Obecnie jedną z najpowszechniejszych chorób śmiertelnych na świecie są nowotwory. Choć medycyna stale się rozwija, to niestety wciąż nie wynaleziono skutecznego lekarstwa na raka. Dlatego właśnie ogromnie ważna jest profilaktyka antynowotworowa – w przypadku tej choroby najlepiej sprawdza się powiedzenie „lepiej zapobiegać, niż leczyć”. A niedawno naukowcy odkryli, że częste jedzenie pewnej popularnej (i pozornie zdrowej) przekąski, może bardzo zwiększyć ryzyko zachorowania na raka żołądka. Przeczytajcie ten artykuł, by dowiedzieć się, czego powinniście unikać.

Rak żołądka – najważniejsze informacje

Niestety, nowotwór żołądka jest bardzo złośliwy. Częściej dotyka mężczyzn niż kobiety, ale panie również powinny regularnie się badać, bowiem ten rak jest naprawdę trudny do leczenia. Nie pomaga również fakt, że ciężkie objawy pojawiają się w momencie, gdy rokowania są naprawdę niskie. Diagnostyka polega najczęściej na gastroskopii. Wycina się fragment błony śluzowej z żołądka i oddaje do badań.

Objawy raka żołądka przypominają wiele innych, mniej groźnych chorób układu trawiennego. To m.in.:

  • Bóle brzucha
  • Niestrawność
  • Odbijanie
  • Nudności
  • Pieczenie w żołądku

To, co powinno was bardziej zaniepokoić, to poniższe objawy:

Zobacz także:

  • Nagły brak apetytu
  • Niechęć do jedzenia mięsa
  • Zmniejszenie masy ciała
  • Osłabienie
  • Blada skóra
  • Krew w stolcu
  • Senność

Odkrycie naukowców

W Japonii istnieje Narodowy Instytut Badań Nad Rakiem, który przez 11 lat prowadził badanie mające na celu sprawdzenie, co wpływa na wzrost zachorowalności na raka wśród Japończyków. Brało w nim udział aż 40 tys. osób w średnim wieku. Wyniki wykazały, że wśród Japończyków ryzyko zachorowania na nowotwór, dotyczy 1 mężczyznę na 500 i 1 kobietę na 1300. Powiązane to jest z nadmiernym spożyciem soli.

Zdziwicie się, ale z tymi wynikami duży związek mają… marynowane warzywa! Ta przekąska to bardzo popularny w Japonii przysmak. Japończycy praktycznie codziennie zjadają warzywa marynowane. A te zawierają duże ilości soli. Okazało się, że ten produkt zwiększa ryzyko zachorowania na raka nawet o 50%!

Źródło: PAP