Ten popularny napój niszczy tarczycę. Może też zwiększać ryzyko groźnego nowotworu
Adobe Stock
Newsy

Ten popularny napój niszczy tarczycę. Może też zwiększać ryzyko groźnego nowotworu

Napój sojowy może negatywnie wpływać na pracę tarczycy, a także zwiększać szansę powstania nowotworu – tak wynika z ostatnich badań.

Napój sojowy, zwany także jeszcze niekiedy mlekiem sojowym, przywędrował do Polski i Europy z Azji.

Za rozpropagowanie jego wśród europejskich konsumentów odpowiadają jednak w dużej mierze mody i prądy żywieniowe z Ameryki Północnej.

To właśnie w świecie Zachodu mleko sojowe stało się popularnym zamiennikiem mleka krowiego na przykład w kawie.

Nie ulega wątpliwości, że tego typu zamiennik jest czymś wartościowym dla osób nietolerujących laktozy czy tych, którzy z różnych powodów nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego.

Magda Gessler odpowiada na pytania

W jaki sposób napój sojowy może szkodzić zdrowiu?

Jednak mleko sojowe ma także swoje ciemne strony. O co chodzi? Napoje na bazie soi mogą być groźne dla osób cierpiących na problemy z tarczycą.

Cały problem z napojami sojowymi i ich niekorzystnym działaniem na organizmy osób z niedoczynnością tarczycy wiąże się z fitoestrogenami.

Są to związki organiczne zawarte w soi i w innych roślinach, które wykazują podobne działanie jak ludzkie estrogeny.

Działanie produktów sojowych, czyli tych zawierających te związki, jest przedmiotem dyskusji środowiska naukowego.

Zobacz także
Używacie tego zamiast cukru? Lepiej przestańcie. Spożywanie tego składnika zwiększa ryzyko nowotworu mózgu (sztuczne słodziki)

Używacie tego zamiast cukru? Lepiej przestańcie. Spożywanie tego składnika zwiększa ryzyko nowotworu mózgu

Ta przekąska aż o 60% zwiększa ryzyko raka wątroby. Polacy wprost ją uwielbiają

Ta przekąska aż o 60% zwiększa ryzyko raka wątroby. Polacy wprost ją uwielbiają

Co powoduje częste spożywanie napojów sojowych?

Trwa debata o wpływie fitoestrogenów na gospodarkę hormonalną zwłaszcza kobiet, cykl miesiączkowy, a także menopauzę.

Niezależnie od tego, fitoestrogeny są jednoznacznie posądzane o niekorzystny wpływ na ludzką tarczycę.

Co powoduje spożywanie produktów sojowych w swojej diecie?

  • Wzrost komórek nabłonkowych odpowiedzialnych za rozwój nowotworów w piersiach
  • Przyczynianie się do niedoczynności tarczycy
  • Produkty sojowe otrzymywane są z soi, uprawianej z udziałem dużej ilości pestycydów, takich jak choćby toksyczne środki zawierające szkodliwy i rakotwórczy glifosat

Czytaj także:

Chorujecie na tarczycę? Te zdrowe warzywa mogą wam niesamowicie szkodzić
Unsplash
Newsy
Chorujecie na tarczycę? Te zdrowe warzywa mogą wam niesamowicie szkodzić
Słyszeliście kiedyś o tym? Warzywa są bardzo zdrowe, ale nie w tym przypadku…

Choroby tarczycy są plagą naszych czasów. Obserwuje się je szczególnie u kobiet. Niedoczynność, nadczynność tarczycy, czy Hashimoto to bardzo popularne schorzenia. Jeśli was to dotyczy, musicie szczególnie uważać na swoją dietę. Dieta w chorobach tarczycy Wiele stron internetowych i poradników próbuje przekazać rady dotyczące zdrowego dożywiania w chorobach tarczycy, jednak robi to źle. Nie ma żadnych dowodów naukowych, na przykład, na skuteczność diety bezglutenowej w chorobach tarczycy. Niestety wiele gwiazd promuje to podejście do diety . Stosowanie diety bezglutenowej i beznabiałowej, które często promuje się właśnie w tych schorzeniach może się źle skończyć. Jeśli nieodpowiednio przeprowadza się dietę eliminacyjną, można nabawić się poważnych niedoborów. Zanim zastosujecie poradę od gwiazdy, zweryfikujcie ją. Produkty niepolecane w chorobach tarczycy Okazuje się jednak, że dieta dopasowana do osób z chorobami tarczycy istnieje . Jedną z jej zasad jest unikanie, a w zasadzie ograniczanie substancji goitrogennych. Co to znaczy? Goitrogeny to substancje ograniczające wchłanianie jodu z pożywiania. Jod jest substancją niezbędną do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Jeśli nie dostarczycie odpowiedniej jego ilości z pożywianiem, możecie nabawić się problemów w tym gruczołem. Warzywa bogate w związki wolotwórcze Produkty zawierające goitrogeny nazywa się przez to wolotwórczymi. To od ich właściwości sprzyjających tworzeniu woli. Do bogatych w goitrogeny warzyw zalicza się: Kapustę Brukselkę Brokuły Jarmuż Kalafior Szpinak Brukiew Rzepę Gorczycę Warzywa strączkowe: ciecierzycę, bób, soję, fasolę, soczewicę Czy trzeba unikać tych warzyw? Na szczęście mamy też dobre informacje dla osób chorych na...

Jak schudnąć przy problemach z tarczycą
Newsy
Czy można schudnąć przy chorej tarczycy? Jeśli będziecie jeść te popularne produkty zrzucicie nawet 20 kg 
Macie niedoczynność tarczycy i wydaje wam się, że już nic nie pomoże wam schudnąć? Mylicie się, to oczywiście możliwe!

Niedoczynność tarczycy to coraz bardziej powszechny problem. Na niedoczynność tarczycy chorują w większym stopniu kobiety, wraz z wiekiem też wzrasta prawdopodobieństwo wystąpienia niedoczynności tarczycy. Taka diagnoza to jednak nie wyrok! Trzeba zmodyfikować swój styl życia i włączyć leki, a zarówno stan zdrowia, jak i szczupła sylwetka są możliwe do utrzymania. Problemy z tarczycą a masa ciała Najczęstszy problem z tarczycą: niedoczynność, powoduje między innymi obniżenie tempa przemiany materii, czyli popularnego „metabolizmu”. To nie mit, osoby z niedoczynnością tarczycy faktycznie naturalnie spalają mniej kalorii, niż zdrowi. Nie jest to jednak przeszkoda w utracie masy ciała. Osoby chorujące na nadczynność tarczycy, których jest znacznie mniej niż tych z niedoczynnością, będą szybciej traciły kilogramy i mogą cechować się niedowagą. Skupimy się więc na niedoczynności, bo to ona powoduje najczęściej bezsilność i poczucie, że nie da się schudnąć. Dieta w niedoczynności tarczycy Najważniejszą zasadą przy próbie schudnięcia w niedoczynności tarczycy jest stopniowe odchudzanie się. Nie wierzcie w cuda i informacje, że wszystkie nagromadzone kilogramy możecie utracić w tydzień. Schudnięcie w problemach z tarczycą naprawdę jest możliwe, nawet tak spektakularne, jak utrata 20 kg, ale potrzeba na to czasu. Uzbrójcie się więc w cierpliwość i nie stosujcie głodówek ani żadnych radykalnych diet eliminacyjnych. Jak schudnąć? Proste kroki Zapamiętajcie, że chudnięcie ma miejsce tylko wtedy, kiedy będziecie jeść mniej kalorii, niż codziennie spalacie. Najlepiej więc jednocześnie ograniczyć ilość spożywanych kalorii i zwiększyć aktywność fizyczną. Takie połączenie będzie najskuteczniejsze. Nie stosujecie głodówek i detoksów! Diety bardzo niskokaloryczne i...

1 orzech dziennie pokryje zapotrzebowanie na ten ważny dla zdrowia tarczycy minerał
AdobeStock
Newsy
1 orzech dziennie pokryje zapotrzebowanie na ten ważny dla zdrowia tarczycy minerał
Ten produkt to prawdziwe złoto. Zawiera cenny składnik, który trudno jest dostarczyć z innych źródeł. Jeden orzech dziennie wystarczy!

