Jeżeli planujesz upiec na święta piernik i chcesz, żeby był on nie tylko pyszny, ale też niebanalny, przetestuj nasz przepis na piernik przekładamy masą truskawkową. Taki eksperyment może ci się bardzo opłacić. Sernik z truskawkową masą jest prosty w wykonaniu i smakuje wprost przepysznie. Ciasto będzie stanowiło idealny deser po sytym bożonarodzeniowym obiedzie.

Tak zrobiony piernik zrobi prawdziwą furorę wśród najmłodszych. Możecie mieć pewność, będą wyjadać go palcami.

Jak go przygotować? Podpowiadamy.

Potrzebne składniki:

  • słoiczek powideł śliwkowych
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika

Składniki na masę:

  • 30 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 35 dag truskawek - mogą być mrożone
  • 2 żółtka

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy dżem, olej, cukier i wszystko ze sobą miksujemy. W drugiej misce łączymy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i przyprawę do pierników.

Zobacz także:

Do masy dodajemy na przemian suche produkty oraz mleko. Pamiętajmy, żeby cały czas miksować - aż do wyczerpania składników.

Wykładamy ciasto do formy papierem do pieczenia. Piernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę.

Jak przygotować masę truskawkową?

Truskawki rozmrażamy i dobrze miksujemy. Żółtka jaj łączymy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy pokrojone masło, cały czas miksując. Gdy masło z cukrem i żółtkami będzie zmiksowane na puch, dodajemy po łyżce zmiksowanych truskawek.

Masę miksujemy przez kilka minut. Przekrajamy ostudzony piernik i smarujemy go masą truskawkową.

Źródło: Gotujmy.pl