AdobeStock
Newsy

Smażenie bez oleju i bez przywierania? To możliwe dzięki temu gadżetowi 

Słyszeliście kiedyś o takim produkcie? Wykorzystajcie go w kuchni, bo ma naprawdę wiele zalet.

Na polskim rynku bez problemu dostaniecie specjalny papier do gotowania, który idealnie nada się też do smażenia potraw na patelni. Możecie w nich smażyć mięsa i ryby, bez konieczności dodawania oleju.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto smażyć na papierze?

Takie smażenie ma mnóstwo zalet. Przygotowywane w ten sposób potrawy nie tylko są mniej kaloryczne, ale też nie musimy później tracić czasu na późniejsze czyszczenie patelni, ponieważ pożywienie nie przywiera do niej i się nie przypala.

Mimo obecności papieru, potrawy w ładny sposób się brunatnią, tak jakby smażyły się w sposób tradycyjny na oleju. Papier do smażenia ma też inną ciekawą zaletę. Dzięki niemu łatwiej jest obracać delikatne filety na patelni.  Wystarczy zawinąć je arkuszem papieru i wygiąć jego brzegi ku górze, po czym unieść filet i obrócić go właśnie przy użyciu tych „uchwytów”.

Taki papier może też z powodzeniem zastąpić pokrywkę, która zabezpieczy waszą kuchnię przed pryskaniem oraz sprawi, że danie będzie chrupiące. Nie będziecie także musieli używać szkodliwych środków chemicznych do czyszczenia i zaoszczędzicie na płynie do naczyń.

Gdzie można kupić taki papier i jak on wygląda? 

Papier do gotowania, który doskonale się też sprawdza jako papier do smażenia, bez problemu znajdziecie w internecie. Warto też pytać o niego w sklepach. Papier ten kosztuje ok. 23 zł, ma przeźroczystą strukturę i jest sprzedawany w rolce. Jest obustronnie silikonowany (posiada warstwę nieprzywierającą) i może być wykorzystywany także do gotowania w wodzie lub na parze. 

Zobacz także
Ta przekąska robi prawdziwą furorę w sieci. Co powiecie na smażone ogórki?

Ta przekąska robi prawdziwą furorę w sieci. Co powiecie na smażone ogórki?

Przepis na ziemniaki podsmażane na patelni

Lubicie ziemniaczki podsmażone na patelni? Z tym składnikiem smakują najlepiej

Czy smażone potrawy są niezdrowe?

Smażone potrawy są bardzo smaczne, ale niestety nie należą do najzdrowszych. Wiele osób lubi smak smażonych potraw, takich jak smażony bekon, kiełbaski czy frytki. Jednak te pokarmy są zwykle bogate w kalorie i tłuszcze trans, więc spożywanie w ich dużej ilości może mieć negatywny wpływ na wasze zdrowie.

Smażone potrawy zawierają więcej kalorii niż ich niesmażone odpowiedniki. Spożywanie ich w dużej ilości może znacznie zwiększyć ogólne spożycie kalorii i doprowadzić do otyłości.

Smażone potrawy są często gotowane w przetworzonych olejach roślinnych. Po podgrzaniu oleje te mogą tworzyć tłuszcze trans, co wiąże się z szeregiem problemów zdrowotnych, w tym ze zwiększonym ryzykiem kilku chorób, m.in. cukrzycy typu 2, chorób serca i otyłości.

Ponadto, smażone potrawy mogą zawierać szkodliwy akrylamid. Akrylamid jest toksyczną substancją, która może tworzyć się w żywności podczas gotowania w wysokiej temperaturze, takiego jak smażenie i pieczenie. Powstaje w wyniku reakcji chemicznej między cukrami a aminokwasem zwanym asparaginą. Badania na zwierzętach wykazały, że akrylamid stwarza ryzyko wystąpienia kilku rodzajów raka.

Źródło: sagacook.pl, healthline.com

Jakie produkty spożywcze niszczą wątrobę?
Adobe Stock
Newsy
Ten popularny produkt niszczy waszą wątrobę. Lepiej ograniczcie go do minimum, bo możecie przypłacić to zdrowiem
Wątroba pełni szereg bardzo ważnych funkcji w ludzkim organizmie. Nawet nie zdajecie sobie sprawy, że niektóre produkty spożywcze powoli, ale konsekwentnie ją wyniszczają.

Wątroba to bardzo ważny narząd, bez którego wasz organizm nie podjąłby się wykonywania większości funkcji życiowych. Odpowiada ona między innymi za krzepnięcie krwi, prawidłowy poziom glukozy, neutralizację toksyn, produkcję ciepła czy magazynowanie żelaza oraz wielu witamin. Nie ulega więc wątpliwości, że należy robić wszystko, by jak najdłużej utrzymać ją przy zdrowiu. Które produkty spożywcze niszczą waszą wątrobę? Większość osób uważa, że jedynym produktem, który negatywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby jest alkohol. Nic bardziej mylnego. Oczywiście jego częste spożywanie nie oszczędza tego narządu, jednak istnieje szereg innych substancji, które bezpośrednią przyczyniają się do jego powolnego wyniszczania. Cukier szkodzi waszej wątrobie Jednym z najczęściej spożywanych produktów spożywczych jest oczywiście cukier. Dodajecie go do ciast, kawy, herbaty, a nawet słodkich śniadań. Dostarczacie go także poprzez pożywienie – parówki, keczup, pieczywo, owoce. Okazuje się, że dla waszej wątroby jest on równie groźny, co alkohol. Jedną z podstawowych funkcji wątroby jest bowiem przekształcanie składników odżywczych w tłuszcze. Narząd potrzebuje do tego tylko fruktozy, z kolei spożywany na potęgę cukier rafinowany i syrop glukozowy są zbędne. Ich zbyt duża ilość prowadzi do poważnych chorób wątroby. Napoje gazowane wywołują zapalenie wątroby Badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców wykazały, że 80 proc. osób zmagających się z niealkoholowym stłuszczeniowym zapaleniem wątroby wypija co najmniej dwie puszki kolorowych napojów gazowanych dziennie. Okazuje się więc, że dostarczanie do organizmu tego typu produktów niesamowicie szkodzi temu narządowi. Tłuszcze trans zwiększają ryzyko chorób wątroby O...

AdobeStock
Newsy
Ten związek jest dodawany do produkcji farb i klejów. Znajdziecie go też w jedzeniu. Wiecie jakim?
Kolejna zła wiadomość dla zwolenników "śmieciowego" jedzenia. W jego składzie znajduje się naprawdę paskudna substancja.

Tym razem chodzi o akrylamid. Okazało się, że ten związek używany w zakładach chemicznych do produkcji chemikaliów takich jak farby i kleje, znajduje się też w żywności! Zacznijmy od krótkiej listy, która przedstawia zagrożenia wynikające z nadmiernego spożywania produktów zawierających akrylamid. Możliwość powstawania nowotworów przewodu pokarmowego Możliwość trwałego uszkodzenia układu nerwowego Możliwość zwiększenia ryzyka wystąpienia chorób serca Ryzyko wystąpienia przewlekłych stanów zapalnych w organizmie Podniesienie ryzyka wystąpienia miażdżycy i chorób wieńcowych serca Skąd akrylamid bierze się w pożywieniu? Ta lista może budzić prawdziwą grozę. Jednak w rzeczy samej nie różni się zbytnio od tego, czym grozi spożywanie w dużej ilości fast-foodów. Dlaczego? Bo to właśnie akrylamid jest odpowiedzialny w pewnej mierze za szkodliwość fast-foodów, zaraz obok zawartości tłuszczów trans. Akrylamid to organiczny związek chemiczny, który powstaje w wyniku reakcji aminokwasów z cukrami redukującymi. Zajście takiej reakcji możliwe jest w temperaturze 120 st. C. Optymalna temperatura potrzebna do zajścia takiej reakcji to z kolei około 140-180 st. C. Co to oznacza w praktyce? Spore ilości akrylamidu powstają w trakcie obróbki termicznej niektórych posiłków. W jakich produktach zawarty jest akrylamid? Chodzi tutaj głównie o smażenie w głębokim tłuszczu i pieczenie produktów zawierających dużą ilość skrobi i węglowodanów. Ustalenia komitetu ekspertów do spraw dodatków do żywności ze Światowej Organizacji Zdrowia, nie pozostawiają wątpliwości. Fachowcy z WHO wskazali, w których potrawach, akrylamidu znajduje się najwięcej. Rzućcie okiem na tę...

jajecznica
Pixabay
Newsy
Smażycie jajecznicę na takiej patelni? Nic dziwnego, że ma taki kolor i jest niesmaczna
Smażenie jajecznicy to z jednej strony czynność prosta, z drugiej wymagająca zwrócenia uwagi na najmniejsze szczegóły.

Jak to zwykle bywa w sztuce kulinarnej – danie daniu nierówne. Nie inaczej jest w przypadku pospolitej jajecznicy. Jak to się dzieje, że jednym wychodzi ona perfekcyjnie, a inni z trudem potem przeżuwają i przełykają wysmażone przez siebie jajka? Co jest szczególnie ważne podczas smażenia jajecznicy? Wiemy o tym doskonale, że o gustach się nie dyskutuje. Są ludzie, którzy uwielbiają na przykład tłustą, smażoną na smalcu jajecznicę z dodatkiem kiełbasy i cebuli. Osoby o bardziej delikatnych podniebieniach, wolą lekko ścięte jajka usmażone tylko i wyłącznie na prawdziwy maśle. Niezależnie od tego, jaki sposób smażenia jajecznicy wybieracie i wolicie, koniecznie zwróćcie uwagę na jeden mały szczegół. A jest nim oczywiście patelnia, na której przyjdzie wam smażyć jajecznicę. Wybór naczynia jest sprawą fundamentalną. Na jakiej patelni nie powinno się smażyć jajek? Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami solidnych, starych i mocnych patelni żeliwnych, to niestety musimy poradzić wam dokupienie innego sprzętu do smażenia jajecznicy. Żeliwne patelnie są doskonałe do smażenia naleśników i innych dań, ale akurat niekoniecznie do smażenia jajek. Dlaczego? Żeliwne patelnie niestety mają to do siebie, że z ich powierzchni przedostają się do potraw drobinki stopu żelaza i węgla. Jajka podczas smażenia mogą przybrać zielonkawy odcień. Nie jest to groźne dla zdrowia ludzi, ale wpływa znacząco na wygląd, a także czasami smak i zapach potraw. Zwłaszcza tych delikatnych. Taki stan rzeczy nie będzie przeszkadzał przy smażeniu naleśników, ale mocniej wpłynie właśnie na smażone jajka. Na jakiej patelni powinno się smażyć jajecznicę? Stanie się tak niestety niezależnie od tego, czy usmażycie je na oleju, smalcu, maśle czy jeszcze czymś innym. Jak...

Kotlety dietetyczne
Gotujmy.pl/
Newsy
Dietetyczne kotlety mielone z małą ilością tłuszczu. Smakują tak samo jak tradycyjne
Uwielbiacie kotlety mielone, ale chcecie zadbać też o sylwetkę? Przygotujcie je w tej wersji.

Niestety, wiele tradycyjnych polskich potraw nie jest dietetyczna. Być może dlatego tak wielu Polaków zmaga się z nadmiarowymi kilogramami. Jeśli chcecie odżywiać się zdrowo i niskokaloryczne, nie musicie wykluczać całkiem tradycyjnych polskich dań. Przygotujcie je po prostu w odchudzonej wersji. Przedstawiamy wam przepis na dietetyczne kotlety mielone. Kotlety mielone dietetyczne Tradycyjne kotlety mielone to mięso wieprzowe, które ma sporo tłuszczu, do tego biała bułka, dodatkowo bułka tarta i jeszcze smażenie. Żaden z tych elementów nie jest wskazany przy diecie osób dbających o linię. Jak zatem odchudzić kotlety mielone? Zrobimy to w ten sposób: Mięso w dietetycznych mielonych Zamiana mięsa – wieprzowina tradycyjnie stosowana przy wyrobie kotletów mielonych nie jest wskazana na diecie. Można co prawda wybierać mniej tłuste kawałki wieprzowe i wtedy też byłaby dopuszczalna, ale znacznie łatwiej jest po prostu zamienić rodzaj stosowanego mięsa. Zamieńcie wieprzowinę na mielone mięso z indyka, a oszczędzicie wielu kalorii. Pieczone kotlety mielone Zamiana smażenia na pieczenie - smażenie nie jest polecanym typem obróbki, nie tylko ze względu na to, że czyni potrawy bardziej kalorycznymi, ale w trakcie jego trwania wydzielają się też szkodliwe związki. Smażenie przyczynia się do zwiększenia prawdopodobieństwa zawału, udaru i innych problemów zdrowotnych. Powinniście wystrzegać się go na co dzień. Świetną alternatywą jest w tym wypadku pieczenie.  Mielone panierowane w otrębach Wykluczenie bułki tartej na rzecz zdrowych otrębów – bułka tarta w niewielkich ilościach może być składnikiem zdrowej i niskokalorycznej diety, ale sama w sobie nie dostarcza zbyt wielu wartości, więc najlepiej zamieniać ją na inny produkt. Zamiast panierować kotlety w bułce tartej, panierujcie je w...