Ten wyjątkowo lekki i puszysty piernik kryje w sobie krem truskawkowy. To nietypowe połączenie jest naprawdę zaskakujące – owocowa masa na bazie świeżych owoców wspaniale łączy się z ciastem przesyconym aromatem korzennych przypraw. 

Ta piernikowa wariacja smakuje zwłaszcza najmłodszym gościom! W porównaniu z tradycyjnym, ciężkim piernikiem z dodatkiem miodu, ten zachwyca swoją lekkością. Jest tak dobry, że zniknie do ostatniego okruszka.

Przepis na piernik przekładany masą truskawkową

Składniki na piernik

  • 2 szklanki mąki
  • Szklanka cukru
  • Szklanka mleka
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika

Składniki na masę truskawkową

  • 2 żółtka
  • 300 g masła
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 350 g truskawek

Przygotowanie

  1. Przygotujcie dużą miskę i wbijcie do niej jajka, dodajcie powidła śliwkowe, olej i cukier. Całość zmiksujcie.
  2. W drugiej misce wymieszajcie suche składniki: mąkę, kakao, opakowanie przyprawy do pierników oraz sodę oczyszczoną.
  3. Do pierwszej masy dodawajcie po łyżce mleka i suchych składników i miksujcie dokładnie.
  4. Prostokątną formę 20 x 25 cm wyłóżcie dokładnie papierem do pieczenia i wlejcie do niej przygotowane ciasto.
  5. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę.
  6. Świeże truskawki umyjcie, oderwijcie szypułki i zmiksujcie blenderem. Jeśli macie mrożone truskawki to musicie wrzucić je na sitko i poczekać aż całkowicie się rozmrożą i puszczą sok.
  7. Zmiksujcie żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę.
  8. Dodajcie do masy masło w temperaturze pokojowej – łatwiej będzie je zmiksować.
  9. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodawajcie po łyżce zmiksowanych truskawek.
  10. Wystudzony piernik przekrójcie na pół i posmarujcie truskawkowym kremem.

Całość można wykończyć jeszcze roztopioną czekoladą, ale nie jest to niezbędne. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: