Pomelo to największy owoc spośród wszystkich cytrusów. Podobnie jak inne owoce cytrusowe, owoce pomelo zawierają wysoką zawartość witaminy C. Owoc ten nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest może być śmiało stosowany w leczeniu gorączki, kaszlu i problemów żołądkowo-jelitowych. Dlaczego warto włączyć do swojej diety pomelo?

Właściwości zdrowotne pomelo

Pomelo to owoc, którego kolor może być żółty lub lekko zielony. Miąższ pomelo jest słodki, ale może też być słodko-kwaśny z lekką nutą goryczy. Dojrzałe pomelo mierzy około 15 do 25 centymetrów w średnicy i zwykle waży około 1 do 2 kilogramów. Dlaczego warto go jeść?

  • Silny układ odpornościowy. Czy wiecie, że owoc pomelo zawiera aż 600% dziennego zapotrzebowania na witaminę C? Witamina C jest kluczem dla utrzymania silnego układu odpornościowego.
  • Poprawia stan układu pokarmowego. Pomelo dostarcza aż 25% dziennego zapotrzebowania na błonnik, który wspomaga prawidłowe trawienie oraz zapobiega powstawaniu biegunek i zaparć, utrzymując prawidłową pracę układu pokarmowego.
  • Zmniejsza ciśnienie krwi. Owoc pomelo zawiera mnóstwo witamin i minerałów, w tym potas i miedź. Potas pomaga regulować równowagę płynów i ciśnienie krwi w organizmie a jedno pomelo dostarcza aż 37% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Potas rozszerza również naczynia krwionośne oraz wspomaga krążenie krwi i dotlenienie narządów. Regularne jedzenie pomelo zmniejsza ryzyko zawału serca, miażdżycy i udaru mózgu.
  • Zapobiega przerzutom nowotworowym. Pomelo zawiera przeciwutleniacz o nazwie naringenina, który pomaga zabijać komórki raka prostaty i trzustki, spowalniając rozprzestrzenianie się raka.
  • Zmniejsza skurcze. Pomelo jest bogate w potas, który eliminuje skurcze mięśni. Niedobór potasu skutkuje skurczami nóg i twarzy, zerwaniem więzadeł i naciągnięciem mięśni. Skurcze są zwykle spowodowane brakiem płynów i elektrolitów, takich jak magnez, potas i sód. Wszystkie z nich znajdziecie w pomelo.
  • Opóźnia starzenie organizmu. Z uwagi na wysoką zawartość witaminy C w pomelo, regularne jedzenie tego owocu działa przeciwutleniająco, eliminując szkodliwe wolne rodniki. Wolne rodniki są przyczyną uszkodzeń skóry, które objawiają się w postaci zwiotczenia skóry, zmarszczek i plam starczych.
  • Zdrowe zęby i dziąsła. Będąc doskonałym źródłem witaminy C, owoc pomelo odpowiada za utrzymanie zdrowych zębów i dziąseł.
  • Mocniejsze kości. Pomelo zawierają minerały, które chronią kości przed degradacją. Codzienne spożywanie pomelo chroni kości, a także zapobiega osteoporozie, która sprawia, że kości są podatne na złamania.
  • Pomelo zawiera wysoką zawartość błonnika pokarmowego oraz innych składników odżywczych, które obniżają poziom cukru i skrobi w organizmie, co wspomaga odchudzanie.

Źródło: healthline.com, o2.pl