Słyszeliście kiedyś o takim owocu, jak jackfruit? Ten egzotyczny owoc jest popularnym substytutem mięsa. Dobrze czytacie – mięsa – bowiem, gdy owoc ten jest niedojrzały, przypomina w smaku kurczaka. Co jeszcze należy o nim wiedzieć?

Czym jest jackfruit i jak smakuje?

Jackfruit, nazywany również chlebowcem, to egzotyczny owoc drzewa tropikalnego uprawiany w Azji, Afryce i Ameryce Południowej. Pod grubą, masywną skórką kryje się żółty miąższ, który można jeść na surowo lub gotować w różnych potrawach. W Polsce dostępny jest zazwyczaj w puszkach, w zalewie. Znaleźć można go już w wielu zwykłych marketach.

Czy wiecie, że jackfruit to jeden z największych owoców na świecie? Może ważyć nawet powyżej 30 kilogramów. Owoc ten zmienia swój smak ze słodkiego na pikantny, w zależności od tego, jak bardzo jest dojrzały.

Dojrzały jackfruit smakuje jak połączenie ananasa i banana i ma przyjemny, słodki smak. Niedojrzały jackfruit zarówno w smaku, jak i w konsystencji, przypomina odrobinę mięso kurczaka. To dlatego jest on szczególnie popularny wśród wegan i wegetarian.

Zobacz także:

Właściwości zdrowotne jackfruita

Chlebowiec jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy. Owoc ten zawiera sporo błonnika, który sprzyja lepszemu trawieniu i ma mało tłuszczu.

100-gramowa porcja jackfruita zawiera:

  • 95 kalorii
  • 2 gramy białka
  • 0,6 grama tłuszczu
  • 3 gramy błonnika

Znajdziemy w nim również witaminy, minerały i fitochemikalia, które mają liczne właściwości zdrowotne.

Jackfruit zawiera:

  • witaminę C
  • witaminę B6
  • witaminę B3
  • witaminę B2
  • kwas foliowy (witamina B9)
  • wapń
  • magnez
  • potas
  • fosfor

Połączenie potasu, błonnika i przeciwutleniaczy może korzystnie wpływać na zdrowie serca.

Ponadto, jackfruit:

  • może pomóc w zwalczaniu stanów zapalnych
  • ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze
  • może pomóc organizmowi w walce z osteoporozą i rakiem 
  • zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia
  • poprawia trawienie
  • zmniejsza ryzyko wrzodów
  • pomaga w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi
  • może pomóc obniżyć ciśnienie krwi
  • chroni skórę przed uszkodzeniami słonecznymi

Kto nie powinien jeść chlebowca? 

Chlebowiec niestety nie jest dla wszystkich. Powinny go unikać osoby z alergią na lateks lub pyłki brzozy, ponieważ obie te alergie mogą wywołać reakcję krzyżową z chlebowcem. Jackfruit zawiera też duże ilości potasu, który może być szkodliwy dla osób z przewlekłą chorobą nerek lub ostrą niewydolnością nerek. 

Źródło: health.clevelandclinic.org, zdrowie.wprost.pl