Ten olej to "płynne złoto". Pijcie łyżkę na czczo i przed snem.
Adobe Stock
Newsy

Ten olej to płynne złoto. Pijcie jedną łyżkę na czczo i drugą przed snem. Pomoże wam obniżyć cholesterol

Zalecana dzienna dawka oleju lnianego to dwie łyżki stołowe. Po jednej łyżeczce wypijajcie rano i wieczorem, resztę dodawajcie do posiłków w ciągu dnia. Podpowiadamy z czym jeść „płynne złoto”

Olej lniany to olej wyciskamy z nasion lnu. Tłoczy się go na zimno z siemienia lnianego. Zawiera 45% tłuszczu, w skład którego wchodzą jego najwartościowsze składniki: nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6.

Dzięki nim w organizmie dochodzi do obniżenia „złego cholesterolu” przy jednoczesnym podniesieniu stężenia tego „dobrego”. Zmiana proporcji cholesterolu znacząco wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia. A to tylko jedno z wielu z wielu zdrowotnych właściwości oleju lnianego. Jak go pić, kiedy i ile?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wartości odżywcze i działanie oleju lnianego

To jeden z najzdrowszych olejów roślinnych, których nie powinno zabraknąć w waszej diecie. Swoje wartościowe działanie zawdzięcza niepowtarzalnej i bardzo korzystnej dla ludzkiego organizmu proporcji kwasów omega-3 i 6. Nie tylko jest elementem zdrowej diety i olejem stosowanym w profilaktyce wielu chorób, ale też bardzo ważnym składnikiem diety osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Dostarcza tych samych substancji, w które jest bogata dieta osób jedzących mięso i ryby.

Jest olejem roślinnym o bardzo szerokim zastosowaniu zdrowotnym:

  • Wspomaga profilaktykę oraz leczenie chorób układu krążenia w tym nadciśnienia
  • Wspomaga działanie układu nerwowego 
  • Sprzyja funkcji zapamiętywania. Wspiera leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy
  • Wzmacnia i regeneruje błonę śluzową na całej długości przewodu pokarmowego
  • Łagodzi przewlekłe stany zapalne jelit
  • Obniża poziom „złego cholesterolu” i poprawia proporcje pomiędzy „złym” a „dobrym” cholesterolem
  • Stosowany jest w profilaktyce nowotworowej
  • Skutecznie łagodzi skutki przewlekłych zaparć
Zobacz także
Schabowe w lnianej panierce zachwycą was swoim smakiem. Chrupiąca i genialna propozycja na obiad

Schabowe w lnianej panierce zachwycą was swoim smakiem. Chrupiąca i genialna propozycja na obiad

Nie smażcie ryb na tym oleju. To toksyczne połączenie

Nie smażcie ryb na tym oleju. To toksyczne połączenie

Jak stosować olej lniany?

Zalecana dzienna dawka oleju lnianego to około 30 ml dziennie, czyli 2 łyżki stołowe. Najlepiej 1 łyżeczkę oleju wypijać na czczo, zaraz po obudzeniu. W ten sposób organizm łatwiej go przyswaja. Drugą łyżeczkę można stosować wieczorem, przed snem, a pozostałą ilość w komponować w posiłki w ciągu dnia.

Oleju lnianego możecie używać do sałatek. Jest świetnym dodatkiem do twarogu, kefiru czy jogurtu Nie wolno natomiast stosować tego rodzaju oleju do obróbki cieplnej potraw, tj. do smażenia czy pieczenia. 

Można jednak dodawać go do potraw podawanych na ciepło: ziemniaków, brokułów, kalafiora, ryb czy zup. W tym przypadku oleju dodawajcie już po przełożeniu potrawy na talerze.

Olej lniany powinien być przechowywany w chłodzie, bez dostępu do światła słonecznego. Wybierajcie dobrej jakości oleje sprzedawane w ciemnych, szklanych butelkach i przechowujcie do w chłodnych pomieszczeniach.

Źródło: olejnazdrowie.pl, poradnikzdrowie.pl, naturalnyolej.com.pl

Ten olej działa, jak botoks na włosy. Nie chodzi o oliwę z oliwek ani o olej kokosowy
AdobeStock
Newsy
Ten olej działa jak botoks na włosy. Nie chodzi o oliwę z oliwek ani o olej kokosowy
Olej lniany ceniony jest nie tylko ze względu na swoje właściwości zdrowotne, ale i pielęgnacyjne. Przeczytajcie.

Świetnie działa na układ pokarmowy, wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej, pomaga zapobiegać miażdżycy a nawet dba o zdrowie psychiczne. Czy olej lniany potrafi coś jeszcze? Tak – może zadziałać jak botoks na wasze włosy. Zastosowanie kosmetyczne oleju lnianego Olej lniany to doskonały produkt do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Jest szczególnie polecany do skóry wrażliwej, suchej, łuszczącej się, szorstkiej i skłonnej do alergii, ale również - dzięki kwasowi omega-3 - dobrze sprawdza się w pielęgnacji skóry tłustej, skłonnej do trądziku. Olej lniany nie tylko doskonale wzmacnia i odżywia skórę, ale też nadaje jej zdrowego blasku. Jego ogromną zaletą jest to, że nie zatyka skóry, ponieważ łatwo się wchłania. olej lniany wspomaga też kurację antycellulitową nawilża naskórek sprawia, że rozszerzone pory są mniej widoczne wygładza zmarszczki pomaga odżywić włosy i paznokcie, zmniejszając ich uszkodzenia Olej lniany stosowany na włosy: zapobiega matowieniu i wysuszeniu włosów wzmacnia je odżywia je wspomaga ich nawilżenie poprawia ich strukturę sprawia, że włosy mniej się łamią włosy zdrowiej rosną nie kręcą się są gładkie Jak stosować olej lniany na włosy? Nałóżcie olej na delikatnie zwilżone włosy przy myciu. Wmasujcie około 3 łyżeczki oleju lnianego w skórę głowy. Zostawcie olej na głowie na czas od pół godziny do dwóch godzin. Po każdym olejowaniu dokładnie umyjcie włosy szamponem. Co jeszcze warto wiedzieć na temat oleju lnianego? Zastanawiacie się nad kupieniem oleju lnianego? Oto garść ciekawych faktów, które musicie znać. Wytwarzany ze świeżo zmielonych nasion lnu olej lniany, zawiera 60 procent kwasów tłuszczowych omega-3. Zaledwie 1 łyżka oleju lnianego, zawiera ponad 7 gramów kwasu...

Już 2 łyżeczki dziennie pomogą spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol. Pijcie na zdrowie
AdobeStock
Newsy
Już 2 łyżeczki dziennie pomogą spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol. Pijcie na zdrowie
Wspaniały smak, aromat i witaminy zamknięte w butelce - tak można opisać ten produkt, który staje się coraz popularniejszy w polskich domach. Dodawajcie go do potraw lub pijcie prosto z butelki, a wasz organizm prędko wam za to podziękuje.

Każdej jesieni można zaobserwować duży wzrost zainteresowania dynią. To warzywo obecne w naszej kuchni od wielu lat znów stało się bardzo popularne - z dyni przyrządza się smaczne zupy, zapiekanki, a nawet ciasta. Równie wartościowe są jej pestki, a także olej, jaki się z nich pozyskuje. Wykazuje on wiele prozdrowotnych właściwości - sprawdźcie, jak go stosować.   Właściwości oleju z pestek dyni Olej ten wytwarza się z prażonych pestek dyni, które następnie są mielone. Olej ma intensywnie orzechowy smak i zapach oraz ciemnozielony kolor. Z tego względu wspaniale komponuje się z sałatkami, nadając im wyjątkowego aromatu. Ponadto, olej dyniowy zawiera w sobie witaminy i składniki odżywcze, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, tak potrzebne każdemu z nas. Znajdziecie w nim m.in.: witaminę A, C, D, E oraz K i witaminy z grupy B nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-6 i Omega-9 cenne aminokwasy cynk, selen, miedź, jod, skwalen, żelazo, mangan, potas, wapń, fosfor i magnez  fitosterole  Działanie oleju z pestek dyni Poza bogactwem witamin i minerałów, olej z pestek dyni wykazuje dobroczynne działanie na cały organizm. Osoby, które borykają się z nadwagą, docenią go ze względu na błonnik - składnik ten, znajdujący się w oleju z dyni, pomaga wyregulować metabolizm, zapewnia uczucie sytości i w rezultacie ułatwia zrzucanie nadprogramowych kilogramów.  Spożywanie oleju z pestek dyni pomaga również obniżyć „zły” cholesterol LDL i poziom trójglicerydów we krwi. Na skutek picia oleju można natomiast zaobserwować wzrost HDL, czyli „dobrego” cholesterolu. Ponadto, regularne picie oleju wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, przyśpiesza gojenie się ran, a także poprawia koncentrację i pamięć.  Jak pić olej z pestek dyni?...

Do soku z marchwi dodajcie....olej. Ta 1 rzecz sprawi, że już zawsze będziecie go tak pić
Adobe Stock
Newsy
Do soku z marchwi dodajcie....olej. Ta 1 rzecz sprawi, że już zawsze będziecie go tak pić
Sok z marchwi zawiera wiele witamin i minerałów, ale to dzięki dodatkowi oleju, są one lepiej wchłaniane. Wyjaśniamy dlaczego tak się dzieje.

Sok z marchwi to jeden z najpopularniejszych soków w naszym kraju. Robi się go błyskawicznie, składnik jest dostępny przez cały rok, a do tego jest stosunkowo tani. Soki marchwiowe dostają dzieci już od 5 miesiąca życia, po czym ludzie piją go zwykle aż do późnej starości. Do wszystkich zalet soku marchewkowego trzeba dodać najważniejszą, dzięki której pijemy go tak chętnie i często. Sok z marchwi jest pyszny. Wyjaśniamy co się stanie gdy do szklanki soku dodacie łyżeczkę oleju. Jak olej poprawia sok z marchwi? Sok z marchwi zawiera wiele witamin i minerałów. Ponieważ część z nich: witamina A, E i K, to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, po dodaniu do soku odrobiny tłuszczu, zwiększycie poziom przyswajania przez organizm tych witamin. Do szklanki soku wystarczy dodać od 1 łyżeczki do 1 łyżki oleju, w zależności od preferencji smakowych. Możecie użyć dowolnego, ulubionego oleju. Może to być olej słonecznikowy, rzepakowy, czy inne, mniej popularne oleje: z pestek winogron, z orzechów włoskich, z awokado, olej kokosowy czy olej lniany. Do soku można także dodać oliwę. Sok z marchwi — wartości odżywcze i działanie To jeden z wartościowszych soków. Przygotowujemy go zawsze na zimno, dzięki czemu napój nie traci swoich wartości. A jest ich naprawdę mnóstwo, sok zawiera: Witaminę C Witaminę E Beta-karoten Kwas foliowy Tiaminę Wapń Magnez Fosfor Żelazo Potas Sód Cynk Sok jest niskokaloryczny: w 100 ml zawartych jest jedynie 41 kcal. Pity regularnie ma następujące działanie: Wspiera wzrok, ponieważ jest bogatym źródłem ważnego dla oczu beta-karotenu, czyli prowitaminy A, która w organizmie człowieka przekształca się w witaminę A Ułatwia leczenie niedokrwistości Obniża poziom cholesterolu we...

Olej makadamia: właściwości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Adobe Stock
Newsy
Olej makadamia: właściwości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Olej z orzechów makadamia znany jest najbardziej jako składnik kosmetyków, jednak jego wartości odżywcze sprawiają, że w pełni zasłużył na miejsce w kuchni. Sprawdź, jak używać oleju makadamia podczas gotowania i dlaczego warto włączyć go do diety.

Koniecznie zwróćcie uwagę na olej makadamia. Nie jest u nas powszechnie znany, ale najwyższa pora to zmienić. Olej ten powstaje w wyniku procesu tłoczenia na zimno orzechów makadamii. Uzyskana substancja jest bogata w  witaminę A, witaminę E, witaminy z grupy B, a także nienasycone kwasy tłuszczowe. Swoje zastosowanie olej z orzechów makadamia znajduje nie tylko w kosmetyce, ale i w kuchni. Zastosowanie oleju makadamia Olej z orzechów makadamia to dobry zamiennik masła do pieczywa ze względu na swój wyjątkowy maślany, lekko orzechowy posmak. Olej makadamia może również być stosowany do sałatek oraz do smażenia i pieczenia. Uwaga jednak: jest kaloryczny, nie przesadzajcie więc z jego ilością. Wystarczy kilka łyżeczek. Poza kuchnią olej z orzechów makadamia świetnie sprawdza się w pielęgnacji cery: nawilża, łagodzi podrażnienia, wzmacnia i uelastycznia skórę. Jest także pomocny w leczeniu śladów po oparzeniach oraz blizn. Właściwości zdrowotne oleju makadamia Spożywanie oleju makadamia: zmniejsza ryzyko nowotworów obniża poziom złego cholesterolu we krwi zapobiega rozwojowi miażdżycy zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia bądź cukrzycy. Tłuszcze w diecie  Rola tłuszczów w diecie jest nie do przecenienia: wspierają metabolizm, transportują witaminy, pomagają w produkcji niektórych hormonów, wpływają na pracę mózgu. Mogą pozytywnie oddziaływać na koncentrację i odporność, chronić przed chorobami (także tymi cywilizacyjnymi!), obniżać poziom złego cholesterolu. Ważne jest to, by wybierać zdrowe tłuszcze nienasycone, szczególnie te pochodzenia roślinnego oraz oleje z ryb morskich. Tłuszcze zwierzęce to tłuszcze nasycone, a te nie są zdrowe i należy unikać...