Ten owoc jest stworzony dla kobiet po 50. Zadba o kości oraz wahania nastroju
Pixabay
Newsy

Ten owoc jest stworzony dla kobiet po 50. Zadba o kości oraz wahania nastroju

Menopauza i idąca często wraz z nią osteoporoza utrudniają życie wielu kobietom po pięćdziesiątce. Warto w tym okresie wspomóc się wszelkimi naturalnymi środkami, które przyniosą ulgę lub poprawią ogólny stan zdrowia i samopoczucie. Są wśród nich również owoce. 

O tych owocach mówi się, że są prawdziwą bombą witaminową. Oddziałują na wiele różnych aspektów zdrowia i mogą pomóc w różnych schorzeniach pojawiających się w wieku średnim i dojrzałym. Ich właściwości lecznicze wykorzystywano już w tradycyjnej medycynie ludowej. 

Właściwości zdrowotne jeżyn 

Jeżeli macie krzak jeżyny na swojej działce - to jesteście prawdziwymi szczęściarzami. Warto w pełni wykorzystać sezon letni i włączyć jeżyny do swojej diety. Owoce te są cennym źródłem różnych witamin: 

  • witaminy C,  

  • witaminy A, 

  • witaminy K, 

  • witaminy B6.  

Znajdziecie w nich również dostatek minerałów, w szczególności: 

  • magnezu,  

  • wapnia,  

  • fosforu,  

  • potasu. 

Oprócz zwalczania przeziębień i stanów zapalnych w organizmie, świetnie sprawdzają się również w przypadku chorób oczu, podwyższonego cukru, dolegliwości kobiecych, a także problemów związanych z układem krążenia i kośćmi.

Jak jeżyny pomagają w przypadku menopauzy i PMS? 

Świeże owoce jeżyny są bogate w tak zwane fitoestrogeny, czyli estrogeny pochodzenia roślinnego. Działają one w organizmie ludzkim podobnie jak żeńskie hormony.  

Mając to na uwadze, warto sięgnąć po nie zwłaszcza w przypadku bolesnych miesiączek, czy dotkliwego zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Pomagają również przy powodujących dyskomfort skutkach menopauzy, takich jak dokuczliwe uderzenia gorąca. 

Zobacz także
Te owoce są szczególnie korzystne dla kobiet. Jedzcie codziennie, a poziom żelaza się podniesie

Te owoce są szczególnie korzystne dla kobiet. Jedzcie codziennie, a poziom żelaza pójdzie w górę

Jedzcie te owoce, a wasz mózg wam podziękuje. Wspomogą pamięć i spowolnią starzenie

Jedzcie te owoce, a wasz mózg wam podziękuje. Wspomogą pamięć i spowolnią starzenie

Jeżyny wykazują dobroczynne działanie na kości 

Zawarta w jeżynach witamina K pełni ważną rolę w powstawaniu osteokalcyny - białka występującego w tkance kostnej. Jej niedobór może prowadzić do nieprawidłowej produkcji tego białka, wpływając pośrednio na obniżenie gęstości kości, a co za tym idzie przyczyniać się do występowania złamań. 

Jeżyny zawierają również wpływające na siebie bezpośrednio minerały: wapń i magnez. Magnez jest bowiem niezbędny do prawidłowego przyswajania wapnia w kościach, z kolei wapń jest podstawowym budulcem kości. Zatem oba te pierwiastki biorą udział w tworzeniu tkanki kostnej i są wyjątkowo cenne w przypadku zaistnienia osteoporozy. 

Źródło: zywienie.medonet.pl, fit.poradnikzdrowie.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ten ser ma mnóstwo witamin, minerałów i kwasów omega-3. Wzmacnia kości i wspomaga odchudzanie
Adobe Stock
Newsy
Ten ser ma mnóstwo witamin, minerałów i kwasów omega-3. Wzmacnia kości i wspomaga odchudzanie
Chociaż na pierwszy rzut oka przypomina twarożek, to jednak zupełnie inny ser. Włączcie go do swojej diety, bo nie tylko ma wspaniały smak, ale też jest bardzo zdrowy.

Mieliście kiedyś okazję spróbować sera ricotta? Ojczyzną tego gatunku sera są Włochy. Spróbujmy przetłumaczyć słowo ricotta na język polski z języka włoskiego. W wolnym tłumaczeniu oznacza mniej więcej tyle, co „przegotowany” i odnosi się to do sposobu wytwarzania tego sera. Ricotta to ser o przyjemnym, kremowym smaku, który powstaje poprzez podgrzanie serwatki do około 70°C, po czym stopniowo dodaje się do niej mleko i sól. Jak smakuje ser ricotta i dlaczego warto go jeść? Ser ricotta ma lekko słodki smak, a także jest lekko słony. Chociaż jego konsystencja jest gęsta i grudkowata, ser ten dosłownie rozpływa się w ustach. Ser ricotta, podobnie jak wszystkie rodzaje sera, jest doskonałym źródłem wapnia i zapewnia szereg innych niezbędnych składników odżywczych, w tym witaminę A, ryboflawinę, niacynę, witaminę B12, witaminę K, jod, fosfor, selen i cynk. W 100 gramach sera ricotta znajdziemy: Kalorie - 174 kcal Węglowodany - 3,0 g Błonnik - 0 g Cukier - 2 gramy Tłuszcz - 13,0 g Tłuszcz nasycony - 8,3 g Tłuszcze jednonienasycone - 3,6 grama Tłuszcz wielonienasycony - 0,4 g Omega-3 - 112 mg Omega-6 - 273 mg Białko - 11,3 g Ricotta zawiera też przyzwoitą ilość witaminy A i B2, a także niewielkie ilości takich witamin, jak: witamina B12, folian, witamina B5, witamina B6, witamina E, witamina K, tiamina oraz witamina B3. Ricotta jest także doskonałym źródłem wapnia, selenu i fosforu. Zawiera również mniejsze ilości wielu innych niezbędnych minerałów, takich jak cynk, potas, magnez, sód, żelazo i miedź. Właściwości zdrowotne sera ricotta Ser ricotta jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy. Jest niskokaloryczny i zawiera dużo białka sprzyjającego zdrowiu kości. W 100 gramach niskotłuszczowa ricotta dostarcza 11,4 gramów białka i tylko...

Wzmacnia odporność, spowalnia starzenie i chroni przed chorobami oczu. Czym jest kumkwat i jak go jeść?
AdobeStock
Newsy
Wzmacnia odporność, spowalnia starzenie i chroni przed chorobami oczu. Czym jest kumkwat i jak go jeść?
Ten niepozorny owoc jest pełen witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które zapewniają szereg korzyści zdrowotnych. Jedliście kiedyś kumkwat?

Kumkwat to jeden z owoców cytrusowych, który wywodzi się z Chin i Indii. Jest on w całości jadalny i - co warto zaznaczyć - jego skórka jest znacznie słodsza niż miąższ. Nazwa kumkwat pochodzi od kantońskiego słowa „kamkwat”, które oznacza „złotą pomarańczę/mandarynkę”. Te niewielkie, pomarańczowe owoce mają kwaśno-słodki smak i zawierają wiele właściwości odżywczych Kumkwat jest bogaty w witaminę C i błonnik oraz szereg składników odżywczych, takich jak żelazo, witaminy z grupy B, mangan, miedź i wapń. Nasiona kumkwatu także są jadalne i zawierają zdrowe tłuszcze, takie jak kwasy tłuszczowe omega-3. Owoce te mają też sporo wody, dzięki czemu zapewniają organizmowi odpowiednie nawodnienie i nawilżenie. Dlaczego warto jeść kumkwat? Kumkwaty to owoce o silnych właściwościach przeciwutleniających, przeciwzapalnych i wzmacniających odporność. Ponadto: z uwagi na wysoką zawartość błonnika, mogą pomagać w chorobach jelit i w utrzymaniu prawidłowej wagi a także poprawiają trawienie zawierają spore ilości wody, dzięki czemu są świetną niskokaloryczną, ale jednocześnie sycącą przekąską mają niską zawartość tłuszczu, dlatego powinny go spożywać osoby z chorobami serca oraz wysokim poziomem cholesterolu jadalne nasiona tych owoców zawierają śladowe ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają obniżać zły cholesterol i poprawiać dobry cholesterol są bogate w witaminy antyoksydacyjne, takie jak witamina A i C przeciwutleniacze obecne w kumkwatach mogą zmniejszać stres oksydacyjny wywoływany przez wolne rodniki są bogate we flawonoidy, takie jak kemferol, luteolina, hesperydyna, kwercetyna, C-glikozyd i wiele innych obecne w tych owocach karotenoidy, takie jak beta karoten, zeaksantyna i luteina,...

Mają więcej wapnia niż mleko. Jest jeden warunek: wybierajcie te sprzedawane w całości
Adobe Stock
Newsy
Mają więcej wapnia niż mleko. Pomogą wam pod warunkiem, że wybierzecie te sprzedawane w całości
Pamiętacie rządową reklamę zachęcającą dzieci do spożywania większych ilości mleka: „Pij mleko będziesz wielki”? Chodziło o wapń zawarty w mleku, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju kośćca. Ale wapń znajduje się nie tylko w mleku.

Wapń to pierwiastek wchodzący w skład kości, zębów i ścian komórkowych. 99% minerału znajduje się w kościach, reszta krąży w organizmie, w osoczu lub w postaci jonów. Pełni bardzo ważną rolę w prawidłowych funkcjonowaniu wielu narządów:  Wpływa na przewodzenie bodźców nerwowych oraz kurczliwość mięśni Reguluje wydzielanie hormonów Jest niezbędny do właściwej pracy kostnego, układu naczyniowego oraz mięśnia sercowego Bierze również udział w krzepnięciu krwi Skąd czerpać wapń i ile należy go przyjmować? Całe migdały – jedno z najbogatszych źródeł wapnia Migdały to nasiona migdałowca, a nie orzechy, za które się je powszechnie uważa. Mało tego, migdały otrzymały nawet tytuł „króla orzechów". Niezależnie od pochodzenia i klasyfikacji biologicznej to produkty, które zawierają nawet więcej wapnia niż mleko 239 mg na 100 g migdałów. Szklanka migdałów ma więcej wapnia niż szklanka mleka krowiego, ale trzeba pamiętać, że ma także znacznie więcej kalorii. Tłuszcze, których w migdałach jest dużo: prawie 50 g na 100 g produktu, to na szczęście w dużej części tłuszcze nienasycone, które mają wpływ na obniżenie nie zarówno całkowitego poziomu cholesterolu, jak i tzw. złego cholesterolu. Powodują też zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serca. W migdałach znajduje się także dużo białka: 21 g na 100 g produktu. To tyle, co w indyku, wołowinie czy cielęcinie i więcej niż w kurczaku. Inne cenne składniki migdałów to błonnik, magnez i witamina E. Warunkiem przyswojenia dużych ilości wapnia z migdałów jest jedzenie ich w całości, ze skórką. Mogą być świetną przekąską do chrupania lub dodatkiem do owsianki, sałatek czy koktajli. Gdy czujecie mały...

Jedzcie te warzywa a podniesiecie odporność przed sezonem grypowym. To ostatni dzwonek
Pixabay
Newsy
Jedzcie te warzywa, a poprawicie swoją odporność przed sezonem grypowym. To już ostatni dzwonek
Jeśli chcecie zachować tej jesieni zdrowie, zacznijcie jeść te warzywa. To prawdziwy zastrzyk dla waszego zdrowia!

Niestety już wkrótce rozpocznie się kolejny sezon grypowy . Jak się przed nim uchronić? Zadbajcie o swoją odporność włączając do swojej codziennej diety te oto liściaste warzywa. Dzięki nim będziecie zdrowi i unikniecie wielu przykrych dolegliwości. Jak poprawić swoją odporność? Na zewnątrz robi się coraz chłodniej. W nocy temperatury w wielu miejscach naszego kraju sięgają 4-5 stopni. Jesień to okres wzmożonych przeziębień i szalejącej grypy. Jak się przed nimi uchronić? Zadbajcie o swoją odporność. To ostatni dzwonek, aby to zrobić. Jeśli chcecie zachować tej jesieni zdrowie, zacznijcie jeść świeże liściaste warzywa, takie jak np. różne gatunki sałat. To nie tylko smaczna propozycja na obiad czy kolację, ale też bogactwo witamin i minerałów. Grupa warzyw liściastych jest naprawdę bardzo bogata. Warto sięgać np. po gotowe mieszanki sałat, które odpowiednio dobrane przez specjalistów są przemyślanymi kompozycjami zarówno smaków, jak i wartości odżywczych - mówi w rozmowie z Gazetą Pomorską Katarzyna Głębocka, ekspertka marki Eisberg. Co konkretnie jeść, by wzmocnić odporność? Włączcie do swojego codziennego menu następujące warzywa: Jarmuż . Jarmuż to zielone, liściaste warzywo, które jest bogate w liczne składniki odżywcze. Regularne jedzenie jarmużu może oferować szereg korzyści zdrowotnych dla całego naszego organizmu. W jarmużu znajduje się wiele silnych przeciwutleniaczy, w tym kwercetyna i kemferol, które mają wiele korzystnych właściwości. Jarmuż jest niezwykle bogaty w witaminę C, przeciwutleniacz, który pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Jedna filiżanka surowego jarmużu zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza. Jarmuż zawiera również substancje wiążące kwasy żółciowe i obniżające poziom cholesterolu...