Napój sojowy, zwany także jeszcze niekiedy mlekiem sojowym, przywędrował do Polski i Europy z Azji.

Za rozpropagowanie jego wśród europejskich konsumentów odpowiadają jednak w dużej mierze mody i prądy żywieniowe z Ameryki Północnej.

To właśnie w świecie Zachodu mleko sojowe stało się popularnym zamiennikiem mleka krowiego na przykład w kawie.

Nie ulega wątpliwości, że tego typu zamiennik jest czymś wartościowym dla osób nietolerujących laktozy czy tych, którzy z różnych powodów nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego.

Zobacz także:

W jaki sposób napój sojowy może szkodzić zdrowiu?

Jednak mleko sojowe ma także swoje ciemne strony. O co chodzi? Napoje na bazie soi mogą być groźne dla osób cierpiących na problemy z tarczycą.

Cały problem z napojami sojowymi i ich niekorzystnym działaniem na organizmy osób z niedoczynnością tarczycy wiąże się z fitoestrogenami.

Są to związki organiczne zawarte w soi i w innych roślinach, które wykazują podobne działanie jak ludzkie estrogeny.

Działanie produktów sojowych, czyli tych zawierających te związki, jest przedmiotem dyskusji środowiska naukowego.

Co powoduje częste spożywanie napojów sojowych?

Trwa debata o wpływie fitoestrogenów na gospodarkę hormonalną zwłaszcza kobiet, cykl miesiączkowy, a także menopauzę.

Niezależnie od tego, fitoestrogeny są jednoznacznie posądzane o niekorzystny wpływ na ludzką tarczycę.

Co powoduje spożywanie produktów sojowych w swojej diecie?

  • Wzrost komórek nabłonkowych odpowiedzialnych za rozwój nowotworów w piersiach
  • Przyczynianie się do niedoczynności tarczycy
  • Produkty sojowe otrzymywane są z soi, uprawianej z udziałem dużej ilości pestycydów, takich jak choćby toksyczne środki zawierające szkodliwy i rakotwórczy glifosat

Czytaj także: