Ten makaron gotuje się 5 minut i jest dużo zdrowszy od tradycyjnego. Kupicie go w Biedronce i Lidlu
AdobeStock
Newsy

Ten makaron gotuje się 5 minut i jest dużo zdrowszy od tradycyjnego. Kupicie go w Biedronce i Lidlu

Koniecznie musicie wypróbować! To produkt, który warto kupić i lepiej poznać.

Powszechnie wiadomo, że makaron nie jest zbyt dietetycznym produktem. Jest on dość mocno kaloryczny, zrobiony jest z białej mąki, która szybko podnosi poziom cukru we krwi. Nie nadaje się zbyt dobrze dla cukrzyków. Są sposoby na zmniejszenie kaloryczności tradycyjnego makaronu oraz jest wiele metod na poprawienie jego pożywności. Głównie opiera się to na zmianie dodatków do makaronu. Zamiast śmietany można stosować sos pomidorowy, zamiast boczku dodać niskokalorycznego kurczaka.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zdrowszy, lepszy makaron

Ta porada jest jednak zupełnie inna. Prezentujemy wam makaron, którego być może nie znacie. Chodzi o makaron ze strączków. Na rynku występuje kilka rodzajów takiego makaronu:

  • Makaron z groszku (najczęściej zielony)
  • Makaron z soczewicy (najczęściej czerwony, ale też żółty lub czarny)
  • Makaron z ciecierzycy

Choć produkt ten brzmi dość egzotycznie, makarony z roślin strączkowych dostaniecie łatwo w większości sklepów. Są dostępne na przykład w Biedronce i Lidlu.

Zalety makaronów z roślin strączkowych

Makarony ze strączków są o wiele bardziej pożywne niż te ze zbóż. Zawierają też więcej białka i błonnika, który wspomaga trawienie.

Oprócz tego w makaronach z roślin strączkowych znajdziecie też minerały:

  • Żelazo
  • Potas
  • Wapń
Zobacz także
Ziemniaki tuczą? Ruszycie biegiem po młode kartofelki na targ, kiedy poznacie prawdę

Ziemniaki tuczą? Ruszycie biegiem po młode kartofelki na targ, kiedy poznacie prawdę

Dodawajcie ten olej do sałatek, a rozprawicie się z wieloma dolegliwościami

Olej z wiesiołka: właściwości i zastosowanie

Makarony z roślin strączkowych biją na głowę zwykły makaron pszenny pod praktycznie każdym względem.

Makaron ze strączków jest dodatkowo bardzo praktyczny. Jest gotowy praktycznie w 5 minut. Na opakowaniu możecie znaleźć nawet informacje, ze gotuje się go od 3 do 5 minut.

Najlepiej gotować ten makaron trochę krócej, by pozostawał al dente.

Makarony z roślin strączkowych mają też o wiele niższy Indeks Glikemiczny niż zwykle makarony z mąki zbożowej. Mogą je jeść cukrzycy i osoby odchudzające się.

Smak tego makaronu różni się delikatnie od makaronu pszennego, ale wiele osób uważa, że to różnica na plus. Makarony strączkowe szybciej sycą i są naprawdę smaczne, jeśli dobierze się do nich odpowiednie dodatki.

Czytaj także:

Możecie jeść makaron i chudnąć! Zawsze jedzcie go z dodatkiem tego składnika
Pixabay
Newsy
Możecie jeść makaron i chudnąć! Zawsze jedzcie go z dodatkiem tego składnika
Odchudzacie się, ale macie ochotę na makaron? Nie musi być tuczący. Róbcie go w ten sposób, a będzie wręcz dietetycznym daniem.

Wydaje wam się, że bycie na diecie musi oznaczać bardzo ścisłe ograniczenia i restrykcje? Nic bardziej mylnego. Będąc na diecie, chcąc schudnąć lub zadbać o sylwetkę można jeść dosłownie wszystko. Chodzi o umiar i zachowywanie zdrowych nawyków na co dzień. Jednym z demonizowanych produktów jest makaron. Okazuje się, że nawet makaron można jeść na diecie i nie tyć. Trzeba tylko pamiętać o jednej rzeczy. Makaron na diecie Makaron to produkt mączny, który jest stosunkowo kaloryczny. Może być on jednak jak najbardziej składnikiem zdrowej i zbilansowanej diety, nawet takiej odchudzającej! Koniecznie musicie jeść go jednak z dodatkiem warzyw. Tłusty makaron z boczkiem , serem, w śmietanowym sosie, nie będzie was odchudzał, ale już makaron ze szpinakiem lub makaron w sosie pomidorowym jak najbardziej. Polacy wciąż jedzą za mało warzyw . Dietetycy i lekarze załamują ręce. Minimalna ilość warzyw i owoców, którą każdy musi zjeść codziennie dla zdrowia to 400 g. To dosłownie minimum, im więcej warzyw w diecie, tym lepiej. Makaron z dodatkiem warzyw Zawsze dodawajcie do makaronu warzywa , nie róbcie nigdy wyjątków. Dobrymi pomysłami są na przykład: Dodanie do sosu kilku garści świeżego szpinaku Dodanie do makaronu fasolki szparagowej Wymieszanie makaronu ze wstążkami z warzyw, zrobionymi obieraczką (na przykład z marchewki i cukinii) Makaron z brokułami Robienie makaronów na podstawie  sosów pomidorowych . Przetworzone pomidory są nawet zdrowsze niż te świeże Posypywanie gotowego makaronu zieleniną. Jak zrobić niskokaloryczny makaron? Makaron sam w sobie jest dobrym, zdrowym produktem. Mogą jeść go nawet cukrzycy i osoby z insulinoopornością. Wtedy warto jednak zadbać o to, żeby makaron nie był rozgotowany i wybierać razowy makaron lub makaron z...

Gotowanie makaronu bez wody? To możliwe! Wyjdzie pyszny i jędrny
Adobe Stock
Newsy
Gotowanie makaronu bez wody? To możliwe! Wyjdzie pyszny i jędrny
Czy da się ugotować makaron bez wody? Okazuje się, że tak i wcale nie jest to trudne!

Gotowanie makaronu bez wody to cenna kulinarna umiejętność. Chociaż wielu osobom wydaje się to być niemożliwe, tak naprawdę sposób ten sprawia, że makaron jest bardziej jędrny i pełen smaku. Trik ten poleca Harold McGee – amerykański ekspert kulinarny, który twierdzi, że tak przygotowane kluski smakują najlepiej. Zdaniem kucharza, makaron można albo ugotować w bardzo niewielkiej ilości wody albo zupełnie bez niej! Sposób ten można wykorzystać praktycznie na wszystkich rodzajach past, nawet tych z mąki z groszku czy soczewicy:  ten makaron gotuje się 5 minut i jest dużo zdrowszy od tradycyjnego . Gotowanie makaronu bez wody Sekret gotowania bez wody polega na zastąpieniu jej innym płynem, czyli np. w zupie lub sosie do makaronu . Dzięki temu makaron zyskuje bogaty smak potrawy, z którą będzie serwowany i od razu podczas przyrządzania „przegryza się” aromatami.  Jeśli gotujecie makaron od razu w zupie, wydzieli on także trochę skrobi, która zagęści danie i również doda jej smaku. Gotowanie makaronu w ten sposób jest nie tylko smaczniejsze, ale także znacznie bardziej ekologiczne i ekonomiczne. Nie dość, że oszczędzacie wodę i prąd to jeszcze czas. Nie marnujecie także wody, którą po makaronie przeważnie się wylewa. Tego typu podejście do gotowania nazywane jest „zero waste”, co oznacza dosłownie „żadnych odpadów”. Jak ugotować makaron bez wody? Jeśli gotujecie makaron w sosie lub zupie, ważne jest, aby dodać go na samym końcu przygotowywania potrawy, aby kluski nie zdążyły się rozgotować. Unikniecie w ten sposób niesmacznej i mało jędrnej „paćki” makaronowej: Ania Starmach zdradza, ile trzeba gotować makaron, żeby był al dente . Zupa czy sos rzadko muszą być gotowane w bardzo wysokiej temperaturze przez kilka...

jak odcedzić makaron
AdobeStock
Newsy
Ten błąd przy odcedzaniu makaronu popełnia niemal każdy. W ten sposób psujecie danie i jego smak, cała praca na marne
Co w odcedzaniu makaronu może pójść nie tak? Większość Polaków robi to niepoprawnie. Dowiedzcie się, jak należy poprawnie odcedzać makaron.

Polska ziemniakami stoi. Wynika to jednoznacznie z badań, które wskazują, że przeciętnie każdy Polak zjada aż sto kilogramów ziemniaków w ciągu roku! Trzeba przyznać, że jesteśmy niezłymi rekordzistami. Dlatego zdziwić może fakt, że we Włoszech – kraju, który słynie z makaronu – rocznie przypada zaledwie 26 kilogramów makaronu na jedną osobę. Chociaż to i tak o wiele więcej niż w Polsce, ponieważ średnio każdy Polak zjada tylko 5 kilogramów makaronu przez cały rok. Niska popularność tego, bądź co bądź, dość podstawowego składnika wielu dań, widoczna jest w sposobie przygotowywania go. Polacy bowiem najczęściej źle przyrządzają makaron i każdy Włoch złapałby się za głowę widząc, co z nim wyprawiamy! Jak poprawnie ugotować makaron? Wydawałoby się, że gotowanie makaronu nie jest żadną sztuką. Nic bardziej mylnego! Aby był smaczny i idealnie ugotowany, trzeba przestrzegać kilku ważnych zasad: Zawsze gotujcie makaron w dużym garnku – im większy, tym lepiej! Użyjcie dużej ilości wody, Nie żałujcie soli – doskonale podkreśla smak makaronu, Wrzucajcie makaron do wrzątku, Mieszajcie podczas gotowania, by makaron nie przywierał do dna, Koniecznie pilnujcie czasu podanego na opakowaniu, Sprawdzajcie makaron dwie minuty przed końcem gotowania – instrukcje zawsze podają przedział czasowy, który wynosi 8-10 minut albo 10-12 minut. Właśnie dlatego dwie minuty przed końcem podanego czasu należy sprawdzić, czy makaron jest już ugotowany, by go nie przegotować. Jak odcedzić makaron? Na samym gotowaniu się nie kończy! Bardzo ważne jest poprawne odcedzenie makaronu z wody. Większość Polaków robi to w ten sposób, że przelewają gorącą zawartość garnka przez durszlak, a następnie zalewają makaron zimną wodą. To wielki, kardynalny błąd!...

Makaron
Pixabay/RitaE
Newsy
Jak odmierzyć porcję makaronu na osobę? Ta metoda zawsze działa
Makaron to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych. Właśnie w makaron Polacy zaopatrywali się w pierwszej kolejności na początku pandemii.

Każdy z was lubi z pewnością szybkie danie, które można przyrządzić z produktów znalezionych w kuchni. Takim produktem jest makaron, na pewno macie go w domowej spiżarce. Makaron ma długą historię Spaghetti przypomina historię makaronu, która jest długa i skręcona. Do dziś dnia wiele krajów walczy o miano pierwszego, który makaron wymyślił. Obecnie ten mączny przysmak można znaleźć w kuchniach całego świata, w niektórych to wręcz podstawowy składnik. Bez niego z pewnością nie obyliby się Włosi, którzy w Europie uważani są za prawdziwych królów makaronu. Makaron to najstarszy produkt żywieniowy. Mógł on być przyrządzany już 4000 lat temu. Legenda mówi, że do Europy sprowadził go Marco Polo. Według niektórych świadectw, już wiele wieków wcześniej makaron był znany starożytnym Rzymianom. Ten pokarm, przyrządzany z mieszaniny wody i mąki, a następnie suszony, znali także Arabowie. Inna teoria głosi, że to dzięki nim trafił on na południe Europy, m.in. do Włoch. Współcześnie właśnie Włochy uznawane są za ojczyznę makaronu. Dziś kuchnia włoska rozróżnia blisko sto jego rodzajów. Dla polepszenia walorów smakowych, a także estetycznych, do makaronów zarówno tych domowych, jak i przemysłowych, dodaje się naturalne barwniki np. sok z buraków, szpinak i pomidory. Inny makaron do sosów śmietanowych, inny do bazy z pomidorów Makarony można podzielić głównie przez wzgląd ich użyteczności wobec różnych potraw. Innego rodzaju użyjecie do śmietany z koperkiem i łososiem, a innego do klasycznego spaghetti ze świeżych, smażonych pomidorów. Można wyróżnić jego rozmaite odmiany. Rodzaje, z których korzysta się najczęściej to: Linguini ...