego smaku, na którym zależy producentowi. Najczęściej możecie w niej znaleźć cykorię. Zawarta w niej inulina korzystnie wpływa na florę bakteryjną. Inne dodatki dodające smaku kawie zbożowej lub wzbogacające właściwości zdrowotne: Korzeń mniszka lekarskiego Burak Kozieradka Łubin Karmel Wanilia Figi Żołędzie Topinambur Melisa Kawę parzy się tak jak zwykłą kawę czy herbatę: do kubka nasypcie 2...

czy kawa szkodzi
AdobeStock
Newsy
Kawa to pierwsze, co pijecie z rana? To bardzo szkodliwy nawyk
Czy kawa szkodzi? W pewnych przypadkach owszem – dowiedzcie się, czego unikać.

Nie wyobrażacie sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki albo dużego kubka kawy? Z tą używką można łatwo przesadzić! Nadmierne picie kawy prowadzi do różnych problemów zdrowotnych, których można łatwo uniknąć, ograniczając spożycie tego napoju. Sprawdźcie, jakie dolegliwości może powodować picie mocnej kawy z samego rana. Kawa a problemy z żołądkiem Badania wykazały, że częste picie kawy na pusty żołądek sprzyja rozwojowi nadkwasoty oraz GERD, czyli żołądkowo- przełykowej choroby refluksowej, potocznie refluksu. Wypicie kawy powoduje, że dolny zwieracz przełyku rozluźnia się, co prowadzi do zarzucania treści pokarmowej do przełyku i nieprzyjemnych dolegliwości typowych dla refluksu, czyli pieczenia w przełyku, zgagi i bólu w okolicach mostka. Co ciekawe, kawa bezkofeinowa wywołuje takie same, a nawet silniejsze dolegliwości niż zwykła kawa z kofeiną. Inną chorobą, na którą kawa ma negatywny wpływ są wrzody żołądka . Choroba ta wywoływana jest przez bakterie Helicobacter pyroli, a częste picie kawy (zwłaszcza na czczo) dodatkowo podrażnia delikatną błonę śluzową żołądka. Kawa i nerwica Z oczywistych względów osoby nerwowe, cierpiące na nerwicę i stany lękowe powinny ograniczyć kawę albo całkowicie z niej zrezygnować. W przypadku nerwicy kawa niepotrzebnie dodatkowo pobudza i doprowadza do stanu nadreaktywności. Zamiast wzmagać koncentrację – osłabia ją i powoduje nieprzyjemne kołatanie serca. Osoby nerwowe mogą zaobserwować u siebie problemy z wzięciem głębszego oddechu i uczucie „guli” w przełyku – picie kawy dodatkowo wzmaga te nieprzyjemne objawy. Problemy ze snem Ponieważ kawa mocno pobudza, jej nadmierne spożycie prowadzi do problemów ze snem. Zaburzona zostaje produkcja kortyzolu, czyli hormonu stresu odpowiadającego za regulację naturalnego rytmu...

Taka ilość kawy może zabić. To bardzo dużo, ale kofeina jest też w innych produktach...
AdobeStock
Newsy
Naukowcy obliczyli, jaka ilość kawy jest śmiertelnie niebezpieczna. Zdziwieni?
Przepadacie za kawą? Uważajcie z ilością, ponieważ nie można pić kawy bez ograniczeń.

Wielu Polaków to smakosze kawy. Jeszcze na początku XX wieku była ona znacznie popularniejsza od herbaty. Później, ze względu na wysokie ceny kawy, wiele osób musiało się zadowolić jej zamiennikiem, czyli kawą zbożową. Dziś jednak kawa z kofeiną nie jest bardzo droga i większość Polaków może sobie na nią pozwolić. Uważajcie jednak z ilością, ponieważ nie można pić kawy bez ograniczeń! Zawarta w niej kofeina w pewnych dawkach może być śmiertelna. Sprawdźcie szczegóły. Jaka dawka kofeiny jest niebezpieczna? Autorzy badania opublikowanego w American Journal of Clinical Nutrition odkryli, że nie bez przyczyny niektórzy ludzie w ogóle nie lubią kawy lub bardzo rzadko ją piją. Okazało się, że takie osoby często cierpią na arytmię serca czy wysokie ciśnienie. Ich organizmy same więc chronią ich przed dawką kofeiny zawartą w kawie, która mogłaby pogorszyć ich stan zdrowia. Jednak kofeina nie znajduje się tylko w kawie. Często jest ona składnikiem „boosterów”, czyli suplementów przedtreningowych dla sportowców. Duża dawka kofeiny ma dodać energii do ćwiczeń i przynieść szybkie efekty. Należy jednak pamiętać, że nie można spożywać kofeiny bez ograniczeń – jej maksymalna dzienna dawka to 10-12 g. W jednej filiżance kawy znajduje się zaledwie 60 mg kofeiny, dlatego jeśli nie spożywacie suplementów z kofeiną, to niebezpieczne dla życia przedawkowanie wam nie grozi. Śmiertelna dawka dla dorosłego człowieka ważącego 70 kg to około 66 filiżanek kawy. Zabójcza kofeina w suplementach dla sportowców Niektórzy kulturyści nie przestrzegali dawki podanej na opakowaniu i z tego powodu suplementy ze sproszkowaną kofeiną zostały zakazane w Stanach Zjednoczonych. Z kolei w Londynie pewna kobieta zgłosiła się do szpitala z powodu bardzo złego...

kawa
Pixabay
Newsy
Pijecie tę kawę? Lepiej poznajcie jej prawdziwy skład. Sporo w nim „chemii”
Jeśli należycie do dużego grona osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki kawy, mamy dla was kilka przydatnych informacji. Przeczytajcie - dla własnego zdrowia i dobra.

Prawdziwi kawosze sięgają po kawę rozpuszczalną nieczęsto. Innych kusi łatwością i szybkością przygotowania. Po której stronie kawowego obozu jesteście? Dlaczego niektórym nie odpowiada smak kawy rozpuszczalnej? Kawę pije się dla aromatu, smaku i właściwości. Może obudzić, dostarczyć konieczną dawkę kofeiny i poprawić humor. Kawę można również serwować do wielu słodkich przysmaków. W końcu, co smakuje lepiej niż filiżanka świeżo zaparzonej kawy ze zrobionym w domu ciastem śliwkowym? Niektórzy do popołudniowej przerwy wybierają tą sypaną. Ci, którzy cenią wygodę sięgną zaś po kawę rozpuszczalną. Coraz częściej pojawiają się głosy, że ta druga kawę przypomina wyłącznie z nazwy. Pozbawiona smaku i zapachu, nazywana jest coraz częściej chemicznym wynalazkiem. Jak pozyskuje się kawę rozpuszczalną? Surowcem do produkcji kawy rozpuszczalnej są ziarna kawowców, które – podobnie jak przy produkcji zwykłej kawy – pozbawia się łupin i praży. Kolejnym etapem jest mielenie ziaren i ekstrakcja ciśnieniowa wodą. Ekstrakt zagęszcza się następnie poprzez odparowywanie lub częściową liofilizację. Co sprawia, że kawa jest rozpuszczalna? Całkowite odparowanie wody z zaparzonej wcześniej kawy. Kawa rozpuszczalna to nic innego, jak suche granulki przygotowane do ponownego zaparzenia. Tego typu kawa ma długą datę przydatności i do jej przygotowania wystarczy wrząca woda. Obejdziemy się bez młynka i ekspresu. Do tego, to gwarancja łagodnego smaku. Mimo wielu zalet jest określana jako kawa gorszej jakości. Nie macie bowiem wpływu, jakie ziarna w kawie rozpuszczalnej zostały poddane obróbce. Zazwyczaj są to ziarna gorszego sortu, które obniżają koszty masowej produkcji kawy. Czy powinno się pić kawę rozpuszczalną? Kawy rozpuszczalnej nie poleca się...