Czy da się zrobić piernik błyskawicznie, bez przechowywania go przez kilka tygodni przed świętami? Oczywiście! Nie jest to oczywiście typowy, tradycyjny piernik staropolski, ale możemy was zapewnić, że również jest bardzo smaczny, a do tego łatwy w przygotowaniu.

Robi się go szybko z niewielu składników - później wystarczy wrzucić ciasto do pieca i gotowe. Całość nie powinna wam zająć dłużej, niż godzinę. Sprawdźcie, jak go zrobić. 

Co dodać do piernika?

Piernik nie może się oczywiście obyć bez korzennych przypraw. Można przygotować taką mieszankę samodzielnie lub wykorzystać gotową przyprawę do piernika, która już zawiera składniki niezbędne do tego, by ciasto miało piękny zapach i doskonały smak. 

Zobacz także:

Piernik z poniższego przepisu można zjeść bez dodatków, ale polecamy po upieczeniu i ostudzeniu przekroić go na pół i przełożyć powidłami. Z wierzchu polejcie go polewą czekoladową, ułóżcie orzechy i gotowe - tak pysznemu piernikowi nikt się nie oprze. 

Przepis na piernik bez miksera

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 2 szklanki maślanki
  • pół szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody 
  • przyprawa do piernika 
  • sól

Podane wyżej składniki wystarczą na przygotowanie piernika w tortownicy o średnicy 24 centymetrów. 

Przygotowanie:

  1. Podgrzejcie maślankę - powinna być w miarę ciepła. 
  2. Przesiejcie mąkę i wsypcie do dużej miski. Dodajcie szczyptę soli, dwie łyżki kakao, dwie płaskie łyżeczki sody oraz całe opakowanie przyprawy do piernika (około 40 g). Wymieszajcie. 
  3. W osobnej misce utrzyjcie jedno jajko z cukrem za pomocą widelca. Wlejcie olej, maślankę i jeszcze raz wymieszajcie. 
  4. Teraz wlejcie drugiej miski do tej, w której znajdują się suche składniki. Wymieszajcie łyżką, ale tylko do połączenia się składników - nie ma potrzeby długiego lub energicznego mieszania. Możecie w tym momencie użyć miksera, ale nie jest to w ogóle konieczne. 
  5. Wyłóżcie dno tortownicy papierem do pieczenia, a brzegi posmarujcie masłem. Wlejcie ciasto do formy i włóżcie ją do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (bez termooobiegu).
  6. Pieczcie ciasto przez około 45-50 minut. Warto pod koniec pieczenia wbić w ciasto drewniany patyczek - jeśli wyjdzie suchy, piernik jest już gotowy.
  7. Wyjmijcie ciasto z piekarnika i odstawcie do ostudzenia.

I gotowe! Tak przygotowany piernik warto jeszcze dodatkowo udekorować na przykład polewą czekoladową. 

Źródło: orchideli.com