
Przepisów na pierniki znajdziecie w sieci bez liku. Długo dojrzewające, te, które można przygotować jeden dzień przed świętami, z miodem, polewą czekoladową, z powidłami, przekładane kremami… Opcji jest naprawdę wiele. W poniższym cieście znajdziecie jeden nietypowy składnik, który najczęściej kojarzy się z Wielkanocą. Mowa o ajerkoniaku, który dodany do masy piernikowej sprawi, że ciasto po upieczeniu będzie bardzo wilgotne.
Jest przepyszny bez żadnych dodatków, ale warstwa czekoladowej polewy nadaje mu dodatkowego wykończenia i smaku. Całość możecie posypać skórką pomarańczową albo posiekanymi bakaliami: orzechami, żurawiną albo rodzynkami. Doskonale sprawdzi się również cienka warstwa cukru pudru przesiana przez małe sitko.
Piernik najlepiej smakuje, gdy upieczecie go dzień przed podaniem. Z krojenie poczekajcie do momentu, aż całkowicie wystygnie. Jest tak delikatny i wilgotny, że krojony jeszcze ciepły mógłby się rozpaść.
Przepis na wilgotny piernik z ajerkoniakiem
Składniki
- 350 g mąki pszennej
- 5 jajek
- 150 g miodu
- 100 g miękkiego masła
- 100 ml ajerkoniaku
- 1 tabliczka czekolady
- 100 g cukru
- 60 g przyprawy do piernika
- 10 g proszku do pieczenia
- 10 g kakao
- 1 tabliczka czekolady
- 15 g skórki pomarańczowej lub bakalii
Przygotowanie
- W garnku z grubym dnem rozpuśćcie masło z miodem. Uważajcie, żeby nie doprowadzić do wrzenia. Wystudźcie.
- W dużej misce ubijajcie mikserem na wysokich obrotach jajka razem z cukrem, aż powstanie puszysta masa o kremowym kolorze.
- Wmiksujcie do jajek masę miodowo-maślaną, a następnie ajerkoniak.
- Do ciasta dodajcie suche składniki, najlepiej przesiane przez sitko.
- Podłużną formę, tzw. keksówkę, wyłóżcie papierem do pieczenia.
- Przelejcie ciasto do formy.
- Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przed około 50 minut, aż do suchego patyczka.
- Rozpuśćcie czekoladę w kąpieli wodnej i polejcie nią wystudzone ciasto.
- Wierzch możecie udekorować skórką pomarańczową lub ulubionymi bakaliami.
Źródło: gotujmy.pl