pasztet z kaczki
Gotujmy.pl
Newsy

Takim pasztetem nie pogardzi nawet największy niejadek. Dodajcie ten składnik a będzie wyjątkowo aromatyczny i kremowy

Czy jest coś lepszego na kanapki niż samodzielnie zrobiona wędlina? Co powiecie na aromatyczny i niezwykle kremowy pasztet z kaczki? Jego przygotowanie jest bardzo łatwe a czas pieczenia to zaledwie 35 minut. Zainteresowani?

Pasztet z kaczki z dodatkiem wątróbki, surowego boczku i suszonych śliwek, to idealna propozycja na zdrowe, domowe kanapki. Przygotowanie tego pasztetu jest bardzo proste i zajmuje mniej niż godzinę, a sam proces pieczenia zaledwie 35 minut. Jeżeli nie lubicie sklepowych wędlin i pasztetów i marzy wam się smakowity domowy pasztet, koniecznie skorzystajcie z naszego przepisu. Gwarantujemy, że wasi domownicy poproszą o dokładkę. Nie wierzycie? To go przygotujcie. Przepis jest banalny.

Zobacz także
Panierka na schabowe

Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym schabowe. Wyjdą najlepsze z najlepszych

gotowanie makaronu

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 1 pierś z kaczki
  • 2 udka z kaczki
  • Pół kilograma surowego boczku
  • Pół kilograma wątróbki drobiowej
  • 1 zwykła bułka
  • 20 g śliwek suszonych
  • 2 całe jajka
  • 1 łyżeczka gałka muszkatołowej
  • Pieprz sól do smaku
  • 1 łyżka majeranku

Przygotowanie:

  1. Wszystkie mięsa - z kaczki, wątróbkę oraz boczek - gotujemy aż do uzyskania miękkości w lekko osolonej wodzie.
  2. Gdy mięso będzie już ugotowane, wyjmujemy je z rosołu, zalewamy szklanką rosołu bułkę i moczymy ją do rozmiękczenia.
  3. Mięso i bułkę dwukrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
  4. Do uzyskanej masy wbijamy jajka, doprawiamy majerankiem, gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą.
  5. Całość dokładanie mieszamy i przekładamy do foremek.
  6. Pasztet pieczemy 35 minut w temperaturze 180°C.
  7. Po upieczeniu studzimy i kroimy na kawałki.
  8. Podajemy na kanapce z dodatkiem ulubionych sosów lub warzyw.

 

pasztet przepis
lalunia/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na drobiowy pasztet na Wielkanoc. Dodajcie 1 składnik a w mig zniknie z talerzy
Nie ma lepszej przekąski niż pasztet domowej roboty! Z tym składnikiem smakuje jeszcze lepiej – sprawdźcie nasz przepis!

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć smacznych mięs, które jednoznacznie kojarzą się z Wielkanocą. Biała, parzona kiełbasa, pieczony schab i domowy pasztet to potrawy, na które wszyscy czekają! Zróbcie w tym roku przepyszny pasztet drobiowy z ciekawym dodatkiem, który doskonale podkręca smak tej potrawy. Pieczony z suszonymi śliwkami na wierzchu, smakuje fenomenalnie i będzie prawdziwym hitem podczas świąt wielkanocnych! Zrobicie go bez trudu z poniższego przepisu: Przepis na pasztet wielkanocny Do przygotowania smacznego, domowego pasztetu na Wielkanoc, przyda się... marchewka ! Dodatek tego składnika sprawi, że pasztet będzie bardzo soczysty. Upewnijcie się, że macie wszystkie składniki z poniższej listy: Składniki: 60 dag wątróbki drobiowej 40 dag piersi z kurczaka 2 uda z kurczaka 20 dag marchwi 20 śliwek suszonych Szklanka rosołu drobiowego Suszone pomidory z czosnkiem Sól Pieprz Przygotowanie: Wątróbkę umyjcie i wymoczcie w zimnej wodzie. Obetnijcie błonki i inne niepożądane fragmenty. Rozgrzejcie na patelni olej i usmażcie wątróbki. Dodajcie sól i pieprz do smaku oraz suszone pomidory z czosnkiem. Duście przez 20 minut i odstawcie do ostygnięcia. Następnie umyjcie mięso z piersi z kurczaka i pokrójcie w kostkę. Podobnie pokrójcie mięso z ud z kurczaka i wszystko usmażcie na patelni tak samo, jak wątróbkę – z dodatkiem suszonych pomidorów oraz soli i pieprzu. Podsmażone mięso duście przez pół godziny i odstawcie, by ostygło. Gdy usmażony kurczak i wątróbka będą już chłodne, zmielcie je w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Marchewkę obierzcie ze skóry i zmielcie tak, jak mięso. Dodajcie do kurczaka i wątróbki. Do mięsa z marchewką wlejcie szklankę ciepłego rosołu i...

Co zrobić, żeby pasztet się nie kruszył? Dodajcie do niego ten rodzaj mięsa
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby pasztet się nie kruszył? Dodajcie do niego ten rodzaj mięsa
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć wędlin domowej roboty! Przygotujcie smaczny pasztet z poniższego przepisu.

Dobre mięso i wędliny to element obowiązkowy na wielkanocnym stole. Koniecznie musi się tam pojawić schab, biała kiełbasa i oczywiście pasztet. Sprawdźcie, jak go zrobić tak, by nie kruszył się później podczas krojenia. Przepis na domowy pasztet wielkanocny Do przygotowania domowego pasztetu koniecznie będzie dobrej jakości mięso. Koniecznie użyjcie tłustego podgardla – dzięki temu pasztet nie będzie się później kruszył.   Składniki: Pół kg łopatki wieprzowej Pół kg pręgi wołowej 300 g wątróbki wieprzowej 300 g podgardla wieprzowego 100 g suszonych grzybów 100 g smalcu Kilka plastrów słoniny do formy 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 5 jajek 2 cebule 2 czerstwe bułki Bułka tarta Ziele angielskie Liście laurowe Ziarna jałowca Pieprz ziarnisty Gałka muszkatołowa Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie i oczyśćcie mięso. Wszystko (oprócz wątróbki) przełóżcie na patelnię z rozgrzanym już olejem i podsmażcie na dużym ogniu. Przełóżcie podsmażone mięso do garnka. Dodajcie obraną marchewkę i pietruszkę, namoczone grzyby oraz liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i jałowiec. Wlejcie do garnka tyle wody, by lekko przykryć składniki i zagotujcie. Duście na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie bardzo miękkie. Kiedy ugotowane mięso będzie tak miękkie, że zacznie się rozpadać, dodajcie do niego oczyszczoną wątróbkę i gotujcie jeszcze przez 15 minut. Obierzcie cebulę, pokrójcie i usmażcie na patelni na złoto. Oddzielcie żółtka od białek i ubijcie białka na pianę. Bułki namoczcie w mleku. W maszynce do mięsa zmielcie wątróbkę, ugotowane mięso, warzywa, odciśniętą bułkę, grzyby i podsmażoną cebulę. Wszystko należy...

pasztet wielkanocny przepis
Adobe Stock
Newsy
Prosty przepis na najlepszy kremowy pasztet wielkanocny. Z tej receptury korzystały nasze babcie
Niech nie zwiedzie was długa lista składników. Ten przepis na pasztet naprawdę nie jest trudny. Wystarczy jedynie trochę czasu, by cieszyć się świątecznym rarytasem jak od babci!

Sekret tego przepisu tkwi w mieszance trzech rodzajów mięs. Wieprzowina, wołowina i drób. Wszystko razem w towarzystwie przypraw daje niezwykły efekt. Najpierw jednak trzeba solidnie wygotować wszystkie gatunki mięs. Zacznijcie od wołowiny, która jest najtwardsza i potrzebuje najdłuższej obróbki termicznej do zmięknięcia. Potem kolej na wieprzowinę i wreszcie drobiowe wątróbki. Wszystkie gatunki mięsa gotujcie oczywiście w tym samym garnku. Przepis na pasztet wielkanocny Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg wołowiny (dowolny rodzaj mięsa) 0,5 kg wątróbki drobiowej 1-2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula Ćwierć selera Ok. 5 ziarenek ziela angielskiego Kilka ziarenek pieprzu 3 liście laurowe 1 czerstwa bułka 2 jajka 2 ząbki czosnku Sól Biały pieprz Gałka muszkatołowa Natka pietruszki Przygotowanie: W dużym, wysokim garnku zagotujcie pokrojoną w kostkę wołowinę z dodatkiem ziela angielskiego, pieprzu w ziarnach, liści laurowych i soli. Po kilkunastu minutach dodajcie do gotującej się wołowiny  wieprzowinę i obrane warzywa. Gotujcie jeszcze ok. pół godziny do miękkości mięsa. Na 15 min przed końcem gotowania dodajcie do środka wątróbki – one ugotują się najszybciej. Odstawcie garnek z mięsem do ostygnięcia. W wywarze, który został wam po gotowaniu mięsa namoczcie bułkę. Wszystkie rodzaje mięsa, warzywa i bułkę przemielcie w maszynce do mięsa dwa razy. Jeśli chcecie mieć jeszcze bardziej kremową konsystencję pasztetu, zmielcie wszystko nawet trzykrotnie. Doprawcie mięso gałką muszkatołową i natką pietruszki, a także czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajcie do mięsa jajko i wyrabiajcie ręką gładką masę, do uzyskania ładnej, jednolitej struktury. Mięsną masę...

Gotujmy.pl
Newsy
Co zrobić, żeby pasztet nie był suchy? Ten trik babć stosują nawet mistrzowie kuchni
Sklepowe produkty w żadnym stopniu nie mogą równać się z własnymi, domowymi wyrobami mięsnymi. To rzecz jasna najlepsze przystawki na stole podczas różnych uroczystości. Wśród nich nie może oczywiście zabraknąć pasztetu. Jeden trik wystarczy, żeby był idealnie wilgotny.

Jednym z ulubionych przysmaków Polaków, ale nie tylko są domowe wędliny oraz wyroby mięsne. Są przygotowywane na co dzień, jak i od święta. Dzięki samodzielnemu przyrządzaniu są wyjątkowe w smaku, delikatne, wręcz rozpływają się w ustach. Niekiedy problemem dla gospodyń domowych jest pasztet , gdyż może wyjść za suchy. Wystarczy wówczas zastosować jeden prosty trik, aby wyrób wyszedł perfekcyjnie.  Sposób na wilgotny pasztet Czasami zdarza się iż po upieczeniu, mięso jest nieco wysuszone, a przez to niezbyt smaczne. Nieraz nie pomaga również wybranie tłustszego mięsa. Aby pasztet za każdym razem wychodził idealnie, wystarczy do masy mięsnej dodać oddzielnie żółtka, a następnie ubite na sztywną pianę białka. Dzięki temu będziecie mieć pewność, że mięso za każdym razem będzie aromatyczne, smaczne i wilgotne. Obok tak przygotowanego pasztetu nikt nie przejdzie obojętnie, a zanim wy się obejrzycie to talerze będą puste. Przepis na idealny pasztet Składniki: ½ kg surowego boczku 1 kg wieprzowiny (łopatka lub szynka) 1 kg wołowiny bez kości 3 średnie cebule ½ szklanki wody ½ sztuki podłużnej bułki pszennej 50 g wątróbki drobiowej 5 jajek 2 łyżeczki soli 2 liście laurowe 7 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu ziarnistego ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego smalec  bułka tarta Przygotowanie: Boczek pokrójcie, a następnie ułóżcie na dnie większego garnka. Mięso wieprzowe oraz wołowe umyjcie i pokrójcie w niewielkie kawałki. Rozłóżcie je na boczku. Cebulę obierzcie, pokrójcie w większe kawałki, a później dodajcie do garnka wraz z solą, liśćmi laurowymi oraz pieprzem ziarnistym....