Ten popularny napój może zaostrzać objawy stwardnienia rozsianego. Lekarze przed nim ostrzegają
Adobe Stock
Newsy

Ten popularny napój może zaostrzać objawy stwardnienia rozsianego. Lekarze przed nim ostrzegają

Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Bonn w Niemczech wykazało, że osoby, które chorują na stwardnienie rozsiane (SM), powinny wykluczyć z diety krowie mleko. Dlaczego?

Białko mleka krowiego wyzwala odpowiedź autoimmunologiczną u myszy, która uszkadza neurony. To według ustaleń niemieckich naukowców główny powód, dla którego osoby cierpiące na stwardnienie rozsiane (SM) powinny rozważyć wyłączenie z diety krowiego mleka.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest stwardnienie rozsiane?

Stwardnienie rozsiane (SM) to przewlekła choroba, która wpływa na ośrodkowy układ nerwowy (mózg i rdzeń kręgowy). SM występuje, gdy układ odpornościowy atakuje włókna nerwowe i osłonkę mielinową (substancję tłuszczową, która otacza/izoluje zdrowe włókna nerwowe) w mózgu i rdzeń kręgowy. Ten atak wywołuje stan zapalny, który niszczy procesy komórek nerwowych i mielinę – zmieniając sygnały elektryczne w mózgu.

Przebieg SM może być nieprzewidywalny i wpływa na każdego pacjenta inaczej – niektóre osoby mogą przechodzić ten stan łagodnie, podczas gdy inne mogą utracić zdolność pisania, mówienia lub chodzenia.

Zobacz także
Dodajecie mleko do kawy, teraz użyjcie do sprzątania. Zaskakujący efekt

Dodajecie mleko do kawy? Użyjcie go teraz do czyszczenia i sprzątania. Efekty zaskakują

Obowiązkowe mleko w szkołach. Koszmar dzieci z PRL-u czy konieczność?

Mleko w szkołach było kiedyś obowiązkowe. Koszmar dzieci z PRL-u czy konieczność?

Czy krowie mleko jest szkodliwe dla osób ze stwardnieniem rozsianym? 

Badanie przeprowadzone przez naukowców z uniwersytetów w Bonn i Erlangen-Norymberdze, opublikowane w czasopiśmie „PNAS" wykazało, że osoby cierpiące na stwardnienie rozsiane, często skarżą się na nasilenie objawów choroby po spożyciu produktów mlecznych. Eksperci postanowili spróbować znaleźć możliwą przyczynę takiego stanu rzeczy. Podpowiedź znaleźli podczas rozmowy z pacjentami ze stwardnieniem rozsianym:

- Ciągle słyszymy od chorych, że czują się gorzej, gdy spożywają mleko, twarożek lub jogurt – powiedziała Stefanie Kürten z Instytutu Anatomii Szpitala Uniwersyteckiego w Bonn.  Interesowała nas przyczyna tej korelacji - dodała.

Na czym polegało badanie?

Badaczka z Niemiec wyjaśniało to następująco:

- Wstrzyknęliśmy myszom różne białka z mleka krowiego, aby dowiedzieć się, czy istnieje składnik, na który reagują one objawami choroby - powiedziała Kürten.

Według ekspertów, białko w mleku krowim (kazeina) może wywołać stan zapalny, który atakuje „warstwę izolacyjną” wokół komórek nerwowych.

Wprawdzie badanie zostało przeprowadzone na myszach, ale naukowcy znaleźli także dowody na podobny mechanizm u ludzi. Dlatego zalecają, aby niektóre grupy chorych unikały produktów mlecznych.

Źródło: tvn24.pl

Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje
Pixabay
Newsy
Co stanie się z waszym organizmem, gdy codziennie będziecie jedli jedno jabłko? 
Znacie powiedzenie „jedno jabłko z wieczora i nie trzeba doktora”? To prawdziwa mądrość ludowa. Jest w niej dużo racji i warto wziąć ją sobie do serca.

Jabłka to najpopularniejszy, a jednocześnie jeden z najtańszych polskich owoców. Jesteśmy znanym na całym świecie producentem jabłek. Są cenione ze względu na jakość, smak oraz ilość odmian, jakie oferujemy odbiorcom. Do tego to owoce lokalne, nie musimy ich transportować na duże odległości, zanieczyszczać przy tym środowiska czy generować dodatkowych kosztów, są dostępne w każdym sklepie. Jak jabłka potrafią przysłużyć się naszemu organizmowi? Wartości zdrowotne jabłek To owoce o dużej zawartości witamin C, A, E, K i B6, kwasu foliowego, ryboflawiny, tiaminy i niacyny. Pektyna z jabłek wpływa na oczyszczanie organizmu z toksyn. Błonnik z kolei, korzystnie wpływa na układ pokarmowy i trawienie. Owoce zmniejszają też ryzyko wystąpienia takich chorób jak: Rak jelita grubego. Naukowcy z Uniwersytetu Jagiellońskiego wykazali, że zawarte w jabłkach flawonoidy są w stanie zmniejszyć ryzyko tego rodzaju raka. Ponieważ największe stężenie flawonoidów znajduje się w skórce jabłka, należy zjadać ze skórką. Rak okrężnicy. Naukowcy z Chin udowodnili, że zawarte w owocach oligosacharydy zabijają prawie 50% komórek rakowych, dzięki czemu jabłkowa terapia jest skuteczniejsza niż chemioterapia. Miażdżyca Udary Zawały Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Oksfordzkim pokazały, że zjadanie przynajmniej 1 jabłka dziennie przez osoby powyżej 50. roku życia znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia tych chorób, w tej grupie wiekowej. Czy jabłka pomagają na cukrzycę i nadwagę? W obu przypadkach jabłka są polecane przez lekarzy. Pomimo tego, że zawierają cukier, nie mogą więc być nadużywane przez diabetyków, to lekarze zalecają regularne spożywanie ich nawet przez osoby cierpiące na tę chorobę. Tłumaczą to niskim indeksem glikemicznym...

pilne
Newsy
Groźne bakterie w popularnym serze. Można się nim zatruć. Produkt jest pilnie wycofywany ze sklepów
Główny Inspektor Sanitarny wydał kolejne ostrzeżenie dotyczące żywności. Tym razem ze sklepów zniknie ser góralski „Mała Gałka Wędzona” od firmy Balser. W produkcie wykazano obecność groźnej bakterii.

Groźne bakterie w góralskim serze Badania przeprowadzone w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazały, że w popularnym serze góralskim „Mała Gałka Wędzona” od firmy Balser, znajdują się bakterie zwane listeria monocytogenes. GIS zaznacza, że spożywanie tego typu żywności może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Listerioza najczęściej atakuje osoby mające problem z odpornością – alkoholików, gruźlików, chorych na cukrzycę lub nowotwór układu limfatycznego, a także zakażonych HIV. Bardziej podatne na zakażenie są również kobiety w ciąży, noworodki oraz osoby starsze.  Objawy listeriozy Zazwyczaj listerioza ma lekki przebieg, jednak w niektórych przypadkach może być bardzo groźna dla ludzkiego życia. U noworodków może ona objawiać się ostrą niewydolnością oddechową, zapaleniem opon mózgowo-rdzeniowych i zmianami skórnymi.  U osób dorosłych listerioza powoduje objawy grypopodobne, wywołuje biegunki oraz wymioty. Niekiedy prowadzi również do zapalenia płuc, węzłów chłonnych, spojówek, a nawet chorób psychicznych.  Choroba okazuje się szczególnie groźna dla kobiet w ciąży. Może bowiem prowadzić do poronień, narodzin martwego płodu i stać się przyczyną późniejszej niepłodności. Badania dowodzą, że ok. 30-60 proc. osób zarażonych listeriozą umiera. Partia sera od firmy Balser wycofana ze sklepów Do zakażenia może dojść po spożyciu między innymi surowej kiełbasy, wędlin, niepasteryzowanego mleka, lodów, warzyw, ale jak się okazuje również sera. Partia tych od firmy Balser już jest wycofywana. Lekarz Weterynarii w Nowym Targu wszczął postępowanie administracyjne w sprawie wydania decyzji administracyjnej nakazującą poprawę...

Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy prosty przepis
Adobe Stock
Newsy
Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy sprawdzony przepis
Męczy was chrypka i kaszel? Przyrządźcie ten prosty, domowy syrop na przeziębienie!

Domowe sposoby na przeziębienie działają wtedy, gdy są oparte na naturalnych składnikach, z których każdy ma własne zdrowotne właściwości. Połączone, działają synergicznie, czyli wzajemnie wzmacniają swoje działanie i powodują, że powstała mikstura jest świetnym lekiem na przeziębienie, infekcje bakteryjne, bóle gardła, kaszel czy katar. Składniki lecznicze z domowej apteczki W sezonie jesienno-zimowym musimy szczególnie dbać o odporność. Organizm może być osłabiony zmianą diety, gdy po miesiącach letnich spożywamy mniejszą ilość warzyw i owoców, brakiem słońca, a także nieprzyjazną, jesienną aurą. To czas gdy często na zewnątrz jest zimny, porywisty wiatr, pada deszcz. Wciąż marzniemy, przewiewa nas i moczy. Z tego powodu należy wzmacniać organizm, jak tylko się da, a najlepsze do tego są stare i sprawdzone sposoby! Na przykład domowy syrop z miodu i cytryny, który szybko stawia na nogi! Jak działają poszczególne składniki mikstury? Cytryna – zawiera dużo witaminy C, działa pozytywnie na wzmocnienie odporności, a podczas choroby łagodzi objawy Imbir – ma właściwości rozgrzewające, zwalcza infekcje bakteryjne i wirusowe. Wspomaga odporność, stosowany na przeziębienie łagodzi dolegliwości takie jak bolące gardło czy kaszel Miód – wspomaga organizm w leczeniu przeziębienia i chorób gardła. Goździki – mają działanie antyseptyczne, likwidują stan zapalny i wzmacniają układ odpornościowy Przepis na domowy syrop na kaszel Potrzebnych wam będzie tylko kilka łatwo dostępnych produktów. Składniki 2 cm korzenia imbiru 2 duże cytryny 3 Łyżki miodu 4 -5 goździków Przygotowanie Cytryny umyjcie, przekrójcie na pół i wyciśnijcie z nich sok. Imbir obierzcie i...

Ten popularny napój niszczy tarczycę. Może też zwiększać ryzyko groźnego nowotworu
Adobe Stock
Newsy
Ten popularny napój niszczy tarczycę. Może też zwiększać ryzyko groźnego nowotworu
Napój sojowy może negatywnie wpływać na pracę tarczycy, a także zwiększać szansę powstania nowotworu – tak wynika z ostatnich badań.

Napój sojowy, zwany także jeszcze niekiedy mlekiem sojowym, przywędrował do Polski i Europy z Azji. Za rozpropagowanie jego wśród europejskich konsumentów odpowiadają jednak w dużej mierze mody i prądy żywieniowe z Ameryki Północnej. To właśnie w świecie Zachodu mleko sojowe stało się popularnym zamiennikiem mleka krowiego na przykład w kawie. Nie ulega wątpliwości, że tego typu zamiennik jest czymś wartościowym dla osób nietolerujących laktozy czy tych, którzy z różnych powodów nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego. W jaki sposób napój sojowy może szkodzić zdrowiu? Jednak mleko sojowe ma także swoje ciemne strony. O co chodzi? Napoje na bazie soi mogą być groźne dla osób cierpiących na problemy z tarczycą. Cały problem z napojami sojowymi i ich niekorzystnym działaniem na organizmy osób z niedoczynnością tarczycy wiąże się z fitoestrogenami. Są to związki organiczne zawarte w soi i w innych roślinach, które wykazują podobne działanie jak ludzkie estrogeny. Działanie produktów sojowych, czyli tych zawierających te związki, jest przedmiotem dyskusji środowiska naukowego. Co powoduje częste spożywanie napojów sojowych? Trwa debata o wpływie fitoestrogenów na gospodarkę hormonalną zwłaszcza kobiet, cykl miesiączkowy, a także menopauzę. Niezależnie od tego, fitoestrogeny są jednoznacznie posądzane o niekorzystny wpływ na ludzką tarczycę. Co powoduje spożywanie produktów sojowych w swojej diecie? Wzrost komórek nabłonkowych odpowiedzialnych za rozwój nowotworów w piersiach Przyczynianie się do niedoczynności tarczycy Produkty sojowe otrzymywane są z soi, uprawianej z udziałem dużej ilości pestycydów, takich jak choćby toksyczne środki zawierające szkodliwy i...