Ten napar wymiata złogi z jelit i pomaga przy problemach z nerkami. To bomba witaminowa
AdobeStock
Newsy

Ten napar wymiata złogi z jelit i pomaga przy problemach z nerkami. To bomba witaminowa

Jeżeli jeszcze nie znaliście leczniczych właściwości tej rośliny, to koniecznie nadróbcie zaległości. To pozycja obowiązkowa w każdym domu.

Przy różnych dolegliwościach wciąż chętnie ratujemy się domowymi, sprawdzonymi sposobami. W końcu już dzieci wiedzą, że należy pić herbatkę z rumianku, gdy boli żołądek. W domowym leczeniu można wykorzystywać właściwości wielu roślin, które przynoszą ulgę przy różnych dolegliwościach. Jedną z nich jest ogórecznik lekrski - sprawdźcie, jak można go stosować. 

Właściwości zdrowotne ogórecznika

Ogórecznik lekarski to roślina o grubej łodydze, dużych liściach i niewielkich, niebieskich kwiatach, które swoim zapachem wabią owady. Roślina ta pochodzi z krajów śródziemnomorskich, a w Polsce jest uprawiana ze względu na jej właściwości lecznicze, ale także jako ozdobę. Ogórecznik stosuje się też w kuchni jako przyprawę. Czasami można się natknąć na niego „w naturze”, gdzie rośnie jako chwast.

Ze względu na szereg dobroczynnych dla zdrowia właściwości, poleca się stosowanie ogórecznika lekarskiego przy różnych dolegliwościach:

  • wzmacnia kruche paznokcie i łamliwe włosy, ze względu na zawartość krzemionki

  • podnosi odporność i zapobiega chorobom górnych dróg oddechowych dzięki zdrowym kwasom tłuszczowym

  • pomaga przy chorobach nerek poprzez działanie moczopędne

  • reguluje przemianę materii i oczyszcza organizm z toksyn

  • obniża poziom złego cholesterolu LDL dzięki zawartości kwasu linolenowego

Zobacz także
Napar z tego zioła zadziała przeciwzapalnie. Jest zbawienny przy jelitówce

Napar z tego zioła zadziała przeciwzapalnie. Jest zbawienny przy jelitówce

Mikstura z 4 porstych składników Chroni przed udarem, miażdzycą, niszczy komórki rakowe. Jest znana od wieków.

Chroni przed udarem, miażdżycą, niszczy komórki rakowe. Ten napar z 4 składników jest znany od wieków

Napar z ogórecznika

Jednym ze sposobów wykorzystania ogórecznika lekarskiego jest przygotowanie z niego leczniczego naparu. Do kubka lub szklanki należy wsypać łyżeczkę świeżych liści ogórecznika lub suszu i zalać wrzątkiem. Po 15 minutach napar jest gotowy do wypicia. Można go pić 3 razy dziennie, między posiłkami. 

Zastosowania ogórecznika w leczeniu domowym 

Z ogórecznika można przygotować nie tylko napar do picia! Jeżeli dokucza wam ból gardła i chrypka, możecie wykorzystać napar jako płukankę do gardła lub zamoczcie w nim wacik kosmetyczny i zastosujcie jako okład na zmęczone oczy.

Pamiętajcie jednak, że jeżeli zauważycie u siebie jakiekolwiek niepokojące objawy po użyciu ogórecznika, natychmiast przerwijcie jego stosowanie. W razie takich dolegliwości jak duszności czy nagła opuchlizna, pilnie skonsultujcie się z lekarzem. 

Źródło: poradnikgrodniczy.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Na wzdęcia, trawienie i odchudzanie. Ten napar czyni cuda
AdobeStock
Newsy
Na wzdęcia, trawienie i zbijanie zbędnych kilogramów. Ten napar czyni cuda
Składniki na ten napój macie w kuchni. Jedna szklanka po posiłku przyniesie ulgę przy wzdęciach!

Po obfitym posiłku często mogą wam towarzyszyć takie dolegliwości jak uczucie pełności w żołądku, ból brzucha czy wzdęcia . W aptekach dostępne są nieustannie reklamowane suplementy, które mają pomóc uporać się z tymi objawami. Nie musicie jednak kupować tabletek, ponieważ składnik na przygotowanie naparu na trawienie i wzdęcia macie w swojej kuchni. Sprawdźcie, jak go przygotować! Napar z nasion kminku na wzdęcia i trawienie Nie od dziś wiadomo, że kminek doskonale wpływa na układ trawienny. Dodaje się go do bigosu i kapusty , a także innych ciężkostrawnych potraw. Niekoniecznie musicie go dodawać jednak do jedzenia, ponieważ już napar z nasion kminku przyniesie wam dużą ulgę przy wzdęciach i innych dolegliwościach. Jak go przygotować? Będziecie potrzebowali: 1 łyżeczki nasion kminku Gorącej wody Moździerza Należy 1 łyżeczkę nasion kminku rozetrzeć w moździerzu i zalać jedną szklanką gorącej wody. Napar powinien się zaparzać przez około 15 minut. Po tym czasie odcedźcie napój i wypijcie. Można go pić po każdym cięższym posiłku. Jeżeli nie macie moździerza, możecie użyć także kminku mielonego, choć o wiele lepiej jest zmielić całe nasiona samodzielnie – to właśnie w nich znajdują się cenne olejki eteryczne! Właściwości zdrowotne kminku Nasiona kminku są tak chętnie wykorzystywane w kuchni nie tylko ze względu na ich smak i aromat, ale także ich wspaniałe właściwości. Kminek działa: Rozkurczowo Przeciwbólowo Moczopędnie Przeciwzapalnie Picie naparu z nasion kminku oraz dodawanie ich do różnych potraw pomoże wam przede wszystkim w problemach trawiennych i ze wzdęciami. Napar można podawać także dzieciom, które skarżą się na ból brzucha po ciężkim posiłku składającym się głównie z kapusty lub fasoli . Kminek przyśpiesza również przemianę...

Te owoce wyglądają jak jagody, choć nimi nie są. Mogą zmniejszyć ryzyko choroby Parkinsona
AdobeStock
Newsy
Te owoce wyglądają jak jagody, choć nimi nie są. Mogą zmniejszyć ryzyko choroby Parkinsona
Krzew ten współcześnie jest ozdobą wielu polskich ogródków, choć dawniej jego owoce często wykorzystywano zarówno w kuchni, jak i dla poprawy zdrowia. Również dziś warto skorzystać z ich właściwości.

Prawdopodobnie większość z was przynajmniej raz w życiu natknęła się na ten krzew, jednak nie każdy wie o jego właściwościach zdrowotnych. Jałowiec pospolity uprawiany jest w Polsce głównie jako roślina ozdobna, o bardzo charakterystycznym, przyjemnym zapachu. Nie każdy jednak wie, że jałowiec można też wykorzystać w kuchni jako przyprawę - a do tego ma on doskonały wpływ na zdrowie.  Właściwości zdrowotne owoców jałowca Bogactwo dobroczynnych właściwości owoców jałowca kryje się w olejku, jaki się w nich znajduje. Jego działanie wykorzystywane jest od wieków w leczeniu domowym przy takich dolegliwościach, jak: niestrawność wzdęcia stany zapalne skóry infekcje górnych dróg oddechowych infekcje dróg moczowych bezsenność nerwowość bóle korzonków bóle reumatyczne wypadanie włosów Ponadto, wstępnie przeprowadzone na szczurach badania wykazują, że wyciąg z owoców jałowca może działać ochronnie na neurony i tym samym obniżyć ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona.  Jak wykorzystać jałowiec w kuchni? Ze względu na bardzo aromatyczny i przyjemny zapach, owoce jałowca stosuje się jako przyprawę. Wspaniale pasuje przede wszystkim do mięs, np. wieprzowiny i wołowiny oraz pasztetów. Sprawdza się też jako przyprawa do bigosu, kapusty, a nawet ogórków. A jeżeli należycie do nielicznej grupy osób, które samodzielnie wędzą ryby i wędliny, to z powodzeniem możecie wykorzystać w tym celu drewno jałowca. Jego zapach nada mięsu doskonałego aromatu. Dawniej niektórzy wieszali też gałązkę jałowca nad wejściem do domu - podobno przynosi ona szczęście! Kto nie powinien jeść owoców jałowca?  Podobnie jak w przypadku innych roślin leczniczych, również z jałowcem trzeba zachować...

napar z dziurawca
Adobe Stock
Newsy
Napar z tej rośliny jest szczególnie polecany zimą. Ale uważajcie na niego, bo może wam zaszkodzić
Napar z tej rośliny jest szczególnie polecany zimą. Ale uważajcie na niego, bo może wam zaszkodzić

