Miechunka jadalna (łac. physalis peruviana Lam.) to bardzo smaczny i zdrowy owoc, który znany jest także jako wiśnia peruwiańska, rodzynek brazylijski lub złota jagoda. W polskich sklepach można spotkać ją zwłaszcza w postaci liofilizowanej i suszonej.

Świeża miechunka przypomina rozmiarem pomidorki koktajlowe i ma otoczkę, która przypomina chińskie lampiony. Dlaczego warto ją jeść w dowolnej postaci?

Właściwości zdrowotne miechunki jadalnej

Miechunka jadalna to owoc, który można jeść nie tylko na surowo, ale też po ugotowaniu lub w postaci dżemów lub galaretek. Jest bogatym źródłem witaminy C, przeciwutleniaczy i innych składników odżywczych oraz minerałów.

140 gramów tego owocu dostarcza:

Zobacz także:

  • 3,92 mg witaminy B3
  • 1,4 mg żelaza
  • 15,4 mg witaminy C
  • 0,154 mg witaminy B1
  • 15,68 g węglowodanów
  • 56 mg fosforu
  • 50 µg witaminy A
  • 2,66 g białka
  • 0,056 mg witaminy B2
  • 0,98 g tłuszczu całkowitego
  • 13 mg wapnia

Dlaczego warto jeść miechunkę?

Owoc ten  nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest bardzo zdrowy. 

  • miechunka jest stosowana w leczeniu zapalenia wątroby, malarii, reumatyzmu, raka, zapalenia skóry i astmy
  • poprawia układ odpornościowy
  • obniża ciśnienie krwi
  • jedna filiżanka tego owocu zawiera ponad 50% dziennej wartości witaminy C, która działa jako przeciwutleniacz, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami
  • chroni wątrobę i nerki przed zwłóknieniem
  • zawiera dużo witaminy B1 (tiaminy), która jest odpowiedzialna za produkcję acetylocholiny, neuroprzekaźnika, który przekazuje wiadomości do mięśni i nerwów
  • poprawia wzrok, ponieważ jest bogata w witaminę A
  • ma właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe
  • spożywanie tych owoców może pomóc w zaspokojeniu dziennego zapotrzebowania na wapń
  • zmniejsza ryzyko miażdżycy
  • jest dobrym źródłem błonnika, który pomaga w przemieszczaniu pokarmu przez jelito grube (okrężnicę), aby zapobiec zaparciom
  • przyspiesza gojenie się ran

Jak jeść miechunkę?

Miechunka to słodko-pikantny owoc, który można przygotować na wiele różnych sposobów. Można go jeść na surowo, po ugotowaniu lub w dżemach czy galaretkach. Przyjemny, cytrusowy smak miechunki sprawia, że idealnie nadaje się ona do słodkich deserów, takich jak lody, koktajle, beza Pavlova, ciasta czy babeczki.

Źródło: healthbenefitstimes.com, medonet.pl