sok z suszonych śliwek
Adobe Stock
Newsy

Ten napój dosłownie wymiata złogi i zanieczyszczenia z jelit. Wystarczy 1 szklanka codziennie

Nie od dziś wiadomo, że suszone śliwki potrafią zdziałać cuda w ludzkim organizmie. Ich cenne właściwości doceniają przede wszystkim osoby zmagające się z problemami trawiennymi i cierpiące na zaparcia. Niewielu jednak wie, że regularne spożywanie tych owoców może również przyczynić się do usunięcia nagromadzonego w jelitach tłuszczu.

Eksperci przyznają, że suszone śliwki są o wiele cenniejsze niż świeże, szczególnie jeśli chodzi o węgierki i renklody. Bowiem zawierają niemal 5 razy więcej witaminy A oraz błonnika, który czyni z nich niezawodny środek przeczyszczający. Po ich spożyciu wasz przewód pokarmowy zostanie idealnie oczyszczony z nagromadzonego w komórkach tłuszczu, a także niedobrego cholesterolu.  

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cenne właściwości suszonych śliwek

Śliwki mają o wiele więcej cennych właściwości niż wielu mogłoby się wydawać. Zawarte w nich witaminy z grupy B pozytywnie wpływają między innymi na ludzki układ nerwowy oraz samopoczucie. Badania dowodzą także, że regularne spożywanie tych owoców chroni przed chorobami nowotworowymi oraz miażdżycą.

Nie można zapomnieć, że śliwki wspaniale oczyszczają wątrobę, wzmacniają kości, obniżają ciśnienie, a nawet przyspieszają i wspomagają proces odchudzania. Jeśli chcecie korzystać z ich właściwości pełną gębą, zadbajcie o to, by codziennie dostarczać chociaż ich niewielką ilość do organizmu. W dotrzymaniu postanowień pomoże wam ten niesamowity napój.

Przepis na domowy sok z suszonych śliwek

Składniki

  • 6 suszonych śliwek
  • 2 szklanek wody
Zobacz także
Herbata z imbiru przyspiesza metabolizm i odchudza. Kilka cm mniej w biodrach

Herbata z imbiru przyspiesza metabolizm i odchudza. Kilka cm mniej w biodrach

Ta woda skutecznie odchudza. Już po 3 dniach brzuch będzie mniejszy

Ta woda skutecznie odchudza. Już po 3 dniach brzuch będzie mniejszy

Przygotowanie

  1. Śliwki oczyśćcie z pestek, a następnie przekrójcie każdą z nich na pół.
  2. Tak przygotowane owoce umieśćcie w dużym słoiku (najlepiej litrowym).
  3. W czajniku zagotujcie ok. 1 litr wody, a następnie zalejcie nią umieszczone w słoiku śliwki. Całość odstawcie do wystudzenia.
  4. Po kilkunastu lub kilkudziesięciu minutach (kiedy woda już całkowicie wystygnie) zakręćcie szczelnie słoik i umieśćcie go w lodówce na co najmniej 1 dobę (24 godziny).
  5. Następnego dnia wyjmijcie słoik z lodówki, odkręćcie go i zblendujcie jego zawartość na gładko. 

Gotowe!

Tak przygotowany napój przechowujcie w lodówce nie dłużej niż przez 7 dni. Pijcie po 200 ml dziennie. Pamiętajcie jednak, by robić to na czczo, w innym przypadku spożywanie koktajlu nie przyniesie zbyt dużych rezultatów.

wigili
Adobe Stock
Newsy
Pyszne śniadanie, które pomoże schudnąć po świętach. Wystarczy 1 składnik z Wigilii
To pewne. Po świętach wielu z nas będzie próbowało zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Przy okazji możemy wykorzystywać świąteczne zapasy.

