Ten owoc obniża ciśnienie i cholesterol oraz pomaga na niestrawność. Polacy rzadko po niego sięgają
Pixabay
Newsy

Ten owoc obniża ciśnienie i cholesterol oraz pomaga na niestrawność. Polacy za rzadko po niego sięgają

Pomelo jest największym przedstawicielem wśród wszystkich owoców cytrusowych. W smaku przypomina grejpfruta i ma więcej witaminy C niż cytryna. Dlaczego jeszcze warto go jeść?

Pomelo to największy owoc spośród wszystkich cytrusów. Podobnie jak inne owoce cytrusowe, owoce pomelo zawierają wysoką zawartość witaminy C. Owoc ten nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest może być śmiało stosowany w leczeniu gorączki, kaszlu i problemów żołądkowo-jelitowych. Dlaczego warto włączyć do swojej diety pomelo?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne pomelo

Pomelo to owoc, którego kolor może być żółty lub lekko zielony. Miąższ pomelo jest słodki, ale może też być słodko-kwaśny z lekką nutą goryczy. Dojrzałe pomelo mierzy około 15 do 25 centymetrów w średnicy i zwykle waży około 1 do 2 kilogramów. Dlaczego warto go jeść?

  • Silny układ odpornościowy. Czy wiecie, że owoc pomelo zawiera aż 600% dziennego zapotrzebowania na witaminę C? Witamina C jest kluczem dla utrzymania silnego układu odpornościowego.
  • Poprawia stan układu pokarmowego. Pomelo dostarcza aż 25% dziennego zapotrzebowania na błonnik, który wspomaga prawidłowe trawienie oraz zapobiega powstawaniu biegunek i zaparć, utrzymując prawidłową pracę układu pokarmowego.
  • Zmniejsza ciśnienie krwi. Owoc pomelo zawiera mnóstwo witamin i minerałów, w tym potas i miedź. Potas pomaga regulować równowagę płynów i ciśnienie krwi w organizmie a jedno pomelo dostarcza aż 37% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Potas rozszerza również naczynia krwionośne oraz wspomaga krążenie krwi i dotlenienie narządów. Regularne jedzenie pomelo zmniejsza ryzyko zawału serca, miażdżycy i udaru mózgu.
Zobacz także
Dlaczego warto kupować brzydkie warzywa owoce? Nie tylko dlatego, że są zdrowe

Dlaczego warto kupować brzydkie warzywa i owoce? Nie tylko dlatego, że są zdrowe

Te owoce najszybciej podnoszą poziom cukru we krwi. Powinni je ograniczać szczególnie diabetycy

Te owoce najszybciej podnoszą poziom cukru we krwi. Powinni je ograniczać szczególnie diabetycy

  • Zapobiega przerzutom nowotworowym. Pomelo zawiera przeciwutleniacz o nazwie naringenina, który pomaga zabijać komórki raka prostaty i trzustki, spowalniając rozprzestrzenianie się raka.
  • Zmniejsza skurcze. Pomelo jest bogate w potas, który eliminuje skurcze mięśni. Niedobór potasu skutkuje skurczami nóg i twarzy, zerwaniem więzadeł i naciągnięciem mięśni. Skurcze są zwykle spowodowane brakiem płynów i elektrolitów, takich jak magnez, potas i sód. Wszystkie z nich znajdziecie w pomelo.
  • Opóźnia starzenie organizmu. Z uwagi na wysoką zawartość witaminy C w pomelo, regularne jedzenie tego owocu działa przeciwutleniająco, eliminując szkodliwe wolne rodniki. Wolne rodniki są przyczyną uszkodzeń skóry, które objawiają się w postaci zwiotczenia skóry, zmarszczek i plam starczych.
  • Zdrowe zęby i dziąsła. Będąc doskonałym źródłem witaminy C, owoc pomelo odpowiada za utrzymanie zdrowych zębów i dziąseł.
  • Mocniejsze kości. Pomelo zawierają minerały, które chronią kości przed degradacją. Codzienne spożywanie pomelo chroni kości, a także zapobiega osteoporozie, która sprawia, że kości są podatne na złamania.
  • Pomelo zawiera wysoką zawartość błonnika pokarmowego oraz innych składników odżywczych, które obniżają poziom cukru i skrobi w organizmie, co wspomaga odchudzanie.

Źródło: healthline.com, o2.pl

Ten jogurt wzmacnia serce i przyśpiesza metabolizm. Pytajcie o niego w sklepie
Flickr
Newsy
Ten jogurt wzmacnia serce i przyśpiesza metabolizm. Pytajcie o niego w sklepie
Ten produkt jest często porównywany do jogurtu greckiego, ale jest od niego jeszcze gęstszy, bardziej kremowy i ma więcej białka i a za to mniej cukru. Wiecie już o czym mowa?

Skyr jest zwykle określany jako jogurt. Ale w rzeczywistości jest to tradycyjny miękki ser, który pochodzi ze Skandynawii. Czasem określa się go też mianem jogurtu typu islandzkiego. Jakiś czas temu produkt ten trafił również do Polski, gdzie z miesiąca na miesiąc zyskuje coraz większe uznanie wśród naszych rodaków. Dlaczego warto zacząć jeść skyr? Co to jest skyr? Skyr to gesty wyrób mleczarski wytwarzany ze zsiadłego mleka, który ma przyjemny, lekko kwaskowy smak. Aby wyprodukować 1 szklankę skyru, potrzeba prawie 4 szklanek mleka, dzięki czemu skyr jest nie tylko przyjemnie gęsty, ale też zawiera więcej białka niż tradycyjny jogurt. Jak dokładnie powstaje skyr? Dzieje się to przez dodanie kultur bakterii do odtłuszczonego mleka, a następnie odcedzenie go w celu usunięcia serwatki. Jaki jest profil odżywczy skyru? Kubeczek (170 gramowa) porcja skyru, zawiera następujące składniki: Kalorie: 110 Białko: 19 gram Węglowodany: 7 gramów Tłuszcz: 0 gramów Fosfor: 25,5% dziennego zapotrzebowania Wapń: 20% dziennego zapotrzebowania Ryboflawina: 19% dziennego zapotrzebowania Witamina B-12: 17% dziennego zapotrzebowania Potas: 5% dziennego zapotrzebowania Właściwości zdrowotne skyru Skyr nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma niską zawartość kalorii i węglowodanów, zero tłuszczu oraz jest bogaty w białko, witaminy i minerały, które mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Dlaczego jeszcze warto jeść skyr? Jego korzyści zdrowotne są wprost imponujące. pomaga w utrzymaniu zdrowia układu pokarmowego wzmacnia układ odpornościowy zapobiega infekcjom drożdżakowym obniża poziom złego cholesterolu obniża ciśnienie krwi zmniejsza ryzyko chorób...

AdobeStock
Newsy
Suszone jabłka są zdrowsze od surowych. Pomogą na zbyt dużym cholesterolem i wpłyną na trawienie
Suszone jabłka to łatwy i wygodny sposób na zapewnienie swojemu organizmowi zalecanego dziennego spożycia owoców w zimowym okresie. Czy wiecie, że są one nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe?

Czy wiedzieliście, że suszone jabłka zawierają więcej wartości odżywczych niż zwykłe, surowe owoce? Dlaczego jeszcze warto je jeść? Czym są suszone jabłka? Jabłka znane są ze swoich licznych właściwości zdrowotnych. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co się stanie, jeśli usuniemy z nich całą zawartość wody? Czy nasze jabłka nadal będą zdrowe i pełne wartości? Tak. Co więcej – będą one nawet zdrowsze od tych surowych. Suszone jabłka to jabłka, z których usunięto wodę. Takie jabłka są często produkowane komercyjnie, ale możecie też zrobić własną, domową ich wersję, która jest o wiele zdrowsza od tych sklepowych, do których bardzo często dodaje się cukier i różne konserwanty. Na czym dokładnie polega suszenie jabłek? Suszenie jabłek to proces, podczas którego z jabłek usuwa się całą wodę. Jest to jeden z najstarszych i najprostszych sposobów konserwacji owoców. Suszenie jabłek może odbywać się: na słońcu  w specjalnej suszarce do owoców w piekarniku Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania suszonych jabłek Wiele osób błędnie uważa, że suszone owoce nie są tak zdrowe, jak świeże. To nieprawda. Suszone owoce, oferują wiele korzyści zdrowotnych. Pod pewnymi względami są one nawet zdrowsze od tych surowych. Suszone jabłka skutecznie zapobiegają zaparciom i zapewniają nam sytość. Jedną z największych zalet suszonych jabłek jest to, że zawierają one dużą ilość rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika. Pół szklanki suszonych jabłek zapewnia naszemu organizmowi około 3-4 gramów błonnika pokarmowego, co wystarczy na pokrycie 13-20% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Błonnik jest niezwykle ważny, ponieważ: zapewnia nam uczucie sytości zapobiega skokom poziomu...

Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego
Flickr
Newsy
Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego
Są smaczne, soczyste i bardzo zdrowe. Dlaczego warto jeść każdego dnia jedną pomarańczę?

Pomarańcze to jedne z najsmaczniejszych i zarazem najzdrowszych owoców. Poprawiają odporność, sprzyjają utrzymaniu zdrowszego serca a nawet poprawiają stan naszej skóry. Dlaczego warto codziennie jeść jedną pomarańczę? Korzyści zdrowotne pomarańczy Słodkie i soczyste pomarańcze posiadają moc korzystnych właściwości. Warto jeść je regularnie w sezonie, czyli w miesiącach zimowych, by wyzyskać wszystkie ich plusy. Oto tylko niektóre z nich: Chronią przed chorobami układu krążenia. Zawarty w pomarańczach przeciwutleniacz o nazwie hesperdyna, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, co pomaga w utrzymaniu zdrowego serca i naczyń krwionośnych. Z kolei, błonnik pokarmowy i pektyny, spowalniają wchłanianie tłuszczów przez organizm, obniżając poziom cholesterolu. Magnez, minerał znajdujący się w tych owocach, pomaga w utrzymaniu giętkości naczyń krwionośnych, co z kolei utrzymuje ciśnienie krwi na optymalnym poziomie. Lepszy układ odpornościowy. Czy wiecie, że jedna pomarańcza zapewnia 100% dziennego zalecanego zapotrzebowania na witaminę C? Witamina ta jest kluczowym składnikiem biorącym udział w produkcji białych krwinek. Białe krwinki są integralną częścią obrony organizmu przed infekcjami bakteryjnymi, grzybiczymi, pasożytniczymi i wirusowymi. Pomagają utrzymać zdrowy mózg. Pomarańcze są dobrym źródłem kwasu foliowego (witaminy B9). Jest to kluczowy składnik rozwoju neuroprzekaźników. Niski poziom neuroprzekaźników prowadzi do lęku, depresji i innych zaburzeń nastroju. Z kolei przeciwutleniacze flawonoidowe obecne w pomarańczach, wzmacniają sygnały w hipokampie, części mózgu związanej z pamięcią i uczeniem się. Zmniejszają ryzyko raka przewodu pokarmowego (raka jamy ustnej, żołądka i okrężnicy). Z uwagi na...

Ten ser ma mnóstwo witamin, minerałów i kwasów omega-3. Wzmacnia kości i wspomaga odchudzanie
Adobe Stock
Newsy
Ten ser ma mnóstwo witamin, minerałów i kwasów omega-3. Wzmacnia kości i wspomaga odchudzanie
Chociaż na pierwszy rzut oka przypomina twarożek, to jednak zupełnie inny ser. Włączcie go do swojej diety, bo nie tylko ma wspaniały smak, ale też jest bardzo zdrowy.

Mieliście kiedyś okazję spróbować sera ricotta? Ojczyzną tego gatunku sera są Włochy. Spróbujmy przetłumaczyć słowo ricotta na język polski z języka włoskiego. W wolnym tłumaczeniu oznacza mniej więcej tyle, co „przegotowany” i odnosi się to do sposobu wytwarzania tego sera. Ricotta to ser o przyjemnym, kremowym smaku, który powstaje poprzez podgrzanie serwatki do około 70°C, po czym stopniowo dodaje się do niej mleko i sól. Jak smakuje ser ricotta i dlaczego warto go jeść? Ser ricotta ma lekko słodki smak, a także jest lekko słony. Chociaż jego konsystencja jest gęsta i grudkowata, ser ten dosłownie rozpływa się w ustach. Ser ricotta, podobnie jak wszystkie rodzaje sera, jest doskonałym źródłem wapnia i zapewnia szereg innych niezbędnych składników odżywczych, w tym witaminę A, ryboflawinę, niacynę, witaminę B12, witaminę K, jod, fosfor, selen i cynk. W 100 gramach sera ricotta znajdziemy: Kalorie - 174 kcal Węglowodany - 3,0 g Błonnik - 0 g Cukier - 2 gramy Tłuszcz - 13,0 g Tłuszcz nasycony - 8,3 g Tłuszcze jednonienasycone - 3,6 grama Tłuszcz wielonienasycony - 0,4 g Omega-3 - 112 mg Omega-6 - 273 mg Białko - 11,3 g Ricotta zawiera też przyzwoitą ilość witaminy A i B2, a także niewielkie ilości takich witamin, jak: witamina B12, folian, witamina B5, witamina B6, witamina E, witamina K, tiamina oraz witamina B3. Ricotta jest także doskonałym źródłem wapnia, selenu i fosforu. Zawiera również mniejsze ilości wielu innych niezbędnych minerałów, takich jak cynk, potas, magnez, sód, żelazo i miedź. Właściwości zdrowotne sera ricotta Ser ricotta jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy. Jest niskokaloryczny i zawiera dużo białka sprzyjającego zdrowiu kości. W 100 gramach niskotłuszczowa ricotta dostarcza 11,4 gramów białka i tylko...