Ten popularny produkt uzależnia niczym narkotyk. Większość Polaków je go na śniadanie
AdobeStock
Newsy

Ten popularny produkt uzależnia niczym narkotyk. Większość Polaków je go na śniadanie

Znaleziono w nim substancję, która działa jak silne narkotyki. Zjadacie to codziennie!
Katarzyna Wyborska
czerwiec 05, 2021

Zaskakujące, jak wiele pozornie nieszkodliwych produktów może negatywnie wpływać na zdrowie! Szokiem może być dla wielu z was fakt, że według ostatnich badań wyjątkowo uzależniający okazuje się być… żółty ser. I to równie mocno, jak niektóre narkotyki! Jak to możliwe?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy żółty ser uzależnia?

Naukowcy z Uniwersytetu Michigan w Stanach Zjednoczonych przeprowadzili badanie, które wykazało wyjątkowo uzależniające właściwości żółtego sera. Porównali je do działania niektórych silnych narkotyków!

W żółtym serze znajduje się bowiem kazomorfina – substancja, która powstaje w procesie trawienia kazeiny znajdującej się w serze. Kazomorfina jest opiatem i należy do tej samej rodziny co kodeina, morfina i heroina

Zobacz także

Na „haju” po żółtym serze

Podobno to właśnie kazomorfina sprawia, że jedzenie żółtego sera jest tak przyjemne. Podczas spożywania sera, w mózgu pobudzane są receptory opioidowe, które odpowiadają za uczucie odprężenia, uśmierzają ból, a także działają uzależniająco przez pobudzanie w mózgu układu nagrody. Dokładnie tak samo działają narkotyki!

Dr Neal Barnard, założyciel Komitetu Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej twierdzi, że to właśnie przez kazomorfinę ser jest tak uzależniający. Jeszcze niedawno sądzono, że winnymi łatwego uzależnienia się od żółtego sera jest sól i tłuszcz.

Ser jest nie tylko smaczny. Tak naprawdę, oprócz soli i tłuszczu, zawiera skoncentrowane opiaty, które sprawiają, że jesteśmy na haju.

Czy ser ma wpływ na plagę otyłości?

W książce dr Bernarda o tytule „Cheese Trap” zwrócono także uwagę na fakt, iż rosnące spożycie żółtego sera w Stanach Zjednoczonych przyczynia się do plagi otyłości w tym kraju. Od lat 70. w USA spożycie sera żółtego jest coraz wyższe – podobnie jak ilość osób cierpiących na otyłość.

W 1970 roku w Stanach Zjednoczonych spożycie żółtego sera wynosiła 5 kilogramów na jednego obywatela. Jednak w 2015 roku przeciętny Amerykanin zjadał aż 16 kilogramów sera rocznie! Mieszkańcy USA najchętniej jadają mozzarellę i cheddar.

Czytaj także:

Komentarze
ogorkowe koreczki
Gotujmy.pl/iwa643
Przepisy 5 pomysłów na imprezowe koreczki na andrzejki – kilka prostych składników i w mig są gotowe 
Kultowe koreczki sprawdzają się na każdej imprezie. Te z pewnością znikną z talerza w mgnieniu oka.
Magda Borucińska
listopad 28, 2020

Wystarczy kilka prostych składników, które zazwyczaj wszyscy mamy w lodówce, by stworzyć naprawdę pyszne koreczki. Są tak proste do zrobienia, że możesz poprosić dzieci albo wnuki o pomoc w ich przygotowaniu. Ta popularna przekąska przygotowywana na przyjęcia w czasach PRL-u na dobre rozgościła się na naszych stołach. Kiedyś używano kolorowych, plastikowych szpadek, a dziś coraz częściej sięgamy po drewniane wykałaczki.   Jak je zaserwować? Możesz ustawić je na talerzu w równych rządkach, położyć na paterze albo... wbić w połówkę arbuza tworząc koreczkowego jeża .  Przepis na koreczki na imprezę  Chleb razowy to świetna baza koreczków. Dzięki zwartej konsystencji łatwo go pokroić i nie rozpada się. Kwadraty pociętego chleba posmaruj twarożkiem kanapkowym, świetnie sprawdzi się ziołowy, i ułóż na wierzchu po małym kawałku szynki, żółtego sera i cienki plasterek zielonego ogórka. Nie obieraj go ze skórki, będzie przyjemnie chrupał podczas jedzenia. Całość nadziej na wykałaczkę i dodaj zielone winogrono . Ten dodatek całkowicie odmieni tradycyjne koreczki.  Koreczki z serem  Pełna dowolność - wybierz ser, który lubisz najbardziej. Doskonale sprawdzi się twardszy żółty ser, feta oraz mozzarella. Z czym je połączyć? Małe kulki mozzarelli świetnie smakują w najprostszej wersji z koktajlowym pomidorkiem oraz listkiem bazylii. Można delikatnie doprawić je pesto, które podbije smak takiego koreczka.  Kwadrat wycięty z papryki, kawałek świeżego ogórka, kostka fety i oliwka na wierzchu – ten koreczek jest wyjątkowo pyszny i smakuje niemal jak grecka sałatka.  Żółte sery świetnie łączą się z tradycyjnymi dodatkami, które każdy ma w kuchni: kawałek kabanosa, ogórki konserwowe albo kiszone ...

Przeczytaj
Kotlety z kurczaka
Kuchnia MagdaLeny/gotujmy.pl
Newsy Tak dobrych kotletów z kurczaka nie jedliście. Tylko 3 składniki, a ile smaku
Pierś z kurczaka to smaczne mięso, ale szybko może zacząć się nam nudzić. Z naszym przepisem na kotlety odkryjecie je na nowo!
Hubert Rój
grudzień 08, 2020

Nuggetsy, czyli kawałki mięsa w panierce – tak najczęściej przygotowujemy mięso z fileta piersi z kurczaka. Ze względu na jego delikatną strukturę i małą ilość tłuszczu, tę część kurczaka najchętniej jedzą zwykle nasi najmłodsi smakosze. Niestety czasem bywa tak, że mamy już dość monotonii i chcemy zmian w naszym jadłospisie. Dobrym rozwiązaniem na kurczakową rutynę będzie ten właśnie przepis. Potrzebujecie jedynie mięsa, pieczarek i sera – po wymieszaniu tych trzech składników z niewielką ilością mąki otrzymacie prawdziwe cudeńka. Radzimy od razu przygotować podwójną porcję. Te kotlety znikają z talerza w oka mgnieniu. Przepis na kotlety z kurczaka z dodatkiem pieczarek i sera żółtego Składniki: 25 dag fileta z piersi kurczaka 15 dag świeżych pieczarek 5-10 dag żółtego sera w kawałku cebula ząbek czosnku 2 jajka łyżka mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej przyprawa do kurczaka natka pietruszki sól i pieprz olej Przygotowanie: Mięso kroimy na drobne kawałeczki. Cebulę siekamy w kostkę i szklimy ją na patelni. Pieczarki kroimy drobno i następnie dusimy przez ok. 5-10 min z cebulą. Mięso doprawiamy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Do mięsa dodajemy usmażone pieczarki, starty ser żółty, wbijamy jajka i dodajemy mąkę. Dodajemy jeszcze natkę pietruszki posiekaną drobno. Mieszamy całość dokładnie. Smażymy kotlety z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni. Uważajmy podczas przewracania kotletów – najlepiej gdy „złapiemy” je dwiema szpatułkami albo łyżkami. W przeciwnym wypadku kotlety mogą nam się rozpaść podczas smażenia. Podajemy z ziemniakami albo z ryżem i z surówką.

Przeczytaj
sałatka warstwowa przepis
Gotujmy.pl/MałaMi89
Newsy Ta sałatka jest hitem każdej imprezy. Banalna do zrobienia, a efekt powala na kolana
Żadna impreza nie mogłaby istnieć bez… sałatki oczywiście! W tym dziale kompozycji może być naprawdę mnóstwo, jednak najlepiej sprawdzają się te, które nie tylko dobrze smakują, ale również wyglądają. Nie inaczej jest w przypadku sałatki warstwowej. Sami się przekonajcie!
Weronika Kępa
grudzień 28, 2020

