piernik z masą truskawkową
Gotujmy.pl
Newsy

Ten piernik zrobi prawdziwą furorę wśród najmłodszych. W jego wnętrzu kryje się przepyszna masa...

Piernik przekładany masą truskawkową to propozycja, która zadowoli gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Przygotujesz go na święta? Bo my na pewno!

Jeżeli planujesz upiec na święta piernik i chcesz, żeby był on nie tylko pyszny, ale też niebanalny, przetestuj nasz przepis na piernik przekładamy masą truskawkową. Taki eksperyment może ci się bardzo opłacić. Sernik z truskawkową masą jest prosty w wykonaniu i smakuje wprost przepysznie. Ciasto będzie stanowiło idealny deser po sytym bożonarodzeniowym obiedzie.

Tak zrobiony piernik zrobi prawdziwą furorę wśród najmłodszych. Możecie mieć pewność, będą wyjadać go palcami.

Jak go przygotować? Podpowiadamy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Potrzebne składniki:

  • słoiczek powideł śliwkowych
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika

Składniki na masę:

  • 30 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 35 dag truskawek - mogą być mrożone
  • 2 żółtka

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy dżem, olej, cukier i wszystko ze sobą miksujemy. W drugiej misce łączymy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i przyprawę do pierników.

Do masy dodajemy na przemian suche produkty oraz mleko. Pamiętajmy, żeby cały czas miksować - aż do wyczerpania składników.

Wykładamy ciasto do formy papierem do pieczenia. Piernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę.

Jak przygotować masę truskawkową?

Truskawki rozmrażamy i dobrze miksujemy. Żółtka jaj łączymy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy pokrojone masło, cały czas miksując. Gdy masło z cukrem i żółtkami będzie zmiksowane na puch, dodajemy po łyżce zmiksowanych truskawek.

Masę miksujemy przez kilka minut. Przekrajamy ostudzony piernik i smarujemy go masą truskawkową.

Źródło: Gotujmy.pl

piernik przekładany masą truskawkową
Gotujmy.pl/halina
Newsy
Ten piernik zrobi prawdziwą furorę wśród najmłodszych. W jego wnętrzu kryje się przepyszna masa...
Gwarantujemy, że takiej wersji piernika jeszcze nie mieliście okazji skosztować!

Ten wyjątkowo lekki i puszysty piernik kryje w sobie krem truskawkowy. To nietypowe połączenie jest naprawdę zaskakujące – owocowa masa na bazie świeżych owoców wspaniale łączy się z ciastem przesyconym aromatem korzennych przypraw.  Ta piernikowa wariacja smakuje zwłaszcza najmłodszym gościom! W porównaniu z tradycyjnym, ciężkim piernikiem z dodatkiem miodu, ten zachwyca swoją lekkością. Jest tak dobry, że zniknie do ostatniego okruszka. Przepis na piernik przekładany masą truskawkową Składniki na piernik 2 szklanki mąki Szklanka cukru Szklanka mleka 3 duże jajka 2 łyżki ciemnego kakao 1 słoik powideł śliwkowych 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika Składniki na masę truskawkową 2 żółtka 300 g masła ¾ szklanki cukru pudru 350 g truskawek Przygotowanie Przygotujcie dużą miskę i wbijcie do niej jajka, dodajcie powidła śliwkowe, olej i cukier. Całość zmiksujcie. W drugiej misce wymieszajcie suche składniki: mąkę, kakao, opakowanie przyprawy do pierników oraz sodę oczyszczoną. Do pierwszej masy dodawajcie po łyżce mleka i suchych składników i miksujcie dokładnie. Prostokątną formę 20 x 25 cm wyłóżcie dokładnie papierem do pieczenia i wlejcie do niej przygotowane ciasto. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Świeże truskawki umyjcie, oderwijcie szypułki i zmiksujcie blenderem. Jeśli macie mrożone truskawki to musicie wrzucić je na sitko i poczekać aż całkowicie się rozmrożą i puszczą sok. Zmiksujcie żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajcie do masy masło w temperaturze pokojowej – łatwiej będzie je zmiksować. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodawajcie po łyżce zmiksowanych truskawek. Wystudzony...

Piernik
gotujmy.pl/luna
Newsy
Napełni dom cudownym zapachem. Wyśmienity piernik z bakaliami na święta Bożego Narodzenia 
Napełni dom cudownym zapachem. Wyśmienity piernik z bakaliami na święta Bożego Narodzenia 

Nie ma wspanialszego ciasta na święta. Pachnący miodem i przyprawami korzennymi piernik. Z bakaliami i suszonymi śliwkami. Pysznie miękki i aromatyczny, z polewą czekoladową. Przy jego pieczeniu zapach rozchodzi się po całym domu, kusząc wszystkich domowników. Dzięki niemu czuć magię świat.  Staropolski piernik  Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa "pierny", czyli pieprzny. W Polsce pojawił się już w połowie XVIII wieku i był symbolem majętności. Dziś piernik i pierniczki o pięknych wzorach kojarzą się właśnie ze świętami Bożego Narodzenia.  Wystarczy trochę czasu i serca By upiec wyśmienity piernik na święta nie potrzeba wielkich umiejętności. Wystarczy trochę czasu i serca. Przygotowanie jest łatwe i szybkie. Ogromnym plusem piernika jest to, że długo utrzymuje świeżość i z każdym kolejnym dniem jego smak jest coraz lepszy. Dlatego warto zrobić go 5 dni przed świętami. Niebezpieczne może być jedynie to, że może zostać zjedzony.    Do zrobienia piernika z bakaliami będziesz potrzebować:  Składniki na ciasto: 35 dag mąki pszennej 3 jajka 12 dag masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki kakao  1 łyżka przyprawy do piernika  15 dag cukru brązowego 20 dag miodu  3 dag suszonych śliwek 2 dag rodzynek 5 dag orzechów włoskich Składniki na polewę czekoladową: 10 dag czekolady gorzkiej 1 łyżeczka oleju 4 dag masła Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem i olejem roztopić w kąpieli wodnej. Całość dokładnie wymieszać.  Przygotowanie piernika: Oddzielamy żółtka od białek. Orzechy kruszymy na mniejsze kawałki a śliwki kroimy w małe paski. Przesianą mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, kakao i...

