Ten napój bije rekordy popularności. Niewiele osób wie, że może być bardzo niebezpieczny
AdobeStock
Newsy

Ten napój bije rekordy popularności. Niewiele osób wie, że może być bardzo niebezpieczny

Moda na ten napój może być groźna – pogarsza on stan przy kilku poważnych chorobach.

Napój z kombuchy jest coraz popularniejszy zwłaszcza wśród osób, które interesują się medycyną niekonwencjonalną – głównie ze względu na fakt, że napój ten obrósł już w legendy na temat jego niesamowitych właściwości. Ale czy rzeczywiście jest taki zdrowy? Sprawdźcie, kto nie powinien pić napoju z kombuchy.

Co to jest kombucha?

Kombucha to napój, który powstaje wskutek fermentacji cukru i herbaty dzięki grzybowi herbacianemu. Grzyb herbaciany (grzyb japoński) ma postać bladego kożuszka o galaretowatej konsystencji i składa się z drożdży i bakterii.

Zobacz także
Owoców nie powinno się popijać wodą? To prawda czy mit? Nie ma już wątpliwości

Owoców nie powinno się popijać wodą? To prawda czy mit? Nie ma już wątpliwości

Nie patrzcie na konkretne składniki, tylko na produkty. Tych nie jedzcie, jeśli dbacie o serce

Nie patrzcie na składniki, tylko na konkretne produkty. Tych nie jedzcie, jeśli dbacie o serce

Jak powstaje kombucha?

Do zrobienia kombuchy potrzebna jest czarna herbata, cukier oraz grzyb herbaciany. Należy zaparzyć herbatę, posłodzić i ostudzić. Następnie dodaje się do niej grzyb, przykrywa i odstawia na około 6-8 dni – tyle zajmuje proces fermentacji. Ważne jest, by nie przygotowywać kombuchy w plastikowym lub metalowym naczyniu, ponieważ powstające w trakcie fermentacji kwasy organiczne mogłyby wejść w reakcję z tymi tworzywami.

Co zawiera kombucha?

W kombuchy znajdują się głównie cukry, kwasy organiczne oraz dwutlenek węgla, dzięki czemu napój jest lekko gazowany. Znajduje się w niej także witamina C i witaminy z grupy B oraz białko, aminokwasy, polifenole i tłuszcze.

Czy kombucha jest zdrowa?

Choć kombucha jest coraz popularniejsza, w jej przypadku należy zachować sporą ostrożność. Napój ten bowiem może wywoływać nieprzyjemne skutki uboczne, a nawet choroby! Zalicza się do tego dolegliwości ze strony układu pokarmowego oraz ból głowy wywołany prawdopodobnie wydalaniem toksyn z organizmu. U niektórych osób spożywających kombuchę wystąpiła ciężka kwasica mleczanowa, a także problemy z nerkami i wątrobą.

Kto nie powinien pić kombuchy?

Istnieją przeciwskazania do picia kombuchy. Kategorycznie nie wolno pić tego napoju osobom, które:

  • Spodziewają się dziecka
  • Cierpią na przewlekłe choroby układu pokarmowego, w tym zespół jelita drażliwego czy grzybicę układu pokarmowego
  • Leczą się na kamicę szczawianową,
  • Mają osłabiony układ odpornościowy – zwłaszcza osoby po przeszczepach, chore na raka czy osoby starsze
  • Cierpią na choroby reumatyczne

Czytaj także:

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA