Owoce pozytywnie wpływają na zdrowie, dzięki zawartości dużej ilości witamin i minerałów. Najwięcej tych korzystnych dla zdrowia składników zgromadzona jest w skórce lub blisko skórki. Najlepiej też jeść owoce w postaci surowej tak, aby poprzez obróbkę cieplną nie pozbawiać ich wartości odżywczych. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie ich każdego dnia.

Pozimowa regeneracja za pomocą… grejpfruta

Grejpfrut jest owocem cytrusowym. Powstał prawdopodobnie poprzez skrzyżowanie pomarańczy olbrzymiej z pomarańczą chińską. Może występować w kolorze żółtym, różowym i czerwonym. W zależności od podmiany ma bardzo różny smak – od słodkiego do kwaśnego zawierającego nawet nutę goryczy. Dzięki jedzeniu grejpfrutów możecie dostarczyć sobie wielu składników odżywczych, tak ważnych dla organizmu po długiej, bezsłonecznej zimie. Zregenerujcie się więc jedząc grejpfruty.

Na co pomagają grejpfruty?

  • Chronią komórki przed uszkodzeniami, a w związku z tym zmniejszają ryzyko ich mutacji i zagrożeniem nowotworów
  • Zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych, bo są dobrym źródłem beta-karotenu, który jest w organizmie zamienia się w witaminę A
  • Wspierają zdrowe serce
  • Pomagają w kontrolowaniu ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, bo są bogate w potas i błonnik, a także w ochronne przeciwutleniacze
  • Obniżają poziom cukru we krwi i poprawiają insulino odporność, zmniejszają więc ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2
  • Wpływają na oprawę pamięci i funkcji poznawczych

Odchudzające właściwości grejpfruta

Grejpfruty są niskokaloryczne. W 100 g owocu znajduje się około 42 kalorii. W Japonii przeprowadzono badanie stwierdzające wpływ jedzenia grejpfrutów na utratę wagi. Eksperyment polegał na tym, że uczestnikom podawano owoc lub placebo. Po 12 tygodniach stwierdzono, że u uczestników, którzy spożywali pół grejpfruta przed posiłkiem, nastąpiło znaczne zmniejszenie masy ciała, a także zmniejszenie poziomu glukozy we krwi.

Zobacz także:

Źródło: rmf24.pl