Ten popularny napój zwiększa ryzyko kilkunastu typów raka. Pijecie go? Lepiej przestańcie
Pixabay
Newsy

Ten popularny napój zwiększa ryzyko kilkunastu typów raka. Pijecie go? Lepiej przestańcie

Naukowcy nie mają wątpliwości. Picie alkoholu może być przyczyną wystąpienia choroby nowotworowej u człowieka.
Hubert Rój
marzec 31, 2021

Na pozór nic w tym szokującego, ale zdecydowana większość ludzi słyszała niemal wyłącznie o kancerogennym wpływie palenia papierosów czy nieodpowiedniej diety.

Alkohol zdecydowanie częściej posądzany jest – i zresztą również całkiem słusznie – o wywoływanie chorób, m.in. wątroby.

Tymczasem szacuje się, że alkohol może powodować, bezpośrednio lub pośrednio, od 2 do 4% wszystkich chorób nowotworowych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie typy raka może wywołać spożywanie alkoholu?

O jakich rodzajach raka mówimy? Sprawdźcie poniższą listę:

  • Rak jamy ustnej
  • Rak gardła
  • Rak przełyku
  • Rak krtani
  • Rak żołądka
  • Rak trzustki
  • Rak wątroby
  • Rak piersi
  • Rak jelita grubego
  • Rak głowy i szyi
  • I inne

Nie napawa optymizmem jeszcze jedno ustalenie lekarzy onkologów. Według nich, nie ma czegoś takiego jak bezpieczna ilość spożytego alkoholu.

Co prawda, ilość spożywanych trunków zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu, ale jednocześnie lekarze zastrzegają, że zależy to w dużej mierze od wieku, masy ciała, a także płci.

Zobacz także

Nie od dzisiaj wiadomo, że o wiele gorzej z przyswajaniem spożytego alkoholu, radzi sobie organizm kobiety.

Skąd ta różnica? Eksperci wskazują, że wiąże się to z różnicą w zakresie gospodarki wodnej organizmu mężczyzny i kobiety.

Panie po wypiciu jednego „głębszego”, mają w organizmie dużo wyższe stężenie alkoholu niż panowie.

Z czym wiąże się łączenie palenia i picia?

Co ciekawe, palenie papierosów potęguje negatywne efekty picia alkoholu. W tym wypadku następuje także tak zwane sprzężenie zwrotne.

Pity alkohol sprawia, że ludzki organizm łatwiej wchłania dym papierosowy. Alkohol i papierosy to naprawdę zabójczy duet – mówi się, że zerwanie z oboma nałogami, zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jamy ustnej aż o 83%...

Za opłakane w skutki działanie alkoholu, odpowiada głównie aldehyd octowy, który jest toksycznym związkiem będącym produktem trawienia etanolu.

Ten sam związek odpowiada za tak zwany zespół dnia następnego, czyli popularny kac. Ból głowy dzień po imprezie to jednak „małe piwo” w stosunku do krzywd, które alkohol może wyrządzić w przyszłości.

siemię lniane
AdobeStock
Newsy Działa antynowotworowo, a kosztuje grosze. Warto jeść go codziennie
Profilaktyka przeciwnowotworowa jest bardzo ważna. Należy się regularnie badać oraz wdrożyć do swojej diety produkty, które obniżą ryzyko rozwoju raka. Jeden z nich pewnie masz w swojej kuchni - powinniście codziennie go spożywać!
Katarzyna Wyborska
grudzień 02, 2020

Coraz popularniejsze są produkty z tzw. grupy „superfoods”. To jedzenie, które jest najczęściej bardzo tanie i ma szereg prozdrowotnych właściwości. Zalicza się do nich jarmuż, żurawinę, miód, dynię, a także… siemię lniane! Sprawdźcie, do czego można je wykorzystać i w jaki sposób wpływa ono na wasz organizm. Właściwości siemienia lnianego Siemię lniane ma postać małych, płaskich nasion lnu. Zalane wodą pęcznieją i tworzą charakterystyczny śluz, dlatego można się spotkać z określeniem „glutek” lub „kisiel z siemienia”. Co czyni siemię tak wyjątkowym? Okazuje się, że nasiona zawierają ogromne ilości błonnika – jedna łyżka zawiera go aż 3 gramy, co odpowiada 1/10 dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka. Z tego powodu siemię lniane jest bardzo polecane osobom mającym problemy z zaparciami, ponieważ regularne spożywanie nasion świetnie reguluje pracę układu pokarmowego. Pomaga zmniejszyć cholesterol Przeprowadzono badanie, w którym wybrana grupa osób przez pewien czas spożywała napój z dodatkiem siemienia lnianego. Okazało się, że poziom cholesterolu u tych osób znacznie się obniżył, a ich organizm wydalał więcej tłuszczu niż normalnie. W innym badaniu nasiona lnu zmniejszyły ciśnienie krwi u badanych. Obniża ryzyko rozwoju nowotworów Siemię lniane zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów hormonozależnych, takich jak: Rak jajnika Rak piersi Rak jelita grubego Rak prostaty Wszystko dzięki zawartemu w nasionach kwasowi tłuszowemu ALA. Ogranicza on rozwój guzów nowotworowych i komórek rakowych. Choć najczęściej nowotwory hormonozależne występują u kobiet, to mężczyźni również powinni włączyć do swojej diety siemię lniane, ponieważ są oni zagrożeni rakiem prostaty....

Przeczytaj
sposoby na kaca
AdobeStock
Newsy Najlepsza zupa na kaca. Niejeden poranny koszmar zmieniła w miły poranek
Uczcicie Nowy Rok sporą ilością alkoholu? Lepiej już teraz nauczyć się przepisu na świetną zupę na kaca!
Katarzyna Wyborska
grudzień 28, 2020

Już za kilka dni Sylwester! Choć można się doskonale bawić bez alkoholu, to jednak wiele osób nie wyobraża sobie dobrej imprezy bez piwa, wina lub mocniejszych trunków. Niestety powiedzenie, że szczęście towarzyszące upojeniu alkoholowemu jest pożyczone z następnego dnia jest bardzo prawdziwe. Każdą zakrapianą imprezę trzeba później odchorować! Na szczęście istnieją sposoby na złagodzenie nieprzyjemnych objawów. Syndrom dnia poprzedniego Kac jest nieodłącznym towarzyszem po każdym spotkaniu z dodatkiem alkoholu. Nic dziwnego – alkohol jest silnym miękkim narkotykiem, który ma bardzo nieprzyjemne skutki uboczne. Ból głowy, mdłości, silne uczucie pragnienia i obniżony nastrój to wynik niedoboru pierwiastków, które zostały wypłukane przez alkohol oraz wzmożonej pracy wątroby, która intensywnie przez całą imprezę oczyszczała organizm z toksyn. A taką toksyną jest przecież alkohol! Jedynym sposobem na wyleczenie się z kaca jest przeczekanie, aż alkohol i inne toksyny zostaną całkowicie wydalone z organizmu. Warto wtedy dużo pić i ćwiczyć, ponieważ wraz z potem i moczem szybciej pozbywa się tego wszystkiego z organizmu. Choć trzeba przyznać, że aktywność fizyczna po imprezie jest ogromnym wyzwaniem! Przepis na korhelyleves – węgierską zupę łagodzącą kaca Jeśli mocno odczuwacie nieprzyjemne skutki picia alkoholu, przygotujcie zupę, która pomoże wam dojść do siebie. Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 kg kapusty kiszonej 0,5 kg kiełbasy 15 dag wędzonej słoniny 10 dag mąki 1 cebula 30 ml oleju 2 ząbki czosnku 330 ml śmietany Przecier pomidorowy Papryka ostra Kminek Koperek Sól Pieprz Przygotowanie Drobno pokrojoną cebulę zeszklijcie na oleju. Do garnka...

Przeczytaj
kinga preis schudła
ONS
Newsy Kinga Preis schudła 15kg, bo pozbyła się jednego niezdrowego nawyku
Znana aktorka zachwyca przemianą! Dowiedzcie się, co zrobiła by uzyskać takie efekty.
Katarzyna Wyborska
grudzień 21, 2020

Kinga Preis to prawdziwa gwiazda polskiego filmu! Wielokrotnie nagradzana ma na swoim koncie same sukcesy. Bardzo poważnie podchodzi do swojego życia zawodowego, z czym wiąże się również praca nad samą sobą. Aktorka schudła aż 15 kilogramów, co w dużej mierze zawdzięcza jednej zmianie w swoim życiu. Dowiedzcie się, jak to zrobiła! Absolwentka prestiżowej szkoły aktorskiej należy do grona najczęściej nagradzanych polskich aktorów. Aż pięć razy zdobyła nagrodę Orła za występy w filmach, a 10 razy została nominowana do tej nagrody. To czyni z niej rekordzistkę, ponieważ żaden aktor ani aktorka nie dostali nigdy tylu nominacji! Może się także pochwalić aż pięcioma odznaczeniami, w tym Krzyżem Zasługi i Medalem „Zasłużony Kulturze Gloria Artis”. Kinga traktuje swoją pracę niezwykle poważnie i jest prawdziwą profesjonalistką, co udowadnia nie tylko na ekranie, ale i poza nim. Niesamowita metamorfoza Kingi Preis W jednym z często udzielanych wywiadów Preis poruszyła temat pewnej sensacji, jaką wywołują aktorki gdy schudną lub przytyją. Zauważyła, że publika bardzo skupia się na tej informacji i zaczyna analizować co takiego stało się w życiu kobiety, która zeszczuplała lub wręcz przeciwnie – gdy przybyło jej kilka kilogramów. Z kolei mężczyzn to zjawisko w ogóle nie dotyczy. Ludzie po prostu zakładają, że aktor przygotowuje się do roli, która wymaga pełniejszej lub szczupłej sylwetki. Być może aktorkę zirytował szum wokół własnej osoby wówczas, gdy sama schudła aż 15 kilogramów. Okazuje się, że zawdzięcza to… rzuceniu papierosów! Przez lata Kinga Preis była palaczką, ale w końcu postanowiła zerwać z niezdrowym nałogiem. Choć większość palaczy tyje po odstawieniu papierosów, to Preis poza rzuceniem palenia przeprowadziła rewolucję w całym...

Przeczytaj
łosoś
Pixabay
Zdrowie Ta witamina zmniejsza ryzyko zachorowania na raka! Znajdziesz ją m.in. w tłustych rybach i jajkach
Niedobór witamin może bardzo negatywnie wpływać na cały nasz organizm. Szczególnie niebezpieczny jest niedobór witaminy D, który, jak wykazały badania, może zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi, jelita grubego, jajnika i prostaty. Czym jest witamina D i gdzie możemy ją znaleźć? Podpowiadamy!
Anna Borkowska
listopad 17, 2020

Czym jest witamina D? Witamina D to witamina, która pomaga naszemu organizmowi wchłaniać wapń, który jest niezbędny dla utrzymania zdrowych kości. Wspiera ona również prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, mięśniowego i nerwowego. Większość witaminy D powstaje, gdy nieaktywna forma składnika odżywczego jest aktywowana w skórze, gdy jest wystawiona na działanie promieni słonecznych. Mniejsze ilości witaminy D znajdują się w mleku i innych produktach spożywczych, takich jak np. tłuste ryby i jajka. Z uwagi na fakt, że większość z nas spędza sporą część dnia w pracy, przebywając poza bezpośrednim działaniem promieni słonecznych lub będąc na słońcu używa filtrów przeciwsłonecznych, produkcja witaminy D jest niestety ograniczona. Jak niedobór witaminy D wpływa na ludzki organizm? Panuje błędne przekonanie, że tylko dzieci i osoby starsze potrzebują suplementacji witaminą D. Niestety, to nieprawda. Tak naprawdę wszyscy potrzebujemy witaminy D. Niedobór witaminy D wpływa negatywnie na cały ludzki organizm – m.in. na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy oraz zwiększa ryzyko wystąpienia wielu nowotworów. Większość badań wykazała związek między wystarczającym poziomem witaminy D a niższym ryzykiem raka. Dowody sugerują, że wysiłki zmierzające do poprawy poziomu witaminy D, na przykład poprzez suplementację witaminy D, mogą zmniejszyć zachorowalność na raka i śmiertelność przy niewielkich kosztach oraz przy niewielkich lub zerowych skutkach ubocznych - czytamy na stronie Narodowej Biblioteki Medycyny Stanów Zjednoczonych. Liczne badania wykazały, że niedobór witaminy D wiąże się również z wyższą częstotliwością chorób psychicznych i zakaźnych, w tym gruźlicy, chorób autoimmunologicznych: stwardnienia rozsianego, cukrzycy typu 1 i wrzodziejącego...

Przeczytaj