Gorących naparów na rozgrzewkę znacie z pewnością wiele. Ale jeśli macie dość herbaty z sokiem malinowym czy zwykłej herbaty z miodem, przygotujcie szybką miksturę pachnącą cytrusami i wzmocnionych mocno rozgrzewającymi przyprawami.

Rozgrzewający napar z imbiru i pomarańczy

Składniki:

  • Woda – 1 l
  • Pomarańcza – 1 sztuka
  • Cytryna – 1 sztuka
  • Korzeń imbiru – 2 cm
  • Goździki – kilka sztuk
  • Kurkuma – 1 łyżeczka
  • Miód – 1 łyżka stołowa

Przygotowanie:

1. Cytrynę i pomarańczę kroimy w plasterki i przekładamy do dzbanka.

2. Imbir ścieramy na drobnej tarce i dodajemy do owoców.

3. Dosypujemy przyprawy i zalewamy całość wrzątkiem.

Zobacz także:

4. Gdy napar lekko przestygnie, dodajemy miód i mieszamy całość.

 

Kiedy jeść owoce cytrusowe?

Zarówno pomarańcze jak i cytryny zawierają duże ilości przeciwutleniaczy. Uważane są za skarbnicę witaminy C, ale są nośnikiem także innych składników korzystnych dla zdrowia. Na przykład zawarte w nich olejki eteryczne działają uspokajająco i wyciszająca.

Najlepszą porą na jedzenie owoców cytrusowych jest jesień i zima. To dlatego, że te owoce właśnie w tym czasie naturalnie dojrzewają w krajach, z których pochodzą i wtedy, w postaci świeżej i dojrzałej  trafiają do nas.

Lecznicza moc imbiru

Imbir jest przyprawą, która wykorzystywana jest nie tylko w kuchni, ale też w medycynie naturalnej. Robi się z niego różnego rodzaju napary, olejki i syropy, które łagodzą stany zapalne dróg oddechowych i dzięki temu przyspieszają leczenie infekcji.

W najprostszej wersji podawajcie go ścierając świeży korzeń imbiru do parzącej się czarnej herbaty lub zaparzając napar wyłącznie na wiórkach imbiru.

Co warto wiedzieć o kurkumie?

Podobnie jak imbir, kurkuma, to nie tylko przyprawa wykorzystywana w kuchni. Jest rośliną o bardzo szerokim działaniu prozdrowotnym. Jej główny składnik – kurkumina jest ceniony w medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej.

Ma udowodnione działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, a także antynowotworowe i odtruwające. Można z niej przygotowywać proste i szybkie napary tak samo jak z imbiru, zalewając po prostu gorącą wodą. 

Źródło: viva.pl, medonet, poradnik zdrowie