piernik z masą truskawkową
Gotujmy.pl
Newsy

Ten piernik zrobi prawdziwą furorę wśród najmłodszych. W jego wnętrzu kryje się przepyszna masa...

Piernik przekładany masą truskawkową to propozycja, która zadowoli gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Przygotujesz go na święta? Bo my na pewno!
Anna Borkowska
grudzień 15, 2020

Jeżeli planujesz upiec na święta piernik i chcesz, żeby był on nie tylko pyszny, ale też niebanalny, przetestuj nasz przepis na piernik przekładamy masą truskawkową. Taki eksperyment może ci się bardzo opłacić. Sernik z truskawkową masą jest prosty w wykonaniu i smakuje wprost przepysznie. Ciasto będzie stanowiło idealny deser po sytym bożonarodzeniowym obiedzie.

Tak zrobiony piernik zrobi prawdziwą furorę wśród najmłodszych. Możecie mieć pewność, będą wyjadać go palcami.

Jak go przygotować? Podpowiadamy.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Potrzebne składniki:

  • słoiczek powideł śliwkowych
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika

Składniki na masę:

  • 30 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 35 dag truskawek - mogą być mrożone
  • 2 żółtka

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy dżem, olej, cukier i wszystko ze sobą miksujemy. W drugiej misce łączymy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i przyprawę do pierników.

Do masy dodajemy na przemian suche produkty oraz mleko. Pamiętajmy, żeby cały czas miksować - aż do wyczerpania składników.

Wykładamy ciasto do formy papierem do pieczenia. Piernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę.

Jak przygotować masę truskawkową?

Truskawki rozmrażamy i dobrze miksujemy. Żółtka jaj łączymy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy pokrojone masło, cały czas miksując. Gdy masło z cukrem i żółtkami będzie zmiksowane na puch, dodajemy po łyżce zmiksowanych truskawek.

Masę miksujemy przez kilka minut. Przekrajamy ostudzony piernik i smarujemy go masą truskawkową.

Źródło: Gotujmy.pl

Komentarze
Gotujmy.pl
Newsy To nieco zapomniane ciasto smakuje wręcz obłędnie. Bożonarodzeniowa strucla zrobi furorę przy świątecznym stole
Makowce, keksy, pierniki i serniki... Pomysłów na świąteczne ciasta jest naprawdę wiele. W tym roku zaskocz swoich gości samodzielnie wykonaną struclą. Jej smak zrobi na nich piorunujące wrażenie!
Anna Borkowska
grudzień 15, 2020

Strucla (z niem. der Strietzel) — jest to tradycyjne ciasto świąteczne, które ma kształt długiego piroga, zwykle uplecionego w warkocz. To kruche i wielowarstwowe ciasto kojarzone jest przede wszystkim z kuchnią austriacką i było bardzo popularne na terenach dawnych Austro-Węgier, Galicji, np. we Lwowie czy Krakowie. Występuje najczęściej ze słodkim nadzieniem z jabłek lub wiśni. Jego wierzch często jest posypywany cukrem pudrem. Strucla jest naprawdę pyszna i będzie świetnym pomysłem na bożonarodzeniowy deser. Smakuje obłędnie zarówno solo, jak i z pyszną świąteczną herbatą. Jak ją przygotować? Czytaj dalej! Potrzebne składniki: pół kilograma mąki 1 drożdże instant odrobina soli 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego  1 jajko niecała szklanka mleka 10 kropli aromatu cytrynowego 200 g margaryny 150 g rodzynek 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej 50 g kandyzowanych ananasów 100 g rozpuszczonego masła 100 g cukru pudru Sposób przygotowania: Na początku należy przesiać 400 g mąki, dodać do niej drożdże instant, sól, cukier wanilinowy, jajko i mleko. Ciasto dobrze zagniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Margarynę ucieramy z pozostałą mąką i zagniatamy razem z wyrobionym ciastem. Do uzyskanej masy dodajemy skórkę cytrynową i ananasy. Całość dobrze mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na dwie równe części i robimy z niego podłużne strucelki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180° C. Po upieczeniu, gorące jeszcze ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem i posujemy cukrem pudrem. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl

Przeczytaj