Ta roślina wspomaga trawienie i działa na przeziębienia. Odtruwa też organizm po antybiotykach
AdobeStock
Newsy

Ten korzeń wspomaga trawienie i działa na przeziębienia. Odtruwa też organizm po antybiotykach

Czy słyszeliście kiedyś o korzystnych właściwościach zdrowotnych łopianu? Zróbcie z niego napar i cieszcie się jego dobroczynnym działaniem.

Korzeń łopianu od tysięcy lat jest ceniony za jego zdolność do oczyszczania krwi a także ze względu na jego silne działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Zawiera również niezwykle cenne kwasy fenolowe, kwercetynę i luteolinę, które są silnymi, prozdrowotnymi przeciwutleniaczami.

Już przed wiekami napar z nasion łopianu był stosowany jako środek moczopędny, wzmacniający zdrowie oraz wspomagający procesy trawienia i wydalania. Był również wykorzystywany, jako skuteczny sposób na wypadanie włosów i pozbycie się łupieżu. Dlaczego warto włączyć do diety korzeń łopianu?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne korzenia łopianu

Korzeń łopianu ma bogate działanie prozdrowotne. Przyjrzyjmy się jego największym zaletom.

  • Oczyszcza krew. Korzeń łopianu znany jest z tego, że oczyszcza krew z toksyn. Zawiera aktywne składniki, które, jak stwierdzono, oczyszczają krew z metali ciężkich, poprawiając zdrowie narządów i całego organizmu. Poprawia również krążenie krwi na powierzchni skóry, co poprawia zdrowie skóry.
  • Naturalny środek moczopędny. Korzeń łopianu jest naturalnym środkiem moczopędnym. Włączcie go do swojej diety, aby pomóc swojemu organizmowi wyeliminować nadmiar wody poprzez zwiększenie wydalania moczu.
  • Chroni przed cukrzycą. Korzeń łopianu zawiera inulinę, rozpuszczalny i prebiotyczny błonnik, który pomaga poprawić trawienie i obniżyć poziom cukru we krwi.
  • Zwalcza zapalenie migdałków. Korzeń łopianu jest stosowany w medycynie tradycyjnej do łagodzenia zapalenia migdałków, ponieważ przyspiesza gojenie się ran, zmniejsza stan zapalny i pomaga łagodzić kaszel i ból gardła.
  • Może pomóc w kontrolowaniu ciśnienia krwi. Korzeń łopianu ma relaksujący wpływ na naczynia krwionośne, a także obniża poziom cholesterolu. 
  • Jest bogaty w przeciwutleniacze. Korzeń łopianu ma mnóstwo właściwości przeciwutleniających. Przeciwutleniacze to substancje, które pomagają organizmowi aktywnie zwalczać choroby.
  • Korzeń łopianu jest bogaty w błonnik. Błonnik ma kluczowe znaczenie dla zdrowia przewodu pokarmowego i jelit, ponieważ odżywia dobre bakterie jelitowe, jednocześnie pomagając płynnie i wydajnie przenosić żywność przez system.
Zobacz także
Ta niepozorna roślina to wielki oręż w walce z wieloma dolegliwościami. Warto jeść ją przez cały rok

Ta niepozorna roślina to wielki oręż w walce z wieloma dolegliwościami. Warto jeść ją przez cały rok

Uśmiech

Ta roślina wspomaga błyskawicznie spalać tłuszcz! Zrobisz z niej wiele pysznych dań

Jaki profil odżywczy ma korzeń łopianu?

Jedna filiżanka (około 118 gramów) surowego korzenia łopianu zawiera około:

  • 85 kalorii
  • 20,5 grama węglowodanów
  • 1,8 grama białka
  • 0,2 grama tłuszczu
  • 3,9 grama błonnika pokarmowego
  • 0,3 miligrama witaminy B6 
  • 0,3 miligrama manganu 
  • 44,8 miligrama magnezu
  • 363 miligramy potasu
  • 27,1 mikrogramów folianu
  • 3,5 miligrama witaminy C
  • 60,2 miligrama fosforu
  • 48,4 miligramów wapnia
  • 0,9 miligrama żelaza
  • 0,1 miligrama miedzi

Źródło: wellandgood.com, draxe.com, medonet.pl

Ten napój w mig spali tłuszcz i pomoże zwalczyć zły cholesterol. Wystarczą 3 proste składniki
Adobe Stock
Zdrowie
Ten napój w mig spali tłuszcz i pomoże zwalczyć zły cholesterol. Wystarczą 3 proste składniki
Wszyscy chcemy być szczupli i zdrowi. Jak tego dokonać? Z pomocą przychodzi woda imbirowa. Podpowiadamy, jak ją przygotować? Wystarczą 3 proste składniki!

Imbir ma wiele zalet prozdrowotnych. Jego korzeń posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które są korzystne w leczeniu niektórych dolegliwości i chorób. Woda imbirowa może nam pomóc spalić niechciany tłuszcz i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu. Jak ją przygotować? Właściwości zdrowotne imbiru Głównym winowajcą wielu chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca, zapalenie stawów i nowotwory jest przewlekłe zapalenie. Korzeń imbiru kryje w sobie potężne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które mogą pomóc w zwalczaniu tych dolegliwości. Imbir jest również bogaty w fitochemikalia, które wspomagają trawienie i uspokajają żołądek. Jego właściwości trawienne pomagają stymulować naturalny proces oczyszczania i odtruwania organizmu poprzez eliminację toksyn i odpadów. Właściwości te mogą również rozrzedzać krew, poprawiać krążenie i zapobiegać krzepnięciu krwi. Korzyści zdrowotne imbiru znane są od wieków. Oto tylko niektóre z nich! Leczy nudności. Korzeń imbiru jest bardzo skuteczny w zwalczaniu nudności, zarówno tych związanych z chorobą morską, chorobą lokomocyjną, jak i ciążą (tzw. poranne mdłości). Zwalcza infekcje. Gingerol (6-gingerol) to kluczowy związek znajdujący się w imbirze, który ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Związek ten może pomóc obniżyć ryzyko infekcji i pomóc w hamowaniu rozwoju bakterii. Imbir może również pomóc w zapobieganiu infekcjom dróg oddechowych. Pomaga utrzymać zdrowy mózg. Przewlekłe stany zapalne i stres oksydacyjny mogą przyspieszyć proces starzenia mózgu. Przeciwutleniacze znajdujące się w imbirze mogą zapobiegać reakcjom zapalnym, które...

Połączcie te 2 soki i pijcie codziennie rano. Zbijecie cholesterol i wzmocnicie odporność
AdobeStock
Newsy
Połączcie te 2 soki i pijcie codziennie rano. Zbijecie cholesterol i wzmocnicie odporność
Zarówno burak, jak i czerwona pomarańcza to dwa superzdrowe produkty, które doskonale wpływają na odporność. A co, gdyby tak połączyć je w jedno?

Burak to jedno z najzdrowszych warzyw świata. Pomaga w detoksykacji krwi, jest zalecany osobom cierpiącym na anemię, jest doskonałym źródłem żelaza i kwasu foliowego, a zawarte w nich barwniki działają silnie przeciwutleniająco zmniejszając ryzyko wielu groźnych chorób. Czerwona pomarańcza jest korzystna zarówno dla naszej skóry, jak i dla ciała. Przeciwutleniacze, minerały i inne składniki odżywcze zawarte w czerwonych pomarańczach, mogą zapewnić naszemu organizmowi wiele korzyści zdrowotnych. Zawarta w czerwonych pomarańczach witamina C wspomaga odporność organizmu, a także pomaga utrzymać zdrowe naczynia krwionośne i mięśnie oraz poprawia wchłanianie żelaza. Jedzenie czerwonych pomarańczy może również pomóc obniżyć poziom cholesterolu a także zmniejszyć ryzyko nowotworu. Jesteście ciekawi, co się stanie, gdy zmieszamy razem sok pomarańczowy i buraczany? Pijcie tę miksturę do śniadania, a nie pożałujecie. Korzyści zdrowotne soku pomarańczowo-buraczanego Sok na bazie czerwonych pomarańczy i buraków, nie tylko świetnie smakuje, ale też jest bardzo zdrowy. Pomaga kontrolować ciśnienie krwi. Sok pomarańczowo-buraczany jest bogaty w witaminę C i żelazo, które pomagają w utrzymaniu zdrowego układu krążenia. Taka mikstura obniża również ciśnienie krwi i cholesterol. Działa przeciwnowotworowo. Sok pomarańczowo-buraczany zawiera liczne składniki, które mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka a także może niszczyć komórki rakowe w naszym ciele. Poprawia odporność i zwalcza zmęczenie. Pijcie ten sok, a od razu poczujecie przypływ energii. Dostarczycie też swojemu organizmowi niezbędne witaminy i minerały.  Oczyszcza układ pokarmowy, co dodatkowo leczy wrzody. Jest zalecany przy anemii. Jeśli cierpicie na anemię, koniecznie...

Dodajcie do porannej wody ten sok. Ma o wiele lepsze działanie niż cytryna
AdobeStock
Newsy
Dodajcie do porannej wody tego soku. Ma o wiele lepsze działanie niż cytryna
Lubicie wypić dla zdrowia o poranku wodę z cytryną? Lepiej sięgnijcie po ten sok. Pamiętajcie tylko, by był on jak najbardziej naturalny i pozbawiony sztucznych dodatków.

Na pewno słyszeliście już o zbawiennym wpływie picia rano wody z cytryną. Jak się jednak okazuje, o wiele lepiej jest dodać do takiej wody sok z dzikiej róży. Podczas, gdy w 100 gramach soku z cytryny jest 38,7 mg kwasu askorbinowego, taka sama ilość soku z dzikiej róży, dostarcza naszemu organizmowi aż 450 mg czystej witaminy C. Poza tym, owoce dzikiej róży mają wiele właściwości zdrowotnych. Są bogate w witaminę C i związki bioaktywne, takie jak fenole, likopen i kwas elagowy. Poznajcie kilka niesamowitych korzyści płynących z tych bogatych w składniki odżywcze owoców. Właściwości zdrowotne dzikiej róży Dzika róża pomaga w zapobieganiu wielu dolegliwościom, takim jak: choroba zwyrodnieniowa stawów dolegliwości żołądkowe jest stosowana jako środek moczopędny używa się jej jako łagodny środek przeczyszczający wspomaga trawienie może pomóc w zapobieganiu nowotworom i innym chorobom przewlekłym regularne przyjmowanie ekstraktu z dzikiej róży, wiąże się z obniżonym poziomem cholesterolu owoc ten zawiera 60 razy więcej witaminy C niż pomarańcza leczy również stany zapalne i poprawia odporność owoce dzikiej róży zawierają kwas tłuszczowy GOPO, który jest roślinną wersją oleju rybnego regularne przyjmowanie 40 gramów proszku z dzikiej róży, może obniżyć poziom cukru we krwi i pomóc w leczeniu cukrzycy flawonoidy i przeciwutleniacze w dzikiej róży, chronią również organizm przed chorobami serca może pomóc w zapobieganiu bólom żołądka  spożycie dzikiej róży może skutkować spadkiem ciśnienia krwi olejek z owoców dzikiej róży wnika głęboko w warstwy skóry i poprawia jej zdrowie stymuluje produkcję kolagenu oraz redukuje...

Ta sałata poprawia stan serca, zmniejsza ciśnienie i działa uspokajająco. Jedzcie ją regularnie
AdobeStock
Newsy
Ta sałata poprawia stan serca, zmniejsza ciśnienie i działa uspokajająco. Jedzcie ją regularnie
Czy słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach tej sałaty? Włączcie ją do diety, bo ma niebywały wpływ na zdrowie.

Radicchio to włoskie słowo odnoszące się do uprawianych roślin liściastych cykorii. Charakterystyczny, gorzki smak tej sałaty sprawia, że nie smakuje ona każdemu, ale w połączeniu z sosem i innymi gatunkami sałat, jest ona doskonałym składnikiem świeżych sałatek. Czy wiecie, że filiżanka tej sałaty ma zaledwie dziewięć kalorii? Dzięki temu jest ona szczególnie wskazana osobom, które chcą schudnąć lub utrzymać wagę. Radicchio jest bogatym źródłem witamin, błonnika pokarmowego i minerałów. Dostarcza również naszemu organizmowi cenne fitoskładniki i przeciwutleniacze. Sałata ta nie zawiera tłuszczu i cholesterolu. Jest za to doskonałym źródłem potasu, selenu, wapnia, witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy K, kwasu foliowego i witaminy B. Czy wiecie, że radicchio pomaga utrzymać optymalny poziom cholesterolu i ciśnienia krwi oraz poprawia koncentrację? Dlaczego warto jeść sałatę radicchio? Sałata radicchio ma ciekawy smak i wiele walorów zdrowotnych. Oto tylko niektóre z nich. Cukry roślinne występujące w radicchio, znane jako fruktany, mogą służyć do zmniejszania ryzyka zachorowania na raka okrężnicy. Przeciwutleniacze zawarte w tym warzywie zwalczają konkretną, bardzo powszechną komórkę raka wątroby znaną jako Hep-G2. Radicchio zawiera dużą ilość witaminy K w jednej porcji. Jak wiadomo, witamina K zmniejsza ryzyko raka prostaty, okrężnicy, żołądka i jamy ustnej. Ten typ sałaty zawiera również dużą ilość luteiny i zeaksantyny, które są znane jako przeciwutleniacze odpowiedzialne za utrzymanie zdrowych oczu. Radicchio wspiera zdrowe serce, zmniejszając ryzyko chorób serca nawet o 30 procent i ryzyko nagłej śmierci sercowej o 45 procent. W badaniu na szczurach naukowcy odkryli, że ten typ sałaty...