pierogi
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy

Ten pilnie strzeżony przepis na pierogi nie ma sobie równych. Zakonnicy używają go od wielu lat

Uwielbiane przez Polaków, jedzone zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Jednak przepis zakonników nie ma sobie równych! Koniecznie go sprawdźcie i wypróbujcie!

Pierogi to jedna z najpopularniejszych potraw. Są dość pracochłonne, ale pyszny smak wynagradza wszystko! Są dość uniwersalne, gdyż farszem może być dosłownie wszystko. Można je przygotować na wytrawnie, jak i na słodko, z mięsem, bądź w wersji wegetariańskiej. Pierogi dają szerokie pole do popisu, a efekt końcowy zależy jedynie od kreatywności.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sekret zakonników

Pierogi cieszą się sławą na całym świecie. Do najczęściej wybieranych należą ruskie, kapustą i grzybami, serem czy na słodko z truskawkami bądź jagodami. Równie popularne są z mięsem. Przepis zakonników podbija kubki smakowe, a to dzięki odpowiedniemu wyborowi mięsa oraz jego obróbce przed przygotowaniem pierogów. Sprawdźcie!

Zobacz także
rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń!

Składniki:

Farsz:

  • 1 kg szpondru
  • włoszczyzna
  • 1 cebula
  • majeranek
  • czosnek granulowany
  • sól
  • pieprz
  • smalec
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziarenek ziela angielskiego

Ciasto:

  • 0,6 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 150 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml oleju rzepakowego

Wykonanie:

  1. Ugotujcie bulion ze szpondrem wołowym, włoszczyzną, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Przy gotowaniu od razu go posólcie, aby mięso zatrzymało smak wywaru. Powinien się on gotować około 3 godzin. Bulion możecie wykorzystać jako wywar do zupy.
  2. W międzyczasie przygotujcie ciasto na pierogi. Na stolnicę wysypcie mąkę, sól i dodajcie olej. Całość posiekajcie nożem. Później dodajcie gorącą wodę, ponownie przemieszajcie, aby nie powstały grudki. Na koniec wbijcie jajko i dokładnie wyróbcie na jednolite, sprężyste ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, możecie dodać odrobinę mąki, a gdy będzie zbyt kleiste to podsypcie mąką.
  3. Kiedy bulion będzie ugotowany, wyjmijcie z niego mięso oraz warzywa. Jako iż szponder jest dość tłustym mięsem, to oddzielcie od niego tłuszcz. Na najmniejszych oczkach zmielcie mięso wraz z ugotowaną marchewką i selerem. Dzięki temu farsz będzie bardziej wilgotny. 
  4. Cebulę pokrójcie i podsmażcie na smalcu. Kiedy się zeszkli, dodajcie do niej zmielone mięso. Przesmażcie wszystko razem. Całość doprawcie pieprzem, majerankiem, czosnkiem granulowanym oraz solą. Odstawcie farsz do przestygnięcia.
  5. Ciasto podzielcie na cztery części. Pierwszą rozwałkujcie i za pomocą szklanki wycinajcie okręgi. Na każdy z nich połóżcie łyżkę farszu, a następnie je zlepcie. Postąpcie tak z resztą ciasta. Na brzegach możecie wykonać falbankę, która nie tylko będzie ładnie wyglądać, ale również zabezpieczy dodatkowo pierogi przed rozklejeniem podczas gotowania.
  6. Tak przygotowane pierogi gotujcie przez około 10 minut. Wyśmienicie będą smakować polane smalcem ze skwarkami bądź zeszkloną cebulką. Smacznego!
lepienie pierogów
Adobe Stock
Newsy
Jak ulepić i ugotować pierogi, żeby nie wypływał z nich farsz?
Pierogi to jeden z lepszych pomysłów na obiad. Jednak ich przygotowanie może być nieco kłopotliwe, a to za sprawą farszu. Sprawdźcie jak przyrządzić pierogi, aby za każdym razem wychodziły idealnie!

Tradycyjne polskie pierogi są uwielbiane nie tylko przez Polaków, ale i przez turystów odwiedzających Polskę. Dzięki różnorodnym nadzieniom każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Odpowiednio przygotowane dosłownie rozpływają się w ustach, ciasto jest cienkie oraz delikatne. Jednak niewłaściwie przygotowane pierogi rozpadają się podczas gotowania, co jest zmorą wielu gospodyń domowych.  Jakie nadzienie do pierogów? Ciasto na pierogi jest dość uniwersalne, dzięki czemu można nadziać je przeróżnymi farszami. Do najpopularniejszych opcji należą pierogi ruskie, z mięsem, kapustą i grzybami, serem i szpinakiem. W okresie letnim zdecydowanie rządzą przygotowane na słodko z truskawkami bądź jagodami. To klasyczne zestawy, jednak coraz więcej eksperymentuje z farszami. Zatem można się również spotkać z pierogami z nadzieniem z ryby bądź z kurczakiem. W tej kwestii jest szerokie pole do popisu, więc dowolność jest kluczowa.  Domowe pierogi lepsze niż kupne Przygotowanie samodzielnie pierogów jest dosyć pracochłonne, jednak warte swego czasu. Zakupienie gotowego dania ze sklepu bądź zamówienie w restauracji nie sprawia takiej frajdy z przygotowań, a także nie zawsze jest tak samo smaczne. Przyrządzanie domowych pierogów to dla większości może być wyzwanie. Jednak smak ugotowanych pierogów i zadowolenie bliskich wynagradza wszystko.  Przygotowanie pierogów - co dodać do ciasta? Kluczową kwestią całej potrawy jest ciasto, gdyż ma być jednocześnie cienkie i elastyczne, by zmieścić przygotowany farsz. Są dwie szkoły przygotowania tego składnika. Niektórzy do jego przyrządzenia wykorzystują jajko, a inni nie. Poza tym należy przygotować mąkę, wodę oraz sól. Z takich prostych składników wyjdzie idealne ciasto. Farsz jest już kwestią indywidualną,...

Idealne pierogi: przepis na ciasto z wodą gazowaną
Adobe Stock
Newsy
Idealne pierogi: przepis na ciasto z wodą gazowaną
Jest wiele przepisów na ciasto na pierogi. Jedni je robią z jajkiem, a inni bez. Jednak by było elastyczne warto zastosować jeden trik i dodać taką wodę. Ta receptura z pewnością zostanie z wami na dłużej.

Co dom, to inny przepis na pierogi. Każda gospodyni domowa ma swoją autorską recepturę na przygotowanie tego dania. W tej kwestii zarówno ważne jest nadzienie, jak i ciasto, by ulepione pierogi nie rozpadły się podczas gotowania. By za każdym razem wychodziły idealnie, wystarczy do masy dodać jeden sekretny składnik. Tradycyjne polskie pierogi Pierogi to jedno z wielu tradycyjnych dań. Uwielbiają je wszyscy, nie tylko Polacy, ale i turyści zza granicy. Mimo, iż są dosyć pracochłonne, to efekt końcowy wynagradza wszystko. Na stole pojawiają się zarówno na co dzień, jak i podczas różnych uroczystości. Swoją popularność zawdzięczają uniwersalności, gdyż można przygotować je na wytrawnie czy słodko. Najczęściej przyrządzane pierogi to ruskie , z kapustą i grzybami , mięsem , serem , jagodami czy truskawkami . Przepis na idealne pierogi Składniki: 2 ½ - 3 szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki soli 1 szklanka gazowanej wody 1 jajko ½ łyżeczki cukru 4 łyżki oleju Przygotowanie: Do większej miski wbijcie jajko, a także wlejcie szklankę wody gazowanej. Do miski ze składnikami dodajcie cukier, sól oraz olej. Wszystko dokładnie wymieszajcie za pomocą trzepaczki. Mąkę pszenną przesiejcie, a następnie dodajcie ją do mokrych składników. Całość zacznijcie wyrabiać ręką bądź łyżką. Gdy masa stanie się lepka, to przenieście ją na stolnicę lub blat posypany mąką. Ciasto ugniatajcie rękami przez kilka minut. Wyrobione ciasto na pierogi owińcie szczelnie folią spożywczą, przykryjcie wilgotnym ręcznikiem i odstawcie je na pół godziny.  W tym czasie możecie przygotować farsz. Takie ciasto idealnie sprawdzi się do każdego nadzienia.  Idealne ciasto na pierogi  Często pojawia się dyskusja na temat idealnego...

Kapusta i pierogi
Pixabay/Krzysztof Jaracz
Newsy
Smak farszu do wigilijnych pierogów wspaniale podkręca ten 1 składnik. Jest tani jak barszcz
Pierogi na wigilijnym stole to podstawa. Oto nasza propozycja na wyśmienity farsz do tego klasycznego dania.

