Ten olej to "płynne złoto". Pijcie łyżkę na czczo i przed snem.
Adobe Stock
Newsy

Ten olej to płynne złoto. Pijcie jedną łyżkę na czczo i drugą przed snem. Pomoże wam obniżyć cholesterol

Zalecana dzienna dawka oleju lnianego to dwie łyżki stołowe. Po jednej łyżeczce wypijajcie rano i wieczorem, resztę dodawajcie do posiłków w ciągu dnia. Podpowiadamy z czym jeść „płynne złoto”

Olej lniany to olej wyciskamy z nasion lnu. Tłoczy się go na zimno z siemienia lnianego. Zawiera 45% tłuszczu, w skład którego wchodzą jego najwartościowsze składniki: nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6.

Dzięki nim w organizmie dochodzi do obniżenia „złego cholesterolu” przy jednoczesnym podniesieniu stężenia tego „dobrego”. Zmiana proporcji cholesterolu znacząco wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia. A to tylko jedno z wielu z wielu zdrowotnych właściwości oleju lnianego. Jak go pić, kiedy i ile?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wartości odżywcze i działanie oleju lnianego

To jeden z najzdrowszych olejów roślinnych, których nie powinno zabraknąć w waszej diecie. Swoje wartościowe działanie zawdzięcza niepowtarzalnej i bardzo korzystnej dla ludzkiego organizmu proporcji kwasów omega-3 i 6. Nie tylko jest elementem zdrowej diety i olejem stosowanym w profilaktyce wielu chorób, ale też bardzo ważnym składnikiem diety osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Dostarcza tych samych substancji, w które jest bogata dieta osób jedzących mięso i ryby.

Jest olejem roślinnym o bardzo szerokim zastosowaniu zdrowotnym:

  • Wspomaga profilaktykę oraz leczenie chorób układu krążenia w tym nadciśnienia
  • Wspomaga działanie układu nerwowego 
  • Sprzyja funkcji zapamiętywania. Wspiera leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy
  • Wzmacnia i regeneruje błonę śluzową na całej długości przewodu pokarmowego
  • Łagodzi przewlekłe stany zapalne jelit
  • Obniża poziom „złego cholesterolu” i poprawia proporcje pomiędzy „złym” a „dobrym” cholesterolem
  • Stosowany jest w profilaktyce nowotworowej
  • Skutecznie łagodzi skutki przewlekłych zaparć
Zobacz także
Schabowe w lnianej panierce zachwycą was swoim smakiem. Chrupiąca i genialna propozycja na obiad

Schabowe w lnianej panierce zachwycą was swoim smakiem. Chrupiąca i genialna propozycja na obiad

Nie smażcie ryb na tym oleju. To toksyczne połączenie

Nie smażcie ryb na tym oleju. To toksyczne połączenie

Jak stosować olej lniany?

Zalecana dzienna dawka oleju lnianego to około 30 ml dziennie, czyli 2 łyżki stołowe. Najlepiej 1 łyżeczkę oleju wypijać na czczo, zaraz po obudzeniu. W ten sposób organizm łatwiej go przyswaja. Drugą łyżeczkę można stosować wieczorem, przed snem, a pozostałą ilość w komponować w posiłki w ciągu dnia.

Oleju lnianego możecie używać do sałatek. Jest świetnym dodatkiem do twarogu, kefiru czy jogurtu Nie wolno natomiast stosować tego rodzaju oleju do obróbki cieplnej potraw, tj. do smażenia czy pieczenia. 

Można jednak dodawać go do potraw podawanych na ciepło: ziemniaków, brokułów, kalafiora, ryb czy zup. W tym przypadku oleju dodawajcie już po przełożeniu potrawy na talerze.

Olej lniany powinien być przechowywany w chłodzie, bez dostępu do światła słonecznego. Wybierajcie dobrej jakości oleje sprzedawane w ciemnych, szklanych butelkach i przechowujcie do w chłodnych pomieszczeniach.

Źródło: olejnazdrowie.pl, poradnikzdrowie.pl, naturalnyolej.com.pl

Do soku z marchwi dodajcie....olej. Ta 1 rzecz sprawi, że już zawsze będziecie go tak pić
Adobe Stock
Newsy
Do soku z marchwi dodajcie....olej. Ta 1 rzecz sprawi, że już zawsze będziecie go tak pić
Sok z marchwi zawiera wiele witamin i minerałów, ale to dzięki dodatkowi oleju, są one lepiej wchłaniane. Wyjaśniamy dlaczego tak się dzieje.

Sok z marchwi to jeden z najpopularniejszych soków w naszym kraju. Robi się go błyskawicznie, składnik jest dostępny przez cały rok, a do tego jest stosunkowo tani. Soki marchwiowe dostają dzieci już od 5 miesiąca życia, po czym ludzie piją go zwykle aż do późnej starości. Do wszystkich zalet soku marchewkowego trzeba dodać najważniejszą, dzięki której pijemy go tak chętnie i często. Sok z marchwi jest pyszny. Wyjaśniamy co się stanie gdy do szklanki soku dodacie łyżeczkę oleju. Jak olej poprawia sok z marchwi? Sok z marchwi zawiera wiele witamin i minerałów. Ponieważ część z nich: witamina A, E i K, to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, po dodaniu do soku odrobiny tłuszczu, zwiększycie poziom przyswajania przez organizm tych witamin. Do szklanki soku wystarczy dodać od 1 łyżeczki do 1 łyżki oleju, w zależności od preferencji smakowych. Możecie użyć dowolnego, ulubionego oleju. Może to być olej słonecznikowy, rzepakowy, czy inne, mniej popularne oleje: z pestek winogron, z orzechów włoskich, z awokado, olej kokosowy czy olej lniany. Do soku można także dodać oliwę. Sok z marchwi — wartości odżywcze i działanie To jeden z wartościowszych soków. Przygotowujemy go zawsze na zimno, dzięki czemu napój nie traci swoich wartości. A jest ich naprawdę mnóstwo, sok zawiera: Witaminę C Witaminę E Beta-karoten Kwas foliowy Tiaminę Wapń Magnez Fosfor Żelazo Potas Sód Cynk Sok jest niskokaloryczny: w 100 ml zawartych jest jedynie 41 kcal. Pity regularnie ma następujące działanie: Wspiera wzrok, ponieważ jest bogatym źródłem ważnego dla oczu beta-karotenu, czyli prowitaminy A, która w organizmie człowieka przekształca się w witaminę A Ułatwia leczenie niedokrwistości Obniża poziom cholesterolu we...

Olej makadamia: właściwości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Adobe Stock
Newsy
Olej makadamia: właściwości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Olej z orzechów makadamia znany jest najbardziej jako składnik kosmetyków, jednak jego wartości odżywcze sprawiają, że w pełni zasłużył na miejsce w kuchni. Sprawdź, jak używać oleju makadamia podczas gotowania i dlaczego warto włączyć go do diety.

Koniecznie zwróćcie uwagę na olej makadamia. Nie jest u nas powszechnie znany, ale najwyższa pora to zmienić. Olej ten powstaje w wyniku procesu tłoczenia na zimno orzechów makadamii. Uzyskana substancja jest bogata w  witaminę A, witaminę E, witaminy z grupy B, a także nienasycone kwasy tłuszczowe. Swoje zastosowanie olej z orzechów makadamia znajduje nie tylko w kosmetyce, ale i w kuchni. Zastosowanie oleju makadamia Olej z orzechów makadamia to dobry zamiennik masła do pieczywa ze względu na swój wyjątkowy maślany, lekko orzechowy posmak. Olej makadamia może również być stosowany do sałatek oraz do smażenia i pieczenia. Uwaga jednak: jest kaloryczny, nie przesadzajcie więc z jego ilością. Wystarczy kilka łyżeczek. Poza kuchnią olej z orzechów makadamia świetnie sprawdza się w pielęgnacji cery: nawilża, łagodzi podrażnienia, wzmacnia i uelastycznia skórę. Jest także pomocny w leczeniu śladów po oparzeniach oraz blizn. Właściwości zdrowotne oleju makadamia Spożywanie oleju makadamia: zmniejsza ryzyko nowotworów obniża poziom złego cholesterolu we krwi zapobiega rozwojowi miażdżycy zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia bądź cukrzycy. Tłuszcze w diecie  Rola tłuszczów w diecie jest nie do przecenienia: wspierają metabolizm, transportują witaminy, pomagają w produkcji niektórych hormonów, wpływają na pracę mózgu. Mogą pozytywnie oddziaływać na koncentrację i odporność, chronić przed chorobami (także tymi cywilizacyjnymi!), obniżać poziom złego cholesterolu. Ważne jest to, by wybierać zdrowe tłuszcze nienasycone, szczególnie te pochodzenia roślinnego oraz oleje z ryb morskich. Tłuszcze zwierzęce to tłuszcze nasycone, a te nie są zdrowe i należy unikać...

sposób na wzdęcia
Adobe Stock
Newsy
Doskonale wymiata złogi z jelit. Wystarczy jedna szklanka rano, a zapomnicie o wzdęciach
Nie od dziś wiadomo, że siemię lniane zawiera mnóstwo cennych wartości odżywczych, które mają niesamowicie pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego. Spożywajcie je tak często, jak to możliwe.

