Granat, starzenie się
Brozova/Adobe Stock
Newsy

Ten owoc jest pyszny i spowalnia procesy starzenia. Znajdziesz go w każdym supermarkecie

Maseczki, peelingi, ale i aktywny tryb życia i dieta – metod na „odmładzanie” jest wiele. W tym procesie pomóc może nam jeden owoc.

Mowa tutaj o granacie. Ten egzotyczny dla nas owoc uprawiany jest przez ludzi od tysięcy lat. O tym, jak  długo popularny jest granat w ciepłych krajach, świadczy jeden ciekawy fakt. O tym owocu z czerwoną skórką na kartach Biblii wspomina się aż 30 razy!

Najwięcej drzew granatowych rośnie właśnie na Bliskim Wschodzie, w Afryce i na Kaukazie. Owoc ten pochodzi jednak z terytorium leżącego dziś między Indiami a Iranem. Najczęstszą metodą spożywania granatu jest wytwarzanie z niego smacznego soku. Oczywiście poza jedzeniem go na surowo.

Granat w obecnym stuleciu zawitał na dobre do Europy, ale jego cena w naszych sklepach wciąż pozostawia wiele do życzenia. A szkoda. Dlaczego? Ten niezbyt tani owoc ma  niesamowite właściwości.

granat
wikipedia commons

Według badań szwajcarskich naukowców, owoce granatu hamują proces zaniku mięśni. Utrata masy mięśniowej, która dokonuje się w ludzkim organizmie zwykle po 50. roku życia. Według badaczy to najwyraźniejsza oznaka starzenia.

Jakby tego mało, granat zawiera kwas elagowy, który nie tylko hamuje te procesy, ale także pozwala na proces regeneracji komórek. Krótko mówiąc: granat odmładza!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jeść czy nie jeść?

Niestety, nie wszystko złoto co się świeci. Szwajcarzy zastrzegają, że nie można przesadzać ze spożyciem granatu i soku z tego owocu. Po pierwsze - może uszkodzić szkliwo naszych zębów. Po drugie – nie jest polecany osobom z dolegliwościami żołądkowymi.

To nam chyba jednak nie grozi – nawet jeśli dysponujemy sporym budżetem na owoce egzotyczne, nie zawsze możemy spotkać granaty w naszych lokalnych sklepach. Warto polować na nie także w sezonie.

Jakie są więc jeszcze inne zalety granatu?

  • Granat regeneruje komórki organizmu nie tylko wewnątrz, ale i na zewnątrz – chodzi tu o skórę.
  • Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie.
  • Łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego u kobiet.

  • Spowalnia procesy związane z demencją starczą i rozwojem zespołu Alzheimera u osób starszych.

Ten napój to hit internetu. Szybko i skutecznie rozprawia się ze zbędnymi kilogramami
Adobe Stock
Newsy
Ten 3-składnikowy koktajl skutecznie oczyszcza organizm i wysmukla talię. Pijcie go codziennie
W jaki sposób łatwo zrzucić zbędne kilogramy i wspomóc swój organizm w walce o zdrowie? Dobrym rozwiązaniem są naturalne koktajle bez żadnej chemii. Takie właśnie jak ten cudowny koktajl z zaledwie trzech składników!

Coraz więcej osób praktykuje przygotowywanie domowych mikstur. Mają one często za zadanie uporać się z nadprogramowymi kilogramami. Skutecznym napojem, który wspomoże organizm w tej walce jest koktajl z dodatkiem soku z granatu oraz białego octu . Te składniki skutecznie wpłyną na przemianę materii, usprawnią proces odchudzania, a także pozwolą się pozbyć nieestetycznych boczków, dzięki czemu talia będzie wyglądać perfekcyjnie. Aby uzyskać zamierzony efekt, taki koktajl należy pić codziennie przed każdym posiłkiem. Najlepiej by był schłodzony. Prozdrowotne właściwości świeżego granatu Granat mimo wielu cennym wartościom odżywczym wciąż jest mało znany szerszej grupy osób. Zazwyczaj jest pomijany, gdyż nie każdy wie do czego go wykorzystać lub jak jeść. Inna sprawa, że jako owoc egzotyczny nie zawsze jest dostępny dla polskich klientów przez cały rok w okazyjnej cenie. A szkoda, gdyż jego regularne spożywanie w niezwykle pozytywny sposób wpływa na funkcjonowanie organizmu. To jego pozytywne właściwości: wspomaga proces odchudzania, oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom glukozy we krwi, kontroluje ciśnienie tętnicze, obniża poziom złego cholesterolu, poprawia pamięć, wspomaga układ odpornościowy, zapobiega chorobom serca, działa przeciwzapalnie. Dzięki tym cechom, granat powinien być składnikiem każdej dobrze zbilansowanej diety, a przede wszystkim w jadłospisie osób chcących zgubić nadprogramowe kilogramy. Owoc granatu zdecydowanie podkręca metabolizm, co pozwala w niedługim czasie cieszyć się piękną sylwetką. Przepis na oczyszczający koktajl z granatu  Składniki: 60 ml świeżego soku z granatu 1 łyżka octu białego 300 ml wody Przygotowanie: Podane powyżej składniki przelejcie do butelki...

Ten napój to hit internetu. Szybko i skutecznie rozprawia się ze zbędnymi kilogramami
Adobe Stock
Newsy
Ten napój to hit internetu. Szybko i skutecznie rozprawia się ze zbędnymi kilogramami
Idealnym rozwiązaniem dla organizmu jest spożywanie wszelkiego rodzaju soków i mikstur, które mają wiele cennych właściwości. Ostatnio rekordy popularności zyskuje pewien napój z owocu granatu. To prawdziwy hit Internetu!

Wiosna to idealny czas na oczyszczenie organizmu po zimie oraz zgubienie zbędnych kilogramów. Warto wówczas do codziennego rytmu włączyć zdrowe żywienie oraz regularną aktywność fizyczną. To dwa główne aspekty, które wspomogą cały proces odchudzania. Dla osób niecierpliwych i żądnych doskonałych efektów poleca się hit Internetu, a dokładniej napój z dodatkiem soku z owocu granatu. Właściwości zdrowotne granatu Granat jest owocem dość niedocenianym i rzadko wykorzystywanym na co dzień w kuchni, a jest to ogromny błąd! Zawiera on sporo witamin oraz mikroelementów, które w zbawienny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród cennych właściwości należy wyróżnić, takie jak: wspomaga odporność organizmu, obniża poziom złego cholesterolu, działa przeciwzapalnie i moczopędnie, poprawia pamięć, wspomaga proces odchudzania i spala tłuszcz, oczyszcza organizm ze zbędnych toksyn, poprawia odporność, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Dzięki wielu wartościowym czynnikom, zarówno owoc granatu, jak i sok powinny na stałe zagościć w codziennym jadłospisie. Zdecydowanie poprawi działanie całego organizmu oraz pozytywnie wpłynie na inne czynniki. Odchudzający napój to hit Internetu Przygotowanie domowej mikstury jest banalnie proste. Do jej przyrządzenia należy przygotować zaledwie cztery składniki. Ta mieszanka pozwoli skutecznie zgubić zbędne kilogramy, a także oczyści organizm z zalegających toksyn. Napój w ostatnim czasie dosyć mocno podbija Internet i zbiera same rewelacyjne opinie. Przepis na odchudzający koktajl Składniki: ziarenka z jednego owocu granatu lub 60 ml świeżego soku z granatu 1 szklanka wody mineralnej 1 łyżka octu białego 1 łyżka miodu opcjonalnie...

Awokado nie chce dojrzeć? Zróbcie tak, a będzie miękkie w 10 minut
Flickr
Newsy
Awokado nie chce dojrzeć? Zróbcie tak, a będzie miękkie w 10 minut
Jeżeli wasze awokado jest niedojrzałe, możecie poczekać kilka dni, aż będzie gotowe do spożycia. Awokado można także doprowadzić do dojrzałej postaci za pomocą triku z użyciem folii aluminiowej.

Awokado to smaczny, a przede wszystkim niezwykle cenny, pożywny  i zdrowotny owoc, który z powodzeniem może zapewnić w części inne tłuszcze w waszej diecie. Niestety w polskich sklepach spożywczych zwykle dostępne do kupienia są zazwyczaj niedojrzałe owoce. Jak sprawić, by awokado dojrzało? Tego typu okazy nie dość, że są twarde jak kamień, to w dodatku ich gorzki smak nie odpowiada nawet najbardziej zagorzałym zwolennikom diety roślinnej, czyli wegańskiej. Na usta ciśnie się więc pytanie: co z tym fantem zrobić? Twardość zakupionego awokado nie jest niczym dziwnym. Zielone lub czarne owoce mają to do siebie, że dojrzewają dopiero po zerwaniu z drzewa. Czasem zdarza się, że twardawe awokado może leżeć nawet 5 dni w temperaturze pokojowej, zanim dojrzeje. Może się jednak zdarzyć, że musicie zjeść awokado, zanim nabierze ono odpowiednich właściwości. Mamy na to dwa proste sposoby z użyciem aluminiowej folii. Oto pierwszy z nich: Awokado połóżcie na aluminiowej folii. Owińcie owoc folią jak ziemniaki przygotowane na ognisku. Wstawcie niedojrzałe awokado do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C na 10 min. Ostudźcie awokado, a potem przetnijcie je nożem pośrodku, usuńcie pestkę i wydrążcie miąższ owocu. Alternatywna metoda dojrzewania awokado: Awokado połóżcie na aluminiowej folii. Owińcie owoc folią. Połóżcie awokado na ciepły kaloryfer lub do piekarnika rozgrzanego na 50 st. C. Po ok. 3-4 godzinach awokado powinno dojrzeć. Ostudźcie awokado, a potem przetnijcie je nożem pośrodku, usuńcie pestkę i wydrążcie miąższ owocu. Dlaczego warto jeść awokado? Zielone lub czarne owoce awokado są niezwykle zdrowe i korzystne dla waszego organizmu. Awokado jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców, ale dzięki kwasowi oleinowemu zawartemu w swoim składzie...

Czy jedzenie owoców z robakami może być niebezpieczne? Lepiej sprawdźcie
AdobeStock
Newsy
Czy jedzenie owoców z robakami może być niebezpieczne? Lepiej sprawdźcie
Zjadacie owoce bez zajrzenia do ich środka? Sprawdźcie czy to bezpieczne dla waszego zdrowia.

Owoce pełnią bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka. Są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Niestety, bardzo często zawierają niechcianych lokatorów, którymi są robaki . Czy przypadkowe zjadanie owoców razem z robakami, może być niebezpieczne dla naszego zdrowia? Czy może ono doprowadzić do zatrucia lub innych, groźnych dolegliwości? Czym grozi jedzenie owoców z robakami? Bytujące w owocach robaki to nic innego, jak źródło białka. Dla większości z nas są one jednak obrzydliwe i nikt nie chciałby się nimi zajadać. To, że w naszych owocach są robaki, jest oczywiście bardzo dobrym sygnałem. Mówi on nam o tym, że nasze owoce są naturalne, zdrowe i pozbawione chemicznych substancji. Na pewno widzieliście kiedyś robaka w zerwanej prosto z drzewa śliwce, wiśni czy czereśni. Stworzenia te wprost uwielbiają zagnieżdżać się też w gruszkach i jabłkach. Mimo iż jako dzieci wielu z nas zjadało owoce prosto z drzewa lub krzewu, bez większego zastanawiania się czy mają one w sobie robaki, jako dorośli jesteśmy już bardziej świadomi tego, że mogą się w nich kryć „niechciani lokatorzy". Pojawia się jednak pytanie - jeść takie owoce czy ich nie jeść? Mimo iż jedzenie owoców z robakami w żadnym stopniu wam nie zaszkodzi, na pewno nie chcielibyście tego robić z czystego obrzydzenia do tych pełzających stworzeń. Robaki są źródłem białka – nie zatrujemy się nimi, ani nie doprowadzą one do żadnych chorób. Co warto zaznaczyć – nie bytują w nich również pasożyty, więc ryzyko „złapania" czegokolwiek po zjedzeniu robaczywego owocu jest znikome. Jak rozpoznać robaczywe owoce? To bardzo proste. Żeby sprawdzić czy dany owoc zawiera „nieproszonego lokatora", trzeba obejrzeć z bliska jego skórkę. Jeśli widnieje na niej mała, ciemna...