Piernik to jedno z ważniejszych świątecznych wypieków. Tradycyjny wypiekany był z mąki z dodatkiem miodu i korzennych przypraw. Z tego powodu kiedyś nazywano go „miodownikiem”. Pierwsze polskie wzmianki o pierniku pochodzą z Torunia, z około 1360 roku.
Na ziemiach polskich pieczony jest już tak długo, że zapewne każda rodzina ma swoją recepturę na to ciasto, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Magda Gessler przepis na piernik dostała od swojej mamy.
Rodzinne przepisy przekazywane z matki na córkę
Nie ma drugiej takiej okazji jak święta, gdy przyrządzamy tradycyjne potrawy serwowane w naszych rodzinach od pokoleń. To najlepszy czas na przejmowanie rodzinnych receptur na takie dania jak wigilijny barszcz, bigos czy właśnie piernik.
Jeśli nie macie jeszcze babcinych przepisów, nie zwlekajcie i zapytajcie o nie starsze pokolenie. Jeśli natomiast macie już w starym zeszycie spisane tajemnice rodzinnych wypieków, koniecznie podzielcie się nimi z młodszym pokoleniem.
Zobacz także:
Choć nowoczesna kuchnia różni się od tej dawnej i mało kto chce dziś żyć jak kiedyś, to jednak warto zostawić sobie na pamiątkę recepturę na smakołyk, który podczas rodzinnych uroczystości jadali nasi przodkowie. I ten raz w roku, podczas świąt, poczuć się jak dawniej oni.
Magda Gessler pewnie chowa w szufladzie więcej przepisów mamy Olgi. Dziś poznajemy przepis na piernik, z własną przyprawą piernikową.
Przepis na piernik Magdy Gessler
Składniki na zaprawę do piernika:
- 9 g przyprawy do piernika
- 8 g mielonych goździków
- 8 g cynamonu mielonego
- 8 g imbiru mielonego
- 8 g kardamonu mielonego
- Sól, pieprz do smaku
- 200 g miodu
- 100 ml wody
- 20 g masła
- 20 g kakao
- 100 g cukru
Składniki na ciasto:
- 300 ml białka
- 300 g cukru
- 150 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g rodzynek
- 70 g orzechów włoskich
- 70 g skórki pomarańczowej przesmażonej na maśle
- Powidła śliwkowe
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na zaprawę do piernika wymieszajcie i powoli zagotujcie, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie odstawcie do ostygnięcia.
- Białka ubijcie na sztywną pianę razem z cukrem. Na koniec połączcie je z ugotowaną, ale już wystudzoną zaprawą do piernika.
- Dodajcie mąkę, proszek do pieczenia, rodzynki oraz skórkę z pomarańczy. Wszystko delikatnie wymieszajcie.
- Gotową masę przełóżcie do blachy i pieczcie przez około 25 minut, w 170 st. Celsjusza.
- Po ostygnięciu przekrójcie wzdłuż na pół i posmarujcie powidłami śliwkowymi, a następnie obie części połóżcie jedna na drugiej i lekko ściśnijcie.
- Przygotujcie polewę czekoladową roztapiając połamaną na kawałki czekolady w kąpieli wodnej.
- Gotowy piernik polejcie roztopioną czekoladą i odstawcie do zastygnięcia czekolady.
Piernik możecie udekorować dowolnymi bakaliami. Magda Gessler używa do tego połówek orzechów włoskich.
Źródło: plejada.pl