Na polskim rynku bez problemu dostaniecie specjalny papier do gotowania, który idealnie nada się też do smażenia potraw na patelni. Możecie w nich smażyć mięsa i ryby, bez konieczności dodawania oleju.

Dlaczego warto smażyć na papierze?

Takie smażenie ma mnóstwo zalet. Przygotowywane w ten sposób potrawy nie tylko są mniej kaloryczne, ale też nie musimy później tracić czasu na późniejsze czyszczenie patelni, ponieważ pożywienie nie przywiera do niej i się nie przypala.

Mimo obecności papieru, potrawy w ładny sposób się brunatnią, tak jakby smażyły się w sposób tradycyjny na oleju. Papier do smażenia ma też inną ciekawą zaletę. Dzięki niemu łatwiej jest obracać delikatne filety na patelni.  Wystarczy zawinąć je arkuszem papieru i wygiąć jego brzegi ku górze, po czym unieść filet i obrócić go właśnie przy użyciu tych „uchwytów”.

Taki papier może też z powodzeniem zastąpić pokrywkę, która zabezpieczy waszą kuchnię przed pryskaniem oraz sprawi, że danie będzie chrupiące. Nie będziecie także musieli używać szkodliwych środków chemicznych do czyszczenia i zaoszczędzicie na płynie do naczyń.

Zobacz także:

Gdzie można kupić taki papier i jak on wygląda? 

Papier do gotowania, który doskonale się też sprawdza jako papier do smażenia, bez problemu znajdziecie w internecie. Warto też pytać o niego w sklepach. Papier ten kosztuje ok. 23 zł, ma przeźroczystą strukturę i jest sprzedawany w rolce. Jest obustronnie silikonowany (posiada warstwę nieprzywierającą) i może być wykorzystywany także do gotowania w wodzie lub na parze. 

Czy smażone potrawy są niezdrowe?

Smażone potrawy są bardzo smaczne, ale niestety nie należą do najzdrowszych. Wiele osób lubi smak smażonych potraw, takich jak smażony bekon, kiełbaski czy frytki. Jednak te pokarmy są zwykle bogate w kalorie i tłuszcze trans, więc spożywanie w ich dużej ilości może mieć negatywny wpływ na wasze zdrowie.

Smażone potrawy zawierają więcej kalorii niż ich niesmażone odpowiedniki. Spożywanie ich w dużej ilości może znacznie zwiększyć ogólne spożycie kalorii i doprowadzić do otyłości.

Smażone potrawy są często gotowane w przetworzonych olejach roślinnych. Po podgrzaniu oleje te mogą tworzyć tłuszcze trans, co wiąże się z szeregiem problemów zdrowotnych, w tym ze zwiększonym ryzykiem kilku chorób, m.in. cukrzycy typu 2, chorób serca i otyłości.

Ponadto, smażone potrawy mogą zawierać szkodliwy akrylamid. Akrylamid jest toksyczną substancją, która może tworzyć się w żywności podczas gotowania w wysokiej temperaturze, takiego jak smażenie i pieczenie. Powstaje w wyniku reakcji chemicznej między cukrami a aminokwasem zwanym asparaginą. Badania na zwierzętach wykazały, że akrylamid stwarza ryzyko wystąpienia kilku rodzajów raka.

Źródło: sagacook.pl, healthline.com