piernik z ajerkoniakiem
Gotujmy.pl/Ewa27
Newsy

Ten piernik jest naprawdę wyjątkowy. Goście oszaleją na punkcie jego smaku i będą prosić o dokładkę

A to wszystko za sprawą jednego nietypowego składnika, który sprawi, że piernik będzie wyjątkowo wilgotny i aromatyczny.
Magda Borucińska
grudzień 17, 2020

Przepisów na pierniki znajdziecie w sieci bez liku. Długo dojrzewające, te, które można przygotować jeden dzień przed świętami, z miodem, polewą czekoladową, z powidłami, przekładane kremami… Opcji jest naprawdę wiele. W poniższym cieście znajdziecie jeden nietypowy składnik, który najczęściej kojarzy się z Wielkanocą. Mowa o ajerkoniaku, który dodany do masy piernikowej sprawi, że ciasto po upieczeniu będzie bardzo wilgotne.

Jest przepyszny bez żadnych dodatków, ale warstwa czekoladowej polewy nadaje mu dodatkowego wykończenia i smaku. Całość możecie posypać skórką pomarańczową albo posiekanymi bakaliami: orzechami, żurawiną albo rodzynkami. Doskonale sprawdzi się również cienka warstwa cukru pudru przesiana przez małe sitko.

Piernik najlepiej smakuje, gdy upieczecie go dzień przed podaniem. Z krojenie poczekajcie do momentu, aż całkowicie wystygnie. Jest tak delikatny i wilgotny, że krojony jeszcze ciepły mógłby się rozpaść.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na wilgotny piernik z ajerkoniakiem

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 150 g miodu
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 ml ajerkoniaku
  • 1 tabliczka czekolady 
  • 100 g cukru
  • 60 g przyprawy do piernika
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 10 g kakao
  • 1 tabliczka czekolady 
  • 15 g skórki pomarańczowej lub bakalii

Przygotowanie

  1. W garnku z grubym dnem rozpuśćcie masło z miodem. Uważajcie, żeby nie doprowadzić do wrzenia. Wystudźcie.
  2. W dużej misce ubijajcie mikserem na wysokich obrotach  jajka razem z cukrem, aż powstanie puszysta masa o kremowym kolorze.
  3. Wmiksujcie do jajek masę miodowo-maślaną, a następnie ajerkoniak.
  4. Do ciasta dodajcie suche składniki, najlepiej przesiane przez sitko.
  5. Podłużną formę, tzw. keksówkę, wyłóżcie papierem do pieczenia.
  6. Przelejcie ciasto do formy.
  7. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przed około 50 minut, aż do suchego patyczka.
  8. Rozpuśćcie czekoladę w kąpieli wodnej i polejcie nią wystudzone ciasto.
  9. Wierzch możecie udekorować skórką pomarańczową lub ulubionymi bakaliami.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
pierniczki jak przechowywać
AdobeStock
Newsy Jak przechowywać piernik, by nie wysechł? Mamy sprawdzony sposób
Uwielbiasz pierniczki, ale na samą myśl o twardych ciasteczkach bolą cię zęby? Jest na to sposób!
Katarzyna Wyborska
grudzień 14, 2020

Pierniczki to sprawdzone ciastka na święta. Zapach podczas ich pieczenia od razu przywodzi nam na myśl Boże Narodzenie i wigilijną kolację. Jak je przechowywać, by długo były smaczne i aromatyczne, a przy tym nie połamały nam zębów? Sprawdźcie te sposoby! Twarda sztuka Pierniki po upieczeniu są twarde – to zasługa miodu, który się dodaje do pieczenia. Takie pierniczki są najlepsze do powieszenia na choince i innych świątecznych stroikach. Mogą długo leżakować, ale trzeba pamiętać o odpowiednim ich przechowywaniu. Najlepiej nadają się do tego słoiki oraz szczelnie zamykane puszki i plastikowe pojemniki – bardzo ważne jest, aby odciąć dopływ powietrza, dzięki czemu ciastka nie tylko będą dłużej świeże, ale przede wszystkim nie pokryją się pleśnią! Im więcej wilgoci, tym większe prawdopodobieństwo powstania pleśni, która powoduje, że pierniki nadają się tylko do wyrzucenia. Sposoby na miękkie pierniki Choć piernikowe ludziki wyglądają uroczo na choince, to zjedzenie ich jest prawdziwym wyzwaniem! Na piernikach można dosłownie złamać zęby i nie wszystkim to odpowiada. Aby nieco zmiękczyć pierniki, można wykorzystać do tego dwa proste sposoby! #1: Jabłko! Do pojemnika z pierniczkami włóż jabłko. Zamknij dokładnie pojemnik i odstaw na kilka dni. Po tym czasie wymień jabłko na świeże. Ciastka wchłoną wilgoć z owocu, dzięki czemu będą bardziej miękkie! #2: Kuchenna ściereczka Ciastka wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do pomieszczenia o wysokiej wilgotności. Po dwóch dniach wyjmujemy miękkie pierniczki z miski. Źródło: Gotujmy.pl

Przeczytaj
przyprawa do piernika przepis
Adobe Stock
Newsy Najlepsza przyprawa do piernika. Przygotujemy ją sami w domu
Przyprawa do piernika to podstawa świątecznych wypieków. Zdarza się, że w sklepach zostaje wyprzedana. Zamiast jeździć od marketu do marketu w jej poszukiwaniu, wróć do domu i przyrządź własną. Będzie nawet lepsza!
Weronika Kępa
grudzień 12, 2020

Grudzień smakuje mandarynkami oraz korzennymi przyprawami. Te ostatnie odgrywają ogromną rolę w przygotowywaniu wigilijnej kolacji, a w zasadzie deseru. Bowiem bez nich żadne pierniczki nie mogłyby istnieć. Okazuje się, że produkt nie tylko możesz kupić, ale również bardzo szybko i łatwo przyrządzisz go w swoim domu. Przepis na domową przyprawę do piernika Będziesz potrzebować 40 gramów laski cynamonu lub 4 łyżeczki zmielonej wersji przyprawy 3 łyżeczki mielonego imbiru 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki mielonego kardamonu 3 łyżeczki całych goździków 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach 1 gwiazdka anyżu Przygotowanie Tak naprawdę wystarczy, że wszystkie składniki będące w całości (pieprz, ziele angielskie, laska cynamonu, goździki) rozdrobnisz przy pomocy młynka do mielenia, moździerza lub blendera. Z gwiazdki anyżowej wyłuskaj ziarenka i również zmiel. Pozostałe przyprawy (imbir, kardamon, gałka muszkatołowa) umieść w małej miseczce i zmieszaj. Dodaj do nich rozdrobnione wcześniej składniki i ponownie zmieszaj. Gotowe! Tak przygotowaną przyprawę przesyp do niewielkiego, szklanego pojemniczka na przyprawy lub małego słoiczka. Z powodzeniem używaj do wszystkich świątecznych wypieków. Pamiętaj, że jeśli wśród wymienionych składników pojawił się jakiś, który szczególnie lubisz, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zwiększyć proporcje. Jeśli więc, na przykład uwielbiasz smak cynamonu, śmiało dodaj go więcej niż 4 łyżeczki. Tego nie można zepsuć!

Przeczytaj