Ten popularny napój może zaostrzać objawy stwardnienia rozsianego. Lekarze przed nim ostrzegają
Adobe Stock
Newsy

Ten popularny napój może zaostrzać objawy stwardnienia rozsianego. Lekarze przed nim ostrzegają

Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Bonn w Niemczech wykazało, że osoby, które chorują na stwardnienie rozsiane (SM), powinny wykluczyć z diety krowie mleko. Dlaczego?

Białko mleka krowiego wyzwala odpowiedź autoimmunologiczną u myszy, która uszkadza neurony. To według ustaleń niemieckich naukowców główny powód, dla którego osoby cierpiące na stwardnienie rozsiane (SM) powinny rozważyć wyłączenie z diety krowiego mleka.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest stwardnienie rozsiane?

Stwardnienie rozsiane (SM) to przewlekła choroba, która wpływa na ośrodkowy układ nerwowy (mózg i rdzeń kręgowy). SM występuje, gdy układ odpornościowy atakuje włókna nerwowe i osłonkę mielinową (substancję tłuszczową, która otacza/izoluje zdrowe włókna nerwowe) w mózgu i rdzeń kręgowy. Ten atak wywołuje stan zapalny, który niszczy procesy komórek nerwowych i mielinę – zmieniając sygnały elektryczne w mózgu.

Przebieg SM może być nieprzewidywalny i wpływa na każdego pacjenta inaczej – niektóre osoby mogą przechodzić ten stan łagodnie, podczas gdy inne mogą utracić zdolność pisania, mówienia lub chodzenia.

Zobacz także
Dodajecie mleko do kawy, teraz użyjcie do sprzątania. Zaskakujący efekt

Dodajecie mleko do kawy? Użyjcie go teraz do czyszczenia i sprzątania. Efekty zaskakują

Obowiązkowe mleko w szkołach. Koszmar dzieci z PRL-u czy konieczność?

Mleko w szkołach było kiedyś obowiązkowe. Koszmar dzieci z PRL-u czy konieczność?

Czy krowie mleko jest szkodliwe dla osób ze stwardnieniem rozsianym? 

Badanie przeprowadzone przez naukowców z uniwersytetów w Bonn i Erlangen-Norymberdze, opublikowane w czasopiśmie „PNAS" wykazało, że osoby cierpiące na stwardnienie rozsiane, często skarżą się na nasilenie objawów choroby po spożyciu produktów mlecznych. Eksperci postanowili spróbować znaleźć możliwą przyczynę takiego stanu rzeczy. Podpowiedź znaleźli podczas rozmowy z pacjentami ze stwardnieniem rozsianym:

- Ciągle słyszymy od chorych, że czują się gorzej, gdy spożywają mleko, twarożek lub jogurt – powiedziała Stefanie Kürten z Instytutu Anatomii Szpitala Uniwersyteckiego w Bonn.  Interesowała nas przyczyna tej korelacji - dodała.

Na czym polegało badanie?

Badaczka z Niemiec wyjaśniało to następująco:

- Wstrzyknęliśmy myszom różne białka z mleka krowiego, aby dowiedzieć się, czy istnieje składnik, na który reagują one objawami choroby - powiedziała Kürten.

Według ekspertów, białko w mleku krowim (kazeina) może wywołać stan zapalny, który atakuje „warstwę izolacyjną” wokół komórek nerwowych.

Wprawdzie badanie zostało przeprowadzone na myszach, ale naukowcy znaleźli także dowody na podobny mechanizm u ludzi. Dlatego zalecają, aby niektóre grupy chorych unikały produktów mlecznych.

Źródło: tvn24.pl

Zmniejsza objawy depresji i obniża napięcie psychiczne. Dodawajcie do jedzenia ten składnik.
Adobe Stock
Newsy
Zmniejsza objawy depresji i obniża napięcie psychiczne. Dodajcie to do jedzenia
Ten produkt może być gwiazdą dania i występować w nim samodzielnie. Może być też jednym ze składników potrawy: sosu czy zupy. W każdym przypadku warto go użyć. Mamy na to dowody naukowe.