Suszone śliwki to produkt, który wykorzystujemy na świętach do wielu dań. Będą stanowiły słodki akcent w bigosie, wypełnią pieczeń ze schabu, a także będą podstawowym składnikiem kompotu z suszu. Jeśli po świętach zostanie nam sporo suszonych śliwek – nie ma powodów do obaw. Możemy je świetnie wykorzystać w jednym z odchudzających śniadań. Kiedy minie już świąteczne obżarstwo, czas wrócić do mniej tłustego i zdrowszego dla naszego organizmu pokarmu. Więcej błonnika, więcej białka – te hasła powinny nam przyświecać po świętach. Świetnie wpisze się w takie postanowienie nasze pyszne śniadanie, czyli koktajl ze śliwek, kefiru i płatków owsianych. Taki pokarm to nie tylko ulga dla naszego układu trawiennego po ciężkich, świątecznych potrawach. To także sposób na pozbycie się toksyn i poprawienie pracy jelit. Tego rodzaju posiłek możemy przygotować dzień wcześniej, bez straty walorów smakowych. Za to zyskamy trochę cennego czasu po przebudzeniu. Przepis na pyszny koktajl ze śliwek Składniki: Ok. 8 śliwek suszonych (nadadzą się także śliwki wędzone) 1 szklanka kefiru 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka siemienia lnianego Przygotowanie: Zalewamy suszone śliwki ok. 100 ml wrzącej wody i pozwalamy im na to, by zmiękły. Resztę składników wkładamy do naczynia i mieszamy. Następnie miksujemy z pokrojonymi na drobne kawałki śliwkami. Podajemy od razu lub wkładamy na noc do lodówki i jemy rano na śniadanie. 

koreczki śledziowe przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Pyszne koreczki śledziowe polecają się na sylwestrową przekąskę
Nie oszukujmy się, po Wigilii śledzie jeszcze długo goszczą w naszych lodówkach. Jeśli wy również obserwujecie nadmiar tego smakołyku, koniecznie spróbujcie z niego przyrządzić prostą, sylwestrową przekąskę – koreczki z pomarańczą i śliwką. Wasi goście będą zachwyceni!

Choć na pierwszy rzut oka to połączenie może wydawać się dziwne, w rzeczywistości ryba z pomarańczą i śliwką smakuje naprawdę wybornie! W końcu w kuchni ogranicza was tylko wyobraźnia, a kto nie ryzykuje ten szampana nie pije. Pamiętajcie o tym podczas sylwestra!  Przepis na koreczki śledziowe Składniki 10 filetów śledziowych 10 suszonych śliwek 2 pomarańcze 300 ml oleju lnianego Wykałaczki Podane proporcje powinny wystarczyć na 20 koreczków. Przygotowanie Filety śledziowe dokładnie i kilkukrotnie wypłuczcie w wodzie, a następnie każdy z nich przekrójcie w połowie wysokości. Pomarańcze dokładnie umyjcie, umieśćcie w misce odpornej na wysokie temperatury i zalejcie wrzątkiem.  Z tak przygotowanych cytrusów zetrzyjcie wierzchnią skórkę, resztę obierzcie, zetnijcie biały miąższ i podzielcie pomarańcze na części. Suszone śliwki przekrójcie na pół. Na każdy filet nałóżcie jedną połówkę śliwki, jedną część pomarańczy i trochę skórki startej z cytrusa. Całość zawińcie w koreczek i przekłujcie wykałaczką. Tak przygotowaną przekąskę umieśćcie na dużym, głębokim talerzu, zalejcie olejem lnianym i wstawcie do lodówki na całą noc. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

Gęsie udo
eli_555/gotujmy.pl
Newsy
Pyszne gęsie udko z kapustą i śliwkami. Z tego przepisu wyjdzie lepsze niż z restauracji
Ten przepis to gwarancja prawdziwie odświętnego obiadu. Soczyste gęsie udo z dodatkiem kapusty i śliwek nada się na każdą ważną okazję!

To danie niektórym z pewnością przywiedzie na myśl bigos. Jest mięso, jest kapusta, są śliwki. Jednak w roli głównej kapusta tu nie wystąpi. Kiszonka będzie jedynie tłem dla szlachetnego gęsiego udka. Sposób na udko gęsi Gęsina to mięso niezwykle smaczne. Sęk w tym, że jest bardzo tłuste i dość ciężkostrawne. Jednak od czasu do czasu warto sobie na nie pozwolić. Zwłaszcza w sezonie na gęsi. Ten zaczyna się właśnie na jesieni. To wtedy gęsina jest szeroko dostępna, świeża i względnie tania. Trzecim głównym elementem naszego dania będą suszone śliwki. Idealną sytuacją byłoby posłużenie się domowymi śliwkami suszonymi. Jeżeli ktoś gustuje w śliwkach suszonych i jednocześnie wędzonych, także może z nich skorzystać. Przepis na pyszne gęsie udko z kapustą i śliwkami Składniki: Dużo udo z gęsi (ok. pół kg wagi) 50 dag kiszonej kapusty 15 dag suszonych śliwek Duża cebula 5 ząbków czosnku Olej rzepakowy do smażenia Kilka liści laurowych i ziele angielskie Przyprawa do drobiu Pieprz i sól Przygotowanie: Siekamy dość drobno kapustę kiszoną, cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Śliwki kroimy na dość cienkie plasterki. Gęsie udko nacieramy solą, pieprzem i przyprawą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie obsmażamy wstępnie samo udo, potem dodajemy na patelnię cebulę i czosnek, po czym smażymy wszystko razem przez chwilę. Następnie w miejsce udka wkładamy kapustę, potem także śliwki. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, podlewamy wszystko małą ilością wody, po czym dusimy składniki przez kilka minut. Na koniec z powrotem wkładamy na patelnię udko i dusimy do miękkości mięsa. Udko podajemy na obsmażonej kapuście ze...

żeberka z kapustą przepis
Adobe Stock
Przepisy
Fantastyczne żeberka z kapustą. Z sekretnym dodatkiem będą smakować obłędnie
Żeberka w połączeniu z kiszoną kapustą tworzą istne „niebo w gębie”. Do tego wyjątkowego dania koniecznie dodajcie suszone śliwki. Ten smak z pewnością was nie zawiedzie!

Żeberka wieprzowe z kapustą to idealny sposób na zabicie nudy w kuchni. W końcu jak nie kochać soczystego mięsa, które samo odchodzi od kości… Wasi znajomi i rodzina nie będą mogli się od nich oderwać!  Przepis na żeberka z kapustą Będziecie potrzebować: 1 płat żeberek wieprzowych 1 kilogram kapusty kiszonej 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 30 gramów suszonych grzybów 50 gramów suszonych śliwek 400 ml rosołu Olej  Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, słodka i ostra papryka Przygotowanie Zacznijcie od namoczenia grzybów. Włóżcie je do niewielkiej miseczki, zalejcie letnią wodą i pozostawcie na ok. 30 – 40 minut. Po upływie tego czasu możecie odcedzić je z wody i pokroić w paski. Płat żeberek natrzyjcie dokładnie z każdej strony solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Następnie pokrójcie mięso na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzejcie trzy łyżki oleju, a następnie umieśćcie na niej przyprawione żeberka. Mięso obsmażcie z obu stron aż do zarumienienia . Po kilku minutach zdejmijcie mięso z ognia i dajcie mu odpocząć. Cebulę i czosnek obierzcie , a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na tej samej patelni, na której przygotowywaliście żeberka. Po chwili zdejmijcie z ognia i przełóżcie do małej miseczki. Z kapusty kiszonej odlejcie wodę i pokrójcie ją na mniejsze kawałki (możecie ją przepłukać, ale pamiętajcie, że wtedy straci swoje cenne właściwości i przede wszystkim trochę smaku).  Kapustę umieśćcie na patelni, na której wcześniej były żeberka i cebula. Smażcie przez ok. 4 minuty, a następnie podlejcie gorącym rosołem. Dodajcie pieprz, sól, liście laurowe i ziele angielskie. Całość dokładnie...