Ten kruchy skarb to jedna z lepszych rzeczy, jakie możecie zjeść na śniadanie. Nie żałujcie go sobie na talerzu
AdobeStock
Newsy

Ten kruchy skarb to 1 z lepszych rzeczy, jakie możecie zjeść na śniadanie. Nie żałujcie go sobie na talerzu

Jeżeli codziennie zastanawiacie się, co zjeść na śniadanie, przychodzimy wam z pomocą. Ten produkt warto jeść z samego rana nawet kilka razy w tygodniu. Dostarczy wam niezbędnych witamin, składników odżywczych, a nawet ułatwi zrzucanie kilogramów.

Część osób każdego poranka zastanawia się, co zjeść na śniadanie, a niektórzy po prostu pomijają ten posiłek i biorą coś „na ząb” w ciągu dnia. Odradzamy takie postępowanie - w końcu śniadanie daje nam niezbędną rano energię.

Sprawdzonym posiłkiem o tej porze dnia będą jajka w każdej postaci, owsianka czy zwykłe kanapki. Na tej liście znajduje się jeszcze jeden produkt, który ma mnóstwo zalet i warto go jeść jak najczęściej. Mowa tutaj o zwykłym, białym serze - inaczej twarogu. 

Dlaczego warto jeść twaróg?

Biały ser zawiera aż 11 g białka na każde 100 g, co czyni go jednym z lepszych produktów, jakie można zjeść z samego rana. Białko jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszych mięśni, ścięgien czy układu odpornościowego.

Ponadto, w twarogu znajduje się też dużo fosforu, potasu i wapnia, a także magnez, ryboflawina, cholina, witamina B12 oraz nieco witamin A i E. Warto jeść ten produkt regularnie z co najmniej kilku powodów:

  • Dobry dla wegetarian - ze względu na wysoką zawartość białka, cynku i witaminy B12, twaróg jest doskonałym uzupełnieniem jadłospisu dla osób, które nie jedzą mięsa. 

  • Pomaga schudnąć - półtłusty biały ser zawiera tylko 134 kalorie na 100 g, a chudy zaledwie 100 kcal na 100 g. Niska kaloryczność oraz duża ilość białka w twarogu sprawia, że produkt ten dobrze sprawdza się przy odchudzaniu. Zaspokaja głód, zapewnia uczucie sytości i jest pożywny. 

  • Może zmniejszyć cholesterol - znajdująca się w twarogu witamina B12 wspomaga obniżanie poziomu „złego” cholesterolu we krwi, a także bierze udział w produkcji czerwonych krwinek. 

  • Dla osób z nietolerancją laktozy - twaróg zawiera w sobie bardzo mało laktozy, dlatego mogą go spożywać osoby z nietolerancją na ten składnik. Można też kupić alternatywy zupełnie pozbawione laktozy.

Zobacz także
Pijcie po pół szklanki przez 2 tygodnie, by przepchać niedrożne tętnice. To sprawdzona niemiecka receptura

Pijcie po pół szklanki przez 2 tygodnie, by przepchać niedrożne tętnice. Sprawdzona niemiecka receptura

Kiedyś pili to wszyscy, a dziś nikt już o tym nie pamięta. 1 szklanka dziennie przywróci równowagę w jelitach

Kiedyś pili to wszyscy, a dziś nikt już o tym nie pamięta. 1 szklanka dziennie przywróci równowagę w jelitach

Pomysły na śniadanie z twarogiem 

Skorzystajcie z poniższych przepisów użytkowników Gotujmy.pl i przygotujcie własne, pyszne twarogowe śniadanie:

Kotlety mielone

Jaki twaróg wybrać na sernik? Tylko pod tym 1 warunkiem można wybrać ser z wiaderka
Własne
Newsy
Jaki twaróg wybrać na sernik? Tylko pod tym 1 warunkiem można wybrać ser z wiaderka
Przed pieczeniem sernika sprawdźcie, czy kupiony przez was twaróg na pewno będzie się do tego nadawał - często można znaleźć w takich produktach niepotrzebne „ulepszacze” albo nieodpowiedni poziom tłustości twarogu.

W starych przepisach na sernik składnikiem niezbędnym do zrobienia tego ciasta jest tłusty twaróg, koniecznie kilkukrotnie zmielony. Dziś mało kto ma na to czas, chęci i możliwości - zmielenie twarogu może być czasochłonne i męczące, jeśli nie macie specjalnej maszynki. Z tego powodu wiele osób decyduje się na zakup gotowego twarogu na sernik, zwanego „twarogiem z wiaderka” (ze względu na opakowania, w jakich jest sprzedawany). Jednak decydując się na taki produkt w sklepie, trzeba mieć na uwadze kilka rzeczy. Sprawdźcie, kiedy można kupić taki twaróg z wiaderka, a kiedy lepiej poprzestać na tradycyjnych metodach i zmielić go samodzielnie.  Jaki twaróg wybrać na sernik? W przypadku twarogu z wiaderka, należy bardzo dokładnie czytać etykiety podane na opakowaniu. Nie każdy produkt tego rodzaju jest wysokiej jakości - zdarza się, że poza twarogiem znajdują się w nim różne niepotrzebne dodatki, czyli na przykład: skrobia ziemniaczana cukier syrop glukozowo-fruktozowy barwniki zagęstniki Dobry twaróg z wiaderka to taki, który w swoim składzie zawiera jedynie śmietankę albo mleko oraz kultury bakterii. Ostatecznie, może się w nim znaleźć skrobia - wówczas po prostu przygotowując sernik, nie dodawajcie już do niego mąki ziemniaczanej. Unikajcie tych z dodatkiem cukru, ponieważ bywają tak słodkie, że ciasto wyjdzie po prostu przesłodzone.  Jak tłusty ser trzeba użyć do sernika? Jeżeli jednak zdecydujecie się zrobić sernik tradycyjnie, z użyciem prawdziwego twarogu, również musicie zwrócić uwagę na to, co kupujecie. Nie może to być byle jaki ser, tylko tłusty twaróg. W przeciwnym razie sernik wyjdzie suchy i po prostu niesmaczny. Zawartość tłuszczu w twarogach dostępnych w sprzedaży wynosi od 4 do nawet 25%. Jeśli wybierzecie dość chudy...

Biały ser nie jest pierwszej świeżości? Zobaczcie co można z niego zrobić
Adobe Stock
Newsy
Biały ser nie jest pierwszej świeżości? Zobaczcie, co można z niego zrobić 
Czy został wam w lodówce biały ser? I zupełnie nie wiecie, co z nim zrobić, a termin przydatności zbliża się już ku końcowi? Pomyśleliśmy, że ten przepis wam się przyda!

Szkoda wyrzucać dobrej jakości produkty, tylko dlatego, że nie udało się ich zjeść na czas. A wydaje się, że w obecnych czasach szkoda jest wręcz podwójnie... Z pomocą przychodzą wtedy przepisy i pomysły sprzed lat. Takie jak ten - na zgliwiały twaróg.  Czym jest zgliwiały twaróg?  Gliwienie to inaczej dojrzewanie sera na skutek naturalnego procesu fermentacji. Biały ser nabiera wówczas specyficznego, ostrego zapachu, a jego konsystencja zmienia się w lekko mazistą.  Zgliwiały, czyli dojrzewający biały ser możemy otrzymać dzięki przechowywaniu sera w ciepłym miejscu (w temperaturze pokojowej lub zimą w pobliżu grzejnika). Jeżeli chcemy przyspieszyć proces gliwienia, do rozdrobnionego twarogu dodajemy trochę sody oczyszczonej.   Taki zgliwiały twaróg możemy z powodzeniem wykorzystać i przygotować z niego przysmak, który jeszcze kilkadziesiąt lat temu przyrządzały polskie panie domu. Gdy zaczyna gliwieć, możemy przygotować z niego smażony ser z kminkiem prosto jak z babcinej kuchni! Przepis na smażony ser z kminkiem  Składniki:  zgliwiały twaróg  łyżeczka masła  1 surowe żółtko  kminek  sól  Sposób przygotowania:  Na patelni roztopcie łyżeczkę masła i dodajcie pokruszony twaróg.  Podgrzejcie na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. Ser musi się całkowicie rozpuścić. Uwaga! Nie można zagotować masy serowej. Ser doprawcie solą i kminkiem. Możecie też poeksperymentować z innymi przyprawami np. czarnuszką.  Zdejmijcie z ognia i cały czas mieszając, dodajcie surowe żółtko. Ubijcie rózgą lub mikserem.  Smażony ser podajcie na ciepło — jako sos lub krem do...

Jak zrobić domowy twaróg? Idealny do cebulki lub rzodkiewki
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić własny, domowy twaróg? Będzie idealny do cebulki lub rzodkiewki
Podajemy prosty przepis na domowy twaróg i dorzucamy 5 pomysłów jak go podać. Ostatni zamienia zwykły twaróg w wykwintny deser.

Domowy twaróg jest tak prosty do przygotowania, że zamiast kupować w sklepie, warto go robić samemu w domu. Zmieszany z gęstą śmietaną i wybranymi dodatkami, może być lekkim twarożkiem na śniadanie lub pyszną pastą na kanapki do pracy. Zrobicie go w parę minut, a przyprawiając na różne sposoby, stworzycie proste dania, które szybko się nie znudzą. Twaróg czy biały ser, czym się różnią? Zarówno twaróg jak i biały ser, to rodzaje serów świeżych. Przygotowuje się je z ukwaszonego mleka i mleka świeżego. Po połączeniu obu rodzajów nabiału i powolnych podgrzewaniu, z masy wytrąca się serwatka, a na powierzchni pozostaje skrzep, który należy delikatnie wyłowić i dodatkowo odsączyć. Różnica pomiędzy białym serem a twarogiem nabiałowym wyrobem polega na użytych składnikach i sposobie przygotowania. Biały ser powstaje z naturalnie ukwaszonego mleka. Z kolei twaróg ze świeżego mleka ukwaszonego podpuszczką. Można go kwasić kefirem, zsiadłym mlekiem, maślanką, a nawet jogurtem. Kwaśność twarogu zależy od ilości dodanego zakwaszacza. W zależności od czasu odsączania twaróg może mieć z kolei, luźną lub zwartą konsystencję. Przepis na domowy twaróg Składniki 2 litry kefiru 1,5 l mleka tłustego (3,2% tłuszczu) Gęste sitko Gaza Przygotowanie: Połączcie mleko z kefirem w garnku i powoli podgrzewajcie. Podczas podgrzewania z masy mlecznej oddzieli się gęstszy skrzep i rzadka serwatka. Zestawcie z ognia. Łyżką cedzakową przełóżcie ser na sitko wyłożone gazą. Pozostawcie w lodówce do odcieknięcia. Możecie przykryć ser gazą, zawinąć ją od góry i obciążyć. Dzięki temu twaróg szybciej obcieknie, a obciążenie nada mu płaski kształt. Domowe twarożki na 5...

Jak picie mleka wpływa na zdrowie?
Adobe Stock
Newsy
Pijcie szklankę tego napoju przed snem. Nie tylko poprawi wasze trawienie i sen, ale też pomoże wam schudnąć
Ten niesamowity napój towarzyszy wam od chwili narodzin. Mowa tu oczywiście o mleku, które bardzo pozytywnie wpływa na ludzki organizm. Bez względu na to czy macie 15 czy 50 lat - powinniście spożywać je regularnie.

Mleko to bardzo ważny składnik wielu przepysznych produktów – jogurtów, kefirów, serów, twarogów, lodów, a nawet masła. Dzięki niemu możecie przyrządzić przepyszne naleśniki, ciasta, koktajle, kremy, a nawet sosy. Na co dzień z pewnością dodajecie je również do płatków śniadaniowych, kawy, a nawet herbaty. W końcu jest przepyszne.  Rodzaje mleka Z roku na rok coraz bardziej popularne stają się mleka roślinne – owsiane, migdałowe, kokosowe. Spożywają je przede wszystkim osoby będące na diecie wegańskiej, ale również ci, którzy zmagają się z nietolerancją laktozy. Oczywiście, istnieją również mleka zwierzęce - kozie, owcze, bawole. Mimo to, Polacy wciąż najchętniej sięgają po to od krowy. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju spożywa je w ilości aż 226 litrów rocznie! Cenne wartości odżywcze mleka Mleko ssaków to niesamowicie cenne źródło wielu wartości odżywczych. Znajduje się w nim nie tylko mnóstwo wapnia i magnezu, ale również ogrom fosforu, potasu, sody, cynku czy selenu. Nie można również zapomnieć o szerokiej gamie witamin – A, D, E, K, B1, B2, B3, B6 oraz B12. Dietetycy zachęcają do picia co najmniej jednej szklanki mleka dziennie. Taka praktyka nie tylko minimalizuje ryzyko wystąpienia problemów z sercem, ale również zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, pęcherza, żołądka czy piersi. Ponadto, zmniejsza ryzyko złamań kości i osteoporozy. Spożywanie mleka w dzieciństwie zmniejsza także ryzyko otyłości. Okazuje się jednak, że wypijanie jednej szklanki tego napoju przed snem, może zdziałać o wiele więcej niż wam się wydaje. Jedna kobieta schudła w ten sposób 1,5 kilograma. Historia kobiety, która schudła 1,5 kg dzięki mleku Pochodząca z Indii Shreya...