
Słyszeliście kiedyś o takim owocu, jak jackfruit? Ten egzotyczny owoc jest popularnym substytutem mięsa. Dobrze czytacie – mięsa – bowiem, gdy owoc ten jest niedojrzały, przypomina w smaku kurczaka. Co jeszcze należy o nim wiedzieć?
Czym jest jackfruit i jak smakuje?
Jackfruit, nazywany również chlebowcem, to egzotyczny owoc drzewa tropikalnego uprawiany w Azji, Afryce i Ameryce Południowej. Pod grubą, masywną skórką kryje się żółty miąższ, który można jeść na surowo lub gotować w różnych potrawach. W Polsce dostępny jest zazwyczaj w puszkach, w zalewie. Znaleźć można go już w wielu zwykłych marketach.
Czy wiecie, że jackfruit to jeden z największych owoców na świecie? Może ważyć nawet powyżej 30 kilogramów. Owoc ten zmienia swój smak ze słodkiego na pikantny, w zależności od tego, jak bardzo jest dojrzały.
Dojrzały jackfruit smakuje jak połączenie ananasa i banana i ma przyjemny, słodki smak. Niedojrzały jackfruit zarówno w smaku, jak i w konsystencji, przypomina odrobinę mięso kurczaka. To dlatego jest on szczególnie popularny wśród wegan i wegetarian.
Właściwości zdrowotne jackfruita
Chlebowiec jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy. Owoc ten zawiera sporo błonnika, który sprzyja lepszemu trawieniu i ma mało tłuszczu.
100-gramowa porcja jackfruita zawiera:
- 95 kalorii
- 2 gramy białka
- 0,6 grama tłuszczu
- 3 gramy błonnika
Znajdziemy w nim również witaminy, minerały i fitochemikalia, które mają liczne właściwości zdrowotne.
Jackfruit zawiera:
- witaminę C
- witaminę B6
- witaminę B3
- witaminę B2
- kwas foliowy (witamina B9)
- wapń
- magnez
- potas
- fosfor
Połączenie potasu, błonnika i przeciwutleniaczy może korzystnie wpływać na zdrowie serca.
Ponadto, jackfruit:
- może pomóc w zwalczaniu stanów zapalnych
- ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze
- może pomóc organizmowi w walce z osteoporozą i rakiem
- zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia
- poprawia trawienie
- zmniejsza ryzyko wrzodów
- pomaga w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi
- może pomóc obniżyć ciśnienie krwi
- chroni skórę przed uszkodzeniami słonecznymi
Kto nie powinien jeść chlebowca?
Chlebowiec niestety nie jest dla wszystkich. Powinny go unikać osoby z alergią na lateks lub pyłki brzozy, ponieważ obie te alergie mogą wywołać reakcję krzyżową z chlebowcem. Jackfruit zawiera też duże ilości potasu, który może być szkodliwy dla osób z przewlekłą chorobą nerek lub ostrą niewydolnością nerek.
Źródło: health.clevelandclinic.org, zdrowie.wprost.pl