Ten napar pozbywa się zalegającej wody i pozwala wejść w mniejsze ubrania. Rośnie tuż pod nosem
AdobeStock
Newsy

Ten napar pozbywa się zalegającej wody i pozwala wejść w mniejsze ubrania. Rośnie tuż pod nosem

Zerwijcie te liście i zróbcie z nich napar. Pomaga w zaskakujących problemach zdrowotnych.

Gromadzi się wam woda w organizmie? Ten popularny napar ze znanej rośliny może niezwykle pomóc. Ma też wiele innych sennych właściwości zdrowotnych. Wystarczy wyjść na podwórko, na pewno wypatrzycie gdzieś tę roślinę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Niezwykły napar

Chodzi o pokrzywę. Ta niepozorna roślina jest jadalna, a jej napar walczy z wieloma dolegliwościami. „Pokrzywa zwyczajna”, bo tak fachowo brzmi nazwa tej rośliny, ma zastosowanie w medycynie naturalnej. Oprócz tego, że stanowi ona cenne źródło witamin i minerałów, ma też inne, specyficzne właściwości.

Podstawową właściwością pokrzywy, za którą jest ona ceniona, jest działanie moczopędne, czyli pozwalające usuwać wodę z organizmu. Napar z pokrzywy przeciwdziała zatrzymywaniu się płynów w organizmie, co może być pomocne dla wielu osób. Niektórzy mają dużą tendencję do puchnięcia i zatrzymywania wody. Wtedy pokrzywa jest nieoceniona.

Pokrzywa przeciw puchnięciu?

Napar z liści pokrzywy faktycznie skutecznie usuwa zalegającą wodę dzięki temu, że pobudza nerki do działania i wydalania wody z organizmu. Ta właściwość pokrzywy może być użyteczna, ale uważajcie, bo może okazać się też niebezpieczna! Dbajcie o odpowiednie nawodnienie. Możecie wspomagać się naparem z pokrzywy, ale nie rezygnujcie z picia wody. To szczególnie ważne w ciepłe dni.

Zobacz także
Komary nie dają wam spać w nocy? Lećcie do ogrodu, zerwijcie to zioło i śpijcie spokojnie

Komary nie dają wam spać w nocy? Lećcie do ogrodu, zerwijcie to zioło i śpijcie spokojnie

Ziołowy preparat, który odstrasza kleszcze. Zrobicie go w swojej kuchni  

Ziołowy preparat, który odstrasza kleszcze. Zrobicie go w swojej kuchni  

Pokrzywa na odchudzanie

Picie naparu z pokrzywy szybko może dać pożądany efekt w postaci wysmuklenia sylwetki. Pamiętajcie jednak, że nie jest to faktyczna utrata tłuszczu, ale utrata wody z organizmu. Warto zatem wiedzieć o tym, że nawet taki zdrowy napar nie zastąpi ruchu i właściwej diety.

Napar z pokrzywy – nie dla każdego

Napary z pokrzywy są bardzo zdrowe, jednak nie każdy może je stosować. Nie powinny z niego korzystać osoby:

  • Po zabiegach chirurgicznych
  • Cierpiące na przewlekłą cukrzycę
  • Zmagające się z chorobami nerek
  • Zażywające leki na nadciśnienie
  • Zażywające leki zmniejszające krzepliwość krwi
  • Kobiet z mięśniakami i polipami macicy
napar z pokrzywy na odchudzanie
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Pijcie napar z tego zioła codziennie. Nie uwierzycie, jak szybko pożegnacie dodatkowe kilogramy
Choć wiele osób traktuje ją jako chwast, w rzeczywistości ma wiele cennych właściwości leczniczych. Mowa tu oczywiście o pokrzywie. Regularne spożywanie przygotowanego z niej naparu może m.in. wspomóc odchudzanie.

Pokrzywa to zioło, które od dawna wykorzystuje się w medycynie naturalnej. Bowiem nie ulega wątpliwości, że posiada ona naprawdę wiele cennych właściwości leczniczych. Z tej przyczyny, eksperci określają ją mianem naturalnego antybiotyku. Na co ma korzystny wpływ?  Właściwości pokrzywy Pokrzywa jest źródłem wielu cennych składników odżywczych m.in. magnezu, fosforu, wapnia, siarki, żelaza, potasu, jodu, krzemu, sodu, flawonoidów oraz witamin – A, B2, C i K. Regularne spożywanie naparu z tej rośliny może nie tylko obniżyć poziom „złego” cholesterolu, chlorku sodu czy mocznika, ale również złagodzić objawy alergii, zredukować dokuczliwe stany zapalne, zahamować wypadanie włosów, rozszerzyć naczynia krwionośne, a także obniżyć ciśnienie krwi. Niewielu zdaje sobie sprawę, że ta niepozorna roślina jest szeroko stosowana do leczenia chorób wątroby i przewodu pokarmowego, a także kamicy nerkowej i innych schorzeń układu moczowego. Eksperci twierdzą, że pomaga również walczyć ze stresem oraz hamuje rozrost komórek nowotworowych. Ponadto, przyrządzony z niej napar wspaniale wspomaga oczyszczanie organizmu oraz proces przemiany materii, a co za tym idzie, pomaga zrzucić   zbędne kilogramy. Przepis na napar z pokrzywy Będziecie potrzebować: 1 łyżki suszonej pokrzywy (świeże liście zbiera się od maja do września i również można je parzyć, po sezonie musicie się zadowolić ususzoną rośliną) 500 ml wody Przygotowanie: Przepis jest dziecinnie prosty. Wystarczy, że umieścicie w imbryku 1 łyżkę suszu, a następnie zalejecie go wrzątkiem, przykryjecie pokrywką lub spodkiem i odstawicie na ok. 10 minut. Jeśli kiedykolwiek będziecie chcieli przygotować herbatę ze świeżych liści, wystarczy, że będziecie je parzyć przez zaledwie 1 minutę.  Szklankę tak przygotowanego...

Oczyszcza organizm i zawiera wiele witamin. Składniki na ten sok macie pod domem
AdobeStock
Newsy
Sok z pokrzywy oczyszcza organizm i zawiera wiele witamin [PRZEPIS]
Niektórzy decydują się na kupowanie suplementów z witaminami w aptece, podczas gdy rośliny pełne zdrowych składników rosną dosłownie wszędzie. Na przykład młode pokrzywy, z których zrobicie pyszny sok!

Gdy zaczyna się sezon na różne warzywa, owoce i zioła, warto je włączyć do swojej codziennej diety. To właśnie w tych produktach znajduje się najwięcej witamin, gdy są świeże! Na przykład pokrzywy – młode okazy to prawdziwa bomba witaminowa. Zróbcie z nich pyszny i bardzo zdrowy sok! Właściwości młodej pokrzywy Pokrzywy przez większość ludzi traktowane są jako pospolity i mocno uciążliwy chwast. Kto choć raz poparzył się pokrzywą ten dobrze wie, o czym mowa! Jednak poddane odpowiedniej obróbce pokrzywy przestają parzyć i nadają się do zjedzenia – warto to zrobić, ponieważ zawierają mnóstwo witamin! W pokrzywach znajduje się witamina A, C, E i K, a także krzem, magnez i żelazo. Picie soku z młodej pokrzywy oczyści wasz organizm i pomoże w przypadku problemów z cerą, słabymi włosami i paznokciami. Uważajcie tylko z ilością, ponieważ pokrzywa działa bardzo moczopędnie! Dania z pokrzywą Sok to nie jedyny sposób na wykorzystanie pokrzywy. Można też zrobić z niej wiele smacznych dań, jak choćby jajecznicę z pokrzywą , drobiowe roladki czy wiosenny omlet . Warto spróbować! Przepis na sok z młodej pokrzywy Do przygotowania soku potrzebna wam będzie przede wszystkim młoda pokrzywa, która obecnie rośnie praktycznie wszędzie. Uważajcie jednak, by podczas zbierania się nie poparzyć! Koniecznie załóżcie wcześniej rękawiczki – będą wam potrzebne również do wypłukania i sparzenia pokrzyw. Składniki: 2 szklanki liści młodej pokrzywy 1 średnie jabłko 1 limonka Przygotowanie: Dokładnie umyjcie pokrzywę w zimnej wodzie, by pozbyć się kurzu i piasku z liści. Następnie ułóżcie liście pokrzywy na sitku i polejcie wrzącą wodą. Przełóżcie pokrzywę od razu do zimnej wody na minutę, a następnie odcedźcie....

Przepis na wiosenną zupę z pokrzywy. Zdrowa i bardzo smaczna
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na wiosenną zupę z pokrzywy. Zdrowa i bardzo smaczna
Wiosna to najlepsza pora, by cieszyć się takimi smakołykami jak zupa z pokrzywy. Zrywajcie świeże liście, myjcie je i zaraz przystępujcie do gotowania zupy! Bez problemu wyjdzie wam niezwykle zdrowa i bardzo smaczna potrawa.

Zupa z pokrzywy dla wielu może brzmieć niezbyt zachęcająco. Jednak wbrew pozorom, niepozorna pokrzywa uznawana przez wielu niesłusznie za chwast, jest smacznym i zdrowym źródłem wielu witamin. Świeżo zerwane liście pokrzywy zdadzą egzamin jako baza do zupy krem z porem, selerem i ziemniakami. Przepis na zupę krem z pokrzywy Składniki: Ok. 50 liści młodej pokrzywy Zielona część pora 1 cebula 3 ząbki czosnku 3-4 ziemniaki Ćwiartka selera Śmietana 18% 2 łyżki masła Szczypiorek Sól Pieprz Przygotowanie: Do zupy użyjcie tylko samych górnych części świeżo zerwanych liści pokrzywy. Opłuczcie liście pokrzywy pod bieżącą wodą, a potem je osuszcie. Drobno posiekajcie liście pokrzywy. Pora pokrójcie w talarki, cebulę i czosnek obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. Podsmażcie pora, cebulę i czosnek na maśle- uważajcie, by nie przysmażyć za bardzo czosnku – może stać się wtedy zbyt gorzki. Do podsmażonych warzyw dodajcie pokrzywę i przesmażcie razem wszystko przez kilka minut. Doprawcie całość solą i pieprzem. Ziemniaki i selera obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. Zalejcie ziemniaki i selera ok. 1 litrem wody i gotujcie z dodatkiem soli. Do już ugotowanych i miękkich ziemniaków i selera dodajcie przesmażone na maśle pokrzywy z warzywami. Przegotujcie wszystko razem, doprawcie do smaku i zmiksujcie za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego. Zupę zabielajcie kleksem śmietany. Podawajcie z grzankami lub tostami. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Maj to sezon nie tylko na świeżą pokrzywę, ale także na inne zdrowotne rośliny, takie jak żółte kwiatki mniszka lekarskiego. Przeczytajcie nasz artykuł o zdrowym syropie przyrządzanym...

Które chwasty można jeść? Te są bezpieczne
AdobeStock
Newsy
Które chwasty można jeść? Te są bezpieczne
W Polsce żyje wiele roślin, które uznawane są za chwasty. A to błąd, ponieważ wiele z nich nadaje się do jedzenia i są bardzo smaczne!

Wielu z was na pewno chętnie sadzi w ogrodzie lub w doniczkach na balkonie różne zioła, które później wykorzystujecie w kuchni. W końcu nawet nie ma co porównywać smaku suszonych ziół do tych świeżo zerwanych z krzewu! Bazylię, oregano czy miętę można z powodzeniem hodować przy polskiej pogodzie. Ale gdyby się zastanowić, to przecież popularne zioła w różnych miejscach świata rosną po prostu jako pospolite chwasty. Dlaczego by więc nie użyć w kuchni chwastów rosnących naturalnie w Polsce? Niektóre z nich przecież świetnie smakują i można ich używać do sałatek, a nawet do marynowania! Poznajcie chwasty, które można jeść. Pokrzywa zwyczajna Zdecydowanie królowa wśród chwastów. Rośnie w całej Polsce w sporych ilościach i z reguły każdy stara się ją omijać ze względu na nieprzyjemne oparzenia, które powoduje. Ale odpowiednio przygotowana pokrzywa jak najbardziej nadaje się do zjedzenia i jest bardzo zdrowa. Wystarczy dokładnie ją opłukać, a następnie sparzyć w gorącej wodzie. Z pokrzywy można zrobić jajecznicę albo sok o właściwościach oczyszczających . Można ją zbierać od kwietnia do października. Szczawik zajęczy To roślina przypominająca swoim wyglądem koniczynę, która rośnie w zacienionych i dość wilgotnych miejscach (często w towarzystwie mchu). Liście szczawiku są bardzo smaczne – ich kwaskowy posmak sprawia, że doskonale nadają się jako dodatek do sałatek, sosów oraz zup. W dodatku szczawik zajęczy świetnie gasi pragnienie, a że można go spotkać na górskich szlakach, sprawdzi się podczas długich wędrówek w upale. Stokrotka Drobne i liczne kwiaty stokrotki można znaleźć praktycznie wszędzie – głównie na pastwiskach, łąkach, w parkach, ogródkach, a nawet przy drodze! Stokrotkę można zjadać...