
Ciastka, czekolada, cukierki, konserwy, mrożone dania to tylko część produktów, które w swoim składzie zawierają mniejszą lub większą ilość oleju palmowego. Mimo iż jest wykorzystywany podczas większości produktów spożywczych, to dopiero w ostatnim czasie nasiliły się dyskusje nad jego wpływem na zdrowie. Po bliższym zapoznaniu się ze składnikiem, można jednoznacznie stwierdzić iż nie przynosi on pozytywnych efektów.
Produkcja oleju palmowego
Ten tłuszcz jest produkowany głównie przez Indonezję oraz Malezję. Kraje te odpowiadają za aż 85% produkcji tego składnika na całym świecie. Olej jest wytwarzany z miąższu owoców palmy olejowej. Jest on barwiony na żywy, pomarańczowy kolor. To drzewo jest dosyć wydajne, gdyż z jednego hektara plantacji tej rośliny można uzyskać ponad trzy tony czystego produktu! Ze względu na łatwość uprawy i przetwarzania roślin, jest najpowszechniejszym tłuszczem wykorzystywanym do produkcji wielu produktów spożywczych.
Idealny tłuszcz do masowej produkcji
Olej palmowy zyskał swoją popularność dzięki ogromnej wydajności w stosunku do ceny. Jeden kilogram tego składnika to jedyne 8 złotych! Poprzez gładką konsystencję, wysoką stabilność, a zwłaszcza wartość, jest coraz częstszym zamiennikiem naturalnych, zdrowych tłuszczy. Jest zdecydowanie bardziej opłacalny, gdyż uprawa czy produkcja nie wymaga większych nakładów finansowych, a sam produkt tłuszczowy ma najniższą cenę na rynku. Z tych też powodów jest masowo wykorzystywany do wszelkiego rodzaju wyrobów.
Olej palmowy w składzie
Przeglądając etykiety poszczególnych produktów w sklepie, ciężko jest znaleźć taki bez dodatku oleju palmowego w składzie. Ma on za zadanie wpłynąć na konsystencję oraz smakowitość konkretnej rzeczy. Dzięki niskiej cenie, trwałości i łatwemu komponowaniu się z innymi składnikami, to główny pierwiastek większości towarów, jakie można dostać w sklepie. Wśród nich można wyróżnić takie jak: czekolady, batoniki, cukierki, ciastka, frytki, mrożona pizza, chipsy, margaryna, chleb czy masło orzechowe. Jednak to tylko niewielka część produktów, gdzie olej palmowy znajduje się w składzie.
Szkodliwość oleju palmowego
W ostatnim czasie coraz większą uwagę zwraca się na sprawdzanie etykiet konkretnych produktów. Nieczytanie składów doprowadza do nieświadomości społeczeństwa, która w konsekwencji nie zdaje sobie sprawy, co w siebie tak naprawdę wkłada.
Regularne spożywanie produktów z dodatkiem oleju palmowego, bardzo niekorzystnie wpływa na zdrowie. Jego nadmiar może doprowadzić do wielu poważnych schorzeń, przykładowo do odkładania blaszki miażdżycowej w tętnicach. Może ona skutkować zawałem serca bądź udarem mózgu.
Poza tym, olej palmowy przetworzony na tłuszcze trans, prowadzi do wzrostu poziomu cholesterolu, przyrostu masy ciała, otyłości, problemów ze snem oraz cukrzycy. Warto czytać składy i wybierać produkty bez tego zbędnego dodatku.