Ten mięciutki i pachnący piernik zrobicie bez użycia miksera. Gotowy w mniej niż godzinę
Flickr
Newsy

Ten mięciutki i pachnący piernik zrobicie bez miksera. Gotowy w mniej niż 60 minut

Poznajcie przepis na piernik „last minute”, który przyrządza się błyskawicznie. Ani się obejrzycie, a ciasto będzie gotowe do zjedzenia.

Czy da się zrobić piernik błyskawicznie, bez przechowywania go przez kilka tygodni przed świętami? Oczywiście! Nie jest to oczywiście typowy, tradycyjny piernik staropolski, ale możemy was zapewnić, że również jest bardzo smaczny, a do tego łatwy w przygotowaniu.

Robi się go szybko z niewielu składników - później wystarczy wrzucić ciasto do pieca i gotowe. Całość nie powinna wam zająć dłużej, niż godzinę. Sprawdźcie, jak go zrobić. 

Co dodać do piernika?

Piernik nie może się oczywiście obyć bez korzennych przypraw. Można przygotować taką mieszankę samodzielnie lub wykorzystać gotową przyprawę do piernika, która już zawiera składniki niezbędne do tego, by ciasto miało piękny zapach i doskonały smak. 

Piernik z poniższego przepisu można zjeść bez dodatków, ale polecamy po upieczeniu i ostudzeniu przekroić go na pół i przełożyć powidłami. Z wierzchu polejcie go polewą czekoladową, ułóżcie orzechy i gotowe - tak pysznemu piernikowi nikt się nie oprze. 

Zobacz także
Sprawdzony przepis na piernik siostry Anastazji. Dodajcie ten składnik, a będzie anielsko wilgotny

Przepis na piernik siostry Anastazji. Dodajcie ten składnik, a będzie wilgotny jak marzenie

Nie rozpaczajcie z powodu zakalca. Ania Starmach radzi co zrobić jak sernik opadł, a piernik ma zakalec

Nie rozpaczajcie z powodu zakalca. Ania Starmach radzi co zrobić jak sernik opadł, a piernik ma zakalec

Przepis na piernik bez miksera

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 2 szklanki maślanki
  • pół szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody 
  • przyprawa do piernika 
  • sól

Podane wyżej składniki wystarczą na przygotowanie piernika w tortownicy o średnicy 24 centymetrów. 

Przygotowanie:

  1. Podgrzejcie maślankę - powinna być w miarę ciepła. 
  2. Przesiejcie mąkę i wsypcie do dużej miski. Dodajcie szczyptę soli, dwie łyżki kakao, dwie płaskie łyżeczki sody oraz całe opakowanie przyprawy do piernika (około 40 g). Wymieszajcie. 
  3. W osobnej misce utrzyjcie jedno jajko z cukrem za pomocą widelca. Wlejcie olej, maślankę i jeszcze raz wymieszajcie. 
  4. Teraz wlejcie drugiej miski do tej, w której znajdują się suche składniki. Wymieszajcie łyżką, ale tylko do połączenia się składników - nie ma potrzeby długiego lub energicznego mieszania. Możecie w tym momencie użyć miksera, ale nie jest to w ogóle konieczne. 
  5. Wyłóżcie dno tortownicy papierem do pieczenia, a brzegi posmarujcie masłem. Wlejcie ciasto do formy i włóżcie ją do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (bez termooobiegu).
  6. Pieczcie ciasto przez około 45-50 minut. Warto pod koniec pieczenia wbić w ciasto drewniany patyczek - jeśli wyjdzie suchy, piernik jest już gotowy.
  7. Wyjmijcie ciasto z piekarnika i odstawcie do ostudzenia.

I gotowe! Tak przygotowany piernik warto jeszcze dodatkowo udekorować na przykład polewą czekoladową. 

Źródło: orchideli.com

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na piernik dojrzewający 6 tygodni. Zróbcie go teraz żeby cieszyć się nim podczas Świąt
Adobe Stock
Newsy
Piernik dojrzewający wyjdzie genialnie, jeżeli dopilnujecie tej 1 rzeczy. Chodzi o przechowywanie ciasta
Jeśli na święta Bożego Narodzenia chcecie mieć cos wyjątkowego, zróbcie ten piernik. Nie tylko będzie zachwycał smakiem domowników. Może stać się wyjątkowym prezentem pod choinkę.

Czy wiecie, że piernik to jedno z najstarszych polskich ciast? Przygotowywany był na dworach królewskich, pieczony był też na wyjątkowe okazje, np. śluby. Był dawany w posagu szlacheckim pannom, a dojrzewać potrafił nawet kilka lat. Ciasta wg receptury, którą podajemy, nie musicie trzymać aż tak długo. Jeśli zabierzecie się za nie teraz, piernik będzie gotowy na najbliższe święta. Po co ciasto na piernik dojrzewa przed pieczeniem? Piernik dojrzewający to taki, który leżakuje przed pieczeniem. Czas leżakowania nie powinien być krótszy niż 2 tygodnie. Optymalny czas to 4-6 tygodni, choć ciasto może leżakować nawet dłużej, do 8 tygodni. Dzięki leżakowaniu zmienia się konsystencja i zachowanie ciasta po upieczeniu. Piernik będzie jednocześnie miękki, ale i  mięsisty. Także jego smak nabiera głębi. Piernik dojrzewający to ciasto o zupełnie niespotykanej jakości i smaku. Gdzie przechowywać ciasto na piernik dojrzewający? Kluczową sprawą w kwestii tego, czy piernik dojrzewający wyjdzie jak należy, czy też nie, jest jego przechowywanie. Najlepiej sprawdzi się do tego spiżarka, w której powinna panować stała temperatura w wysokości 5-10 stopni Celsjusza.   Rozwiązaniem jest także jedna z półek w lodówce - tutaj problemem dla niektórych może być jednak brak miejsca na duży garnek z piernikową masą.  Alternatywnym wyjściem z tej sprawy, będzie odstawienie piernika w zacienione miejsce na balkonie. W tym przypadku trzeba być jednak czujnym i pilnować słupków rtęci na termometrach. Temperatura w listopadzie może się bowiem znacząco wahać, nie tylko na dystansie dnia i nocy. Po czasie leżakowania piernik jest pieczony, przekładany powidłami, a na dzień przed podaniem, polany polewą czekoladową, przybrany orzechami i innymi bakaliami. Przepis na staropolski piernik dojrzewający Składniki:...

Piernik
gotujmy.pl/luna
Newsy
Napełni dom cudownym zapachem. Wyśmienity piernik z bakaliami na święta Bożego Narodzenia 
Napełni dom cudownym zapachem. Wyśmienity piernik z bakaliami na święta Bożego Narodzenia 

Nie ma wspanialszego ciasta na święta. Pachnący miodem i przyprawami korzennymi piernik. Z bakaliami i suszonymi śliwkami. Pysznie miękki i aromatyczny, z polewą czekoladową. Przy jego pieczeniu zapach rozchodzi się po całym domu, kusząc wszystkich domowników. Dzięki niemu czuć magię świat.  Staropolski piernik  Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa "pierny", czyli pieprzny. W Polsce pojawił się już w połowie XVIII wieku i był symbolem majętności. Dziś piernik i pierniczki o pięknych wzorach kojarzą się właśnie ze świętami Bożego Narodzenia.  Wystarczy trochę czasu i serca By upiec wyśmienity piernik na święta nie potrzeba wielkich umiejętności. Wystarczy trochę czasu i serca. Przygotowanie jest łatwe i szybkie. Ogromnym plusem piernika jest to, że długo utrzymuje świeżość i z każdym kolejnym dniem jego smak jest coraz lepszy. Dlatego warto zrobić go 5 dni przed świętami. Niebezpieczne może być jedynie to, że może zostać zjedzony.    Do zrobienia piernika z bakaliami będziesz potrzebować:  Składniki na ciasto: 35 dag mąki pszennej 3 jajka 12 dag masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki kakao  1 łyżka przyprawy do piernika  15 dag cukru brązowego 20 dag miodu  3 dag suszonych śliwek 2 dag rodzynek 5 dag orzechów włoskich Składniki na polewę czekoladową: 10 dag czekolady gorzkiej 1 łyżeczka oleju 4 dag masła Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem i olejem roztopić w kąpieli wodnej. Całość dokładnie wymieszać.  Przygotowanie piernika: Oddzielamy żółtka od białek. Orzechy kruszymy na mniejsze kawałki a śliwki kroimy w małe paski. Przesianą mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, kakao i...

Piernik na szybko dzień przed Wigilią
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy
Zrobisz go dosłownie dzień przed Wigilią. Przepis na smaczny, miękki i aromatyczny piernik
Zrobisz go dosłownie dzień przed Wigilią. Przepis na smaczny, miękki i aromatyczny piernik

Pierniki dawniej były symbolem luksusu, na który stać było tylko nielicznych. Nic dziwnego, we wnętrzu piernika kryje się przecież mnóstwo drogiego miodu oraz przypraw, które kiedyś były bardzo cenne. Pierniki najczęściej kojarzą się z długo dojrzewającymi wypiekami, które trzeba zacząć przygotowywać na kilka tygodni przed świętami. Takie ciasto powinno leżakować minimum 2 tygodnie, a najlepiej od 4 do 6 tygodni! Czyli dobrze byłoby zacząć świąteczne przygotowania już w listopadzie. Jednak zazwyczaj o tym zapominamy i tuż przed Wigilią szukamy przepisu na piernik, który po upieczeniu będzie gotowy do zjedzenia. Oczywiście, takie pierniki również można zrobić, mają nieco inną konsystencję, ale są równie pyszne co te tradycyjne. Piernik z poniższego przepisu wychodzi miękki i wilgotny, a zapach przypraw jeszcze długo unosi się w powietrzu. Świąteczny piernik z polewą czekoladową Składniki na ciasto 4 szklanki mąki pszennej, najlepszy będzie typ 450 250 g margaryny 5 jajek 150 ml miodu 220 g szklanka cukru 200 g powideł, najlepiej śliwkowych 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 300 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao gałka muszkatowa 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru Pół łyżeczki mielonych goździków Składniki na polewę 2 gorzkie czekolady 3 łyżki mleka Posypka Przygotowanie W garnku rozpuść margarynę, dodaj miód i cukier – mieszaj aż składniki się połączą. Wystudź. Do masy dodaj jajka i zmiksuj. Przesiej mąkę, kakao, przyprawy i  proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Na koniec do ciasta należy wlać mleko z dodatkiem sody oczyszczonej, powidła oraz bakalie: orzechy i rodzynki....

Zabrakło wam jajek do ciasta lub naleśników? Zastąpicie je tym tanim produktem
AdobeStock
Newsy
Zabrakło wam jajek do ciasta lub naleśników? Zastąpicie je tym niedrogim produktem
Gdy w lodówce pusto, a wam nie chce się iść do sklepu po jajka do ciasta, nic straconego - da się je zrobić! Wystarczy, że zamiast jajek użyjecie pewnego smacznego składnika.

Są sytuacje, w których przychodzi wielka ochota na coś słodkiego, a w domu jak na złość nie ma wszystkich potrzebnych składników. Nie załamujcie się - zanim wybierzecie się do sklepu po brakujące produkty sprawdźcie, czy części z nich nie da się zastąpić czymś innym. Tak jest w przypadku jajek - zobaczcie, co możecie dodać do ciasta zamiast nich.  Banan do ciasta zamiast jajek Świetnym zamiennikiem jajek do wypieków są banany. A dokładniej mocno dojrzałe, słodkie i przede wszystkim - klejące się banany. To właśnie wtedy, gdy dojrzeją osiągają odpowiednią, lepką konsystencję, dzięki której z powodzeniem mogą zastąpić jajka w wypiekach. Ich właściwości sprawią, że powstałe ciasto będzie świetnie związane. Niemal dokładnie tak, jak dzieje się to za sprawą jaj. Taka sztuczka udaje się przy pieczeniu niektórych ciast, ciasteczek, a także przy smażeniu naleśników. Zobaczcie, jak prosto można upiec bardzo smaczne ciasto bez użycia jajek. Przepis na ciasto z bananem zamiast jajka  Do przygotowania smacznego ciasta nie potrzebujecie ani jednego jajka. Z łatwością zrobicie je z poniższych składników: Składniki: 2 dojrzałe banany 1 szklanka mąki pół szklanki cukru ⅓ szklanki mleka 2 łyżki oleju 1 kopiasta łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej  Przygotowanie: Obierzcie banany ze skórki i rozgniećcie je dokładnie widelcem. Do bananów dodajcie olej, mleko i cukier. Wymieszajcie. Przesypcie mąkę do miski i dodajcie łyżeczkę sody oczyszczonej. Następnie banany z resztą składników wlejcie do miski z mąką i mieszajcie, aż wszystkie składniki się połączą. Gotowe ciasto podzielcie sobie na dwie części. Do jednej z nich wsypcie łyżkę kakao i wymieszajcie....