piernik przekładany masą truskawkową
Gotujmy.pl/halina
Newsy

Ten piernik zrobi prawdziwą furorę wśród najmłodszych. W jego wnętrzu kryje się przepyszna masa...

Gwarantujemy, że takiej wersji piernika jeszcze nie mieliście okazji skosztować!
Magda Borucińska
grudzień 16, 2020

Ten wyjątkowo lekki i puszysty piernik kryje w sobie krem truskawkowy. To nietypowe połączenie jest naprawdę zaskakujące – owocowa masa na bazie świeżych owoców wspaniale łączy się z ciastem przesyconym aromatem korzennych przypraw. 

Ta piernikowa wariacja smakuje zwłaszcza najmłodszym gościom! W porównaniu z tradycyjnym, ciężkim piernikiem z dodatkiem miodu, ten zachwyca swoją lekkością. Jest tak dobry, że zniknie do ostatniego okruszka.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na piernik przekładany masą truskawkową

Składniki na piernik

  • 2 szklanki mąki
  • Szklanka cukru
  • Szklanka mleka
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika

Składniki na masę truskawkową

  • 2 żółtka
  • 300 g masła
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 350 g truskawek

Przygotowanie

  1. Przygotujcie dużą miskę i wbijcie do niej jajka, dodajcie powidła śliwkowe, olej i cukier. Całość zmiksujcie.
  2. W drugiej misce wymieszajcie suche składniki: mąkę, kakao, opakowanie przyprawy do pierników oraz sodę oczyszczoną.
  3. Do pierwszej masy dodawajcie po łyżce mleka i suchych składników i miksujcie dokładnie.
  4. Prostokątną formę 20 x 25 cm wyłóżcie dokładnie papierem do pieczenia i wlejcie do niej przygotowane ciasto.
  5. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę.
  6. Świeże truskawki umyjcie, oderwijcie szypułki i zmiksujcie blenderem. Jeśli macie mrożone truskawki to musicie wrzucić je na sitko i poczekać aż całkowicie się rozmrożą i puszczą sok.
  7. Zmiksujcie żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę.
  8. Dodajcie do masy masło w temperaturze pokojowej – łatwiej będzie je zmiksować.
  9. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodawajcie po łyżce zmiksowanych truskawek.
  10. Wystudzony piernik przekrójcie na pół i posmarujcie truskawkowym kremem.

Całość można wykończyć jeszcze roztopioną czekoladą, ale nie jest to niezbędne. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
piernikowy sernik krolewski
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy Piernikowy sernik królewski z nieoczekiwanym dodatkiem. Jeden składnik sprawia, że ciasto dosłownie rozpływa się w ustach
Podczas świątecznej uczty nie może zabraknąć pysznych ciast – jednym z tradycyjnych wypieków jest oczywiście uwielbiany przez Polaków sernik. W tym wyjątkowym okresie polecamy dodać do niego odrobinę przyprawy piernikowej, która nada pięknego aromatu i smaku.
Magda Borucińska
grudzień 16, 2020

Sernik królewski to klasyczny polski sernik, w którym puszysta masa serowa ukryta jest pomiędzy dwoma warstwami kruchego ciasta o kakaowym smaku. Jeśli jesteście fanami tego typu wieków koniecznie wypróbujcie poniższy przepis. Jest tak pyszny, że na pewno zapiszecie go w notesie i będziecie często do niego wracać. Przepis na piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczową Składniki na ciasto 450 g mąki pszennej 2 jajka 3/4 szklanki cukru Kostka masła 2 łyżki gęstego jogurtu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika Składniki na masę serową 1 kg sera (najlepiej z wiaderka) Niepełna szklanka cukru 4 jajka 1 duży budyń waniliowy 1 łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii 90 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Kilka kropli aromatu pomarańczowego szczypta soli Dodatkowo Śnieżynki do dekoracji Przygotowanie Mąkę przesiejcie do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajcie jajka, cukier, ciemne kakao, przyprawę korzenną do piernika, gęsty jogurt oraz zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki. Ciasto zagniećcie albo użyjcie miksera lub robota kuchennego z hakiem. Ciasto podzielcie na 3 części – każdą owińcie folią spożywczą lub aluminiową i schłodźcie w lodówce (60 minut) lub zamrażarce (30 minut). Wyciągnijcie 2 schłodzone porcje ciasta. Dużą, okrągłą tortownicę wyłóżcie dokładnie papierem do pieczenia. Na spód formy zetrzyjcie jedną część ciasta na tarce o grubych oczkach. Drugą częścią ciasta wyłóżcie dokładnie boki, do około ¾ wysokości formy. Ciasto włóżcie do lodówki. W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Oddzielcie białka od...

Przeczytaj
pierniczki jak przechowywać
AdobeStock
Newsy Jak przechowywać piernik, by nie wysechł? Mamy sprawdzony sposób
Uwielbiasz pierniczki, ale na samą myśl o twardych ciasteczkach bolą cię zęby? Jest na to sposób!
Katarzyna Wyborska
grudzień 14, 2020

Pierniczki to sprawdzone ciastka na święta. Zapach podczas ich pieczenia od razu przywodzi nam na myśl Boże Narodzenie i wigilijną kolację. Jak je przechowywać, by długo były smaczne i aromatyczne, a przy tym nie połamały nam zębów? Sprawdźcie te sposoby! Twarda sztuka Pierniki po upieczeniu są twarde – to zasługa miodu, który się dodaje do pieczenia. Takie pierniczki są najlepsze do powieszenia na choince i innych świątecznych stroikach. Mogą długo leżakować, ale trzeba pamiętać o odpowiednim ich przechowywaniu. Najlepiej nadają się do tego słoiki oraz szczelnie zamykane puszki i plastikowe pojemniki – bardzo ważne jest, aby odciąć dopływ powietrza, dzięki czemu ciastka nie tylko będą dłużej świeże, ale przede wszystkim nie pokryją się pleśnią! Im więcej wilgoci, tym większe prawdopodobieństwo powstania pleśni, która powoduje, że pierniki nadają się tylko do wyrzucenia. Sposoby na miękkie pierniki Choć piernikowe ludziki wyglądają uroczo na choince, to zjedzenie ich jest prawdziwym wyzwaniem! Na piernikach można dosłownie złamać zęby i nie wszystkim to odpowiada. Aby nieco zmiękczyć pierniki, można wykorzystać do tego dwa proste sposoby! #1: Jabłko! Do pojemnika z pierniczkami włóż jabłko. Zamknij dokładnie pojemnik i odstaw na kilka dni. Po tym czasie wymień jabłko na świeże. Ciastka wchłoną wilgoć z owocu, dzięki czemu będą bardziej miękkie! #2: Kuchenna ściereczka Ciastka wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do pomieszczenia o wysokiej wilgotności. Po dwóch dniach wyjmujemy miękkie pierniczki z miski. Źródło: Gotujmy.pl

Przeczytaj