rak żołądka przyczyny
Pixabay
Newsy

Ten popularny produkt aż o 50% zwiększa ryzyko raka żołądka. Jecie go do obiadu

Lepiej przestańcie jeść tę przekąskę – odpowiada za podwyższenie ryzyka zachorowania na raka!

Obecnie jedną z najpowszechniejszych chorób śmiertelnych na świecie są nowotwory. Choć medycyna stale się rozwija, to niestety wciąż nie wynaleziono skutecznego lekarstwa na raka. Dlatego właśnie ogromnie ważna jest profilaktyka antynowotworowa – w przypadku tej choroby najlepiej sprawdza się powiedzenie „lepiej zapobiegać, niż leczyć”. A niedawno naukowcy odkryli, że częste jedzenie pewnej popularnej (i pozornie zdrowej) przekąski, może bardzo zwiększyć ryzyko zachorowania na raka żołądka. Przeczytajcie ten artykuł, by dowiedzieć się, czego powinniście unikać.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rak żołądka – najważniejsze informacje

Niestety, nowotwór żołądka jest bardzo złośliwy. Częściej dotyka mężczyzn niż kobiety, ale panie również powinny regularnie się badać, bowiem ten rak jest naprawdę trudny do leczenia. Nie pomaga również fakt, że ciężkie objawy pojawiają się w momencie, gdy rokowania są naprawdę niskie. Diagnostyka polega najczęściej na gastroskopii. Wycina się fragment błony śluzowej z żołądka i oddaje do badań.

Zobacz także
Nie pijcie prosto z puszki

Nie pijcie napojów i piwa prosto z puszki! Znajdują się na nich groźne bakterie

Jak zareagować po zatruciu grzybami

Co należy zrobić po zjedzeniu trującego grzyba? Każdy musi to wiedzieć!

Objawy raka żołądka przypominają wiele innych, mniej groźnych chorób układu trawiennego. To m.in.:

  • Bóle brzucha
  • Niestrawność
  • Odbijanie
  • Nudności
  • Pieczenie w żołądku

To, co powinno was bardziej zaniepokoić, to poniższe objawy:

  • Nagły brak apetytu
  • Niechęć do jedzenia mięsa
  • Zmniejszenie masy ciała
  • Osłabienie
  • Blada skóra
  • Krew w stolcu
  • Senność

Odkrycie naukowców

W Japonii istnieje Narodowy Instytut Badań Nad Rakiem, który przez 11 lat prowadził badanie mające na celu sprawdzenie, co wpływa na wzrost zachorowalności na raka wśród Japończyków. Brało w nim udział aż 40 tys. osób w średnim wieku. Wyniki wykazały, że wśród Japończyków ryzyko zachorowania na nowotwór, dotyczy 1 mężczyznę na 500 i 1 kobietę na 1300. Powiązane to jest z nadmiernym spożyciem soli.

Zdziwicie się, ale z tymi wynikami duży związek mają… marynowane warzywa! Ta przekąska to bardzo popularny w Japonii przysmak. Japończycy praktycznie codziennie zjadają warzywa marynowane. A te zawierają duże ilości soli. Okazało się, że ten produkt zwiększa ryzyko zachorowania na raka nawet o 50%!

Źródło: PAP

Rak szyjki macicy objawy
AdobeStock
Zdrowie
Każdego roku choruje na nią nawet 3 tysiące kobiet. Pierwszych objawów choroby nie wolno lekceważyć
Obfite miesiączki, ból miednicy, nieprawidłowa praca jelit i nerek, a nawet nieprzyjemny zapach śluzu szyjkowego, to tylko niektóre objawy mogące zwiastować poważną chorobę.

Wśród najczęściej diagnozowanych nowotworów ginekologicznych u kobiet, zaraz po raku piersi i jajnika, wymienia się raka szyjki macicy. Każdego roku w Polsce choroba dotyka nawet trzy tysiące z nich. Pod tym względem zajmujemy pierwsze miejsce w Europie. Choć liczba zgonów spowodowanych schorzeniem wolno lecz sukcesywnie maleje, jej pierwszych objawów nie należy lekceważyć .  Groźne objawy Rak szyjki macicy, w przypadku kobiet będących w okresie przedmenopauzalnym, najczęściej przejawia się poprzez krwawienia między miesiączkami, ale również po stosunku. Zbyt obfite miesiączki także mogą napawać niepokojem. Jest to wczesne stadium, które przy braku badań profilaktycznych będzie po cichu się rozwijać. Z kolei pacjentki, u których diagnozowany jest rak szyjki macicy w postaci zaawansowanej często skarżą się na nieprawidłowości w pracy jelit i nerek spowodowane zablokowaniem odpływu moczu. Odczuwają one również silny ból w podbrzuszu, obrzęk kończyn dolnych, ból miednicy, a nawet nieprzyjemny zapach śluzu szyjowego. Przyczyny Nowotwór szyjki macicy powstaje na skutek długotrwałego zakażenia wirusem brodawczaka ludzkiego HPV. Ten przenoszony jest drogą płciową. Najbardziej narażone są na niego kobiety, które wcześnie rozpoczęły współżycie i często zmieniają partnerów. W grupie ryzyka znajdują się również osoby po wielu porodach, stosujące doustną antykoncepcję hormonalną, czy palące papierosy. Wyścig z czasem Nie jest tajemnicą, że w przypadku chorób onkologicznych czas odgrywa ogromną rolę. Im szybciej pacjentka zostanie zdiagnozowana i rozpocznie leczenie, tym większe ma szanse na powrót do zdrowia.  Szacuje się, że w przypadku przedinwazyjnego stadium raka szyjki macicy wyleczonych zostaje...

Większość Polaków źle grilluje mięso. Przez ten błąd osiadają na nim trujące i rakotwórcze substancje
Pixabay
Newsy
Większość Polaków źle grilluje mięso. Przez ten błąd osiadają na nim trujące i rakotwórcze substancje
Jeżeli uwielbiacie potrawy z grilla, to koniecznie przeczytajcie ten artykuł – ostrzegamy, przed popełnieniem jednego błędu, który sprawia, że przygotowywane mięso może być rakotwórcze!

Już za kilka dni majówka i oficjalne rozpoczęcie sezonu grillowego, choć niektórzy zaczynają go jeszcze wcześniej. Zanim zaczniecie grillowanie upewnijcie się, czy planujecie to zrobić w miejscu do tego przeznaczonym – o tym, gdzie nie można grillować piszemy w tym artykule. Grillowanie to już praktycznie sport narodowy Polaków. Jednak czy wiecie o tym, że spożywanie grillowanych potraw, może mieć bardzo poważne konsekwencje zdrowotne? W dodatku pewnie nawyki sprawiają, że mięso z grilla może nawet powodować raka! Sprawdźcie szczegóły. Czy grillowanie jest zdrowe? Grillowanie mięsa bywa polecane ze względu na fakt, że przyrządzone w ten sposób jest znacznie bardziej dietetyczne, ponieważ wytapia się z niego tłuszcz i jest mniej kaloryczne. Ale niestety, wiele wskazuje na to, że jedzenie potraw z grilla ma więcej wad, niż zalet. Podczas grillowania mięsa wytwarzają się związki PAH oraz HCA, które są rakotwórcze. Podobno częste jedzenie bardzo mocno wysmażonego mięsa z grilla, może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka trzustki nawet o 60 procent! Do tego grillowane potrawy mogą prowadzić do rozwoju innych nowotworów, takich jak rak żołądka, skóry, prostaty i wątroby. Nie popełniajcie tego błędu podczas grillowania Wielu Polaków ma pewien nawyk dotyczący grillowania, który może być bardzo zgubny dla zdrowia. Chodzi o nakłuwanie mięsa przed wrzuceniem go na ruszt. Niestety, ponakłuwane mięso w trakcie grillowania zaczyna wypuszczać soki oraz tłuszcz. Te, w kontakcie z rozgrzanym węglem, zaczynają wydzielać bardzo trujące substancje, które w najlepszym przypadku spowodują ból brzucha i złe samopoczucie, a w najgorszym uszkodzenie żołądka, wątroby, a nawet mogą prowadzić do nowotworów.   Marynowane mięso jest zdrowsze Co zrobić, by mięso z...

herbata szkodzi
Pixabay
Newsy
Pijecie taką herbatę? Możecie mieć duże problemy. Jest rakotwórcza
Już od jakiegoś czasu podejrzewano, że picie w ten sposób herbaty może powodować raka. Ostatnie badania nie pozostawiają wątpliwości.

