Ten napój jest najlepszy na rozgrzanie. Potrzebujesz 2 popularnych owoców i kilku przypraw.
Adobe Stock
Newsy

Ten napój jest najlepszy na rozgrzanie. Potrzebujesz 2 owoców i kilku przypraw

Wracacie do domu zziębnięci, albo co gorsza z przemoczonymi nogami? Wrzućcie do dzbanka te składniki i zalejcie wrzątkiem. Zanim zrzucicie mokre ubranie, napar będzie gotowy.

Gorących naparów na rozgrzewkę znacie z pewnością wiele. Ale jeśli macie dość herbaty z sokiem malinowym czy zwykłej herbaty z miodem, przygotujcie szybką miksturę pachnącą cytrusami i wzmocnionych mocno rozgrzewającymi przyprawami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rozgrzewający napar z imbiru i pomarańczy

Składniki:

  • Woda – 1 l
  • Pomarańcza – 1 sztuka
  • Cytryna – 1 sztuka
  • Korzeń imbiru – 2 cm
  • Goździki – kilka sztuk
  • Kurkuma – 1 łyżeczka
  • Miód – 1 łyżka stołowa

Przygotowanie:

1. Cytrynę i pomarańczę kroimy w plasterki i przekładamy do dzbanka.

2. Imbir ścieramy na drobnej tarce i dodajemy do owoców.

3. Dosypujemy przyprawy i zalewamy całość wrzątkiem.

4. Gdy napar lekko przestygnie, dodajemy miód i mieszamy całość.

 

Zobacz także
Przepis na zupę serową

Jak zrobić przepyszną i rozgrzewającą zupę serową? Dodajcie 1 składnik a jeszcze bardziej podkręcicie jej smak

grzaniec przepis

Rozgrzewający góralski grzaniec z kilku składników. Dzięki niemu poczujesz się jak w górach

Kiedy jeść owoce cytrusowe?

Zarówno pomarańcze jak i cytryny zawierają duże ilości przeciwutleniaczy. Uważane są za skarbnicę witaminy C, ale są nośnikiem także innych składników korzystnych dla zdrowia. Na przykład zawarte w nich olejki eteryczne działają uspokajająco i wyciszająca.

Najlepszą porą na jedzenie owoców cytrusowych jest jesień i zima. To dlatego, że te owoce właśnie w tym czasie naturalnie dojrzewają w krajach, z których pochodzą i wtedy, w postaci świeżej i dojrzałej  trafiają do nas.

Lecznicza moc imbiru

Imbir jest przyprawą, która wykorzystywana jest nie tylko w kuchni, ale też w medycynie naturalnej. Robi się z niego różnego rodzaju napary, olejki i syropy, które łagodzą stany zapalne dróg oddechowych i dzięki temu przyspieszają leczenie infekcji.

W najprostszej wersji podawajcie go ścierając świeży korzeń imbiru do parzącej się czarnej herbaty lub zaparzając napar wyłącznie na wiórkach imbiru.

Co warto wiedzieć o kurkumie?

Podobnie jak imbir, kurkuma, to nie tylko przyprawa wykorzystywana w kuchni. Jest rośliną o bardzo szerokim działaniu prozdrowotnym. Jej główny składnik – kurkumina jest ceniony w medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej.

Ma udowodnione działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, a także antynowotworowe i odtruwające. Można z niej przygotowywać proste i szybkie napary tak samo jak z imbiru, zalewając po prostu gorącą wodą. 

Źródło: viva.pl, medonet, poradnik zdrowie

Poprawia pracę jelit i można nim zagęścić sos. Czym jest i jak smakuje galgant?
AdobeStock
Newsy
Jest zdrowa, poprawia pracę jelit, można nią zagęścić sos i przypomina imbir. Znacie tę przyprawę? 
Czy słyszeliście kiedyś o takiej przyprawie jak galgant? Włączcie ją do swojej diety, bo naprawdę warto.

Korzeń galgantu to pikantna przyprawa pochodząca z Azji Południowej. Jest blisko spokrewniony z imbirem i kurkumą i od wieków jest wykorzystywany w ajurwedyjskiej i tradycyjnej medycynie chińskiej. Podobnie jak imbir i kurkuma, galgant można spożywać zarówno na świeżo, w postaci sproszkowanej, jak i po ugotowaniu. W sproszkowanej formie stał się popularnym dodatkiem do wielu dań kuchni chińskiej, indonezyjskiej, malezyjskiej i tajskiej. Galgant jest również stosowany w celu załagodzenia niektórych dolegliwości. Liczne badania potwierdziły, że pomaga leczyć infekcje, zmniejsza stany zapalne, poprawia męską płodność, a nawet pomaga w zwalczaniu różne rodzaje raka. Właściwości zdrowotne galgantu Dlaczego warto włączyć do diety galgant? Jego korzyści są nieocenione. Oto tylko część z nich: Korzeń galgantu jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać choroby i chronić komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Galgant ma zdolność do poprawy pamięci. Obniża poziom cukru we krwi oraz poziom złego cholesterolu LDL. Badania na probówkach wykazały, że związek aktywny w korzeniu galgantu, znany jako galangina, może zabijać komórki rakowe lub zapobiegać ich rozprzestrzenianiu się. Korzeń galgantu może zwiększyć męską płodność. Może zmniejszyć stan zapalny i ból. Olejki eteryczne pozyskiwane z korzenia galgantu, mogą zwalczać szereg mikroorganizmów. Korzeń galgantu może zabijać szkodliwe bakterie, w tym E. coli, Staphyloccocus aureus i Salmonella Typhi. Jak przygotować napar z galgantu? Jeżeli chcecie w pełni wykorzystać moc tego korzenia, możecie przyrządzić z niego napar. Wystarczy zalać jedną łyżkę przyprawy wrzątkiem i zaparzać miksturę przez 30 minut. Taki napar...

Kurkuma, napój z kurkumy
Pixabay/creatorswati
Newsy
Ten napój genialnie oczyszcza wątrobę, pomaga zrzucić niechciane kilogramy i wzmacnia odporność. Pijcie codziennie
Chyba nie ma lepszego czasu na detoks niż końcówka roku albo okres pomiędzy świętami i sylwestrem. Na ten z naszego przepisu potrzebujecie dosłownie kilku dni.

Detoks to potężna dawka oczyszczenia, jak również usunięcia z ciała magazynowanych zbytecznie toksyn. Jeśli to dla was nowość, ten robiony za pierwszym razem zadziała najbardziej skutecznie. Jak wytrwać na detoksie? W zależności od tego, jaki rodzaj oczyszczania organizmu wybierzecie, tak łatwo lub trudno będzie wam go przejść. Działanie polegające na pozbywaniu się toksyn zazwyczaj jest restrykcyjne i wymaga sporej dawki samodyscypliny. Detoksy warzywne i owocowe uzupełnią wasze niedobory witamin i pozwolą zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów. Są dobrym wstępem do diety, ale i skutecznym pomysłem na tymczasowe odtrucie ciała. Jeszcze innym rodzajem detoksu jest jedzenie produktów wyłącznie roślinnych, jedynie białkowych albo pochodzenia zwierzęcego. Pomysł jakkolwiek ryzykowny, cieszy się w niektórych kręgach ogromnym powodzeniem. Najskuteczniejszym i zarazem najprzyjemniejszym rodzajem detoksu są te kilkudniowe, podczas których stawiajcie na gorące napary o prostym składzie podnoszącym odporność. Wtedy możecie mieć pewność, że niczego wam nie ubędzie. Wręcz przeciwnie, takie detoks to same korzyści! Detoks z kurkumą, imbirem i sokiem z cytryny Niektóre składniki nie potrzebują dodatkowej reklamy. Tak jest w przypadku kurkumy, imbiru oraz cytryny.   Kurkumę uzyskuje się z korzenia ostryżu , czyli rośliny z rodziny imbirowatych. Bywa często jest nazywana kuzynką imbiru, także ze względu na ostry smak. Kurkuma znajduje szerokie zastosowanie w kulinariach, medycynie, przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym. Badania na szeroką skalę pokazują, że jej działanie wykazuje ogromne korzyści dla m.in. mózgu. Imbir jest stosowany na przeziębienie, odchudzanie, gardło i kaszel. Do głównych właściwości imbiru można zaliczyć rozgrzewanie, wspomaganie odporności i skuteczne...

jedzenie imbiru przez miesiąc codziennie
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie imbir codziennie przez miesiąc. Właściwości zdrowotne imbiru są niezwykłe
Jedzenie imbiru przez miesiąc to popularne wyzwanie żywieniowe. Imbir pomaga na problemy trawienne, bóle mięśni i stawów, obniża cukier, łagodzi stany zapalne - a to tylko część korzyści z codziennego spożywania imbiru.

Imbir to przyprawa o ciekawym, ostrym smaku. Ten korzeń, popularny w kuchni azjatyckiej, zawitał też do kuchni Polaków. I dobrze, bo ma wszechstronne zastosowanie. Można dodawać go do potraw (także do rosołu!), herbaty, deserów. Ale nie tylko o walory smakowe imbiru chodzi. Okazuje się, że imbir ma niezwykłe właściwości zdrowotne . Wystarczy jeść imbir codziennie przez miesiąc, żeby odczuć jego korzystne działanie. Jedzenie imbiru przez miesiąc lub dłużej Dozwolona dzienna dawka imbiru to 3-4 g (bez względu na formę). 1 g imbiru to mniej więcej 1/2 imbiru w proszku, łyżeczka surowego startego imbiru. Jeśli codziennie będzie jeść imbir, po ok. miesiącu zauważycie takie zmiany: koniec ze zgagą i wzdęciami - wystarczy pić napar z imbiru codziennie, a te dolegliwości pozostaną tylko przykrym wspomnieniem koniec z mdłościami - nie tylko w ciąży. Imbir pomaga też na chorobę lokomocyjną , a nawet wymioty i mdłości wywołane chemioterapią. Uwaga: w ciąży nie powinno się jeść więcej niż 1 g imbiru dziennie. koniec z niestrawnością - jedzenie imbiru każdego dnia pomaga uporać się ze stanami zapalnymi jamy otrzewnej i łagodzi niestrawność. leczy bóle mięśni - gotowany lub surowy imbir jedzony codziennie szybciej leczy zakwasy i bóle mięśni obniża poziom cukru - pomaga w wytwarzaniu insuliny u osób cierpiących na cukrzycę, jednak ważne jest, by spożywać go codziennie w ilości 3-4 gramów profilaktyka chorób serca - imbir obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiegając tym samym chorobom serca i miażdżycy. Może również zapobiegać powstawaniu zakrzepów. łagodzi ból menstruacyjny - wystarczy woda z imbirem, by poczuć ulgę.  zapobiega infekcjom - w tym zapaleniu dziąseł i chorobom dróg oddechowych. Napar z imbiru, cytryny i miodu pomaga w leczeniu...

Działa cuda w 1 noc. Prosty do zrobienia syrop imbirowy zatrzymuje chorobę przy pierwszych objawach
AdobeStock
Newsy
Ten prosty syrop imbirowy zatrzyma chorobę przy pierwszych objawach. Zdziała cuda w 1 noc
Syrop imbirowy z miodem i kurkumą pomoże nawet w męczącym kaszlu. Siła jego składników oczyszcza płuca i pozwoli wam swobodnie oddychać.

Choroba, której skutkiem jest kaszel, nie daje wam spokoju? Spróbujcie przygotować syrop imbirowy. Nie tylko się rozgrzejecie, ale skutecznie zabijecie wszystkie zarazki powodujące przeziębienie. Łatwy i skuteczny syrop na przeziębienie Jesień i zima to czas wzmożonych infekcji. Pierwsze objawy choroby można jednak szybko zatrzymać. Nie potrzebujecie sięgania po tabletki i obciążania nimi wątroby. Przepis na syrop imbirowy jest bardzo łatwy do przygotowania. Wystarczy kilka minut i gotowe!  Gorący napar nie tylko rozprawi się z infekcją, ale także załagodzi kaszel oraz oczyści płuca i oskrzela ze śluzu. Dzięki niemu złagodzicie pierwsze objawy przeziębienia. Dobrze, jeśli zażyjecie go dwa razy w ciągu dnia. Najlepiej po śniadaniu i tuż przez snem! Właściwości zdrowotne syropu imbirowego Dzięki zawartości witamin i licznych składników odżywczych, imbir jest perfekcyjnym pomocnikiem w przypadku grypy, nieżytu nosa, bólu gardła i gorączki. Picie syropu imbirowego z miodem i kurkumą przyniesie wam natychmiastowe odczucie uzdrowienia. Wystarczy zaledwie doba, żebyście poczuli widoczną różnicę.  Nie chcecie robić syropu? Sięgnijcie po gotową herbatę imbirową, którą dostaniecie w każdym większym sklepie spożywczym lub w aptece. Jeśli jednak chcecie zrobić samodzielnie syrop imbirowy, kupcie składniki zróbcie go sami w domu. Syrop ten nie tylko uchroni was przed przeziębieniem, ale też poprawi wasze ukrwienie i zmniejszy ryzyko chorób układu krążenia! W końcu imbir rozszerza naczynia krwionośne, a tym samym wpływa na ukrwienie całego organizmu.  Imbir jako remedium na zimne dłonie, stopy i inne dolegliwości Imbir znany jest też z tego, że świetnie rozgrzewa kończyny. Najbardziej znaną zaletą imbiru jest...