Ten owoc zregeneruje wasz organizm po zimie. A jego 1 składnik pomoże też poprawić sylwetkę przed wiosną
Adobe Stock
Newsy

Ten owoc zregeneruje wasz organizm po zimie. A jego 1 składnik pomoże też poprawić sylwetkę przed wiosną

Badania pokazały, że jedzenie połówki tego owocu przed posiłkiem, wzmacnia organizm, obniża cukier we krwi i pomaga zredukować masę ciała. O jakim owocu mowa?

Owoce pozytywnie wpływają na zdrowie, dzięki zawartości dużej ilości witamin i minerałów. Najwięcej tych korzystnych dla zdrowia składników zgromadzona jest w skórce lub blisko skórki. Najlepiej też jeść owoce w postaci surowej tak, aby poprzez obróbkę cieplną nie pozbawiać ich wartości odżywczych. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie ich każdego dnia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pozimowa regeneracja za pomocą… grejpfruta

Grejpfrut jest owocem cytrusowym. Powstał prawdopodobnie poprzez skrzyżowanie pomarańczy olbrzymiej z pomarańczą chińską. Może występować w kolorze żółtym, różowym i czerwonym. W zależności od podmiany ma bardzo różny smak – od słodkiego do kwaśnego zawierającego nawet nutę goryczy. Dzięki jedzeniu grejpfrutów możecie dostarczyć sobie wielu składników odżywczych, tak ważnych dla organizmu po długiej, bezsłonecznej zimie. Zregenerujcie się więc jedząc grejpfruty.

Zobacz także
Jak błyskawicznie obrać pomarańczę? Zapomnijcie o nożu. Potrzebna wam będzie łyżka

Jak błyskawicznie obrać pomarańczę? Zapomnijcie o nożu. Potrzebna wam będzie łyżka

Po co Magda Gessler jedzie na lotnisko z cytryną w torebce? To jak to uzasadnia ma sens

Po co Magda Gessler jeździ na lotnisko z cytryną w torebce? Jej tłumaczenie ma sens

Na co pomagają grejpfruty?

  • Chronią komórki przed uszkodzeniami, a w związku z tym zmniejszają ryzyko ich mutacji i zagrożeniem nowotworów
  • Zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych, bo są dobrym źródłem beta-karotenu, który jest w organizmie zamienia się w witaminę A
  • Wspierają zdrowe serce
  • Pomagają w kontrolowaniu ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, bo są bogate w potas i błonnik, a także w ochronne przeciwutleniacze
  • Obniżają poziom cukru we krwi i poprawiają insulino odporność, zmniejszają więc ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2
  • Wpływają na oprawę pamięci i funkcji poznawczych

Odchudzające właściwości grejpfruta

Grejpfruty są niskokaloryczne. W 100 g owocu znajduje się około 42 kalorii. W Japonii przeprowadzono badanie stwierdzające wpływ jedzenia grejpfrutów na utratę wagi. Eksperyment polegał na tym, że uczestnikom podawano owoc lub placebo. Po 12 tygodniach stwierdzono, że u uczestników, którzy spożywali pół grejpfruta przed posiłkiem, nastąpiło znaczne zmniejszenie masy ciała, a także zmniejszenie poziomu glukozy we krwi.

Źródło: rmf24.pl

Grejpfrut
Adobe Stock
Zdrowie
Dlaczego warto pomyśleć dwa razy przed zjedzeniem grejpfruta? Skutki mogą być katastrofalne!
Bez tego cytrusa wielu Polaków nie wyobraża sobie swojej diety. Jednak grejpfrut, jedzony zbyt często i w nadmiarze, może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie.

Grejpfrut to dobrze wszystkim znany owoc cytrusowy o słodko-gorzkim smaku. W Polsce występuje przez cały rok. Niezależnie więc od tego czy jest lato czy zima, możesz bez problemu zobaczyć go na sklepowych półkach. Jego czerwone i soczyste wnętrze sprawia wrażenie całkowicie nieszkodliwego i zdrowego. Jednak pozory często mogą mylić i tak też jest w tym przypadku! Cenne właściwości Jako owoc cytrusowy grejpfrut posiada wiele cennych właściwości pozytywnie wpływających na zdrowie, a nawet naszą urodę. Zawarta w nim witamina C wzmacnia odporność, a pozostałe cenne substancje zmniejszają ryzyko zawału, udaru, miażdżycy, wspomagają regenerację wątroby oraz zapewniają odpowiedni poziom cholesterolu we krwi. Można więc pomyśleć, że grejpfrut to źródło zdrowia, które często powinno pojawiać się w naszej diecie. Nic bardziej mylnego! Zagrożenie dla zdrowia Bez względu na to czy jesz go na surowo, dodajesz do potraw, a może robisz z niego sok, uważaj! Grejpfrut wchodzi bowiem w interakcję i negatywnie wpływa na sposób działania różnorodnych leków . Jeśli więc zmagasz się z chorobą serca, nadciśnieniem, HIV lub AIDS pod żadnym pozorem nie jedz tego owocu! Zawarta w grejpfrutach substancja zmniejsza również wchłanianie leków na różnego rodzaju bóle, bezsenność i alergię. Osłabia też działanie środków antykoncepcyjnych przyjmowanych w tabletkach. Jeśli więc nie planujesz w najbliższym czasie zostać mamą lepiej unikaj jedzenia grejpfrutów. Idź do lekarza Jeśli jednak bardzo lubisz te cytrusy, a przyjmujesz któreś z wymienionych leków, powinnaś skonsultować się z lekarzem lub innym specjalistą . Na pewno podpowie ci, jak postępować z tym cytrusem lub na co go zamienić. Bezpieczną opcją może okazać się nie spożywanie grejpfrutów na 4...

Dieta grejpfrutowa pomaga schudnąć
Adobe Stock
Newsy
Chcecie szybkich efektów odchudzania? Zastosujcie dietę grejpfrutową, a zrzucicie nawet 5 kg w tydzień
Niedoceniany przez wielu grejpfrut to istna skarbnica wartościowych składników odżywczych. Jego regularne spożywanie może pozytywnie wpływać nie tylko na wasze zdrowie, ale również wagę.

Siedzący tryb życia, do którego poniekąd zmusiła was pandemia, bardzo negatywnie wpływa nie tylko na wasz umysł, ale również ciało. Zdalna praca zwiększa możliwości i potęguje chęć zbyt częstego sięgania po przekąski oraz obniża motywację do jakiejkolwiek aktywności fizycznej. W konsekwencji wiele osób zaczęło zmagać się z nadwagą. Na szczęście możecie to jeszcze naprawić. Cenne wartości odżywcze grejpfrutów Eksperci twierdzą, że chcąc zgubić zbędne kilogramy powinniście włączyć do swojej diety grejpfruty . Choć za jego gorzkawym smakiem nie każdy przepada, można się do niego przyzwyczaić, a z czasem nawet go polubić. Nawet nie macie pojęcia jak wiele cennych wartości odżywczych posiada ten niepozorny cytrus. Skórka, pestki oraz biała błonka grejpfruta to źródło cennych flawonoidów, które nie tylko chronią was przed różnego rodzaju bakteriami czy grzybami, ale również groźnymi nowotworami – żołądka, jelit, prostaty, pęcherza moczowego oraz szyjki macicy. Cytrus ten zalecany jest przede wszystkim osobom cierpiącym na cukrzyce oraz insulinooporność, gdyż wspaniale reguluje poziom glukozy we krwi oraz zwiększa wrażliwość na insulinę. Ten niesamowity owoc wywiera także bardzo pozytywny wpływ na pracę serca.  Jedzenie grejpfrutów wspomaga odchudzanie Grejpfruty są produktami niskokalorycznymi, przyspieszają przemianę materii, ułatwiają spalanie, a także doskonale oczyszczają organizm z toksyn i złogów.  Nie można również zapomnieć, że grejpfrut zawiera w swoim składzie mnóstwo błonnika, który zwiększa uczucie sytości . To właśnie dlatego ich spożywanie zaleca się przede wszystkim osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy. W tym celu najlepiej przejść na dietę grejpfrutową. Zasady diety...

Wszyscy wyrzucają tę część mandarynek do kosza. Tymczasem to właśnie ona jest najzdrowsza
Pixabay
Newsy
Wszyscy wyrzucają tę część mandarynek do kosza. Tymczasem to właśnie ona jest najzdrowsza
Pozbywacie się tej części mandarynek? To błąd! Zacznijcie ją jeść dla waszego zdrowia.

Mandarynki to jedne z najpopularniejszych cytrusów w Polsce. Najwięcej tych owoców zjadamy w sezonie jesienno-zimowym. Czy wiecie, jaka część mandarynki jest uznawana za najzdrowszą? Możecie się zdziwić. Czy wiecie, że najzdrowszą częścią mandarynki jest biała skórka, czy tzw. albedo? Czym jest albedo? Albedo to nic innego, jak biała skórka, która pokrywa mandarynki. Znajduje się ona się między miąższem a właściwą skórką. Mimo iż albedo jest gorzkie i niesmaczne, w rzeczywistości to najzdrowsza część tego owocu. Dlaczego? Albedo jest bogatym źródłem pektyn. Pektyny pomagają w lepszym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego i kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Pektyny walczą również ze złym cholesterolem LDL we krwi. Albedo przeciwdziała procesowi starzenia wielu komórek. Eksperci porównują to do „liftingu od spodu" skóry.  Zjadanie mandarynek razem z albedo, zapewnia naszemu organizmowi moc witamin, takich jak witamina A, C i P, które mają korzystne działanie na układ odpornościowy. Wysoka zawartość błonnika w tej białej substancji, pomaga również w uzyskaniu uczucia sytości po zjedzeniu cytrusów. Albedo jest bogate w moc przeciwutleniaczy i poprawia krążenie krwi. Badania łączą je z działaniem antyseptycznym i przeciwzapalnym w walce z infekcjami dróg oddechowych. Pektyny w połączeniu z błonnikiem, regulują przemianę materii i korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Jedzenie tych owoców z białą skórką, zmniejsza ryzyko wystąpienia raka kolczystokomórkowego skóry. Dlaczego warto jeść mandarynki? Mandarynki to wspaniały, smaczny, niskokaloryczny owoc, pełen witamin, składników odżywczych i minerałów, które zapewniają nam...

Szybko rozprawi się z grypą i przeziębieniem. Domowy przepis na antygrypinę. Składniki kosztują gorsze!
Adobe Stock
Zdrowie
Szybko rozprawi się z grypą i przeziębieniem. Domowy przepis na antygrypinę. Składniki kosztują grosze
Szukacie naturalnego antybiotyku, który postawi was na nogi szybciej niż tabletki? W bardzo prosty sposób przygotujecie go w domu. To znakomita alternatywa dla aptecznych specyfików na odporność!

Naturalne antybiotyki nie są wcale gorsze od tych, które znajdziemy na recepcie. Są skuteczne, a do tego znacznie mniej obciążają wątrobę. Przedstawiamy wam przepis, który w odróżnieniu od innych domowych środków, np. syropu z cebuli czy czosnku, ma bardzo przyjemny smak, a przepis można tak modyfikować, by bez utraty właściwości leczniczych mikstura stała się jeszcze smaczniejsza. Naturalny preparat na odporność i przeziębienie za grosze Właściwości płynące z natury nie mają sobie równych. Szczególnie jeśli bierzemy pod uwagę sezon zachorowań i grypy. Naturalne antybiotyki pomagają wspierać odporność, skutecznie zapobiegają infekcjom, w tym przeziębieniu, skracając czas ich trwania. Dodatkowo w ostrzejszej wersji choroby oczyszczają także zatoki z zalegającej w nich wydzieliny.  Bezbłędną metodą na dolegliwości związane z przeziębieniem jest znakomita antygrypina. Przepis na nią jest banalnie prosty, a składniki kupicie w każdym sklepie spożywczym za grosze. Antygrypina to również doskonały pomocnik w sezonie jesienno-zimowych infekcji. Ten łatwy i domowy sposób wzmocni waszą odporność, zapobiegnie chorobom i złagodzi objawy kataru i kaszlu.  Domowy syrop  z cytrusów i miodu  Antygrypina przypomina syrop. To prawdziwa mieszanka zdrowia, w której skład zawsze wchodzą cytrusy. Mamy na myśli pomarańcze, cytryny, grejpfruty. Ważną bazą zdrowotnej mikstury jest miód. Nawet najprostszy na nią sposób można urozmaicać wedle gustu. Jeśli lubicie kurkumę, nie ma żadnych przeciwwskazań, by dodać jej do antygrypiny.  W domowo sporządzonym syropie znajdziemy szereg leczniczych właściwości. Witaminy (przede wszystkim witaminę C), składniki mineralne, substancje działające antybakteryjnie oraz antywirusowe....