Ten owoc smakuje, jak… mięso. Wzmacnia odporność, poprawia trawienie i jest polecany na diecie
Pixabay
Newsy

Ten owoc smakuje jak… mięso. Wzmacnia odporność, poprawia trawienie i jest polecany na diecie

Szukacie zdrowego, wegetariańskiego zamiennika mięsa? Koniecznie sięgnijcie po ten owoc. Gdy jest niedojrzały smakuje jak kurczak.

Słyszeliście kiedyś o takim owocu, jak jackfruit? Ten egzotyczny owoc jest popularnym substytutem mięsa. Dobrze czytacie – mięsa – bowiem, gdy owoc ten jest niedojrzały, przypomina w smaku kurczaka. Co jeszcze należy o nim wiedzieć?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest jackfruit i jak smakuje?

Jackfruit, nazywany również chlebowcem, to egzotyczny owoc drzewa tropikalnego uprawiany w Azji, Afryce i Ameryce Południowej. Pod grubą, masywną skórką kryje się żółty miąższ, który można jeść na surowo lub gotować w różnych potrawach. W Polsce dostępny jest zazwyczaj w puszkach, w zalewie. Znaleźć można go już w wielu zwykłych marketach.

Czy wiecie, że jackfruit to jeden z największych owoców na świecie? Może ważyć nawet powyżej 30 kilogramów. Owoc ten zmienia swój smak ze słodkiego na pikantny, w zależności od tego, jak bardzo jest dojrzały.

Dojrzały jackfruit smakuje jak połączenie ananasa i banana i ma przyjemny, słodki smak. Niedojrzały jackfruit zarówno w smaku, jak i w konsystencji, przypomina odrobinę mięso kurczaka. To dlatego jest on szczególnie popularny wśród wegan i wegetarian.

Ten owoc smakuje, jak… mięso. Wzmacnia odporność, poprawia trawienie i jest polecany na diecie
Pixabay

Właściwości zdrowotne jackfruita

Chlebowiec jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy. Owoc ten zawiera sporo błonnika, który sprzyja lepszemu trawieniu i ma mało tłuszczu.

100-gramowa porcja jackfruita zawiera:

  • 95 kalorii
  • 2 gramy białka
  • 0,6 grama tłuszczu
  • 3 gramy błonnika

Znajdziemy w nim również witaminy, minerały i fitochemikalia, które mają liczne właściwości zdrowotne.

Jackfruit zawiera:

  • witaminę C
  • witaminę B6
  • witaminę B3
  • witaminę B2
  • kwas foliowy (witamina B9)
  • wapń
  • magnez
  • potas
  • fosfor

Połączenie potasu, błonnika i przeciwutleniaczy może korzystnie wpływać na zdrowie serca.

Zobacz także
Boli was brzuch? Zjedzcie ten owoc. Pomoże też, gdy macie wrzody

Boli was brzuch? Zjedzcie ten owoc. Pomoże też wtedy, gdy macie wrzody

Nie możecie się powstrzymać przed nocnym podjadaniem? Te owoce śmiało jedzcie na noc.

Nie możecie się powstrzymać przed nocnym podjadaniem? Te owoce śmiało jedzcie na noc

Ponadto, jackfruit:

  • może pomóc w zwalczaniu stanów zapalnych
  • ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze
  • może pomóc organizmowi w walce z osteoporozą i rakiem 
  • zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia
  • poprawia trawienie
  • zmniejsza ryzyko wrzodów
  • pomaga w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi
  • może pomóc obniżyć ciśnienie krwi
  • chroni skórę przed uszkodzeniami słonecznymi

Kto nie powinien jeść chlebowca? 

Chlebowiec niestety nie jest dla wszystkich. Powinny go unikać osoby z alergią na lateks lub pyłki brzozy, ponieważ obie te alergie mogą wywołać reakcję krzyżową z chlebowcem. Jackfruit zawiera też duże ilości potasu, który może być szkodliwy dla osób z przewlekłą chorobą nerek lub ostrą niewydolnością nerek. 

Źródło: health.clevelandclinic.org, zdrowie.wprost.pl

Oczyszczają z toksyn, pomagają przy zgadze, wzmacniają odporność. Jedzcie je latem garściami
AdobeStock
Newsy
Oczyszczają z toksyn, pomagają przy zgadze, wzmacniają odporność. Jedzcie je latem garściami
Na początku lipca ruszyły pierwsze zbiory czerwonych porzeczek. Dlaczego warto je jeść? Owoce te skrywają w sobie mnóstwo właściwości prozdrowotnych.

Na krzakach pojawiły się już pierwsze owoce czerwonej porzeczki . Z uwagi na jej cierpki, kwaskowaty smak, porzeczka zwykle jest wykorzystywana głównie do produkcji dżemów , win, kompotów lub jako ozdobny dodatek do dań. Są też jednak tacy, którzy lubią spożywać ją na surowo. Dlaczego warto jeść czerwoną porzeczkę? Wartości odżywcze czerwonej porzeczki Owoce czerwonej porzeczki skrywają mnóstwo witamin i minerałów. Zawierają witaminę B, C, E oraz K, a także moc minerałów, takich jak: wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, sód i cynk. Korzyści zdrowotne czerwonej porzeczki Z uwagi na tak liczne bogactwo witamin oraz minerałów, czerwone porzeczki niosą mnóstwo korzyści zdrowotnych. Czerwone porzeczki są bogate w witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza uszkodzenia komórek skóry spowodowane przez wolne rodniki. Witamina C może również pomóc w regeneracji komórek skóry i sprzyja gojeniu się uszkodzeń spowodowanych promieniowaniem UV. Czerwone porzeczki są bogate w żelazo, które jest niezbędnym pierwiastkiem do tworzenia czerwonych krwinek . Czerwone porzeczki są bogate w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy, zmniejszając ryzyko infekcji wirusowych i bakteryjnych. Nie tylko pomaga zapobiegać przeziębieniom, ale także zmniejsza ryzyko powstawania niektórych rodzajów nowotworów. Czerwone porzeczki zawierają dużo potasu, a ten sprzyja zdrowiu naszego serca – reguluje krążenie krwi oraz pomaga zapobiegać nadciśnieniu . Potas jest również dobry dla innych narządów, w tym nerek, a także może zmniejszać ryzyko udaru mózgu . Czerwona porzeczka doskonale oczyszcza organizm z toksyn, wspiera zdrowie układu pokarmowego, a także...

Mini kiwi
Flickr/Leslie Seaton
Newsy
Mini kiwi i ich wspaniałe korzyści dla zdrowia i urody. Jedz, a nie pożałujesz
Kiwi wielkości kciuka jest wieloletnim pnączem pochodzącym z Japonii, Chin, Korei i Syberii. Od niepamiętnych czasów cieszy niezwykłymi właściwościami. Chcecie się dowiedzieć o czym mówimy?

Mini kiwi jest jagodą z gatunku Aktinidia Arguta i jest znana jako mroozodporne kiwi. Do tej pory mini kiwi była uważana za roślinę uprawianą amatorsko. Aktualnie stanowi przyszłościowy owoc z potencjałem sadowniczym. Uprawia się ją między innymi w Europie, USA i Nowej Zelandii. Owoce jak jagody Mini kiwi ma wagę od kilku do kilkunastu gramów. Wielkością są porównywalne do deserowych winogron. Są znacznie mniejsze niż znane na rynku, popularne i słodkie duże kiwi. Pokryte są delikatną, gładką, jadalną skórką. Można je jeść bez obierania wprost z opakowania.  Owoce ze względu na dużą zawartość składników prozdrowotnych są zaliczane do żywności funkcjonalnej. To jedne z najbardziej odżywczych owoców! Wyróżniają się zdolnością do dojrzewania po zbiorze, co jest rzadkością wśród owoców jagodowych. Sama natura Rośliny mini kiwi są odporne na choroby i nie wymagają chemicznych oprysków. Owoce krzewu są zazwyczaj soczyste, słodkie i aromatyczne. Jagody kiwi są także uprawiane jako rośliny ozdobne. Można je znaleźć w dżemach, galaretkach, sałatkach, koktajlach, napojach sportowych i przekąskach. Roślina jakich mało Jagoda kiwi to liściasta roślina, która rośnie nawet do 20 stóp wysokości. Ma kwiaty w kształcie filiżanki, pachnące i kremowo białe. Roślina kwitnie w maju, zmieniając kwiaty w zielono żółtawe owoce. Jej miąższ jest szmaragdowo-zielony z licznymi, maleńkimi, czarnymi nasionami. 125 gramów owoców mini kiwi zawiera 22 gramy węglowodanów, 4 gramy błonnika pokarmowego, 360 mg potasu, 1,5 grama białka, 0,7 grama tłuszczu i 7 mg sodu. Korzyści zdrowotne  Jagoda kiwi słynie z bogactwa składników odżywczych i jest uważana za zdrową przekąskę. Pomaga zmniejszyć...

To idealne warzywo dla osób z cukrzycą i na diecie odchudzającej. Jest zdrowe i niskokaloryczne
AdobeStock
Newsy
To idealne warzywo dla osób z cukrzycą i odchudzających się. Wspomaga trawienie i jest niskokaloryczne
Włączcie do diety to warzywo. Jego korzyści zdrowotne są wprost nieocenione. Przedstawiamy topinambur.

Słyszeliście kiedyś o takim warzywie, jak topinambur? Wcale nie jest ono takie egzotyczne, jak wam się może wydawać: - Gdyby spytać Polaków, z jaką kuchnią im się kojarzy, wskazaliby na egzotyczne kraje. A przecież ta sympatyczna bulwa dość powszechnie stosowana była przed laty w polskiej kuchni – napisała w jednym ze swoich felietonów Magda Gessler. Dlaczego warto włączyć do diety topinabur? Czym jest topinambur? Topinambur (helianthus tuberosus) lub słonecznik bulwiasty to gatunek słonecznika, który pochodzi ze wschodniej Ameryki Północnej. Gatunek ten występuje również w Polsce. Jest blisko spokrewniony ze słonecznikiem zwyczajnym i ma charakterystyczne żółte kwiaty. Najcenniejsza część tej rośliny rośnie jednak pod ziemią. Chodzi o jej bulwiasty korzeń, który znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w kulinariach. Wartości zdrowotne topinamburu Topinambur to warzywo o wielu walorach zdrowotnych. Oto tylko niektóre z nich. Ma działanie prebiotyczne. Topinambur zawiera dużo inuliny, która stymuluje wzrost bifidobakterii i zwalcza szkodliwe bakterie. Może pomóc w poprawie poziomu glukozy we krwi. Badania sugerują, że wahania poziomu glukozy we krwi związane ze spożywaniem pokarmów o wysokim IG, mogą znacznie zwiększać ryzyko wystąpienia chorób serca i cukrzycy. Topinambur ma wartość glikemiczną 11 i jest uważany za pokarm o niskim IG. Oznacza to, że zapewnia powolny i stabilny wzrost i spadek poziomu glukozy we krwi, co na pewno docenią nie tylko osoby walczące cukrzycą, ale i będące na diecie odchudzającej. Może pomóc w problemach trawiennych. Topinambur jest naładowany witaminami z grupy B, w tym tiaminą (B1). Tiamina pomaga na kwas solny w żołądku. Brak kwasu solnego może zaburzać trawienie białek i powodować...

Te pyszne, maleńkie owoce to prawdziwa bomba dla zdrowia. Kobiety powinny się nimi zajadać
AdobeStock
Newsy
Te pyszne, maleńkie owoce to prawdziwa prozdrowotna bomba. Kobiety powinny się nimi zajadać
Czy słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach żurawiny? O regularnym jedzeniu tych smacznych owoców szczególnie powinny pamiętać kobiety. Wyjaśniamy, dlaczego.

Żurawina to nic innego, jak małe, okrągłe, jadalne jagody, które mają kolor od jasnoczerwonego do ciemnoczerwonego. Owoce żurawiny rosną na niewielkich, wiecznie zielonych krzewach i można je spotkać w całej Europie oraz Ameryce Północnej i Środkowej. Z uwagi na swój specyficzny, cierpki i kwaskowaty smak, żurawina nie jest lubiana przez wszystkich. W przeciwieństwie do większości jagód nie jest słodka. To dlatego, żeby uczynić ją smaczniejszą, większość ludzi dodaje do nich cukier lub dodaje ją do różnych wypieków, takich jak ciasta czy tarty. Właściwości zdrowotne żurawiny Żurawina posiada jednak niezliczone właściwości prozdrowotne. Oto tylko niektóre z nich: Żurawina jest dobrym źródłem silnych przeciwutleniaczy, w tym przeciwutleniającej witaminy C. Jak pokazują badania, regularne spożywanie świeżych żurawin może pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi i zapobiec gromadzeniu się płytki nazębnej na ścianach tętnic, przyczyniając się do zdrowia układu krążenia. Dzięki dużej ilości witaminy C, żurawina ma silne działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Posiada też właściwości ściągające, a także pomaga łagodzić biegunki. Badania pokazują, że owoce te szczególnie powinny sobie upodobać kobiety. Preparaty z żurawiną pomagają hamować wzrost bakterii E. coli, zmniejszając częstość infekcji dróg moczowych, a także hamując rozprzestrzenianie się innych rodzajów bakterii. Wykazano również, że żurawina zawiera specjalne związki, które pomagają zapobiegać próchnicy i zmniejszają ryzyko chorób zapalnych. Ze względu na zawartość witaminy C i potencjał przeciwzapalny, świeże jagody są dobre dla osób cierpiących na zapalenie stawów, pomagając...