Ewa Wachowicz podała przepis na świąteczny piernik. Trzeba go zrobić już teraz, żeby był na święta
ONS/AdobeStock
Newsy
Ewa Wachowicz podała przepis na świąteczny piernik. Zróbcie go teraz, by był gotowy na święta
Przymierzacie się do upieczenia świątecznego piernika? Sprawdźcie, jak przygotowuje go Ewa Wachowicz.

Chcecie przygotować na święta piernik? Zróbcie go już dzisiaj. Mimo iż przygotowanie tego ciasta jest dosyć wymagające i pracochłonne, efekt smakowy jest wprost nie do opisania. Koniecznie sprawdźcie, jak przygotowuje świąteczny piernik Ewa Wachowicz. Gwiazda polskich kulinariów zawsze dodaje do niego miód, kakao i dużą ilość bakalii. Przepis na świąteczny piernik Ewy Wachowicz Ewa Wachowicz jest autorytetem w kwestii gotowania i do tego wciąż jedną z najpiękniejszych gotujących Polek. Zwyciężczyni tytułu III wicemiss świata w wyborach Miss World zna się na gotowaniu jak mało kto. Wachowicz nie tylko prowadzi własne programy kulinarne i występuje jako jurorka w popularnych show, ale też ma na swoim koncie aż osiem książek kucharskich z autorskimi przepisami. Ostatnio Ewa podzieliła się własnym przepisem na bożonarodzeniowy piernik. Jak go przygotowuje? Składniki: Masa piernikowa: dwie szklanki mąki szklanka cukru dwie łyżki miodu 250 g masła trzy jajka trzy łyżki kakao dwie łyżki przyprawy do piernika szczypta mielonych goździków półtorej łyżeczki proszku do pieczenia szklanka mleka Bakalie: 100 g rodzynków 150 g suszonych śliwek 150 g suszonych moreli Przygotowanie: Masło rozpuśćcie w garnku pamiętając, by nie doprowadzić do jego zagotowania. Dodajcie cukier, kakao, przyprawę do piernika, mielone goździki. Wszystko razem wymieszajcie i zestawcie z ognia. Jajka zmiksujcie z mlekiem, a następnie dodajcie do masy. Mąkę przesiejcie razem z proszkiem do pieczenia, dosypcie do garnka, cały czas miksując - nie dopuśćcie do powstania grudek. Bakalie przełóżcie do oddzielnej miski, wsypcie łyżkę mąki i wymieszajcie. Następnie połączcie z...

Najprostszy przepis na pysznego pleśniaka. Jego wnętrze oczaruje cię swoim smakiem
Adobe Stock
Newsy
Najprostszy przepis na pysznego pleśniaka. Jego wnętrze oczaruje was swoim smakiem
Lubicie pleśniaka, ale nie wiecie, jak się za niego zabrać? Zdradzimy wam najprostszy przepis na to przepyszne ciasto!

Pleśniak (nazywany też w niektórych regionach Polski skubańcem) to przepyszne kruche ciasto, które skrywa w sobie warstwę dżemu z czarnej porzeczki , puszystą bezę i kruszonkę. Jego wykonanie może się wydawać trudne, ale to tylko pozory.  Chcecie zrobić samodzielnie pleśniaka? Nic prostszego! Wystarczy, że będziecie się trzymać poniższej instrukcji. Zaskoczcie nim swoich gości podczas kolejnej wizyty w waszym domu! Jeżeli nie dysponujecie odpowiednim czasem na przygotowanie bezy lub zabrakło wam jajek - możecie przygotować także uproszczoną wersję tego ciasta, pozbawioną białkowej chmurki pod kruszonką. Przepis na ciasto pleśniak Składniki: 3/4 szklanki brązowego/białego cukru 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 3 jajka kostka masła 2 łyżki kakao 1-2 łyżki kwaśnej śmietany słoiczek konfitury z czarnej porzeczki 2 soczyste jabłka Składniki na bezę: 3 łyżki budyniu waniliowego w proszku 3/4 szklanki drobnego, białego cukru białka z 4 jajek szczypta soli Przygotowanie: Na samym początku rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. W misce dokładnie ucieramy masło z cukrem. Następnie wbijamy jajka oraz dodajemy mąkę, po czym starannie zagniatamy wszystkie składniki. Po wyrobieniu ciasta robimy z niego trzy części. Proporcje: 2/4 ciasta oraz dwa razy po 1/4 ciasta. Co dalej? Bierzemy większą część i wykładamy nią spód blachy tak, aby powstała cienka warstwa. Pozostałą 1/4 część ciasta zagniatamy z kakao i śmietaną, a dwie mniejsze zawijamy oddzielnie w folię aluminiową i wkładamy na około pół godziny do zamrażalnika. Ciasto, które znajduje się w blaszce smarujemy konfiturami i na wierzch kładziemy starte jabłka. Wyjmujemy dwie mniejsze kulki ciasta z...