Część osób każdego poranka zastanawia się, co zjeść na śniadanie, a niektórzy po prostu pomijają ten posiłek i biorą coś „na ząb” w ciągu dnia. Odradzamy takie postępowanie - w końcu śniadanie daje nam niezbędną rano energię.

Sprawdzonym posiłkiem o tej porze dnia będą jajka w każdej postaci, owsianka czy zwykłe kanapki. Na tej liście znajduje się jeszcze jeden produkt, który ma mnóstwo zalet i warto go jeść jak najczęściej. Mowa tutaj o zwykłym, białym serze - inaczej twarogu. 

Dlaczego warto jeść twaróg?

Biały ser zawiera aż 11 g białka na każde 100 g, co czyni go jednym z lepszych produktów, jakie można zjeść z samego rana. Białko jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszych mięśni, ścięgien czy układu odpornościowego.

Zobacz także:

Ponadto, w twarogu znajduje się też dużo fosforu, potasu i wapnia, a także magnez, ryboflawina, cholina, witamina B12 oraz nieco witamin A i E. Warto jeść ten produkt regularnie z co najmniej kilku powodów:

  • Dobry dla wegetarian - ze względu na wysoką zawartość białka, cynku i witaminy B12, twaróg jest doskonałym uzupełnieniem jadłospisu dla osób, które nie jedzą mięsa. 

  • Pomaga schudnąć - półtłusty biały ser zawiera tylko 134 kalorie na 100 g, a chudy zaledwie 100 kcal na 100 g. Niska kaloryczność oraz duża ilość białka w twarogu sprawia, że produkt ten dobrze sprawdza się przy odchudzaniu. Zaspokaja głód, zapewnia uczucie sytości i jest pożywny. 

  • Może zmniejszyć cholesterol - znajdująca się w twarogu witamina B12 wspomaga obniżanie poziomu „złego” cholesterolu we krwi, a także bierze udział w produkcji czerwonych krwinek. 

  • Dla osób z nietolerancją laktozy - twaróg zawiera w sobie bardzo mało laktozy, dlatego mogą go spożywać osoby z nietolerancją na ten składnik. Można też kupić alternatywy zupełnie pozbawione laktozy.

Pomysły na śniadanie z twarogiem 

Skorzystajcie z poniższych przepisów użytkowników Gotujmy.pl i przygotujcie własne, pyszne twarogowe śniadanie: