Ten produkt GMO uratował miliony dzieci przed ślepotą. Znacie tę historię? – złoty ryż, ryż wzbogacony o beta karoten
Pixabay
Newsy

Ten produkt GMO uratował miliony dzieci przed ślepotą. Znacie tę historię?

Poznajcie tę niezwykłą historię. Nauka może czynić cuda!
Anna Urbańska
maj 13, 2021

GMO, czyli żywność modyfikowana genetycznie kojarzy się niektórym z czymś niezdrowym, sztucznym i tym, czego należy unikać. Okazuje się, że GMO to metoda, która może dać naprawdę wiele dobrych dla świata i ludzkości efektów. Poznajcie historię powstania złotego ryżu, który uratował miliony dzieci przed ślepotą, a nawet śmiercią.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Monotematyczna dieta

W wielu krajach rozwijających się podstawowym pożywieniem jest ryż. Miska gotowanego ryżu to śniadanie, obiad i kolacja. Niestety, ryż sam w sobie nie ma zbyt wielu wartości odżywczych. W Polsce jesteśmy przyzwyczajeni do bardzo urozmaiconej diety. Mamy dostatek kasz, ziemniaków, chleba oraz mnóstwo dodatków. Jesteśmy w uprzywilejowanej pozycji.

W niektórych krajach uprawiany jest jednak naprawdę tylko biały ryż. Biały ryż faktycznie syci, więc zapewnia przetrwanie. Niestety, nie dostarcza wystarczającej ilości minerałów i witamin, by osoby jedzące tylko ryż mogły rozwijać się zdrowo. Odbija się to szczególnie na zdrowiu dzieci.

Niedobory u dzieci z krajów rozwijających się

Chodzi o niedobór karotenu, czyli rodzaju witaminy A. Przy niedoborach witaminy A może pojawiać się tak zwana kurza ślepota, czyli niezdolność do dobrego widzenia po zmierzchu. Witamina A ma ogromny wpływ na wzrok dzieci i dorosłych. Niestety, w wielu krajach to bardzo powszechny problem prowadzący nawet do śmierci milionów dzieci rocznie.

Zobacz także

Rozwiązanie problemu dzięki GMO – niesamowita historia

Naukowcy postanowili znaleźć rozwiązanie tego problemu. Na początku rozważano popularyzację w tych krajach spożycia warzyw i owoców bogatych w witaminę A. Myślano nad tym, by rozdać nasiona marchwi, nauczyć rolników jej uprawy i zachęcać do spożycia.

Realia są jednak zupełnie inne. Wiele z tych osób nie może pozwolić sobie na zajęcie pola uprawnego wysianiem warzywa, które nie nasyci rodziny aż tak, jak ryż. Ważniejsze było dla nich zawsze przetrwanie i brak głodu.

Naukowcy wpadli na genialny pomysł. Zamiast przekonywać rolników do zmiany zachować, wynaleziono ziarna ryżu, który zawiera witaminę A. Nazwano go „złotym ryżem”, ponieważ łupina tego produktu ma żółty kolor. Za pomocą metod inżynierii biochemicznej wprowadzono do nasion ryżu specjalne geny, dzięki którym ryż jest bogaty w beta-karoten.

Skuteczność projektu

Według WHO, w 2012,niedobór witaminy A występował aż u 250 mln dzieci w wieku przedszkolnym. W 2009 roku niedobór witaminy A spowodował śmierć ponad 8 milionów dzieci! Dzięki złotemu ryżowi, problem znacznie się zmniejsza. Miska ryżu pokrywa bowiem ok. 60% dziennego zapotrzebowania na witaminę A. To niesamowite osiągnięcie, które każdego roku ratuje miliony istnień!

Czytaj także:

Komentarze
łosoś
Pixabay
Zdrowie Ta witamina zmniejsza ryzyko zachorowania na raka! Znajdziesz ją m.in. w tłustych rybach i jajkach
Niedobór witamin może bardzo negatywnie wpływać na cały nasz organizm. Szczególnie niebezpieczny jest niedobór witaminy D, który, jak wykazały badania, może zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi, jelita grubego, jajnika i prostaty. Czym jest witamina D i gdzie możemy ją znaleźć? Podpowiadamy!
Anna Borkowska
listopad 17, 2020

Czym jest witamina D? Witamina D to witamina, która pomaga naszemu organizmowi wchłaniać wapń, który jest niezbędny dla utrzymania zdrowych kości. Wspiera ona również prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, mięśniowego i nerwowego. Większość witaminy D powstaje, gdy nieaktywna forma składnika odżywczego jest aktywowana w skórze, gdy jest wystawiona na działanie promieni słonecznych. Mniejsze ilości witaminy D znajdują się w mleku i innych produktach spożywczych, takich jak np. tłuste ryby i jajka. Z uwagi na fakt, że większość z nas spędza sporą część dnia w pracy, przebywając poza bezpośrednim działaniem promieni słonecznych lub będąc na słońcu używa filtrów przeciwsłonecznych, produkcja witaminy D jest niestety ograniczona. Jak niedobór witaminy D wpływa na ludzki organizm? Panuje błędne przekonanie, że tylko dzieci i osoby starsze potrzebują suplementacji witaminą D. Niestety, to nieprawda. Tak naprawdę wszyscy potrzebujemy witaminy D. Niedobór witaminy D wpływa negatywnie na cały ludzki organizm – m.in. na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy oraz zwiększa ryzyko wystąpienia wielu nowotworów. Większość badań wykazała związek między wystarczającym poziomem witaminy D a niższym ryzykiem raka. Dowody sugerują, że wysiłki zmierzające do poprawy poziomu witaminy D, na przykład poprzez suplementację witaminy D, mogą zmniejszyć zachorowalność na raka i śmiertelność przy niewielkich kosztach oraz przy niewielkich lub zerowych skutkach ubocznych - czytamy na stronie Narodowej Biblioteki Medycyny Stanów Zjednoczonych. Liczne badania wykazały, że niedobór witaminy D wiąże się również z wyższą częstotliwością chorób psychicznych i zakaźnych, w tym gruźlicy, chorób autoimmunologicznych: stwardnienia rozsianego, cukrzycy typu 1 i wrzodziejącego...

Przeczytaj
Gotowanie ryżu
Adobe Stock
Triki kulinarne Jak prawidłowo ugotować ryż? Niby proste, niby oczywiste, ale większość Polaków ma z tym problem
Za twardy albo sklejony – wydawać by się mogło, że bardzo trudno trafić w punkt jeśli chodzi o gotowanie ryżu. By wyszedł idealny wystarczy jednak zastosować kilka prostych zasad.
Weronika Kępa
listopad 22, 2020

Ryż to wspaniały, smaczny i zdrowy dodatek do wielu dań na ciepło, ale również na zimno. Jego prawidłowe przyrządzenie od lat spędza sen z powiek niejednej pani domu. Bowiem, między za twardym, a rozgotowanym ryżem istnieje bardzo cienka granica. Odmiany ryżu Na rynku mamy do dyspozycji ogrom odmian ryżu. Ze względu na samą długość jego ziaren wyróżniamy aż trzy rodzaje: ryż krótkoziarnisty , który świetnie nadaje się chociażby do risotto, średnioziarnisty pasujący do sałatek i deserów oraz długoziarnisty - najbardziej popularny w Polsce. Jak nietrudno się domyślić każdy z nich ma inne właściwości, a co za tym idzie inny sposób i długość gotowania. Na tym jednak nie koniec. Sklepowe półki pękają w szwach również od gatunków ryżu. Możemy na nich znaleźć chociażby ryż basmati, arborio czy jaśminowy. Nie można też zapomnieć o mnogości jego barw – biały, brązowy, czarny, czerwony, a nawet żółty – do wyboru, do koloru! Trzeba jednak przyznać, że taki stan rzeczy niczego nie ułatwia. Ale nie załamujcie się! W końcu praktyka czyni mistrza! Dlaczego sypki ryż jest lepszy? Gotowanie ryżu w woreczkach jest o wiele prostsze niż gotowanie ryżu sypkiego. Warto jednak pamiętać, że drugi sposób jest o wiele zdrowszy. Bowiem zboża pakowane luzem potrzebują znacznie mniej wody do gotowania, dzięki czemu zachowują swoje wartości odżywcze. W przypadku woreczków wszystko co cenne zostaje w wodzie, którą następnie wylewamy do zlewu. Jak prawidłowo ugotować sypki ryż? Przede wszystkim pamiętaj, że przed gotowaniem należy go dokładnie wypłukać , nawet kilkukrotnie, pod bieżącą zimną wodą. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru skrobi, która jest odpowiedzialna za sklejanie. Najpopularniejsza metoda gotowania sypkiego ryżu...

Przeczytaj
głód
AdobeStock
Newsy 2021 rok będzie najgorszym rokiem w historii? „Według ONZ, głód może grozić milionom ludzi”
Koronawirus to nie tylko przepełnione szpitale i problemy ze znalezieniem pracy. Najbiedniejsze państwa świata przeżywają teraz jeden z największych kryzysów, a milionom ludzi grozi śmierć z powodu głodu.
Katarzyna Wyborska
grudzień 06, 2020

Trwająca pandemia koronawirusa obróciła nasze życie do góry nogami. Musieliśmy zmienić swoje przyzwyczajenia i dostosować się do nowej sytuacji. Wszędzie nosimy maseczki, odsuwamy się od siebie, żeby się nie zarazić i nieustannie martwimy się o zdrowie nasze oraz naszych rodzin. Wiele osób traci pracę i martwi się, za co wyżywią siebie i swoich bliskich. Sytuacja w biednych krajach jest jednak jeszcze bardziej dramatyczna! Klęska głodu Wszystkie kraje zostały dotknięte przez pandemię. Gospodarki wielu państw są w tragicznym stanie i ekonomiści biją na alarm, że czeka nas taki kryzys gospodarczy, jakiego jeszcze nie widzieliśmy. To nie jedyny problem – państwa rozwijające się stoją przed widmem śmierci głodowej wielu milionów ludzi. Jeszcze przed pojawieniem się koronawirusa, ich mieszkańcy mieli bardzo ciężko, a teraz ma być jeszcze gorzej. ONZ szacuje, że w 2021 roku głód dotknie aż 270 milionów ludzi! Wielu z nich umrze nie tylko z powodu samego głodu, ale także z braku odpowiedniej opieki medycznej. Pomoc dla najuboższych Już teraz pojawiają się głosy, że w najbiedniejszych krajach poziom opieki zdrowotnej jest taki niski (lub nie ma jej wcale), że w ciągu najbliższego pół roku z powodu braku pomocy lekarskiej umrze 1,5 miliona dzieci! Szef WFP, czyli Światowego Programu Żywnościowego, ostrzega przed zbliżającym się kryzysem i apeluje o jak najszybszą interwencję, która miałaby polegać głównie na takim zaplanowaniu budżetu pomocowego na przyszły rok, by zapobiec nadciągającej katastrofie. Okazuje się bowiem, że większość pieniędzy została już wydana na walkę z koronawirusem i wiele wskazuje na to, że najgorsze dopiero przed nami.   Źródło: wfp.org

Przeczytaj
Woda gotowana, woda po gotowaniu ryżu
Pixabay/Holger Schué
Newsy Nigdy nie wylewaj wody po ryżu. Zastąpisz nią 2 niezbędne kosmetyki i sporo zaoszczędzisz
Naturalne kosmetyki to hit ostatniej dekady. Wybieramy je ze względu na pewność składu i cenę. Niektóre produkty spożywcze mogą nam posłużyć za najlepszy przykład.
Aleksandra Jaworska
grudzień 13, 2020

Niewiele z nas zastanawia się nad pożytecznością wody po gotowaniu ryżu. To duży błąd! Czego możemy się po niej spodziewać?  Właściwości zdrowotne wody po gotowaniu ryżu Domyślamy się, że wodę po gotowaniu ryżu traktujecie jak zwykły odpad i po zakręceniu gazu wylewacie ją do zlewu. Postępując tak - marnujemy jej niezwykły potencjał. Jedyny warunek, który umożliwi jej ponowne wykorzystanie to brak soli dodanej podczas jej gotowania .  Pewnym nietypowym zastosowaniem wody po ryżu jest użycie jej podczas biegunki, wymiotów czy nudności . Dzięki niej dużo łatwiej uporacie się z dolegliwościami układu trawiennego. Do ostudzonej wody po gotowaniu ryżu dodać tym razem szczyptę soli. Wystarczą 3 małe szklanki dziennie by uwolnić się od męczącego problemu. Zastosowanie wody po gotowaniu ryżu w kuchni Szklanka takiej wody to prawdziwy zastrzyk energii. Macie wieczorny trening? Wypijcie szklankę z wodą po gotowaniu ryżu 30 minut przed wysiłkiem . Jeśli wolicie bardziej wyrazisty smak, wystarczy dodać do niej miód albo korzenne przyprawy. Dzięki tak sporządzonemu napojowi zmęczenie minie, jak ręką odjął. Zamiast kranówki do bulionów i sosów dodajcie po wodę ryżową. Nadaje się do podlewania duszonego mięsa czy podczas robienia domowych wypieków np. pizzy. Jeśli jej wcześniej nie posoliliście, może być pełnowartościową bazą koktajlu. Woda po ryżu to bogactwo składników, które osiadają w wodzie po jego gotowaniu. Cechuje się wysoką zawartością witaminy z grupy B, kwasu foliowego, żelaza, potasu, magnezu oraz cynku. Woda po gotowaniu ryżu zastąpi tonik do twarzy Woda po gotowaniu ryżu znalazła szerokie zastosowanie w krajach dalekowschodnich. Azjatyckie kobiety słyną z promiennej cery i zdrowych włosów. Woda, która pozostaje po...

Przeczytaj