Pasztet z kaczki z dodatkiem wątróbki, surowego boczku i suszonych śliwek, to idealna propozycja na zdrowe, domowe kanapki. Przygotowanie tego pasztetu jest bardzo proste i zajmuje mniej niż godzinę, a sam proces pieczenia zaledwie 35 minut.

Jeżeli nie lubicie sklepowych wędlin i pasztetów i marzy wam się smakowity domowy pasztet, koniecznie skorzystajcie z naszego przepisu. Gwarantujemy, że wasi domownicy poproszą o dokładkę. Nie wierzycie? To go przygotujcie. Przepis jest banalny.

Przepis na pasztet z kaczki

Składniki:

  • 1 pierś z kaczki (lub z kury)
  • 2 udka z kaczki (lub z kury)
  • Pół kilograma surowego boczku
  • Pół kilograma wątróbki drobiowej
  • 1 zwykła bułka
  • 20 g śliwek suszonych
  • 2 całe jajka
  • 1 łyżeczka gałka muszkatołowej
  • Pieprz sól do smaku
  • 1 łyżka majeranku

Przygotowanie:

  1. Wszystkie mięsa - z kaczki, wątróbkę oraz boczek - gotujemy aż do uzyskania miękkości w lekko osolonej wodzie.
  2. Gdy mięso będzie już ugotowane, wyjmujemy je z rosołu, zalewamy szklanką rosołu bułkę i moczymy ją do rozmiękczenia.
  3. Mięso i bułkę dwukrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
  4. Do uzyskanej masy wbijamy jajka, doprawiamy majerankiem, gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą.
  5. Całość dokładanie mieszamy i przekładamy do foremek.
  6. Pasztet pieczemy 35 minut w temperaturze 180°C.
  7. Po upieczeniu studzimy i kroimy na kawałki.
  8. Podajemy na kanapce z dodatkiem ulubionych sosów lub warzyw.