Napar z tej rośliny cieszy się dużym powodzeniem ze względu na liczne właściwości prozdrowotne. Doskonale działa przy problemach z układem trawiennym, ale również stosowany jest od lat jako remedium na łagodne stany depresyjne i problemy ze snem. Jednak nie można go stosować przez cały rok. Dziurawiec zwyczajny - właściwości Roślina posiada liście kształcie elipsy, które pokryte są drobnymi kropkami. Widoczne są one pod światło i zawierają w sobie olejki eteryczne. Z łatwością spotkacie ją na polskich łąkach i rozpoznacie po drobnych, żółtych kwiatkach. Dawniej stosowana była do leczenia problemów trawiennych, wrzodów, problemów z układem moczowym i oddechowym oraz do opatrywania ran, skaleczeń i oparzeń. W starożytności przypisywano jej wręcz magiczne właściwości. Obecnie dziurawiec stosuje się przede wszystkim jako naturalny środek przy problemach m.in. takich jak: bezsenność i problemy z zasypianiem obniżenie nastroju i stany depresyjne nadmierny stres zaburzenia krążenia migreny kruche naczynia krwionośne przeziębienie i schorzenia dróg oddechowych (astma, grypa, angina, zapalenie oskrzeli) Przy schorzeniach żołądka, dróg żółciowych oraz problemach z układem trawiennym (zgaga, wzdęcia, biegunka, brak apetytu czy bóle brzucha) zaleca się picie szklanki po jedzeniu. Jeśli macie skłonność do powstawania kamieni w woreczku żółciowym to możecie pić pół szklanki naparu 3-4 razy dziennie godzinę przed jedzeniem. Zadziała on rozkurczowo na drogi żółciowe. Jak zrobić napar z dziurawca? Wystarczy zalać 2 łyżki suszonego dziurawca dwoma szklankami wrzątku. Zaparzajcie przez 20 minut pod przykryciem. Ile naparu można wypić? Zaleca się picie 3 razy dziennie po pół szklanki, ale jeśli macie problemy zdrowotne, cierpicie na...

Uważajcie na te owoce, jeśli macie niskie ciśnienie. Ich spożycie może być niebezpieczne dla zdrowia
AdobeStock
Newsy
Uważajcie na te owoce, jeśli macie niskie ciśnienie. Ich spożycie może być niebezpieczne dla zdrowia
Owoce tej rośliny powszechnie stosuje się jako składnik leczniczych herbat, soków i nalewek. Jednak w niektórych przypadkach trzeba być ostrożnym - zwłaszcza, jeśli chorujecie na serce.

Nie mylą się ci, którzy powtarzają do znudzenia, że wszystko w nadmiarze szkodzi. Nawet najbardziej zdrowe produkty mogą być szkodliwe, jeśli je się ich zbyt dużo, łączy z lekami lub spożywa przy niektórych dolegliwościach zdrowotnych. Tak właśnie jest w przypadku głogu, który jest powszechnie stosowany w domowym leczeniu, a także wykorzystywany jako składnik suplementów diety.  Właściwości zdrowotne głogu Głóg pospolity rośnie w całej Polsce, zwłaszcza w miejscach dobrze nasłonecznionych. Kwitnie późną wiosną w maju, a jego owoce zbiera się we wrześniu i październiku. Wykazują one wiele właściwości prozdrowotnych, w tym: obniżają poziom cholesterolu zwiększają liczbę leukocytów, czyli białych krwinek mają działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne wspomagają wątrobę poprawiają trawienie obniżają ciśnienie krwi  Kto powinien uważać na głóg? Ze względu na zdolność do obniżania ciśnienia krwi, głogu nie powinny spożywać szczególnie osoby z niedociśnieniem oraz cierpiące na inne choroby układu sercowo-naczyniowego. Głóg, ze względu na swoje właściwości, może być niebezpieczny dla zdrowia w połączeniu z lekami na serce - również tymi obniżającymi ciśnienie, ponieważ spożycie głogu może dodatkowo wzmocnić ich działanie.  Nie powinny go też stosować dzieci do 12. roku życia oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią.  Do czego można wykorzystać głóg? Głóg najczęściej można znaleźć w sklepach zielarskich i aptekach pod postacią suszu, z którego robi się następnie herbatę. Korzystając jednak z tego, że głóg rośnie praktycznie w całej Polsce, możecie sami go zebrać i wykorzystać do zrobienia przetworów. Wspaniale smakuje domowy dżem z głogu, a także sok. Przygotowanie soku jest bardzo proste -...