Ten owoc może być trujący, gdy jest niedojrzały. Po zjedzeniu będzie was szczypać w gardle
AdobeStock
Newsy

Ten owoc może być trujący, gdy jest niedojrzały. Po zjedzeniu będzie was szczypać w gardle

Nawet jeśli macie na niego wielką ochotę, lepiej go nie jedzcie, jeśli jeszcze nie dojrzał - jeszcze nam podziękujecie za tę radę.

Ten egzotyczny owoc już od lat jest w Polsce bardzo popularny i łatwo dostępny. Najpierw sprzedawane głównie w puszkach, dziś świeże ananasy można znaleźć w supermarkecie na dziale z owocami. Dodajemy je do deserów, ciast, robimy z nich koktajle, drinki albo zajadamy się nimi na surowo.

Ale w przypadku ananasów trzeba zachować ostrożność, ponieważ niedojrzałe mogą wam mocno zaszkodzić. Sprawdźcie, dlaczego lepiej obchodzić się ostrożnie z ananasami. 

Dlaczego nie można jeść niedojrzałego ananasa?

Ananas, jak każdy owoc, musi najpierw dojrzeć, zanim będzie się nadawał do spożycia. W przypadku tej rośliny zajmuje to zaskakująco dużo czasu - wiedzieliście, że potrzeba nawet roku żeby ananas był w pełni dojrzały? Trzeba więc mocno uzbroić się w cierpliwość, ponieważ w przeciwnym razie skutki zjedzenia niedojrzałego ananasa mogą być naprawdę nieprzyjemne.

Najbardziej odczuwalne są dolegliwości ze strony układu pokarmowego - możecie mieć pewność, że po zjedzeniu ananasa, który jeszcze nie dojrzał, wasze jelita będą wymiecione do cna. Drugim objawem jest charakterystyczne i niezbyt przyjemnie szczypanie na języku, podniebieniu oraz w gardle. Na szczęście większość sprzedawanych w supermarketach ananasów jest już dojrzałych, więc nie powinniście mieć powodów do zmartwień. 

Zobacz także
Przepis na sałatkę z selera i ananasa Ewy Wachowicz. Podajcie ją do obiadu

Przepis na sałatkę z selera i ananasa Ewy Wachowicz. Podajcie ją do obiadu

Prosty trik na jedzenie ananasa bez obierania. Zrobicie to „gołymi rękami". Nie wymaga noża ani łyżki.

Prosty trik na jedzenie ananasa bez obierania. Zrobicie to „gołymi rękami". Nie wymaga noża ani łyżki.

Dlaczego warto jeść ananasy?

Jeśli ananas jest w pełni dojrzały, nie miejcie oporów przed zjedzeniem go. Owoce te są pełne witamin i przepyszne, dlatego nie ma potrzeby, żeby ich sobie odmawiać. Poznajcie korzyści z jedzenia ananasów:

  • łagodne dla przewodu pokarmowego - zawierają stosunkowo mało błonnika (w porównaniu do innych owoców), dlatego są lekkostrawne.

  • niskokaloryczne - w 100 g ananasa jest tylko 50 kalorii, dlatego śmiało możecie je jeść nawet na diecie.

  • mają działanie przeciwstarzeniowe - ananasy są bogate w antyoksydanty, które opóźniają starzenie i sprawiają, że skóra ma promienny i młody wygląd.

  • działa zapobiegawczo przy osteoporozie - owoce te są bogate w żelazo, mangan i miedź, dlatego wspaniale wpływają na układ kostny.

Źródło: tastemade.com, medme.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mamy świetny sposób na obieranie świeżego ananasa. Super orzeźwia i kosztuje mniej niż 2 zł SEO: Jak obrać ananasa? Ten sposób szybko pozbawi go twardych części
YouTube
Newsy
Jak obrać ananasa? Ten sposób szybko pozbawi go twardych części
Próbowaliście już kiedyś świeżego ananasa? Jeśli przeraża was jego obieranie, koniecznie skorzystajcie z tego sposobu.

Świeże ananasy smakują o wiele lepiej niż te z puszki. Te egzotyczne owoce są w Polsce bardzo łatwo dostępne. Świeżego ananasa kupicie w większości marketów o każdej porze roku. W tym tygodniu w Biedronce są one w promocji. Za sztukę zapłacicie 1,99 zł. Koniecznie spróbujcie, jeśli nigdy nie jedliście świeżych ananasów. Jak obrać ananasa? Największym minusem wybierania świeżych ananasów jest ich obieranie. Jeśli nie macie sposobu na obranie ananasa, wykrojenie wszystkich twardych części zajmuje dość sporo czasu. Musicie poznać tę metodę, którą stosuje się w egzotycznych krajach, w których ananasy je się tak, jak u nas jabłka. Ananasy z puszki mają tę przewagę, że są już obrane i pokrojone na plastry. Świeże ananasy wygrywają jednak z tymi konserwowymi smakiem, ale są też o wiele zdrowsze . Zawierają naturalne enzymy wspomagające trawienie i więcej zdrowych witamin. Mają też mniej cukru, którego dużo jest w syropie z puszki. Sposób na obieranie ananasów Ze świeżego ananasa trzeba usunąć 4 części: Koronę, którą można wykorzystać potem do hodowli własnej rośliny w domu Głąb, czyli wewnętrzną cześć, która jest twarda Skórkę ananasa Oczka ananasa Żeby to dobrze zrobić, potrzebujecie przede wszystkim ostrego i dużego noża. Najlepiej sprawdza się tu tasak lub maczeta, ale za pomocą długiego i możliwe ciężkiego noża też uda wam się dobrze obrać ananasa. Najpierw musicie odkroić dół ananasa. Odkrójcie też jego górę. Obkrójcie skórkę ananasa ze wszystkich stron, nie zwracając uwagi na drobne pozostałości, tak zwane „oczka”. Odkrójcie pozostałości skórki w ten sposób, żeby zostały tylko twarde oczka. Wykrójcie wszystkie oczka...

Jak kupić dojrzałego i słodkiego ananasa? Wystarczy sprawdzić 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy
Jak kupić dojrzałego i słodkiego ananasa? Wystarczy sprawdzić 1 rzecz
Kupienie idealnie dojrzałego, smacznego owocu bywa nieraz sporym wyzwaniem. Szczególnie, jak w przypadku ananasa jest pokryty dość grubą skórką. Aby dokonać dobrego wyboru, należy zastosować jeden trik.

Wszystkie owoce wyłożone w sklepie bądź na targu wyglądają pięknie. Nie można obok nich przejść zupełnie obojętnie, dlatego część z nich trafia do domowych zapasów. W domu jednak nie zawsze wyglądają tak korzystnie lub nie są zbyt dojrzałe. Czy ananasy są zdrowe? Jednym z wielu owoców, które pozytywnie wpływają na organizm jest ananas. Dzięki sporej ilości witamin oraz mikroelementów ma szereg cennych właściwości. Z tego też względu jest polecany przez dietetyków do włączenia do codziennej diety. Wśród wartościowych cech należy wyróżnić: pomaga w leczeniu infekcji układu oddechowego, łagodzi stany zapalne w organizmie, zmniejsza obrzęki,  łagodzi dolegliwości bólowe, wspomaga leczenie choroby zwyrodnieniowej stawów, zapobiega wystąpieniu osteoporozy,  ułatwia gojenie ciężkich ran wspomaga działanie układu pokarmowego, zapobiega wzdęciom i zaparciom,  obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko pojawienia się zakrzepów, wzmacnia układ odpornościowych, czy wspomaga proces odchudzania. Ze względu na szereg cennych właściwości, bez wątpliwości powinien on być częścią zbilansowanego żywienia.  Sprzedaż ananasa w sklepie Jednym z licznych plusów ananasa jest to, że jest dostępny w sprzedaży przez cały rok. To zdecydowanie ułatwia dbanie o organizm i dostarczanie mu cennych witamin oraz mikroelementów poprzez spożywanie danego owocu. Można go zakupić w każdym mniejszym lub większym sklepie. Najczęściej jest sprzedawany w całości, aczkolwiek gdzieniegdzie można dostać również pokrojone już połówki ananasa. To zdecydowanie ułatwienie wyboru właściwego produktu. Patent na wybór dojrzałego ananasa Ananas jest otoczony grubszą skórką, która...

Jak przyspieszyć dojrzewanie gruszek? Oto prosta metoda, która naprawdę działa
Adobe Stock
Newsy
Jak przyspieszyć dojrzewanie gruszek? Oto prosta metoda, która naprawdę działa
Wasze gruszki są jeszcze niedojrzałe i twarde? Przedstawiamy wam pewien prosty trik, który w mig przyspieszy ich dojrzewanie.

Jak powinna smakować idealna gruszka ? Jej skórka powinna być zwarta, a wnętrze jędrne, soczyste i bardzo dojrzałe. Co jednak jeśli nasza gruszka nie jest jeszcze w pełni dojrzała i jest tak twarda, że ledwo daje się ją ugryźć? Możecie w łatwy sposób przyspieszyć dojrzewanie gruszek. Podpowiemy wam, jak to zrobić. Jak przyspieszyć dojrzewanie gruszek? W sklepach trudno jest znaleźć odpowiednio dojrzałe gruszki. Owoce te albo są przejrzałe, miękkie i zaczynają gnić, albo wręcz przeciwnie – są twarde i niesmaczne. Idealna gruszka ma kolor żółty, co oznacza, że jest już dojrzała, ma owocowo-kwiatowy zapach i przyjemne w smaku, jędrne wnętrze. Co zrobić, gdy nasza gruszka jest niedojrzała? Dobrą wiadomością jest to, że gruszki dalej dojrzewają po zerwaniu bez żadnej ludzkiej ingerencji. Można to jednak przyspieszyć w swoim domu. Najprostszą metodą jest po prostu pozostawienie gruszek na blacie kuchennym, co powinno sprawić, że nasze owoce będą dojrzałe w około 4-7 dni, w zależności od tego, jak twarde były przy zakupie. Jeśli nie możecie czekać tak długo, możecie przyspieszyć proces dojrzewania, umieszczając gruszki w papierowej torbie i zamykając jej wieczko, aby zatrzymać w środku powietrze. Metoda ta jest skuteczna, ponieważ gruszki oraz owoce takie jak jabłka i banany, podczas leżakowania wydzielają gaz zwany etylenem, który przyspiesza dojrzewanie owoców. Jak szybko można sprawić, by gruszka dojrzała? Tak przechowywane gruszki dojrzewają w tempie od 2 do 4 dni, ale jeśli nawet to jest dla was zbyt długo, spróbujcie dodać do torebki kilka dojrzałych jabłek lub bananów . Im bardziej dojrzały owoc, tym więcej produkuje etylenu, więc w pełni dojrzałe owoce bardzo szybko dodadzą waszym gruszkom dojrzałości i to w zaledwie 1-3 dni. Do tego procesu można użyć dowolnych...

Fit sernik z ananasową pianką - przepis na lekki deser na lato
Adobe Stock
Newsy
Fit sernik z ananasową pianką - przepis na lekki deser na lato
Fit sernik to świetny sposób na słodką zachciankę dla wszystkich osób na diecie. Poniżej znajdziecie przepis na pyszny niskokaloryczny sernik na zimno.

Dieta nie musi oznaczać rezygnacji ze wszystkich ulubionych dań, a nawet deserów. Z pomocą przyjdą tu przepisy na fit desery, które nie zawierają dużo tłuszczu, cukru ani kalorii. Nie oznacza to jednak, że można je jeść bez ograniczeń! Należy zachować umiar. Spokojnie jednak możecie po nie sięgać na szczególne okazje (święta, urodziny, komunie) zamiast tradycyjnych ciast, które idą w biodra. Przepis na fit sernik na zimno z musem ananasowym Pyszny letni sernik na zimno stworzycie zupełnie bez dodatku cukru! Posłodzicie go wyłącznie sokiem z ananasowej zalewy. Składniki: Na tortownicę o średnicy 16 cm: 250 g twarogu 0 proc. tłuszczu 1 opakowanie serka waniliowego homogenizowanego ananasów (w kawałkach) w lekkim syropie (ważne, żeby nie były dosładzane cukrem) żelatyna mała paczka biszkoptów Przygotowanie: Twaróg przeciśnijcie dwa razy przez maszynkę. Do twarogu dodajcie opakowanie serka waniliowego homogenizowanego (ok. 150 g) i mieszajcie składniki. Do twarogu i serka waniliowego dodajcie ok. 15 kawałków ananasa i blendujcie tak, aby nie było grudek i wyczuwalnych kawałków owoców.  Do twarogu dodajcie 3 łyżki soku z puszki ananasa i osobno podgrzejcie kolejne 3 łyżki soku z puszki ananasa, a następnie rozpuście w nim 3 łyżeczki żelatyny.  Masę należy dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek żelatyny. Na tym etapie należy spróbować czy twaróg odpowiada wam słodkością (jeśli nie, możecie dodać jeszcze kilka owoców i zblendować). Kiedy żelatyna zostanie dobrze wymieszana, dolewacie ją do twarogu i ponownie blendujecie lub miksujecie.  Odczekajcie chwilę, aż zacznie tężeć i w tym czasie wyłóżcie biszkoptami spód tortownicy. Do osobnego naczynia wrzucacie odcedzone ananasy i...