
Kiedy hodowane w warzywnym ogrodzie rośliny zaczynają wyglądać mizernie, nie chcą owocować, a ich liście zwijają się to znak, że trzeba im natychmiast pomóc. Takie objawy mogą oznaczać zarówno choroby, jak i brak soli mineralnych w ziemi.
Sposobem na poprawienie kondycji roślin jest zastosowanie odpowiedniego nawozu. Jego kluczowy składnik na pewno macie w kuchni - zwykle używa się go do ciast. Domyślacie się, o jaki produkt chodzi?
Niepokojące objawy niedoborów u roślin
Czasami nawet pomimo największych starań, pomidory czy ogórki nie chcą prawidłowo rosnąć. Jeżeli regularnie podlewacie rośliny, a one nadal wyglądają niezdrowo może to oznaczać, że w glebie brakuje niezbędnych dla ich wzrostu soli mineralnych. Objawy takich niedoborów to m.in.:
-
żółknięcie liści
-
zwijanie liści (pomimo braku upałów i regularnego podlewania)
-
opadanie liści
-
niebieskawy odcień w dolnej części liści
-
fioletowe żyłki na liściach
-
wierzchołek rośliny nie rozwija się; staje się ciemnozielony lub nienaturalnie wydłużony
Co w sytuacji, gdy stosowaliście już nawozy zawierające fosfor, potas i żelazo, a rośliny nadal nie wyglądają dobrze? To oznacza, że najprawdopodobniej nie mogą wchłonąć soli mineralnych z gleby.
Nawożenie kwaskiem cytrynowym
Sposobem na poradzenie sobie z tym problemem jest zastosowanie nawozu, który zawiera w sobie kwasek cytrynowy - klasyczny składnik ciast i deserów, znajdujący się w każdej kuchni.
Cytrynian zawarty w kwasku umożliwia rozpuszczenie nawozów fosforowych i tym samym wchłanianie składników przez rośliny. Roztwór z kwasku cytrynowego „aktywuje” także w pewien sposób inne minerały, takie jak wapń, mangan, żelazo czy miedź znajdujące się w glebie, które następnie przenikają do roślin i poprawiają ich kondycję.
Podlewanie roślin roztworem kwasku cytrynowego raz w tygodniu może przyśpieszyć ich wzrost nawet o 25%.
Jak przygotować nawóz z kwasku cytrynowego?
Przygotowanie nawozu jest banalnie proste. Wystarczy wsypać 1 łyżkę kwasku do 10 litrów wody i rozpuścić. Tak przygotowanym roztworem należy nawozić rośliny raz w tygodniu, po podlewaniu. Wystarczy wylać od pół litra do litra roztworu na jeden krzak pomidorów lub ogórków.
Nawóz z kwasku cytrynowego nie tylko wspomoże wzrost i owocowanie roślin, ale także zabezpieczy je przed chorobami. Mowa tu przede wszystkim o zgniliźnie wierzchołkowej, która dotyka pomidory. Dzieje się tak, gdy rośliny mają za mało wapnia w glebie. Z roztworu z kwasku skorzystają nie tylko pomidory, ale także ogórki, bakłażan czy papryka.
Źródło: smakdnia.pl