Ten napój bije rekordy popularności. Niewiele osób wie, że może być bardzo niebezpieczny
AdobeStock
Newsy

Ten napój bije rekordy popularności. Niewiele osób wie, że może być bardzo niebezpieczny

Moda na ten napój może być groźna – pogarsza on stan przy kilku poważnych chorobach.

Napój z kombuchy jest coraz popularniejszy zwłaszcza wśród osób, które interesują się medycyną niekonwencjonalną – głównie ze względu na fakt, że napój ten obrósł już w legendy na temat jego niesamowitych właściwości. Ale czy rzeczywiście jest taki zdrowy? Sprawdźcie, kto nie powinien pić napoju z kombuchy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co to jest kombucha?

Kombucha to napój, który powstaje wskutek fermentacji cukru i herbaty dzięki grzybowi herbacianemu. Grzyb herbaciany (grzyb japoński) ma postać bladego kożuszka o galaretowatej konsystencji i składa się z drożdży i bakterii.

Zobacz także
Owoców nie powinno się popijać wodą? To prawda czy mit? Nie ma już wątpliwości

Owoców nie powinno się popijać wodą? To prawda czy mit? Nie ma już wątpliwości

Nie patrzcie na konkretne składniki, tylko na produkty. Tych nie jedzcie, jeśli dbacie o serce

Nie patrzcie na składniki, tylko na konkretne produkty. Tych nie jedzcie, jeśli dbacie o serce

Jak powstaje kombucha?

Do zrobienia kombuchy potrzebna jest czarna herbata, cukier oraz grzyb herbaciany. Należy zaparzyć herbatę, posłodzić i ostudzić. Następnie dodaje się do niej grzyb, przykrywa i odstawia na około 6-8 dni – tyle zajmuje proces fermentacji. Ważne jest, by nie przygotowywać kombuchy w plastikowym lub metalowym naczyniu, ponieważ powstające w trakcie fermentacji kwasy organiczne mogłyby wejść w reakcję z tymi tworzywami.

Co zawiera kombucha?

W kombuchy znajdują się głównie cukry, kwasy organiczne oraz dwutlenek węgla, dzięki czemu napój jest lekko gazowany. Znajduje się w niej także witamina C i witaminy z grupy B oraz białko, aminokwasy, polifenole i tłuszcze.

Czy kombucha jest zdrowa?

Choć kombucha jest coraz popularniejsza, w jej przypadku należy zachować sporą ostrożność. Napój ten bowiem może wywoływać nieprzyjemne skutki uboczne, a nawet choroby! Zalicza się do tego dolegliwości ze strony układu pokarmowego oraz ból głowy wywołany prawdopodobnie wydalaniem toksyn z organizmu. U niektórych osób spożywających kombuchę wystąpiła ciężka kwasica mleczanowa, a także problemy z nerkami i wątrobą.

Kto nie powinien pić kombuchy?

Istnieją przeciwskazania do picia kombuchy. Kategorycznie nie wolno pić tego napoju osobom, które:

  • Spodziewają się dziecka
  • Cierpią na przewlekłe choroby układu pokarmowego, w tym zespół jelita drażliwego czy grzybicę układu pokarmowego
  • Leczą się na kamicę szczawianową,
  • Mają osłabiony układ odpornościowy – zwłaszcza osoby po przeszczepach, chore na raka czy osoby starsze
  • Cierpią na choroby reumatyczne

Czytaj także:

Czy kombucza pomaga na koronawirusa COVID-19
Adobe Stock/Wikipedia Commons
Newsy
Kombucha to skuteczny środek na COVID-19? Lekarze nie mają wątpliwości
Pandemia trwa, a ludzie na całym świecie wciąż próbują chronić się przed koronawirusem na wszelkie możliwe sposoby.

Na pewno słyszeliście już o zbawiennym wpływie zielonej herbaty, niektórych szczepów winogron i gorzkiej czekolady, których spożycie może zahamować namnażanie wirusa. Więcej przeczytacie o tym w tym artykule:  Naukowcy nie wierzą własnym oczom. Te 3 popularne produkty mogą hamować koronawirusa Jak Gwyneth Paltrow walczyła z koronawirusem? Ostatnio za Oceanem gruchnęła wieść o kolejnym magicznym produkcie, który pomaga zwalczać koronawirusa. Swoimi obserwacjami podzieliła się słynna aktorka Gwyneth Paltrow. Od pewnego czasu gwiazda filmowa zaczęła realizować się w sprzedaży różnych zdrowotnych produktów. Na gruncie doświadczeń z innymi specyfikami, Paltrow oznajmiła, że w zwalczeniu objawów COVID-19 i w walce z tą chorobą pomogła jej między innymi kombucha i kimchi, czyli kiszona koreańska kapusta. Oprócz tego aktorka postanowiła pościć codziennie do godziny 11. To wszystko miało pomóc jej w łagodnym przejściu choroby, która przewróciła całą ziemię do góry nogami. Czym jest kombucha? Zanim przejdziemy do oceny działania kuracji amerykańskiej aktorki, spieszymy z wytłumaczeniem czym w ogóle kombucha jest. Otóż kombucha, albo też kombucza, jest napojem przyrządzanym ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji. Krótko mówiąc, kombucha to tak zwany grzyb herbaciany. W Polsce napój ten nie cieszy się zbyt wielką popularnością, inaczej jest za granicą. Przez lata pito go w Rosji, dokąd przywędrował z Azji. Ostatnio kombucha podbiła na nowo serca poszukiwaczy ciekawych smaków w Europie Zachodniej i USA. A stamtąd droga do Polski była już krótka. Kombucha zaczęła być dostępna w sklepach, barach, a także w kawiarniach. Zalety picia kombuchy i jej wpływ na COVID-19 Piciu kombuchy przypisuje się...

Czy sok z kiszonej kapusty pić na czczo czy po posiłku? Sprawdźcie, która metoda jest prawidłowa
Adobe Stock
Newsy
Czy sok z kiszonej kapusty lepiej pić na czczo czy po posiłku? Sprawdźcie, która metoda jest prawidłowa
Picie soku z kiszonej kapusty może przynieść korzyści. Pytanie tylko kiedy sięgnąć po szklankę z tym eliksirem zdrowia? I jak często go pić?

Szukacie różnych metod na poprawienie swojego stanu zdrowia? Kupowanie lekarstw i suplementów nie jest najlepszym rozwiązaniem. Zawsze warto zacząć od najprostszych sposobów czy wykorzystania naturalnych, dostępnych składników, które poprawiają funkcjonowanie organizmu. Na przykład od soku z kiszonej kapusty. Jakie wartości odżywcze ma kiszona kapusta? Kiszona kapusta czy ogórki to nie tylko porcja witamin, ale też naturalny probiotyk. Kiszone warzywa są źródłem kwasu mlekowego. To substancja powstająca w wyniku fermentacji. Oczyszcza organizm,  wzmacnia system obronny, chroniąc przed chorobami. Kiszona kapusta, a także jej sok, to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera witaminy C, B1, B2, K, E, a także minerały: magnez, potas, żelazo i wapń. Jest źródłem antyoksydantów, błonnika, beta-karotenu oraz innych zdrowotnych substancji. Kolejną wartością picia soku z kiszonek jest to, że to napój niskokaloryczny, a więc sprzyjający prowadzeniu diety odchudzającej. Dlaczego warto pić sok z kiszonej kapusty? Regularne picie soku z kiszonki, ma dobry wpływ na zdrowie. Wspiera układ odpornościowy przez działanie żywych kultur bakterii. Wpływa pozytywnie na cerę, paznokcie i włosy dzięki zawartej siarce. Pomaga w zwalczaniu uciążliwej grzybicy stóp. Reguluje procesy trawienne. Przyspiesza metabolizm. Wspiera w walce ze zbędnymi kilogramami. Przyspiesza gojenie ran. Pomaga w odkwaszaniu organizmu dzięki właściwościom alkalizującym. Zwalcza skutki zatrucia pokarmowego. Opóźnia rozwój zaćmy i korzystnie wpływa na wzrok. Zwiększa potencję seksualną. Pomaga w walce z bezsennością. Kto nie powinien być soku z kiszonej kapusty? Soki z kiszonek, w tym z kapusty, zawierają dużą ilość sodu. Nie powinny więc w nadmiarze spożywać...

Pijcie codziennie szklankę wody z łyżką tego dodatku. Obniża łaknienie, reguluje poziom cukru i nie tylko
dobe Stock
Newsy
Pijcie codziennie szklankę wody z łyżką tego dodatku. Obniża łaknienie, reguluje poziom cukru i nie tylko
Słyszeliście kiedyś o osobach, które wprowadziły do swojej diety ocet? I to nie w formie dodatku do barszczu czerwonego czy do galarety… Dzisiaj sprawdzimy, w jaki sposób może on pomóc w walce o zdrowy i silny organizm.

Zacznijmy od początku, czyli od tego jak produkowany jest ocet. Otóż powstaje on w drodze fermentacji cukrów obecnych w różnych produktach. Czym ocet różni się więc od wina? W kolejnym etapie produkcji octu, sfermentowany alkohol jest przekształcany za pomocą bakterii kwasu octowego w kwas octowy, czyli po prostu ocet. Oprócz kwasu octowego, ocet jabłkowy  zawiera także inne wartościowe kwasy organiczne – kwas jabłkowy, winowy i cytrynowe. W occie znajdują się także liczne związki fenolowe, czyli naturalne przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki. Prozdrowotność octu w dużej mierze zależy od surowca, z którego został on wyprodukowany. I tak – ocet jabłkowy zawiera liczne cenne kwasy organiczne i polifenole. Jakie skutki przyniesie włączenie octu do diety? W internecie na temat octu ludzie zdążyli powiedzieć już niemal wszystko. Niestety część rzekomych zalet picia roztworu octu z wodą to tylko plotki i mity nieoparte na faktach. Niemniej jednak, ocet niesie za sobą cały szereg prozdrowotnych właściwości. To m.in.: Ocet obniża poziom cukru we krwi – ma działanie hipoglikemiczne Może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej dzięki swojemu wpływowi na profil lipidowy krwi Ocet jabłkowy wspiera osoby odchudzające się poprzez hamowanie łaknienia Wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe i przeciwgrzybiczne Może łagodzić zaparcia i wspomagać perystaltykę jelit Może wpływać korzystnie na pracę wątroby Jak bezpiecznie stosować kurację z wykorzystaniem octu jabłkowego? Włączając do swojej diety rozcieńczony z wodą ocet należy jednak pamiętać, że może on także przynieść negatywne skutki uboczne. Takie jak choćby uszkodzenie szkliwa zębów i tkanek wyściełających jamę ustną i gardło. Z tego względu należy stosować ocet...

Zmniejsza ryzyko zawału i miażdżycy, wspomaga pracę serca. Wystarczy ją tylko regularnie pić
Adobe Stock
Newsy
Zmniejsza ryzyko zawału i miażdżycy, wspomaga pracę serca. Wystarczy ją tylko regularnie pić
Pochodzi z tropikalnej Afryki, popularna jest w Indiach i w krajach arabskich. O czym mowa? To herbata z hibiskusa, niedoceniana często sojuszniczka w walce z chorobami układu krążenia.

Piliście kiedyś taką czerwoną herbatę? To ketmia szczawiowa. Ta nazwa niewiele mówi zapewne większości z was. Powszechnie znana jest bowiem pod nazwą hibiskus. Warto ją lepiej poznać, bo jest stworzona do picia przez osoby cierpiące na przewlekłe choroby układu krążenia. Dlaczego warto pić herbatę z hibiskusa? Herbatki z hibiskusa są zdrowe głównie dzięki zawartości jednego rodzaju związków. Chodzi o polifenole o wysokiej aktywności antyoksydacyjnej. Oprócz tego hibiskus zawiera takie cenne substancje jak kwasy fenolowe, a także różnego rodzaju kwasy organiczne. Tyle, jeśli chodzi o skład hibiskusa i jego „magiczne” substancje, działające na nasz organizm po wypiciu takich właśnie czerwonych, hibiskusowych herbatek. Pozostaje jeszcze pytanie, jak działa on na nasze ciało. Picie herbaty z hibiskusa: Obniża ciśnienie tętnicze krwi u osób z nadciśnieniem w wydatny sposób, przez co znacznie przyczynia się do zmniejszenia wystąpienia udarów mózgu i zawału serca Poprawia profil lipidowy organizmu – działa przeciwmiażdżycowo wpływając na poziom cholesterolu Nieznacznie obniża stężenie cukru we krwi Wspomaga walkę z nadwagą i otyłością brzuszną Działa ochronnie na wątrobę Przypuszcza się, że hibiskus może działać także antynowotworowo (komórki raka żołądka i raka płuc) Wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe  (może pomagać w zapobieganiu próchnicy zębów) Przepis na herbatkę z hibiskusa Specjaliści twierdzą, by stosować ok. 4 do 9 g suszonych kwiatów hibiskusa dziennie. Taką właśnie porcję powinno się dzielić na 2-3 herbatki, pite o różnych porach dnia. Jak przyrządzić herbatę z hibiskusa? Zalejcie suszone kwiaty hibiskusa ok. 200 ml wody o temp. 90...