Pierogi to jedna z najpopularniejszych potraw. Są dość pracochłonne, ale pyszny smak wynagradza wszystko! Są dość uniwersalne, gdyż farszem może być dosłownie wszystko. Można je przygotować na wytrawnie, jak i na słodko, z mięsem, bądź w wersji wegetariańskiej. Pierogi dają szerokie pole do popisu, a efekt końcowy zależy jedynie od kreatywności.

Sekret zakonników

Pierogi cieszą się sławą na całym świecie. Do najczęściej wybieranych należą ruskie, kapustą i grzybami, serem czy na słodko z truskawkami bądź jagodami. Równie popularne są z mięsem. Przepis zakonników podbija kubki smakowe, a to dzięki odpowiedniemu wyborowi mięsa oraz jego obróbce przed przygotowaniem pierogów. Sprawdźcie!

Składniki:

Farsz:

  • 1 kg szpondru
  • włoszczyzna
  • 1 cebula
  • majeranek
  • czosnek granulowany
  • sól
  • pieprz
  • smalec
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziarenek ziela angielskiego

Ciasto:

Zobacz także:

  • 0,6 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 150 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml oleju rzepakowego

Wykonanie:

  1. Ugotujcie bulion ze szpondrem wołowym, włoszczyzną, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Przy gotowaniu od razu go posólcie, aby mięso zatrzymało smak wywaru. Powinien się on gotować około 3 godzin. Bulion możecie wykorzystać jako wywar do zupy.
  2. W międzyczasie przygotujcie ciasto na pierogi. Na stolnicę wysypcie mąkę, sól i dodajcie olej. Całość posiekajcie nożem. Później dodajcie gorącą wodę, ponownie przemieszajcie, aby nie powstały grudki. Na koniec wbijcie jajko i dokładnie wyróbcie na jednolite, sprężyste ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, możecie dodać odrobinę mąki, a gdy będzie zbyt kleiste to podsypcie mąką.
  3. Kiedy bulion będzie ugotowany, wyjmijcie z niego mięso oraz warzywa. Jako iż szponder jest dość tłustym mięsem, to oddzielcie od niego tłuszcz. Na najmniejszych oczkach zmielcie mięso wraz z ugotowaną marchewką i selerem. Dzięki temu farsz będzie bardziej wilgotny. 
  4. Cebulę pokrójcie i podsmażcie na smalcu. Kiedy się zeszkli, dodajcie do niej zmielone mięso. Przesmażcie wszystko razem. Całość doprawcie pieprzem, majerankiem, czosnkiem granulowanym oraz solą. Odstawcie farsz do przestygnięcia.
  5. Ciasto podzielcie na cztery części. Pierwszą rozwałkujcie i za pomocą szklanki wycinajcie okręgi. Na każdy z nich połóżcie łyżkę farszu, a następnie je zlepcie. Postąpcie tak z resztą ciasta. Na brzegach możecie wykonać falbankę, która nie tylko będzie ładnie wyglądać, ale również zabezpieczy dodatkowo pierogi przed rozklejeniem podczas gotowania.
  6. Tak przygotowane pierogi gotujcie przez około 10 minut. Wyśmienicie będą smakować polane smalcem ze skwarkami bądź zeszkloną cebulką. Smacznego!