Siemię lniane zaliczane jest do tak zwanych superfoods, czyli żywności zawierającej mnóstwo cennych wartości odżywczych, a co za tym idzie wykazującej właściwości prozdrowotne. Te niepozorne ziarna mają bardzo pozytywny wpływ na pracę całego, ludzkiego organizmu. Właśnie dlatego tak często wykorzystuje się je w ziołolecznictwie. Cenne wartości odżywcze siemienia lnianego Siemię lniane zawiera przede wszystkim duże ilości błonnika, który nie tylko bardzo korzystnie wpływa na wasze jelita, ale również obniża poziom złego cholesterolu w organizmie. Nie może także zapomnieć o lignanach, których spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowania na różnego rodzaju nowotwory, a także działa osłonowo na wątrobę. Siemię lniane to bardzo cenne źródło kwasów tłuszczowych omega-3, aminokwasów, minerałów, witamin, substancji śluzowych oraz steroli roślinnych. Dwa ostatnie chronią wasz organizm przed wolnymi rodnikami i pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego. W jaki sposób spożywać siemię lniane? Produkt można jeść na wiele sposobów. W końcu występuje nie tylko w formie proszku, ale również całych ziaren lub oleju. Siemię lniane w pierwszej postaci z powodzeniem możecie stosować jako przyprawę i dodawać do swoich ulubionych potraw – sałatek, owsianek, koktajli, zup, mięsa, a nawet kanapek.  Jeśli zdecydujecie się na całe ziarna, uprażcie je na patelni, tak samo jak pestki słonecznika czy dyni, a następnie umieśćcie na przykład w swojej sałatce warzywnej lub owocowej. Z ich użyciem możecie również upiec przepyszny chleb. Z siemienia lnianego możecie także przyrządzić przepyszny kisiel, który nie tylko błyskawicznie rozprawi się wzdęciami i biegunką, ale również złagodzi objawy choroby wrzodowej. Jego przyrządzenie jest dziecinnie...

Macie wysoki cholesterol? Jedzcie te produkty, żeby go obniżyć
Pixabay
Newsy
Macie wysoki cholesterol? Jedzcie te produkty, żeby go obniżyć
Podwyższony poziom cholesterolu doskwiera wielu Polakom. Nie należy go ignorować! Co możecie zrobić?

Cholesterol dzieli się na dwie odmiany: HDL to tzw. „dobry” cholesterol, a LDL – ten niekorzystny dla naszego zdrowia. LDL może przyczyniać się do powstawania wielu chorób takich jak miażdżyca, choroba wieńcowa, a także udar mózgu. Normy cholesterolu są różne w zależności od wieku, płci i uwarunkowań zdrowotnych. Pierwszym narzędziem w walce z cholesterolem jest zdrowa, zrównoważona dieta, odpowiednia dawka ruchu oraz włączenie do jadłospisu produktów zwalczających dolegliwości związane z wysokim cholesterolem, a także wspomagające trawienie i rozkład niezdrowych tłuszczy.  Jakie produkty zwalczają cholesterol? Karczochy – zawierają bardzo dużo witamin, błonnika i antyoksydantów. Zwalczają odkładanie się „złego” cholesterolu. Czosnek – posiada on bardzo wiele prozdrowotnych właściwości, działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie, a ponadto może zwiększać poziom „dobrego cholesterolu”. Siemię lniane – bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik, wspomaga walkę z zaparciami oraz biegunkami, reguluje trawienie. Babka płesznik – nasiona babki to niezwykłe źródło błonnika, który wspomaga trawienie i zapobiega odkładaniu się tłuszczu, a także złego cholesterolu. Awokado – to prawdziwie cudotwórczy owoc bogaty w niezwykle korzystne dla zdrowia i piękna kwasy omega-3, omega-6 i omega-9. Płatki owsiane – skarbnica minerałów, błonnika i innych składników pozytywnie działających na układ krwionośny oraz trawienny. Świetne także dla wszystkich, którzy chcą zgubić kilogramy. Ryby – nie od dziś wiadomo, że wszystkie osoby zmagające się z chorobami sercowo-naczyniowymi, wysokim cholesterolem czy nadciśnieniem powinny włączyć do swojego jadłospisu ryby. Są...