Szynka, warzywa i majonez – te składniki kochają wszyscy Polacy. Ich połączenie jest wprost idealne na długie, imprezowe noce. Z racji tego, że jedna z nich właśnie się zbliża, będziecie mieli okazję przetestować poniższy przepis. Przepis na sałatkę warstwową Składniki 250 gramów ulubionej szynki 250 gramów żółtego sera 6 ogórków konserwowych 5 jajek 3 marchewki 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 słoik cebuli konserwowej Majonez  Przygotowanie Marchewki umieśćcie w garnku z wodą doprawioną szczyptą soli i ugotujcie. Po lekkim wystudzeniu obierzcie warzywo ze skórki i pokrójcie w kosteczkę (możecie też użyć marchewek z rosołu, wtedy wystarczy tylko je pokroić). Jajka umieśćcie w rondelku z wodą i ugotujcie na twardo (w zależności od wielkości jajek powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od pojawienia się bąbelków). Tak przygotowane jajka odstawcie do lekkiego wystudzenia, a następnie również pokrójcie w kosteczkę. Ulubioną szynkę pokrójcie w paseczki o szerokości ok. 1 cm. Jeśli ma skórkę, najlepiej ją odkroić. Cebulę, kukurydzę i czerwoną fasolę odcedźcie z zalewy. Z kolei ogórki konserwowe pokrójcie w niewielką kostkę. Ser żółty zetrzyjcie na tarce o grubych oczach, chyba że używacie sypanej mozzarelli, wtedy już nic nie musicie robić. W wysokim, szklanym naczyniu zacznijcie umieszczać składniki warstwami. Możecie to zrobić w dowolny sposób, wedle upodobań. Jednak najładniej zaprezentuje się tak: cebulka konserwowa, marchewka, kukurydza, szynka, czerwona fasola, ogórek konserwowy, jajka, majonez, ser żółty. Tak przygotowaną umieśćcie w lodówce do lekkiego schłodzenia. Gotowe, smacznego! Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj
Sok "bomba witaminowa"
Pixabay/Febe Gracia
Newsy Witaminowa bomba, która wzmocni odporność i nawodni organizm. Pijcie codziennie 1 szklankę
Po szaleństwie sylwestrowej nocy, nawet jeśli będzie to noc spędzona w domu, najlepiej wymyślić kilka postanowień na Nowy Rok. Jeden z najlepszych dotyczą większej dbałości o zdrowie.
Aleksandra Jaworska
grudzień 30, 2020

Starty rok kończą znaczące podsumowania. Zazwyczaj zliczacie swoje sukcesy i przypominacie porażki. Warto na chwilę przystanąć i mieć w głowie siebie, swoich bliskich i dbałość o zdrowie. Organizm po świętach potrzebuje specjalnej dawki witamin Świąteczne dania, jakkolwiek pyszne, obciążają układ pokarmowy, spowalniają trawienie i procesy przemiany materii. Po świętach najlepiej przejść na sokowy detoks albo zaserwować sobie zdrowe koktajle, które w błyskawiczny sposób rozprawią się z ociężałym brzuchem i problemami z trawieniem. Picie soków z warzyw i owoców nie potrzebuje specjalnej reklamy. To zdrowy nawyk, który można wprowadzić do swojego życia na stałe. Dodatkowo, niektóre produkty działają zbawiennie na cały nasz organizm. Na pewno macie je w domu.  Właściwości prozdrowotne imbiru Zimowy towarzysz wieczornych herbat i naparów.  Jego korzenie zawierają węglowodany, witaminy C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Imbir jest źródłem olejków eterycznych o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym. Herbatka z imbirem łagodzi kaszel, rozrzedza śluz oraz jest w stanie zahamować skurcze oskrzeli. Zalecana jest przy nieżytach i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Napój z imbirem ma właściwości silnie rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe. Imbir to prawdziwy sprzymierzeniec zdrowienia. Cytryna to dobre źródło beta-karotenu Ten popularny cytrus ma w sobie także witaminy z grupy B, E, potas, magnez, sód i żelazo. Cytryna pobudza procesy trawienne, przyśpieszając oczyszczanie organizmu. Jeśli myślicie o schudnięciu ponadprogramowych kilogramów, sięgajcie właśnie po cytrynę. Kurkuma korzystnie wpływa na organizm Kurkumina...

Przeczytaj