piernik przekładany masą truskawkową
Gotujmy.pl/halina
Newsy

Ten piernik zrobi prawdziwą furorę wśród najmłodszych. W jego wnętrzu kryje się przepyszna masa...

Gwarantujemy, że takiej wersji piernika jeszcze nie mieliście okazji skosztować!

Ten wyjątkowo lekki i puszysty piernik kryje w sobie krem truskawkowy. To nietypowe połączenie jest naprawdę zaskakujące – owocowa masa na bazie świeżych owoców wspaniale łączy się z ciastem przesyconym aromatem korzennych przypraw. 

Ta piernikowa wariacja smakuje zwłaszcza najmłodszym gościom! W porównaniu z tradycyjnym, ciężkim piernikiem z dodatkiem miodu, ten zachwyca swoją lekkością. Jest tak dobry, że zniknie do ostatniego okruszka.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na piernik przekładany masą truskawkową

Składniki na piernik

  • 2 szklanki mąki
  • Szklanka cukru
  • Szklanka mleka
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika

Składniki na masę truskawkową

  • 2 żółtka
  • 300 g masła
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 350 g truskawek

Przygotowanie

  1. Przygotujcie dużą miskę i wbijcie do niej jajka, dodajcie powidła śliwkowe, olej i cukier. Całość zmiksujcie.
  2. W drugiej misce wymieszajcie suche składniki: mąkę, kakao, opakowanie przyprawy do pierników oraz sodę oczyszczoną.
  3. Do pierwszej masy dodawajcie po łyżce mleka i suchych składników i miksujcie dokładnie.
  4. Prostokątną formę 20 x 25 cm wyłóżcie dokładnie papierem do pieczenia i wlejcie do niej przygotowane ciasto.
  5. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę.
  6. Świeże truskawki umyjcie, oderwijcie szypułki i zmiksujcie blenderem. Jeśli macie mrożone truskawki to musicie wrzucić je na sitko i poczekać aż całkowicie się rozmrożą i puszczą sok.
  7. Zmiksujcie żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę.
  8. Dodajcie do masy masło w temperaturze pokojowej – łatwiej będzie je zmiksować.
  9. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodawajcie po łyżce zmiksowanych truskawek.
  10. Wystudzony piernik przekrójcie na pół i posmarujcie truskawkowym kremem.

Całość można wykończyć jeszcze roztopioną czekoladą, ale nie jest to niezbędne. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

piernik z masą truskawkową
Gotujmy.pl
Newsy
Ten piernik zrobi prawdziwą furorę wśród najmłodszych. W jego wnętrzu kryje się przepyszna masa...
Piernik przekładany masą truskawkową to propozycja, która zadowoli gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Przygotujesz go na święta? Bo my na pewno!

Jeżeli planujesz upiec na święta piernik i chcesz, żeby był on nie tylko pyszny, ale też niebanalny, przetestuj nasz przepis na piernik przekładamy masą truskawkową. Taki eksperyment może ci się bardzo opłacić. Sernik z truskawkową masą jest prosty w wykonaniu i smakuje wprost przepysznie. Ciasto będzie stanowiło idealny deser po sytym bożonarodzeniowym obiedzie. Tak zrobiony piernik zrobi prawdziwą furorę wśród najmłodszych. Możecie mieć pewność, będą wyjadać go palcami. Jak go przygotować? Podpowiadamy. Potrzebne składniki: słoiczek powideł śliwkowych 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 3 jajka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy do piernika Składniki na masę: 30 dag masła 3/4 szklanki cukru pudru 35 dag truskawek - mogą być mrożone 2 żółtka Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy dżem, olej, cukier i wszystko ze sobą miksujemy. W drugiej misce łączymy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i przyprawę do pierników. Do masy dodajemy na przemian suche produkty oraz mleko. Pamiętajmy, żeby cały czas miksować - aż do wyczerpania składników. Wykładamy ciasto do formy papierem do pieczenia. Piernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Jak przygotować masę truskawkową? Truskawki rozmrażamy i dobrze miksujemy. Żółtka jaj łączymy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy pokrojone masło, cały czas miksując. Gdy masło z cukrem i żółtkami będzie zmiksowane na puch, dodajemy po łyżce zmiksowanych truskawek. Masę miksujemy przez kilka minut. Przekrajamy ostudzony piernik i smarujemy go masą truskawkową. Źródło: Gotujmy.pl

sernik na zimno
Gotujmy.pl/Danusia19671
Newsy
Pyszny sernik, którego nie trzeba piec. Tak dobry, że nikt nie oprze się dokładce
Pyszny sernik na zimno z delikatnym truskawkowym musem posmakuje każdemu. Koniecznie spróbujcie, jeśli lubicie ciasta bez pieczenia.

Sernik na zimno kochają niemal wszyscy. Szybko się robi, nie trzeba go piec i pilnować czy się nie przypala, można zrobić go na wiele różnych sposobów, a do tego jest pyszny. Koniecznie spróbujcie zrobić ciasto z poniższego przepisu. Najlepsze jest na drugi dzień, gdy ciastka dodane do masy zmiękną. Sernik na zimno z oczkiem - przepis Składniki Pierwsza warstwa 600g tłustego lub półtłustego sera 200g jogurtu naturalnego 2 galaretki o smaku agrestowym 3/4 szklanki wrzątku Dodatkowo 170g herbatników w polewie czekoladowej Druga warstwa 400g tłustego lub półtłustego sera 200g jogurtu naturalnego 1 galaretka o smaku cytrynowym 0,5 szklanki wrzątku 1/2 szklanki zmiksowanych mrożonych truskawek Trzecia warstwa - mus truskawkowy 750ml zmiksowanych mrożonych truskawek 2 łyżki cukru 2 galaretki o smaku truskawkowym Dodatkowo 150g markiz orzechowych 120g herbatników w polewie czekoladowej Przygotowanie Pierwsza warstwa Dno okrągłej tortownicy (średnica 27cm) wyłóżcie herbatnikami. Galaretki agrestowe zalejcie wrzątkiem i dokładnie wymieszajcie, aż całkowicie się rozpuszczą. Dobrze zmiksujcie jogurt z serem. Gdy galaretka wystygnie i zacznie tężeć, dodawajcie do niej małymi porcjami masę serowo-jogurtową i miksujcie dokładnie. Całość wylejcie na herbatniki, tortownicę włóżcie do lodówki, aby całość stężała. Druga warstwa Galaretkę cytrynową rozmieszajcie z wrzątkiem i odstawcie do ostygnięcia. Zmiksujcie ser z jogurtem, a następnie dodajcie do galaretki i dokładnie zmiksujcie. Dodajcie zblendowane truskawki i wymieszajcie. Masę przelejcie na pierwszą warstwę i schłodźcie w lodówce. Mus truskawkowy...

babka marmurkowa zebra
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacje
Newsy
Marmurkowa babka zasmakuje wszystkim. Jeden składnik sprawia, że jest wyjątkowo wilgotna
Szybka, łatwa i przede wszystkim smaczna babka marmurkowa to idealny pomysł na deser do kawy. Będzie jeszcze lepsza i bardziej wilgotna, jeśli dodacie do niej jeden składnik. Sprawdźcie!

Babka marmurkowa nazywana również zebrą to jedno z najprostszych, najsmaczniejszych ciast. Zachwyca swoim wyglądem, gdyż pionowe pasy idealnie prezentują się na talerzu i niejednokrotnie zadziwiają gości. Jak sama nazwa wskazuje, ciasto jest dwukolorowe. Idealnie sprawdza się do popołudniowej, niedzielnej kawy, jak i na większe uroczystości. Prosta w przygotowaniu, ale podbija kubki smakowe bliskich. Co zrobić, żeby ciasto było wilgotne? Nieraz się zdarza, że upieczone ciasto jest zakalcem bądź jest dość suche. To za sprawą źle dobranych składników. Aby babka marmurkowa za każdym razem wychodziła idealnie, a jednocześnie była wilgotna to podczas przygotowywania, warto do masy dodać olej. Dzięki niemu ciasto będzie delikatne, puszyste i wilgotniejsze. Będziecie mieć pewność, iż po upieczeniu będzie smakować gościom. W chwilę zniknie z talerza! Przepis na babkę marmurkową z olejem Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu 1 opakowanie cukru waniliowego 2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szklanka oleju 1 szklanka wody 1 tabliczka mlecznej czekolady 70 ml śmietany kremówki Przygotowanie: Jajka wbijcie do miski. Do nich dodajcie cukier oraz cukier waniliowy. Całość ubijajcie za pomocą miksera do uzyskania puszystej masy. Do innego naczynia przesiejcie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawajcie przesianą mąkę do masy jajecznej, ciągle mieszając ją mikserem na wolnych obrotach.  Gdy cała mąka zostanie wmieszana, wolnym strumieniem wlewajcie do ciasta olej. Całość dokładnie wymieszajcie. Później dodajcie wodę i ponownie zmiksujcie wszystko. Ciasto podzielcie na dwie równe części. Do jednej z nich dodajcie dwie łyżki mąki, a do drugiej dwie łyżki kakao. Każdą z osobna dobrze wymieszajcie....

Ewa Wachowicz podała przepis na świąteczny piernik. Trzeba go zrobić już teraz, żeby był na święta
ONS/AdobeStock
Newsy
Ewa Wachowicz podała przepis na świąteczny piernik. Zróbcie go teraz, by był gotowy na święta
Przymierzacie się do upieczenia świątecznego piernika? Sprawdźcie, jak przygotowuje go Ewa Wachowicz.

Chcecie przygotować na święta piernik? Zróbcie go już dzisiaj. Mimo iż przygotowanie tego ciasta jest dosyć wymagające i pracochłonne, efekt smakowy jest wprost nie do opisania. Koniecznie sprawdźcie, jak przygotowuje świąteczny piernik Ewa Wachowicz. Gwiazda polskich kulinariów zawsze dodaje do niego miód, kakao i dużą ilość bakalii. Przepis na świąteczny piernik Ewy Wachowicz Ewa Wachowicz jest autorytetem w kwestii gotowania i do tego wciąż jedną z najpiękniejszych gotujących Polek. Zwyciężczyni tytułu III wicemiss świata w wyborach Miss World zna się na gotowaniu jak mało kto. Wachowicz nie tylko prowadzi własne programy kulinarne i występuje jako jurorka w popularnych show, ale też ma na swoim koncie aż osiem książek kucharskich z autorskimi przepisami. Ostatnio Ewa podzieliła się własnym przepisem na bożonarodzeniowy piernik. Jak go przygotowuje? Składniki: Masa piernikowa: dwie szklanki mąki szklanka cukru dwie łyżki miodu 250 g masła trzy jajka trzy łyżki kakao dwie łyżki przyprawy do piernika szczypta mielonych goździków półtorej łyżeczki proszku do pieczenia szklanka mleka Bakalie: 100 g rodzynków 150 g suszonych śliwek 150 g suszonych moreli Przygotowanie: Masło rozpuśćcie w garnku pamiętając, by nie doprowadzić do jego zagotowania. Dodajcie cukier, kakao, przyprawę do piernika, mielone goździki. Wszystko razem wymieszajcie i zestawcie z ognia. Jajka zmiksujcie z mlekiem, a następnie dodajcie do masy. Mąkę przesiejcie razem z proszkiem do pieczenia, dosypcie do garnka, cały czas miksując - nie dopuśćcie do powstania grudek. Bakalie przełóżcie do oddzielnej miski, wsypcie łyżkę mąki i wymieszajcie. Następnie połączcie z...