Uwielbiamy je jeść, choć zawsze słyszymy, że nie mają żadnych wartości odżywczych. Mówi się, że te produkty są ciężkostrawne i lepiej ograniczać przygotowywanie z nich dań. Tymczasem badania potwierdzają, że kryje się w nich znacznie więcej niż myśleliśmy. Na przykład mogą łagodzić objawy depresji. Antydepresyjne właściwości grzybów Naukowcy z uniwersytetu w Pensylwanii odkryli niedawno, że dodawanie do potraw grzybów może obniżyć ryzyko wystąpienia depresji. Uważają, że odpowiedzialne za to jest ergotioneina — aminokwas o silnym działaniu przeciwutleniającym, którego w grzybach jest szczególnie dużo. W swoich wnioskach powołują się na inne badanie które udowadnia, że przeciwutleniacze obniżają ryzyko wystąpienia różnych zaburzeń psychicznych: schizofrenii, choroby dwubiegunowej czy właśnie depresji. Tak pisał o tym prof. Djibril Ba, autor odkrycia: — Grzyby to najbogatsze źródło ergotioneiny, której człowiek nie potrafi produkować. Wysokie stężenie tej substancji może obniżać stres oksydacyjny, co przyczynia się do redukcji objawów depresji. Na co jeszcze pomagają grzyby? Wiele naukowych opracowań pokazuje, że  różne gatunki grzybów jak i  substancje w nich zawarte sprzyjają zachowaniu zdrowia: Nie tylko ergotioneina zawarta w grzybach ma znaczenie. Zwykłe pieczarki zawierają dużo potasu, który obniża się napięcie psychiczne. Niektóre azjatyckie grzyby, np. soplówka jeżowata pobudzają wzrost komórek nerwowych  Badanie przeprowadzone w Singapurze na grupie osób w wieku 60 lat i więcej wykazało, że jedzenie dwóch porcji grzybów w tygodniu daje ochronę przed łagodnymi ubytkami zdolności poznawczych Inny zespół badawczy powiązał częste...

Taka herbata z mlekiem zaskakuje smakiem, rozgrzewa i opóźnia efekty starzenia. Podajemy recepturę
Adobe Stock
Newsy
Ta herbata z mlekiem zaskakuje smakiem, rozgrzewa i opóźnia efekty starzenia. Podajemy recepturę
Codziennie pijecie herbatę, czasem samą, a czasem z cytryną? Mamy przepis na wyjątkowa herbatę z kilku składników. Spróbujcie tym razem takiej.

To nie jest zwykła bawarka. Tak przyrządzona herbata ma unikalny smak i bardzo korzystne działanie. Przygotowuje się ją bardzo prosto, ze zwykłych składników, które macie w kuchni. Wartości zdrowotne herbaty z mlekiem, cynamonem i miodem Czarna herbata, szczególnie mocno zaparzona potrafi mieć ostry, gorzki smak. Z kolei ta z cytryną bywa bardzo kwaśna i nie każdy ją lubi. Nasza propozycja łączy w sobie doskonały, delikatny smak z wartościami napoju, uzyskanymi dzięki starannie dobranym dodatkom: Rozgrzewa organizm Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie Pomaga w walce z przeziębieniem Opóźnia procesy starzenia się organizmu Dzięki czarnej herbacie napar nie tylko pobudza, ale też obniża poziom cholesterolu, wzmacnia naczynia krwionośne, niszczy wolne rodniki i przeciwdziała namnażaniu się komórek nowotworowych w organizmie, a także opóźnia efekty starzenia. Dodanie mleka co prawda niweluje w pewnym stopniu antyoksydanty, które wpływają na wzmocnienie układu odpornościowego oraz zapobiegają uszkodzeniom komórkowym, ale za to wpływa mleka  występujące w herbacie polifenole. Cynamon w towarzystwie herbaty reguluje poziom cukru we krwi oraz poziom cholesterolu, chroni układ immunologiczny i zmniejsza stan zapalny, poprawia funkcje mózgu, a przy okazji trawienie. Miód w herbacie jest zdrowszym zamiennikiem cukru nadającym jej słodki smak, a jednocześnie wzbogacający napój w substancje podnoszące odporność, pomagający w walce z przeziębieniem, udrażniający drogi oddechowe. Przepis na dobroczynną herbatę o wyjątkowym smaku Składniki: 2 łyżeczki czarnej herbaty 50 ml mleka 1 łyżeczka miodu Szczypta cynamonu 1 łyżeczka płatków migdałowych Przygotowanie: W rondelku podgrzejcie mleko. Herbatę zalejcie...

Mleko wciąż drożeje. Takich wzrostów cen nie było od lat. Też to zauważyliście?
Adobe Stock
Newsy
Co się stanie z organizmem, gdy będziecie pić za dużo mleka? Lepiej z nim nie przesadzajcie
O tym, że mleko jest zdrowe, nie trzeba nikomu przypominać. Należy jednak pamiętać, że mleko pite w nadmiarze, może być niebezpieczne dla zdrowia.