Pierogi to potrawa smaczna i uniwersalna. Sam koncept na pierogi pochodzi z dalekich Chin. Na ziemie polskie dotarł około XIII wieku. W kuchni staropolskiej pierogi podawano na słono lub słodko. Była to potrawa mączna z farszem zawiniętym w kawałek najczęściej ciasta makaronowego, rzadziej drożdżowego. Ze względu na proces obróbki termicznej wyróżnia się trzy główne rodzaje pierogów. Najbardziej powszechne są pierogi gotowane. Oprócz tego, pierogi można też smażyć i piec. To danie na obiad i kolację. Z nadzieniem na słodko możecie je też potraktować jako deser. Pierogi na Boże Narodzenie Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pysznych pierogów. To prawdziwie świąteczna klasyka, której zrobienie nie należy wcale do najłatwiejszych. Znacie farsz z kapustą? Proponujemy małą zmianę. Dorzućcie do niego jeszcze fasolę, a już nigdy nie zrobicie inaczej. Pierogi staną się bardziej pożywne, a przy okazji smak ich farszu będzie nieco przypominał słynny groch z kapustą. Nie musimy dodawać, jakie wrażenie na waszej rodzinie może wywołać takie wigilijne „dwa w jednym”. Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki sól jajko łyżka oleju szklanka wody lub mleka Farsz 35 dag mieszanych grzybów (podgrzybki, kurki, prawdziwki) średniej wielkości cebula 2 łyżki smalcu puszka białej fasoli kapusta kiszona sól pieprz Sposób przygotowania: Na początek należy przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, jajko, olej i mieszać, dolewając do powstałej masy ciepłą wodę lub mleko.  Z tych składników ugniatacie gładkie i elastyczne ciasto. Zrobione przykrywacie ściereczką i odkładacie na pół...

pierogi z dudkami
Adobe Stock
Newsy
Niesamowicie tanie i delikatne pierogi z płuckami. Takie nadzienie to hit
Nie ma chyba osoby, która by nie lubiła pierogów, a to wszystko dzięki możliwości wybrania dowolnego farszu. Pierogi z dudkami wręcz rozpływają się w ustach! Koniecznie zróbcie je z tego przepisu, a przepadniecie!

Pierogi to bardzo uniwersalna potrawa, gdyż składa się głównie z ciasta oraz farszu. Tak naprawdę można je nadziać wszystkim. Można je przygotować na wytrawnie, ale i na na słodko. Do najpopularniejszych należą pierogi ruskie, z serem, kapustą i grzybami, szpinakiem, truskawkami czy jagodami.  Przepis na pierogi z dudkami Dudki to inaczej nazwa płuc. W niektórych regionach są wręcz niemożliwe do zjedzenia, a w innych są po prostu rarytasem. Pierogi z farszem przygotowanym właśnie z dudek są przepyszne w smaku i nikt obok nich nie przejdzie obojętnie. Takie pierogi podane z zasmażką ze skwarek rozpływają się w ustach. Koniecznie musicie przetestować ten przepis!  Składniki: Ciasto: 1 kg mąki pszennej ciepła woda sól Farsz: 1 ½ kg płucek (dudków) wołowych lub wieprzowych 3 duże cebule 2 marchewki 2 liście laurowe olej do smażenia sól pieprz Przygotowanie: Przygotowanie pierogów zacznijcie od farszu. Płucka dokładnie umyjcie, a później moczcie w wodzie przez około pół godziny. Następnie przełóżcie je do większego garnka, zalejcie czystą wodą i dodajcie obraną marchewkę, liście laurowe oraz sól. Wszystko gotujcie do miękkości.  Następnie wyjmijcie z garnka płuca wraz z marchewką i odstawcie je do ostudzenia. Cebulę obierzcie, a następnie pokrójcie w mniejszą kostkę. Na patelni rozgrzejcie większą ilość oleju i dodajcie do niego cebulę, smażcie ją do zeszklenia. Ostudzone płucka wraz z marchewką przepuśćcie przez maszynkę do mielenia mięsa przez najdrobniejsze sitko.  Do zmielonych składników dodajcie podsmażoną cebulkę, doprawcie solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie wymieszajcie. Mąkę wsypcie do większej miski, dodajcie wodę i sól. Całość...