Przepisów na pierniki znajdziecie w sieci bez liku. Długo dojrzewające, te, które można przygotować jeden dzień przed świętami, z miodem, polewą czekoladową, z powidłami, przekładane kremami… Opcji jest naprawdę wiele. W poniższym cieście znajdziecie jeden nietypowy składnik, który najczęściej kojarzy się z Wielkanocą. Mowa o ajerkoniaku, który dodany do masy piernikowej sprawi, że ciasto po upieczeniu będzie bardzo wilgotne.

Jest przepyszny bez żadnych dodatków, ale warstwa czekoladowej polewy nadaje mu dodatkowego wykończenia i smaku. Całość możecie posypać skórką pomarańczową albo posiekanymi bakaliami: orzechami, żurawiną albo rodzynkami. Doskonale sprawdzi się również cienka warstwa cukru pudru przesiana przez małe sitko.

Piernik najlepiej smakuje, gdy upieczecie go dzień przed podaniem. Z krojenie poczekajcie do momentu, aż całkowicie wystygnie. Jest tak delikatny i wilgotny, że krojony jeszcze ciepły mógłby się rozpaść.

Przepis na wilgotny piernik z ajerkoniakiem

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 150 g miodu
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 ml ajerkoniaku
  • 1 tabliczka czekolady 
  • 100 g cukru
  • 60 g przyprawy do piernika
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 10 g kakao
  • 1 tabliczka czekolady 
  • 15 g skórki pomarańczowej lub bakalii

Przygotowanie

  1. W garnku z grubym dnem rozpuśćcie masło z miodem. Uważajcie, żeby nie doprowadzić do wrzenia. Wystudźcie.
  2. W dużej misce ubijajcie mikserem na wysokich obrotach  jajka razem z cukrem, aż powstanie puszysta masa o kremowym kolorze.
  3. Wmiksujcie do jajek masę miodowo-maślaną, a następnie ajerkoniak.
  4. Do ciasta dodajcie suche składniki, najlepiej przesiane przez sitko.
  5. Podłużną formę, tzw. keksówkę, wyłóżcie papierem do pieczenia.
  6. Przelejcie ciasto do formy.
  7. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przed około 50 minut, aż do suchego patyczka.
  8. Rozpuśćcie czekoladę w kąpieli wodnej i polejcie nią wystudzone ciasto.
  9. Wierzch możecie udekorować skórką pomarańczową lub ulubionymi bakaliami.

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: