Powszechnie wiadomo, że makaron nie jest zbyt dietetycznym produktem. Jest on dość mocno kaloryczny, zrobiony jest z białej mąki, która szybko podnosi poziom cukru we krwi. Nie nadaje się zbyt dobrze dla cukrzyków. Są sposoby na zmniejszenie kaloryczności tradycyjnego makaronu oraz jest wiele metod na poprawienie jego pożywności. Głównie opiera się to na zmianie dodatków do makaronu. Zamiast śmietany można stosować sos pomidorowy, zamiast boczku dodać niskokalorycznego kurczaka.

Zdrowszy, lepszy makaron

Ta porada jest jednak zupełnie inna. Prezentujemy wam makaron, którego być może nie znacie. Chodzi o makaron ze strączków. Na rynku występuje kilka rodzajów takiego makaronu:

  • Makaron z groszku (najczęściej zielony)
  • Makaron z soczewicy (najczęściej czerwony, ale też żółty lub czarny)
  • Makaron z ciecierzycy

Choć produkt ten brzmi dość egzotycznie, makarony z roślin strączkowych dostaniecie łatwo w większości sklepów. Są dostępne na przykład w Biedronce i Lidlu.

Zalety makaronów z roślin strączkowych

Makarony ze strączków są o wiele bardziej pożywne niż te ze zbóż. Zawierają też więcej białka i błonnika, który wspomaga trawienie.

Zobacz także:

Oprócz tego w makaronach z roślin strączkowych znajdziecie też minerały:

  • Żelazo
  • Potas
  • Wapń

Makarony z roślin strączkowych biją na głowę zwykły makaron pszenny pod praktycznie każdym względem.

Makaron ze strączków jest dodatkowo bardzo praktyczny. Jest gotowy praktycznie w 5 minut. Na opakowaniu możecie znaleźć nawet informacje, ze gotuje się go od 3 do 5 minut.

Najlepiej gotować ten makaron trochę krócej, by pozostawał al dente.

Makarony z roślin strączkowych mają też o wiele niższy Indeks Glikemiczny niż zwykle makarony z mąki zbożowej. Mogą je jeść cukrzycy i osoby odchudzające się.

Smak tego makaronu różni się delikatnie od makaronu pszennego, ale wiele osób uważa, że to różnica na plus. Makarony strączkowe szybciej sycą i są naprawdę smaczne, jeśli dobierze się do nich odpowiednie dodatki.

Czytaj także: