Pasztet z kaczki z dodatkiem wątróbki, surowego boczku i suszonych śliwek, to idealna propozycja na zdrowe, domowe kanapki. Przygotowanie tego pasztetu jest bardzo proste i zajmuje mniej niż godzinę, a sam proces pieczenia zaledwie 35 minut.
Jeżeli nie lubicie sklepowych wędlin i pasztetów i marzy wam się smakowity domowy pasztet, koniecznie skorzystajcie z naszego przepisu. Gwarantujemy, że wasi domownicy poproszą o dokładkę. Nie wierzycie? To go przygotujcie. Przepis jest banalny.
Przepis na pasztet z kaczki
Składniki:
- 1 pierś z kaczki (lub z kury)
- 2 udka z kaczki (lub z kury)
- Pół kilograma surowego boczku
- Pół kilograma wątróbki drobiowej
- 1 zwykła bułka
- 20 g śliwek suszonych
- 2 całe jajka
- 1 łyżeczka gałka muszkatołowej
- Pieprz sól do smaku
- 1 łyżka majeranku
Przygotowanie:
- Wszystkie mięsa - z kaczki, wątróbkę oraz boczek - gotujemy aż do uzyskania miękkości w lekko osolonej wodzie.
- Gdy mięso będzie już ugotowane, wyjmujemy je z rosołu, zalewamy szklanką rosołu bułkę i moczymy ją do rozmiękczenia.
- Mięso i bułkę dwukrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
- Do uzyskanej masy wbijamy jajka, doprawiamy majerankiem, gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą.
- Całość dokładanie mieszamy i przekładamy do foremek.
- Pasztet pieczemy 35 minut w temperaturze 180°C.
- Po upieczeniu studzimy i kroimy na kawałki.
- Podajemy na kanapce z dodatkiem ulubionych sosów lub warzyw.