Choroby tarczycy coraz częściej występują w społeczeństwie. Najczęściej dotykają one kobiety, jednak mężczyźni także mogą mieć problemy z tarczycą. Na pewno znacie kogoś, kto choruję na niedoczynność lub nadczynność tarczycy. Przekażcie mu tę informację! Dieta w chorobach tarczycy Dieta ma naprawdę duże znaczenie w chorobach tarczycy. Może wspomagać leczenie, poprawiać samopoczucie i ułatwiać odchudzanie, które faktycznie jest utrudnione przy problemach z tarczycą. Warto zwrócić uwagę na te mikroelementy i dostarczyć ich odpowiednią ilość: Jod Selen Żelazo Białko Cynk Jeśli cierpicie na choroby tarczycy warto, żebyście przestrzegali zbilansowanej diety. Jedzcie dużo warzyw i owoców, chociaż unikajcie tych bogatych w goitrogeny . Bazujcie na pełnoziarnistych produktach zbożowych i dostarczajcie sobie pełnowartościowego białka. Pierwiastek ważny w niedoczynności tarczycy – selen Selen to mikroelement, o którym może nie słyszy się na co dzień. Znacznie częściej poleca się dietę bogatą w żelazo lub wapń. Tymczasem jest on niezwykle ważny dla dobrego funkcjonowania gruczołu tarczowego. Selen bierze udział w powstawaniu hormonów tarczycy. Oprócz tego jest jednym z elementów biorących udział w antyoksydacyjnej ochronie organizmu – chroni tarczycę przed uszkodzeniem na skutek zewnętrznych czynników. Selen pomaga też ograniczyć negatywne skutki stresu i chaotycznego trybu życia. Niesamowicie łatwo można uzupełnić dietę w ten pierwiastek. Najlepsze źródło selenu – wystarczy 1 orzech Chodzi o orzechy brazylijskie. Są jednym z bogatszych źródeł selenu w przyrodzie. Naprawdę wystarczy jeden orzech brazylijski dziennie, by pokryć zapotrzebowanie na ten pierwiastek. To lepsze niż branie suplementów czy tabletek...

Polacy boją się ją jeść. Tymczasem to najzdrowszy produkt dla osób po 50-tce
AdobeStock
Newsy
Polacy boją się ją jeść. Tymczasem to najzdrowszy produkt dla osób po 50-tce
Wiele osób ma niechęć do tego produktu spożywczego. Okazuje się, że niesłusznie! Szczególnie polecany jest osobom po 50-tce.

Są takie produkty żywnościowe, które owiane są złą sławą i do których jedzenia bardzo ciężko przekonać większość osób. Najczęściej za taką niechęć odpowiedzialna jest zła sława wynikająca z badań, które trafiły do mediów i odbiły się tam szerokim echem. Legendy o rzekomym niekorzystnym działaniu pewnych produktów spożywczych są powtarzane i utwierdzają wiele osób w błędnym przekonaniu o tym, że coś jest niezdrowe. Zdrowy produkt o złej opinii Tak jest też w przypadku tego produktu. Chodzi o soję i przetwory sojowe . Dawne badania dały przesłanki o jej możliwej szkodliwości. Badania te zostały te jednak wielokrotnie obalone przez lepiej opracowane i przeanalizowane eksperymenty. Bardzo ciężko jednak odczarować złą passę produktów spożywczych, w tym soi. Produkty sojowe a utrata męskości Jednym z częściej powtarzanych mitów na temat soi jest to, że rzekomo rozregulowuje ona gospodarkę hormonalną mężczyzn. Nie jest to prawda. Faktycznie soja zawiera pewne fitohormony (hormony roślinne), ale nie wpływają one znacząco na poziom testosteronu i innych typowo męskich hormonów. Mężczyźni mogą więc jadać soję bezpiecznie, bez obawy o utratę męskości. Soja GMO - czy jest taka zła? Kolejnym aspektem który wpłynął mocno na złą sławę soi, jest jej ścisłe powiązanie z roślinami GMO, czyli genetycznie modyfikowanymi. Faktycznie część światowych upraw soi opiera się na soi GMO, jednak zupełnie nie zmniejsza to jej przydatności zdrowotnej! Strach przed soją z uwagi na GMO jest irracjonalny. Rośliny modyfikowane genetycznie nie wpływają źle na zdrowie. Korzystne właściwości soi Soja i przetwory sojowe: tofu, napoje roślinne na bazie soi, tempeh i jogurty sojowe, to jedne ze zdrowszych produktów spożywczych. Szczególnie cenne są dla kobiet po...