Kawa i herbata to ulubione napoje Polaków. Większość kawę wypija tylko rano, a przez resztę dnia raczy się kubkiem herbaty. Do tego wielu z was pewnie przepada za gorącą herbatą. Niestety, nie mamy dla was dobrych wieści – najnowsze badania naukowe dowodzą, że herbata może być rakotwórcza! Badania nad rakotwórczością herbaty W czasopiśmie naukowym „International Journal of Cancer” opublikowano badanie, które miało na celu sprawdzić wpływ picia herbaty na rozwój nowotworów w organizmie człowieka. Przez 4 lata zbadano 50 tysięcy osób w wieku 50-75 lat. Wśród badanych ochotników stwierdzono aż 317 zachorowań na raka przełyku! Wyniki badania Naukowcy od dłuższego czasu podejrzewali, że picie gorącej herbaty, zwiększa ryzyko zachorowania na raka przełyku. Wskazywały na to dotychczas przeprowadzone badania. Jednak dopiero niedawno zbadano wpływ gorącej herbaty na rozwinięcie się tego nowotworu, poprzez dokładne zmierzenie temperatury wypijanego napoju. Okazało się, że wypijanie 3 kubków letniej herbaty, nie jest bardzo szkodliwe dla zdrowia. Jednak wypijanie tej samej ilości herbaty, ale w temperaturze powyżej 60 stopni Celsjusza, zwiększało ryzyko zachorowania na raka przełyku aż o 90 procent! Doktor Farhad Islami, który kierował badaniami, napisał w opublikowanym w czasopiśmie naukowym artykule wnioski z przeprowadzonych badań: Nasze wyniki mocno potwierdzają już istniejące dowody, które potwierdzają związek między piciem gorących napojów a ESCC (płaskonabłonkowym rakiem przełyku). Rak przełyku Ten rodzaj nowotworu jest dość rzadki w Polsce. Rocznie rozpoznaje się około 1300 przypadków zachorowania na raka przełyku, w tym najczęściej opisywaną powyżej postać płaskonabłonową. Najczęściej na raka przełyku chorują...

Ten popularny napój zwiększa ryzyko kilkunastu typów raka. Pijecie go? Lepiej przestańcie
Pixabay
Newsy
Ten popularny napój zwiększa ryzyko kilkunastu typów raka. Pijecie go? Lepiej przestańcie
Naukowcy nie mają wątpliwości. Picie alkoholu może być przyczyną wystąpienia choroby nowotworowej u człowieka.

Na pozór nic w tym szokującego, ale zdecydowana większość ludzi słyszała niemal wyłącznie o kancerogennym wpływie palenia papierosów czy nieodpowiedniej diety. Alkohol zdecydowanie częściej posądzany jest – i zresztą również całkiem słusznie – o wywoływanie chorób, m.in. wątroby. Tymczasem szacuje się, że alkohol może powodować, bezpośrednio lub pośrednio, od 2 do 4% wszystkich chorób nowotworowych. Jakie typy raka może wywołać spożywanie alkoholu? O jakich rodzajach raka mówimy? Sprawdźcie poniższą listę: Rak jamy ustnej Rak gardła Rak przełyku Rak krtani Rak żołądka Rak trzustki Rak wątroby Rak piersi Rak jelita grubego Rak głowy i szyi I inne Nie napawa optymizmem jeszcze jedno ustalenie lekarzy onkologów. Według nich, nie ma czegoś takiego jak bezpieczna ilość spożytego alkoholu. Co prawda, ilość spożywanych trunków zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu, ale jednocześnie lekarze zastrzegają, że zależy to w dużej mierze od wieku, masy ciała, a także płci. Nie od dzisiaj wiadomo, że o wiele gorzej z przyswajaniem spożytego alkoholu, radzi sobie organizm kobiety. Skąd ta różnica? Eksperci wskazują, że wiąże się to z różnicą w zakresie gospodarki wodnej organizmu mężczyzny i kobiety. Panie po wypiciu jednego „głębszego”, mają w organizmie dużo wyższe stężenie alkoholu niż panowie. Z czym wiąże się łączenie palenia i picia? Co ciekawe, palenie papierosów potęguje negatywne efekty picia alkoholu. W tym wypadku następuje także tak zwane sprzężenie zwrotne. Pity alkohol sprawia, że ludzki organizm łatwiej wchłania dym papierosowy. Alkohol i papierosy to naprawdę zabójczy duet – mówi się, że zerwanie z oboma nałogami,...