Ten wyjątkowo lekki i puszysty piernik kryje w sobie krem truskawkowy. To nietypowe połączenie jest naprawdę zaskakujące – owocowa masa na bazie świeżych owoców wspaniale łączy się z ciastem przesyconym aromatem korzennych przypraw.
Ta piernikowa wariacja smakuje zwłaszcza najmłodszym gościom! W porównaniu z tradycyjnym, ciężkim piernikiem z dodatkiem miodu, ten zachwyca swoją lekkością. Jest tak dobry, że zniknie do ostatniego okruszka.
Przepis na piernik przekładany masą truskawkową
Składniki na piernik
- 2 szklanki mąki
- Szklanka cukru
- Szklanka mleka
- 3 duże jajka
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 słoik powideł śliwkowych
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika
Składniki na masę truskawkową
- 2 żółtka
- 300 g masła
- ¾ szklanki cukru pudru
- 350 g truskawek
Przygotowanie
- Przygotujcie dużą miskę i wbijcie do niej jajka, dodajcie powidła śliwkowe, olej i cukier. Całość zmiksujcie.
- W drugiej misce wymieszajcie suche składniki: mąkę, kakao, opakowanie przyprawy do pierników oraz sodę oczyszczoną.
- Do pierwszej masy dodawajcie po łyżce mleka i suchych składników i miksujcie dokładnie.
- Prostokątną formę 20 x 25 cm wyłóżcie dokładnie papierem do pieczenia i wlejcie do niej przygotowane ciasto.
- Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę.
- Świeże truskawki umyjcie, oderwijcie szypułki i zmiksujcie blenderem. Jeśli macie mrożone truskawki to musicie wrzucić je na sitko i poczekać aż całkowicie się rozmrożą i puszczą sok.
- Zmiksujcie żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę.
- Dodajcie do masy masło w temperaturze pokojowej – łatwiej będzie je zmiksować.
- Gdy wszystkie składniki się połączą, dodawajcie po łyżce zmiksowanych truskawek.
- Wystudzony piernik przekrójcie na pół i posmarujcie truskawkowym kremem.
Całość można wykończyć jeszcze roztopioną czekoladą, ale nie jest to niezbędne. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl