Napój z kombuchy jest coraz popularniejszy zwłaszcza wśród osób, które interesują się medycyną niekonwencjonalną – głównie ze względu na fakt, że napój ten obrósł już w legendy na temat jego niesamowitych właściwości. Ale czy rzeczywiście jest taki zdrowy? Sprawdźcie, kto nie powinien pić napoju z kombuchy.

Co to jest kombucha?

Kombucha to napój, który powstaje wskutek fermentacji cukru i herbaty dzięki grzybowi herbacianemu. Grzyb herbaciany (grzyb japoński) ma postać bladego kożuszka o galaretowatej konsystencji i składa się z drożdży i bakterii.

Jak powstaje kombucha?

Do zrobienia kombuchy potrzebna jest czarna herbata, cukier oraz grzyb herbaciany. Należy zaparzyć herbatę, posłodzić i ostudzić. Następnie dodaje się do niej grzyb, przykrywa i odstawia na około 6-8 dni – tyle zajmuje proces fermentacji. Ważne jest, by nie przygotowywać kombuchy w plastikowym lub metalowym naczyniu, ponieważ powstające w trakcie fermentacji kwasy organiczne mogłyby wejść w reakcję z tymi tworzywami.

Co zawiera kombucha?

W kombuchy znajdują się głównie cukry, kwasy organiczne oraz dwutlenek węgla, dzięki czemu napój jest lekko gazowany. Znajduje się w niej także witamina C i witaminy z grupy B oraz białko, aminokwasy, polifenole i tłuszcze.

Zobacz także:

Czy kombucha jest zdrowa?

Choć kombucha jest coraz popularniejsza, w jej przypadku należy zachować sporą ostrożność. Napój ten bowiem może wywoływać nieprzyjemne skutki uboczne, a nawet choroby! Zalicza się do tego dolegliwości ze strony układu pokarmowego oraz ból głowy wywołany prawdopodobnie wydalaniem toksyn z organizmu. U niektórych osób spożywających kombuchę wystąpiła ciężka kwasica mleczanowa, a także problemy z nerkami i wątrobą.

Kto nie powinien pić kombuchy?

Istnieją przeciwskazania do picia kombuchy. Kategorycznie nie wolno pić tego napoju osobom, które:

  • Spodziewają się dziecka
  • Cierpią na przewlekłe choroby układu pokarmowego, w tym zespół jelita drażliwego czy grzybicę układu pokarmowego
  • Leczą się na kamicę szczawianową,
  • Mają osłabiony układ odpornościowy – zwłaszcza osoby po przeszczepach, chore na raka czy osoby starsze
  • Cierpią na choroby reumatyczne

Czytaj także: