Miechunka jadalna (łac. physalis peruviana Lam.) to bardzo smaczny i zdrowy owoc, który znany jest także jako wiśnia peruwiańska, rodzynek brazylijski lub złota jagoda. W polskich sklepach można spotkać ją zwłaszcza w postaci liofilizowanej i suszonej.
Świeża miechunka przypomina rozmiarem pomidorki koktajlowe i ma otoczkę, która przypomina chińskie lampiony. Dlaczego warto ją jeść w dowolnej postaci?
Właściwości zdrowotne miechunki jadalnej
Miechunka jadalna to owoc, który można jeść nie tylko na surowo, ale też po ugotowaniu lub w postaci dżemów lub galaretek. Jest bogatym źródłem witaminy C, przeciwutleniaczy i innych składników odżywczych oraz minerałów.
140 gramów tego owocu dostarcza:
Zobacz także:
- 3,92 mg witaminy B3
- 1,4 mg żelaza
- 15,4 mg witaminy C
- 0,154 mg witaminy B1
- 15,68 g węglowodanów
- 56 mg fosforu
- 50 µg witaminy A
- 2,66 g białka
- 0,056 mg witaminy B2
- 0,98 g tłuszczu całkowitego
- 13 mg wapnia
Dlaczego warto jeść miechunkę?
Owoc ten nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest bardzo zdrowy.
- miechunka jest stosowana w leczeniu zapalenia wątroby, malarii, reumatyzmu, raka, zapalenia skóry i astmy
- poprawia układ odpornościowy
- obniża ciśnienie krwi
- jedna filiżanka tego owocu zawiera ponad 50% dziennej wartości witaminy C, która działa jako przeciwutleniacz, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami
- chroni wątrobę i nerki przed zwłóknieniem
- zawiera dużo witaminy B1 (tiaminy), która jest odpowiedzialna za produkcję acetylocholiny, neuroprzekaźnika, który przekazuje wiadomości do mięśni i nerwów
- poprawia wzrok, ponieważ jest bogata w witaminę A
- ma właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe
- spożywanie tych owoców może pomóc w zaspokojeniu dziennego zapotrzebowania na wapń
- zmniejsza ryzyko miażdżycy
- jest dobrym źródłem błonnika, który pomaga w przemieszczaniu pokarmu przez jelito grube (okrężnicę), aby zapobiec zaparciom
- przyspiesza gojenie się ran
Jak jeść miechunkę?
Miechunka to słodko-pikantny owoc, który można przygotować na wiele różnych sposobów. Można go jeść na surowo, po ugotowaniu lub w dżemach czy galaretkach. Przyjemny, cytrusowy smak miechunki sprawia, że idealnie nadaje się ona do słodkich deserów, takich jak lody, koktajle, beza Pavlova, ciasta czy babeczki.
Źródło: healthbenefitstimes.com, medonet.pl