Ten napój z migdałów obniża cholesterol i działa antynowotworowo. Jak go zrobić w domu?
AdobeStock
Newsy

Ten napój z migdałów obniża cholesterol i działa antynowotworowo. Jak zrobić go w domu?

Mleko migdałowe to zdrowa i smaczna alternatywa dla klasycznego mleka pochodzącego od krowy. Jak zrobić je samodzielnie w domu? Zdradzamy najprostszy przepis.

Mleko migdałowe to pożywny, niskokaloryczny napój, który zyskał ogromną popularność wśród osób, które unikają picia krowiego mleka. Zwykle sięgają po nie weganie lub ci, którzy nie tolerują laktozy.

Mleko migdałowe powstaje przez zmielenie migdałów, zmieszanie ich z wodą, a następnie przefiltrowanie mieszanki, aby uzyskać produkt, który wygląda bardzo podobnie do mleka, tylko w przeciwieństwie do niego, ma delikatny orzechowy smak. Dlaczego warto pić mleko migdałowe?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Korzyści zdrowotne mleka migdałowego

Włączcie do swojej codziennej diety mleko na bazie migdałów. Korzyści zdrowotne tego mleka mogą was zaskoczyć.

  • Mleko migdałowe jest znacznie mniej kaloryczne niż mleko krowie. Niesłodzone mleko migdałowe zawiera do 80% mniej kalorii niż zwykłe mleko. Picie takiego mleka jako zamiennika mleka krowiego, może być skuteczną strategią odchudzania.
  • Niesłodzone odmiany mleka migdałowego mają bardzo niską zawartość cukru, dzięki czemu świetnie się sprawdzą w przypadku osób ograniczających spożycie cukru, takich jak np. osoby z cukrzycą. Pamiętajcie jednak, że istnieje wiele odmian słodzonych, dlatego kupując mleko migdałowe dobrze przyjrzyjcie się jego etykiecie.
  • Migdały są naturalnie bogate w witaminę E, zapewniając 37% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę w zaledwie 28 gramach orzechów. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza stany zapalne i stres w organizmie a także pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca i raka oraz może mieć korzystny wpływ na zdrowie kości i oczu.  Ponadto, jak wykazały badania, witamina E znacząco wpływa na zdrowie mózgu i poprawia sprawność umysłową, a nawet zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera i może spowolnić jej postęp.
  • Ponieważ mleko migdałowe jest najczęściej używane jako zamiennik mleka krowiego, producenci bardzo często wzbogacają je w wapń. Mleko migdałowe wzbogacone w ten składnik, może zapewnić 20-45% dziennego zapotrzebowania na porcję. Wapń jest szczególnie ważny dla utrzymania zdrowia kości, w tym zapobiegania złamaniom i osteoporozie.
  • Kolejnym składnikiem, który często dodaje się do tego mleka jest witamina D. Witamina D jest składnikiem odżywczym niezbędnym dla utrzymania dobrego zdrowia. Mleko migdałowe wzbogacone witaminą D zapewnia około jednej czwartej zalecanego dziennego spożycia w 1 filiżance (240 ml).
  • Jak wynika z badań, aż 75% światowej populacji nie toleruje laktozy. Mleko migdałowe jest naturalnie pozbawione laktozy, co czyni je doskonałą alternatywą dla nabiału.
  • Ponadto, mleko migdałowe ma działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi i regulujące poziom glukozy. Doskonale łagodzi stres, wycisza i działa antynowotworowo.
Zobacz także
Fenomen mleka w tubie. Było naturalne i czekoladowe. Dzieciaki w PRL-u jadały je jak batonik

Mleko skondensowane w tubce. Dzieci w PRL-u jadły je jak batoniki. Pamiętacie jakie smaki były dostępne?

W PRL-u sprzedawano mleko w folii. To obowiązkowe pytanie, zanim je kupicie

W PRL-u sprzedawano mleko w folii. Przed jego zakupem padało 1 obowiązkowe pytanie. Pamiętacie jakie?

Przepis na mleko migdałowe

Składniki:

  • 15 dag migdałów
  • 0,75-1,0 litr przegotowanej i ostudzonej wody

Przygotowanie:

  1. Migdały zalejcie wrzącą wodą.
  2. Odstawcie na 30-40 minut.
  3. Odcedźcie i obierzcie ze skórki (migdały trzeba lekko ścisnąć, a wtedy same wyskoczą ze skórki).
  4. Obrane migdały przepłuczcie czystą wodą.
  5. Dodajcie 0,5 litra przegotowanej i ostudzonej wody i miksujcie dokładnie końcówką blendera.
  6. Dodajcie pozostałą wodę i jeszcze chwilę miksujcie.
  7. Odstawcie na 10 minut.
  8. Po tym czasie przelejcie mleko przez durszlak wyłożony gazą i dokładnie wyciśnijcie cały płyn.

Źródło: gotujmy.pl, healthline.com

Przepis na mleko migdałowe
ons
Gwiazdy
Nie do wiary, czym syn Magdy Gessler karmi swojego kota! Daje mu mleko z...
Znany restaurator, Tadeusz Muller, często umieszcza na swoim Instagramie różne kulinarne ciekawostki. Tym razem zdradził obserwatorom przepis na mleko migdałowe, które ze smakiem popija również jego kot!

Tadeusz Muller to znana postać telewizyjna i medialna. Prywatnie jest synem Magdy Gessler i bratem Lary. Ci, którzy na co dzień śledzą losy rodziny doskonale wiedzą, że każda z wymienionych osób związała swoje życie z kulinariami. Kim jest syn Magdy Gessler? Tadeusz Muller z wykształcenia jest psychologiem. Przez chwilę chciał również pójść w stronę fotografii. Ostatecznie zajął się jednak tworzeniem i wdrażaniem najróżniejszych projektów kulinarnych . Syn Gessler prowadzi również telewizyjny program o gotowaniu. Ponadto, jest właścicielem kilkudziesięciu restauracji w całej Polsce. Tadeusz Muller karmi swojego kota mlekiem z migdałów Na Instagramie restaurator ma już ponad 18 tysięcy obserwujących! Nic więc dziwnego, że tak często się do nich odzywa. Wśród wielu dodawanych przez niego zdjęć, najwięcej miejsca zajmują te związane z kulinariami. W najnowszym poście restaurator, wraz z kotem Kokto, zachęcają swoich obserwatorów do zrobienia zdrowego i pożywnego mleka z migdałów.  Mleczko dla Pana Kota? Chętnie przyjmę! Kokto bardzo lubi mleko z migdałów robione w wyciskarce wolnoobrotowej i bardzo poleca. Przepis na mleko migdałowe Do przyrządzenia mleka z migdałów będziesz potrzebować maszynki wolnoobrotowej przeznaczonej do wyciskania warzyw i owoców. Jak zaznacza Muller, tego typu sprzęt doskonale poradzi sobie również z orzechami. Okazuje się, że przepis na napój zarówno dla ciebie, jak i twojego zwierzaka, jest dziecinnie prosty! Wystarczy, że przez noc namoczysz 300 gramów migdałów w wodzie. Podobnie zrób z rodzynkami (50 gramów) – umieść je w oddzielnym słoiku i zalej wodą na ok. 8 - 10 godzin. Trzecim składnikiem potrzebnym do przygotowania napoju jest esencja waniliowa....

Zupa kresowa, zupa migdałowa
Gotujmy.pl
Newsy
Pyszna i prosta w przygotowaniu kresowa zupa na Wigilię. Główny składnik sprawi, że wytrzeszczycie oczy
Danie wigilijne można do woli urozmaicać. Można też zastępować je przepisami, których do tej pory nie jedliście. Mamy pewną świąteczną, przepyszną i nietuzinkową propozycję.

Tradycyjne zupy wigilijne to barszcz z uszkami i zupa grzybowa. Co roku zaczynamy od nich Wigilię. 12 potraw na świątecznym stole Dań na świątecznym stole powinno być 12. O tym mówi nasza wieloletnia tradycja, ale także religijne uwarunkowanie świąt Bożego Narodzenia. Potrawy powinny być postne i składać się m.in. z kapusty, grzybów, maku, orzechów, miodu i bakalii.  Wszystko, mając na myśli Wigilię, ma znaczenie. Każde danie symbolizuje bowiem coś innego. Choć kuchnia świąteczna nie należy do najlżejszych, tego wieczoru należy spróbować całej dwunastki. Wystarczą małe porcję, chodzi o wspomnianą symbolikę. Dania mają nam przynieść w nowym roku dużo dobra! Kresowy specjał wigilijny Można ją podawać na ciepło i na zimno. Słodka zupa na bazie mleka urozmaici nasz świąteczny stół i z pewnością docenią ją najmłodsi biesiadnicy. Mowa o zupie migdałowej, która jest lekka i pożywna. Możecie podać ją podczas Wigilii. U niektórych wpisała się w świąteczną tradycję już na stałe. Migdały posiadają wiele właściwości odżywczych Szczególnie właściwości prozdrowotnych. Migdały to sprawdzony sposób na mdłości i zgagę w ciąży. Można je polecić na odchudzanie, gdyż szybko sycą i zapobiegają napadom głodu. Poza tym łagodzą stres i koją nerwy, a także obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, zapobiegając miażdżycy i cukrzycy.  To nasiona migdałowca, pochodzące w rejonów Bliskiego Wschodu. Mają dużo witaminy B2, witaminy E i błonnika (12,5g/100g). Nie brakuje w nich także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i pierwiastków mineralnych. Sprawdzą się w diecie wegetarian. Świąteczna zupa migdałowa Nasiona migdałowca nadają się do celów spożywczych. Ich właściwości, w połączeniu z...

Woda po gotowaniu ziemniaków
Flickr/radomirvesely
Zdrowie
Nigdy nie wylewaj wody po ziemniakach. Może pomóc w walce z przeziębieniem
Woda po ziemniakach jest cenniejsza niż mogłoby się wydawać. Podczas gotowania ziemniaków składniki w nich zawarte częściowo przechodzą do wody. Co więcej, mogą się wam przydać!

Jakkolwiek absurdalnie brzmi pomysł na zostawianie wody po ziemniakach, warto żebyście wiedzieli co za tym stoi. Pozostałość gotowania ma kilka cennych zastosowań. Dlaczego woda po ziemniakach jest tak cenna? Zadziwiające właściwości Do czego można wykorzystać wodę po ugotowaniu ziemniaków? Odpowiedzi na to pytanie jest co najmniej kilka. Witaminy, minerały czy skrobia, częściowo przechodzą po ugotowaniu do wody. Dzięki temu w garnku znajdziemy m.in. witaminę A, E, K, potas, fosfor, żelazo, wapń, magnez oraz skrobię. Takie połączenie w znaczący sposób wzbogaca wodę, nadając jej nowych właściwości. Skład ziemniaków, który przenika do płynu podczas gotowania pozwala na jego powtórne wykorzystanie. Witamina A i E jest szalenie przydatna w kosmetyce. Ma nawilżający wpływ na nasze włosy. Woda może posłużyć jako ich płukanka! O witaminach słów kilka Potrzeby witamin w organizmie człowieka nie trzeba nikomu tłumaczyć. Prześledźmy te, które znajdziemy w wodzie po ugotowanych ziemniakach. Działanie niektórych z nich, może wprawić was w osłupienie! Witamina B₁ (tiamina) - przeciwdziała uporczywemu łojotokowi i przetłuszczaniu się włosów. Witamina B₂ (ryboflawina) - zapobiega wypadaniu włosów. Witamina B₆ (pirydoksyna) - nadaje włosom blasku. Witamina B₃ (niacyna) - jest składnikiem szamponów, czy odżywek do włosów. Beta-karoten  – przyspiesza cykl odnowy komórek, pobudza do wzrostu mieszki włosowe. Na wypadanie włosów Płukanka z wody po ziemniakach może z pewnością zastąpić niejeden kosmetyczny specyfik. Włosy wystarczy polać przestudzoną wodą. Płukanka spowoduje, że włosy będą błyszczące i nawilżone. Pielęgnacja skóry ...

kutia przepis
AdobeStock
Newsy
Cudowna wigilijna kutia. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza jednemu składnikowi
Lubicie kutię? Z tego przepisu wychodzi najlepsza na świecie, więc jeśli nigdy nie przyrządzaliście kutii, to najlepiej wykorzystajcie poniższą recepturę.

Przyszła do nas z Kresów i jest jednym z wigilijnych dań. Dowiedzcie się, jak zrobić świąteczną kutię! Z tego przepisu wychodzi przepyszna, a sekret tkwi w jednym dodatku. Wschodnia tradycja Kutia to danie tradycyjnie przygotowywane we wschodniej części Europy – w Rosji, na Białorusi i Ukrainie, a także polskich Kresach. To dlatego dziś ta potrawa przygotowywana jest głównie na wschodzie naszego kraju. Przygotowuje się ją z ziaren maku, pszenicy, miodu i różnych bakalii, np. rodzynek, orzechów i innych dodatków, które dawniej nie były dostępne. Dziś chętnie używamy ich przyrządzając różnie świąteczne potrawy – np. migdały i skórka pomarańczy. Kutię można polać mlekiem albo śmietanką. Choć zwyczajowo przygotowuje się to danie z obtłuczonej pszenicy, to istnieją alternatywne wersje kutii, które uwzględniają kaszę pęczak albo ryż. W ten sposób przyrządza się ją np. na Białorusi, gdzie kutia jest bardzo popularna. Uznawana jest za przysmak Ziuzi, białoruskiego odpowiednika Dziadka Mroza. Przepis na wigilijną kutię Do przygotowania świątecznej kutii potrzebne wam będą poniższe składniki: 200 g łuskanej pszenicy 200 g maku 200 g rodzynek 150 g miodu 100 g migdałów 100 g orzechów włoskich 50 g skórki z pomarańczy 150 ml soku pomarańczowego 150 ml mleka 1 laska wanilii Przygotowanie Pszenicę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia w tej samej wodzie gotujemy pszenicę do miękkości. W drugim garnku gotujemy mleko z miodem i laską wanilii. Wsypujemy mak i gotujemy. Sparzony mak mielimy dwa razy. Do pojemnika wsypujemy rodzynki, zalewamy sokiem pomarańczowym i odstawiamy na kilka godzin, by się namoczyły. Później przelewamy wszystko na patelnię i podgrzewamy, aż...