Mleko – ten popularny krowi napój znają wszyscy. Mleko jest bogate w wapń, który pomaga zwiększyć gęstość kości, a także to doskonałe źródło białka, Niestety, mleko pite w nadmiarze nie jest już takie zdrowe, jak mogłoby się wam wydawać. Przekonajcie się sami, dlaczego. Już od dziecka wpajano nam, że mleko jest dobrym źródłem wapnia i przyczynia się do utrzymania zdrowych kości. Ale czy wiecie, że picie zbyt dużej ilości mleka może spowodować więcej szkód niż pożytku? Ile mleka można pić dziennie? Zbyt duża ilość mleka może powodować trądzik, problemy z trawieniem, a nawet zwiększać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów. Co jeszcze może się stać, gdy będziecie pić za dużo mleka? Na początku jednak ustalmy, ile mleka dziennie mogą pić dorośli oraz dzieci. Instytut Żywności i Żywienia zaleca picie co najmniej dwóch szklanek mleka lub przetworów mlecznych dziennie osobom dorosłym oraz 3-4 porcje dzieciom i młodzieży. Jak stwierdzić, czy pijemy za dużo mleka? Zwróćcie uwagę na te objawy Jak rozpoznać, że przesadzamy z ilością wypijanego mleka? Jeśli pijecie za dużo mleka, mogą u was wystąpić następujące symptomy: Problemy z trawieniem. Czy wiecie, że picie za dużej ilości mleka może powodować problemy trawienne, takie jak nieszczelne jelito? To stan, w którym bakterie i toksyny są w stanie „przeciekać” przez ściana jelita. Dlaczego tak się dzieje? Ma to związek z inhibitorami proteazy, które znajdują się w mleku krowim, które powodują zaburzenia równowagi enzymów trawiennych i nadprodukcję trypsyny - enzymu, który niszczy połączenia między komórkami jelitowymi. Uporczywe zmęczenie. Czujecie się ciągle zmęczeni i ospali? Być może pijecie za dużo mleka....

Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje
Pixabay
Newsy
Co stanie się z waszym organizmem, gdy codziennie będziecie jedli jedno jabłko? 
Znacie powiedzenie „jedno jabłko z wieczora i nie trzeba doktora”? To prawdziwa mądrość ludowa. Jest w niej dużo racji i warto wziąć ją sobie do serca.

Jabłka to najpopularniejszy, a jednocześnie jeden z najtańszych polskich owoców. Jesteśmy znanym na całym świecie producentem jabłek. Są cenione ze względu na jakość, smak oraz ilość odmian, jakie oferujemy odbiorcom. Do tego to owoce lokalne, nie musimy ich transportować na duże odległości, zanieczyszczać przy tym środowiska czy generować dodatkowych kosztów, są dostępne w każdym sklepie. Jak jabłka potrafią przysłużyć się naszemu organizmowi? Wartości zdrowotne jabłek To owoce o dużej zawartości witamin C, A, E, K i B6, kwasu foliowego, ryboflawiny, tiaminy i niacyny. Pektyna z jabłek wpływa na oczyszczanie organizmu z toksyn. Błonnik z kolei, korzystnie wpływa na układ pokarmowy i trawienie. Owoce zmniejszają też ryzyko wystąpienia takich chorób jak: Rak jelita grubego. Naukowcy z Uniwersytetu Jagiellońskiego wykazali, że zawarte w jabłkach flawonoidy są w stanie zmniejszyć ryzyko tego rodzaju raka. Ponieważ największe stężenie flawonoidów znajduje się w skórce jabłka, należy zjadać ze skórką. Rak okrężnicy. Naukowcy z Chin udowodnili, że zawarte w owocach oligosacharydy zabijają prawie 50% komórek rakowych, dzięki czemu jabłkowa terapia jest skuteczniejsza niż chemioterapia. Miażdżyca Udary Zawały Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Oksfordzkim pokazały, że zjadanie przynajmniej 1 jabłka dziennie przez osoby powyżej 50. roku życia znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia tych chorób, w tej grupie wiekowej. Czy jabłka pomagają na cukrzycę i nadwagę? W obu przypadkach jabłka są polecane przez lekarzy. Pomimo tego, że zawierają cukier, nie mogą więc być nadużywane przez diabetyków, to lekarze zalecają regularne spożywanie ich nawet przez osoby cierpiące na tę chorobę. Tłumaczą to niskim indeksem glikemicznym...