Pierogi to jedna z najpopularniejszych potraw. Są dość pracochłonne, ale pyszny smak wynagradza wszystko! Są dość uniwersalne, gdyż farszem może być dosłownie wszystko. Można je przygotować na wytrawnie, jak i na słodko, z mięsem, bądź w wersji wegetariańskiej. Pierogi dają szerokie pole do popisu, a efekt końcowy zależy jedynie od kreatywności.
Sekret zakonników
Pierogi cieszą się sławą na całym świecie. Do najczęściej wybieranych należą ruskie, kapustą i grzybami, serem czy na słodko z truskawkami bądź jagodami. Równie popularne są z mięsem. Przepis zakonników podbija kubki smakowe, a to dzięki odpowiedniemu wyborowi mięsa oraz jego obróbce przed przygotowaniem pierogów. Sprawdźcie!
Składniki:
Farsz:
- 1 kg szpondru
- włoszczyzna
- 1 cebula
- majeranek
- czosnek granulowany
- sól
- pieprz
- smalec
- kilka liści laurowych
- kilka ziarenek ziela angielskiego
Ciasto:
Zobacz także:
- 0,6 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- 150 ml gorącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 100 ml oleju rzepakowego
Wykonanie:
- Ugotujcie bulion ze szpondrem wołowym, włoszczyzną, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Przy gotowaniu od razu go posólcie, aby mięso zatrzymało smak wywaru. Powinien się on gotować około 3 godzin. Bulion możecie wykorzystać jako wywar do zupy.
- W międzyczasie przygotujcie ciasto na pierogi. Na stolnicę wysypcie mąkę, sól i dodajcie olej. Całość posiekajcie nożem. Później dodajcie gorącą wodę, ponownie przemieszajcie, aby nie powstały grudki. Na koniec wbijcie jajko i dokładnie wyróbcie na jednolite, sprężyste ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, możecie dodać odrobinę mąki, a gdy będzie zbyt kleiste to podsypcie mąką.
- Kiedy bulion będzie ugotowany, wyjmijcie z niego mięso oraz warzywa. Jako iż szponder jest dość tłustym mięsem, to oddzielcie od niego tłuszcz. Na najmniejszych oczkach zmielcie mięso wraz z ugotowaną marchewką i selerem. Dzięki temu farsz będzie bardziej wilgotny.
- Cebulę pokrójcie i podsmażcie na smalcu. Kiedy się zeszkli, dodajcie do niej zmielone mięso. Przesmażcie wszystko razem. Całość doprawcie pieprzem, majerankiem, czosnkiem granulowanym oraz solą. Odstawcie farsz do przestygnięcia.
- Ciasto podzielcie na cztery części. Pierwszą rozwałkujcie i za pomocą szklanki wycinajcie okręgi. Na każdy z nich połóżcie łyżkę farszu, a następnie je zlepcie. Postąpcie tak z resztą ciasta. Na brzegach możecie wykonać falbankę, która nie tylko będzie ładnie wyglądać, ale również zabezpieczy dodatkowo pierogi przed rozklejeniem podczas gotowania.
- Tak przygotowane pierogi gotujcie przez około 10 minut. Wyśmienicie będą smakować polane smalcem ze skwarkami bądź zeszkloną cebulką. Smacznego!