Ten owoc jest stworzony dla kobiet po 50. Zadba o kości oraz wahania nastroju
Pixabay
Newsy

Ten owoc jest stworzony dla kobiet po 50. Zadba o kości oraz wahania nastroju

Menopauza i idąca często wraz z nią osteoporoza utrudniają życie wielu kobietom po pięćdziesiątce. Warto w tym okresie wspomóc się wszelkimi naturalnymi środkami, które przyniosą ulgę lub poprawią ogólny stan zdrowia i samopoczucie. Są wśród nich również owoce. 

O tych owocach mówi się, że są prawdziwą bombą witaminową. Oddziałują na wiele różnych aspektów zdrowia i mogą pomóc w różnych schorzeniach pojawiających się w wieku średnim i dojrzałym. Ich właściwości lecznicze wykorzystywano już w tradycyjnej medycynie ludowej. 

Właściwości zdrowotne jeżyn 

Jeżeli macie krzak jeżyny na swojej działce - to jesteście prawdziwymi szczęściarzami. Warto w pełni wykorzystać sezon letni i włączyć jeżyny do swojej diety. Owoce te są cennym źródłem różnych witamin: 

  • witaminy C,  

  • witaminy A, 

  • witaminy K, 

  • witaminy B6.  

Znajdziecie w nich również dostatek minerałów, w szczególności: 

  • magnezu,  

  • wapnia,  

  • fosforu,  

  • potasu. 

Oprócz zwalczania przeziębień i stanów zapalnych w organizmie, świetnie sprawdzają się również w przypadku chorób oczu, podwyższonego cukru, dolegliwości kobiecych, a także problemów związanych z układem krążenia i kośćmi.

Jak jeżyny pomagają w przypadku menopauzy i PMS? 

Świeże owoce jeżyny są bogate w tak zwane fitoestrogeny, czyli estrogeny pochodzenia roślinnego. Działają one w organizmie ludzkim podobnie jak żeńskie hormony.  

Mając to na uwadze, warto sięgnąć po nie zwłaszcza w przypadku bolesnych miesiączek, czy dotkliwego zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Pomagają również przy powodujących dyskomfort skutkach menopauzy, takich jak dokuczliwe uderzenia gorąca. 

Zobacz także
Te owoce są szczególnie korzystne dla kobiet. Jedzcie codziennie, a poziom żelaza się podniesie

Te owoce są szczególnie korzystne dla kobiet. Jedzcie codziennie, a poziom żelaza pójdzie w górę

Jedzcie te owoce, a wasz mózg wam podziękuje. Wspomogą pamięć i spowolnią starzenie

Jedzcie te owoce, a wasz mózg wam podziękuje. Wspomogą pamięć i spowolnią starzenie

Jeżyny wykazują dobroczynne działanie na kości 

Zawarta w jeżynach witamina K pełni ważną rolę w powstawaniu osteokalcyny - białka występującego w tkance kostnej. Jej niedobór może prowadzić do nieprawidłowej produkcji tego białka, wpływając pośrednio na obniżenie gęstości kości, a co za tym idzie przyczyniać się do występowania złamań. 

Jeżyny zawierają również wpływające na siebie bezpośrednio minerały: wapń i magnez. Magnez jest bowiem niezbędny do prawidłowego przyswajania wapnia w kościach, z kolei wapń jest podstawowym budulcem kości. Zatem oba te pierwiastki biorą udział w tworzeniu tkanki kostnej i są wyjątkowo cenne w przypadku zaistnienia osteoporozy. 

Źródło: zywienie.medonet.pl, fit.poradnikzdrowie.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jedzcie te warzywa a podniesiecie odporność przed sezonem grypowym. To ostatni dzwonek
Pixabay
Newsy
Jedzcie te warzywa, a poprawicie swoją odporność przed sezonem grypowym. To już ostatni dzwonek
Jeśli chcecie zachować tej jesieni zdrowie, zacznijcie jeść te warzywa. To prawdziwy zastrzyk dla waszego zdrowia!

Niestety już wkrótce rozpocznie się kolejny sezon grypowy . Jak się przed nim uchronić? Zadbajcie o swoją odporność włączając do swojej codziennej diety te oto liściaste warzywa. Dzięki nim będziecie zdrowi i unikniecie wielu przykrych dolegliwości. Jak poprawić swoją odporność? Na zewnątrz robi się coraz chłodniej. W nocy temperatury w wielu miejscach naszego kraju sięgają 4-5 stopni. Jesień to okres wzmożonych przeziębień i szalejącej grypy. Jak się przed nimi uchronić? Zadbajcie o swoją odporność. To ostatni dzwonek, aby to zrobić. Jeśli chcecie zachować tej jesieni zdrowie, zacznijcie jeść świeże liściaste warzywa, takie jak np. różne gatunki sałat. To nie tylko smaczna propozycja na obiad czy kolację, ale też bogactwo witamin i minerałów. Grupa warzyw liściastych jest naprawdę bardzo bogata. Warto sięgać np. po gotowe mieszanki sałat, które odpowiednio dobrane przez specjalistów są przemyślanymi kompozycjami zarówno smaków, jak i wartości odżywczych - mówi w rozmowie z Gazetą Pomorską Katarzyna Głębocka, ekspertka marki Eisberg. Co konkretnie jeść, by wzmocnić odporność? Włączcie do swojego codziennego menu następujące warzywa: Jarmuż . Jarmuż to zielone, liściaste warzywo, które jest bogate w liczne składniki odżywcze. Regularne jedzenie jarmużu może oferować szereg korzyści zdrowotnych dla całego naszego organizmu. W jarmużu znajduje się wiele silnych przeciwutleniaczy, w tym kwercetyna i kemferol, które mają wiele korzystnych właściwości. Jarmuż jest niezwykle bogaty w witaminę C, przeciwutleniacz, który pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Jedna filiżanka surowego jarmużu zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza. Jarmuż zawiera również substancje wiążące kwasy żółciowe i obniżające poziom cholesterolu...

Niedobór wapnia to słabe kości i zęby. Okazuje się, że można go przedawkować ze szkodą dla zdrowia
Adobe Stock
Newsy
Niedobór wapnia to słabe kości i zęby. A nadmiar? Tak, można go przedawkować ze szkodą dla zdrowia
O roli wapnia w budowie kości i zębów powiedziano już wiele. A skąd bierze się jego nadmiar w organizmie i jak poradzić sobie z jego większą ilością?

Od najmłodszych lat powtarza się, że aby mieć zdrowe mocne kości i prawidłowo rosnąć, trzeba spożywać produkty bogate wapń. Wśród nich dominuje i cieszy się największą popularnością oczywiście mleko . Być może część z was pamięta jeszcze takie zwyczaje, jak zapewnianie dzieciom w szkole szklanki czy kartonika tego białego napoju dziennie. Innym w pamięć wryła się na pewno głośna kampania społeczna sprzed lat z przewodnim hasłem: „Pij mleko, będziesz wielki”. Dlaczego wapń jest ważny dla ludzkiego organizmu? Jaką rolę tak naprawdę odgrywa w ludzkim organizmie wapń? Nie da się ukryć, że jest podstawowym składnikiem kości. O wapniu mówi się nie tylko w kontekście budowy mocnego szkieletu, ale także wtedy, gdy mowa o właściwej kondycji zębów. Rola wapnia nie kończy się tylko na budowie kości i zębów. Ten pierwiastek jest ważny także z tego powodu, że jest niezbędny także dla właściwego funkcjonowania układu mięśniowego i nerwowego. Większość z nas dobrze wie, jak radzić sobie z niedoborami wapnia. Chodzi tutaj głównie o dietę bogatą w nabiał i unikanie szczawianów obecnych w szpinaku, szczawiu czy rabarbarze . Odłóżmy niedobór wapnia na bok. Dlaczego? Warto rozważyć scenariusz, w którym tego pierwiastka jest w naszym organizmie aż za dużo. Czy to możliwe – mogliby zapytać sceptycy. Niestety, ten problem spotyka całkiem dużą grupę osób. Jak pozbyć się z organizmu nadmiaru wapnia? Nadmiar wapnia w organizmie, czyli hiperkalcemia, ściśle wiąże się z nadmiarem innego pierwiastka w ludzkim organizmie. Chodzi tutaj o magnez. Wówczas dochodzi do wystąpienia stanu nierównowagi między tymi oboma pierwiastkami a sodem i potasem. Oprócz tego wpływ na nadmiar wapnia w organizmie ma działanie hormonu PTH – jego...

Ten sok oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i poprawia trawienie. Przepis jest banalny
AdobeStock
Newsy
Ten sok oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i poprawia trawienie. Przepis jest banalny
Pijcie ten sok regularnie a zauważycie ogromną różnicę w swoim zdrowiu. Jak go przygotować? Wystarczą wam trzy składniki.

Jeżyny to przepyszne owoce, których kolor waha się od ciemnofioletowego do niebiesko-czarnego. Zwykle spożywamy je na surowo, ale stanowią też świetny dodatek do kisieli, galaretek, ciast oraz koktajli. Owoc ten, poza wspaniałym smakiem, skrywa w sobie ogrom właściwości prozdrowotnych. Korzyści zdrowotne soku z jeżyn Jeżyny od lat są używane w celach leczniczych. Dietetycy zalecają regularnie spożywanie tych owoców, aby zapobiec chorobom jamy ustnej i bólom stawów. Jeżyny można spożywać zarówno na surowo, jak i w postaci soku a nawet naparu. Przykładowo, z liści jeżyn można ugotować herbatę i używać jej do leczenia rozstroju żołądka i przerzedzenia włosów. Jeżyny są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają przeciwdziałać wolnym rodnikom przynosząc znaczące korzyści zdrowotne. Oto tylko niektóre z nich. Zapobiegają wrzodom żołądka. Owoc ten chroni przed wrzodami żołądka dzięki obecności przeciwutleniacza zwanego elagitaniną, który zmniejsza stan zapalny błony śluzowej żołądka. Chronią przed rakiem. Jeżyny są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, a zawarte w nich silnie skoncentrowane antocyjany, pomagają przeciwdziałać wolnym rodnikom lub toksynom, które prowadzą do raka i innych groźnych chorób. Zawarty w jeżynach kwas elagowy, odgrywa istotną rolę w zapobieganiu rakowi szyjki macicy, płuc i piersi. Pomagają w walce z wirusami i bakteriami. Jeżyny zawierają wysoki poziom fitochemikaliów, takich jak rutyna, kwas elagowy i kwas galusowy, które skutecznie odstraszają bakterie i wirusy, które mogą powodować różne choroby. Owoce te mają korzystny wpływ na zmęczone mięśnie, a także przyspieszają proces naprawy uszkodzonych tkanek. Zapobiegają problemom z sercem. Jeżyny zawierają antocyjany,...

Wszyscy wyrzucają tę część mandarynek do kosza. Tymczasem to właśnie ona jest najzdrowsza
Pixabay
Newsy
Wszyscy wyrzucają tę część mandarynek do kosza. Tymczasem to właśnie ona jest najzdrowsza
Pozbywacie się tej części mandarynek? To błąd! Zacznijcie ją jeść dla waszego zdrowia.

Mandarynki to jedne z najpopularniejszych cytrusów w Polsce. Najwięcej tych owoców zjadamy w sezonie jesienno-zimowym. Czy wiecie, jaka część mandarynki jest uznawana za najzdrowszą? Możecie się zdziwić. Czy wiecie, że najzdrowszą częścią mandarynki jest biała skórka, czy tzw. albedo? Czym jest albedo? Albedo to nic innego, jak biała skórka, która pokrywa mandarynki. Znajduje się ona się między miąższem a właściwą skórką. Mimo iż albedo jest gorzkie i niesmaczne, w rzeczywistości to najzdrowsza część tego owocu. Dlaczego? Albedo jest bogatym źródłem pektyn. Pektyny pomagają w lepszym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego i kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Pektyny walczą również ze złym cholesterolem LDL we krwi. Albedo przeciwdziała procesowi starzenia wielu komórek. Eksperci porównują to do „liftingu od spodu" skóry.  Zjadanie mandarynek razem z albedo, zapewnia naszemu organizmowi moc witamin, takich jak witamina A, C i P, które mają korzystne działanie na układ odpornościowy. Wysoka zawartość błonnika w tej białej substancji, pomaga również w uzyskaniu uczucia sytości po zjedzeniu cytrusów. Albedo jest bogate w moc przeciwutleniaczy i poprawia krążenie krwi. Badania łączą je z działaniem antyseptycznym i przeciwzapalnym w walce z infekcjami dróg oddechowych. Pektyny w połączeniu z błonnikiem, regulują przemianę materii i korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Jedzenie tych owoców z białą skórką, zmniejsza ryzyko wystąpienia raka kolczystokomórkowego skóry. Dlaczego warto jeść mandarynki? Mandarynki to wspaniały, smaczny, niskokaloryczny owoc, pełen witamin, składników odżywczych i minerałów, które zapewniają nam...