miód zamiast cukru
Adobe Stock
Newsy

Ten popularny zamiennik cukru wcale nie jest lepszym wyborem. Ma 2 razy więcej kalorii

Jeżeli się odchudzacie i zastąpiliście cukier tym popularnym zamiennikiem, nie mamy dobrych wiadomości.

Większość osób przechodzących na dietę odchudzającą postanawia całkowicie odstawić biały cukier. Nie jedzą słodyczy, ciast i nie słodzą kawy ani herbaty. Niektórzy nie potrafią jednak odmówić sobie choćby łyżeczki słodkiego dodatku do tych napojów i sięgają po brązowy cukier albo miód. Zwłaszcza ten drugi jest uznawany za o wiele zdrowszy i mniej tuczący zamiennik tradycyjnego cukru. Ale czy rzeczywiście od miodu się nie tyje? Sprawdźcie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości miodu

Miód jest wytwarzany przez pszczoły, które do jego produkcji używają nektaru kwiatów oraz spadzi – słodkiej substancji wytwarzanej przez mszyce oraz czerwce. Pszczoły zbierają spadź i robią z niej miód.

Zobacz także
Dodajcie to do miodu, a efekt totalnie was zaskoczy. Pomaga na kilkanaście dolegliwości

Dodajcie to do miodu, a efekt totalnie was zaskoczy. Pomaga na kilkanaście dolegliwości

W miodzie znaleziono radioaktywny pierwiastek. Skąd się tam wziął i jak bardzo trzeba się bać?

W miodzie znaleziono radioaktywny pierwiastek. Skąd się tam wziął i jak bardzo trzeba się bać?

Ze względu na jego wspaniałe właściwości, miód od wieków jest stosowany na różne dolegliwości. Poznajcie jego zalety:

  • Ułatwia zasypianie i pomaga w problemach z bezsennością – miód ma właściwości relaksujące i odstresowujące, dlatego poleca się go osobom zestresowanym.
  • Łagodzi problemy żołądkowe – jeśli dokuczają wam dolegliwości ze strony układu pokarmowego, miód zadziała łagodząco. A do tego poprawi przemianę materii.
  • Wzmacnia odporność dzięki zawartości aminokwasów
  • Wspomaga gojenie się ran
  • Jest bogaty w takie minerały jak fosfor, wapń, potas, miedź, żelazo i magnez, a także w witaminę C i witaminy z grupy B

Czy od miodu można utyć?

Wydaje się, że skoro miód jest tak zdrowy, to na pewno można go używać zamiast cukru. Nic bardziej mylnego! Niewielu zdaje sobie sprawę, że w łyżeczce miodu znajduje się aż dwa razy tyle kalorii, co w łyżeczce cukru! Jeżeli więc dodajecie do kawy lub herbaty miód, to spożywacie więcej pustych kalorii niż gdybyście używali zwykłego, białego cukru. A w dodatku w wysokiej temperaturze miód traci swoje właściwości. Pamiętajcie więc, by nie spożywać więcej niż 1-2 łyżeczki miodu dziennie i nie zastępujcie nim cukru do herbaty – lepiej nauczyć się pić po prostu gorzką kawę i herbatę. A miód najlepiej jeść „na surowo”, czyli bez podgrzewania. Wspaniale smakuje jako dodatek na przykład do sałatki owocowej.

Czytaj także:

Lubicie taką kawę i herbatę? Wasza wątroba może tego nie wytrzymać
AdobeStock
Newsy
Lubicie taką kawę i herbatę? Wasza wątroba może tego nie wytrzymać
Wielu ludzi nie może żyć bez tego dodatku do popularnych napojów. Niestety, jego nadmierne spożycie ma fatalne skutki.

Niektórzy nie wyobrażają sobie porannej kawy albo herbaty bez dodatku łyżeczki cukru (albo i więcej!). Jednak coraz więcej się mówi o tym, że cukier jest bardzo szkodliwy dla ludzkiego organizmu. Sprawdźcie, jakie konsekwencje niesie za sobą częste spożywanie cukru. „Biała śmierć” Lekarze i dietetycy coraz częściej posługują się terminem „biała śmierć” w odniesieniu do nadmiaru cukru w produktach spożywczych. I nic dziwnego! Regularne jedzenie dużych ilości cukru odbija się bardzo negatywnie na organizmie. Co więcej – wykazano, że cukier jest równie uzależniający co twarde narkotyki! To właśnie dlatego tak ciężko jest zrezygnować ze słodzenia kawy lub herbaty albo odmówić sobie jedzenia codziennie słodyczy. Cukier jest bardzo uzależniający, a na jego nagłe odstawienie organizm zaczyna się buntować. Kto się odchudzał, ten dobrze wie, że najgorszych jest kilka pierwszych dni. Jesteście wtedy rozdrażnieni, boli was głowa i ciągle myślicie o jakiejś słodkiej przekąsce. Zresztą zastanówcie się – zdarzyło się wam przeszukać wszystkie szafki i szuflady w domu w poszukiwaniu na przykład kapusty, bo nagle naszła was ochota, żeby ją zjeść? Pewnie nie. A ile razy zaglądaliście we wszystkie miejsca w domu z nadzieją, że uda się wam znaleźć jakąś zagubioną czekoladkę? Wpływ cukru na zdrowie Jedzenie cukru w niewielkich ilościach nie jest bardzo szkodliwe. A nawet jest wskazane, choć najlepiej jest spożywać go w naturalnej formie, czyli np. w owocach albo miodzie. Najgorszy jest biały cukier. Jeśli go nadużywacie, to w konsekwencji odbije się to negatywnie na waszym zdrowiu: Wątroba Spożywanie cukru w dużych ilościach prowadzi do zbyt wysokiego poziomu insuliny i glukozy we krwi, a także stłuszczenia wątroby i innych organów wewnętrznych. Otłuszczenie wątroby ma...

Używacie tego zamiast cukru? Lepiej przestańcie. Spożywanie tego składnika zwiększa ryzyko nowotworu mózgu (sztuczne słodziki)
Newsy
Co zamiast cukru do herbaty? Ten zdrowy produkt dostaniecie w każdym sklepie
Da się pić słodką, a zdrową herbatę! Stosowaliście kiedyś?

Wszyscy dobrze wiecie, że herbata i kawa z cukrem nie są zdrowe . Słodzenie napojów to nie jest dobry nawyk. Nawet jeśli dodajecie do nich mało cukru, zwiększacie kaloryczność takiego napoju i szkodzicie swojemu zdrowiu. Nie każdy lubi jednak pić herbatę bez cukru . Jest jakaś alternatywa? Zdrowe zamienniki cukru do herbaty i kawy Czy słyszeliście kiedyś o ksylitolu lub erytrolu? To nasze propozycje słodzików do herbaty lub kawy. Są one znacznie mniej kaloryczne, nie wpływają negatywnie na szkliwo i są prawie równie słodkie! Właściwości ksylitolu Ksylitol to cukier brzozowy, nie jest to w zasadzie cukier z chemicznego punktu widzenia. To substancja należąca do grupy polioli. Ksylitol ma prawie o połowę mniej kalorii, niż zwykły biały cukier. W 100 g ksylitolu znajdziecie ok. 240 kcal, jedna łyżeczka to więc zaledwie ok. 12 kcal. To naprawdę niewiele. Jak smakuje ksylitol? Ksylitol smakuje bardzo podobnie do cukru. Niektórzy mówią, że jest „chłodny” w smaku. Ciężko określić dokładnie ten smak, najlepiej sami spróbujcie. Ksylitol dodatkowo bardzo dobrze wpływa na zęby. To pod tym względem wręcz przeciwieństwo białego cukru. Ksylitol działa ochronnie na szkliwo zębów. Właściwości erytrolu Erytrol, znany też jako erytrytol, to „brak” ksylitolu. Kaloryczność erytrolu to około 0 kalorii! Nie jest on pod żadnym względem szkodliwy dla organizmu ludzkiego. Jeśli zaakceptujecie jego smak, stosujcie go zamiast cukru do herbaty, ale też do wypieków. Erytrol jest trochę mniej słodki niż cukier, by osiągnąć pożądaną słodycz herbaty, będziecie musieli dodać go do niej trochę więcej. Gdzie kupić erytrol i ksylitol? Wspomniane słodziki możecie kupić już prawie we wszystkich sklepach. Dostępne są nawet w Biedronce i Lidlu. Szukajcie nieprzezroczystych...

Jak poznać podrobiony miód? Zróbcie ten test ze słoikiem
Flickr
Newsy
Jak poznać podrobiony miód? Zróbcie ten test ze słoikiem
Wiedzieliście, że dziś podrabia się nawet miód? Dowiedzcie się, jak sprawdzić czy kupiliście dobry miód, a nie fałszowany.

Miód jest jednym z najlepszych naturalnych lekarstw stosowanych przez ludzkość od wieków. Jego prozdrowotne właściwości sprawiają, że doskonale nadaje się do leczenia różnych dolegliwości. Jednak dziś kupienie prawdziwego miodu jest coraz trudniejsze. Na sklepowych półkach można znaleźć tanie miody, które są o wiele gorszej jakości niż prawdziwy miód od pszczelarza. Co gorsza, oszuści sprzedają dziś podrabiane miody, które na pierwszy rzut oka ciężko jest odróżnić od prawdziwego! Sprawdźcie, jak nie dać się nabrać – pomoże w tym prosty test. Jak rozpoznać dobry miód? Prawdziwy, dobry miód można łatwo rozpoznać po jego charakterystycznych cechach: Struktura – na powierzchni miodu powinien się wytworzyć kożuszek. Jeśli go nie ma i miód jest całkowicie jednolity, prawdopodobnie nie jest on najlepszej jakości. Zapach – miód powinien mieć słodki, pachnący woskiem i pszczołami zapach. Fałszowany miód praktycznie nie ma zapachu. Smak – prawdziwy miód ma mocny i głęboki smak, ponieważ zawiera olejki eteryczne i żywice. Natomiast fałszowany miód może mieć lekko chemiczny i jałowy smak. Jak wytwarza się „podrabiany miód”? „Fałszywy” lub „sztuczny” miód - wbrew pozorom - jest produkowany przez pszczoły. Szkopuł tkwi w tym, co pszczoły jedzą. Dobry, prawdziwy miód powstaje z pyłku kwiatów zbieranego przez pszczoły. Natomiast miód sztuczny powstaje z cukru, którym karmi się pszczoły. Tego typu miód często się podgrzewa, żeby ukryć znajdujący się w nim cukier. Jak rozpoznać fałszywy miód? Jednym ze sposobów na rozpoznanie fałszywego miodu jest prosty test, który może wykonać każdy z was. Wystarczy, że słoiczek z...

Pijcie ten napój codzinnie wieczorem, a po kilku dniach spodnie będą luźne w pasie
AdobeStock
Newsy
Pijcie ten napój codziennie wieczorem, a po kilku dniach spodnie będą luźne w pasie
Po świętach zawsze jesteście ciężsi o kilka kilogramów? Aby łatwiej się ich pozbyć, warto sięgnąć po naturalne rozwiązania.

Czujecie, że po świętach ubrania znów zrobią się ciasne? Niestety, trudno jest się oprzeć smacznym potrawom i słodkim wypiekom, dlatego większość ludzi przybiera na wadze w trakcie świąt. By temu zapobiec, warto stosować umiar podczas ucztowania. Starajcie się nie przejadać i nakładać sobie mniejsze porcje na talerz. Nikt nie mówi, że macie odmawiać sobie jedzenia! Po prostu jedzcie mniej – dzięki temu nie przytyjcie i unikniecie nieprzyjemnych dolegliwości wynikających z przejedzenia. Jeżeli jednak trudno jest wam odmówić sobie świątecznych pyszności i nie chcecie jednocześnie zostać z dodatkowymi kilogramami na zawsze, warto już teraz przemyśleć strategię na najbliższe tygodnie po świętach! Usuńcie ze swojej diety słodycze i tłuste potrawy, a zamiast tego jedzcie więcej warzyw i chudego mięsa. Pomocne będą też różne oczyszczające napoje, które usuną nadmiar toksyn z organizmu i poprawią trawienie. Właściwości oczyszczającego napoju Podany poniżej przepis na napój oczyszczający wykorzystuje właściwości octu jabłkowego, cytryny, cynamonu i miodu, które wspaniale wspomagają odchudzanie: Oczyszczanie organizmu Wspomaganie pracy nerek Przyśpieszenie metabolizmu Obniżenie poziomu cukru we krwi Przepis na naturalny napój wspomagający odchudzanie Do przygotowania naturalnego soku, który pomoże wam zgubić nadmiarowe kilogramy po świętach, potrzebne będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 łyżeczki octu jabłkowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 szklanka wody Przygotowanie: Wlejcie szklankę wody do garnka i podgrzejcie, ale nie zagotowujcie! Kiedy woda będzie już ciepła, dodajcie po łyżeczce miodu i cynamonu, dwie łyżeczki octu jabłkowego oraz dwie łyżki soku z...