Piernik to jedno z ważniejszych świątecznych wypieków. Tradycyjny wypiekany był z mąki z dodatkiem miodu i korzennych przypraw. Z tego powodu kiedyś nazywano go „miodownikiem”. Pierwsze polskie wzmianki o pierniku pochodzą z Torunia, z około 1360 roku.

Na ziemiach polskich pieczony jest już tak długo, że zapewne każda rodzina ma swoją recepturę na to ciasto, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Magda Gessler przepis na piernik dostała od swojej mamy.

Rodzinne przepisy przekazywane z matki na córkę

Nie ma drugiej takiej okazji jak święta, gdy przyrządzamy tradycyjne potrawy serwowane w naszych rodzinach od pokoleń. To najlepszy czas na przejmowanie rodzinnych receptur na takie dania jak wigilijny barszcz, bigos czy właśnie piernik.

Jeśli nie macie jeszcze babcinych przepisów, nie zwlekajcie i zapytajcie o nie starsze pokolenie. Jeśli natomiast macie już w starym zeszycie spisane tajemnice rodzinnych wypieków, koniecznie podzielcie się nimi z młodszym pokoleniem.

Zobacz także:

Choć nowoczesna kuchnia różni się od tej dawnej i mało kto chce dziś żyć jak kiedyś, to jednak warto zostawić sobie na pamiątkę recepturę na smakołyk, który podczas rodzinnych uroczystości jadali nasi przodkowie. I ten raz w roku, podczas świąt,  poczuć się jak dawniej oni.

Magda Gessler pewnie chowa w szufladzie więcej przepisów mamy Olgi. Dziś poznajemy przepis na piernik, z własną przyprawą piernikową.

Przepis na piernik Magdy Gessler

Składniki na zaprawę do piernika:

  • 9 g przyprawy do piernika
  • 8 g mielonych goździków
  • 8 g cynamonu mielonego 
  • 8 g imbiru mielonego
  • 8 g kardamonu mielonego 
  • Sól, pieprz do smaku
  • 200 g miodu
  • 100 ml wody 
  • 20 g masła 
  • 20 g kakao
  • 100 g cukru 

Składniki na ciasto:

  • 300 ml białka 
  • 300 g cukru 
  • 150 g mąki 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g rodzynek
  • 70 g orzechów włoskich 
  • 70 g skórki pomarańczowej przesmażonej na maśle 
  • Powidła śliwkowe

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na zaprawę do piernika wymieszajcie i powoli zagotujcie, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie odstawcie do ostygnięcia.
  2. Białka ubijcie na sztywną pianę razem z cukrem. Na koniec połączcie je z ugotowaną, ale już wystudzoną zaprawą do piernika.
  3. Dodajcie mąkę, proszek do pieczenia, rodzynki oraz skórkę z pomarańczy. Wszystko delikatnie wymieszajcie.
  4. Gotową masę przełóżcie do blachy i pieczcie przez około 25 minut, w 170 st. Celsjusza.
  5. Po ostygnięciu przekrójcie wzdłuż na pół i posmarujcie powidłami śliwkowymi, a następnie obie części połóżcie jedna na drugiej i lekko ściśnijcie.
  6. Przygotujcie polewę czekoladową roztapiając połamaną na kawałki czekolady w kąpieli wodnej.
  7. Gotowy piernik polejcie roztopioną czekoladą i odstawcie do zastygnięcia czekolady.

Piernik możecie udekorować dowolnymi bakaliami. Magda Gessler używa do tego połówek orzechów włoskich.

Źródło: plejada.pl