
Kolagen nie tylko świetnie wspiera funkcjonowanie naszych stawów, ale także pozytywnie wpływa na kondycję skóry, włosów oraz paznokci. Poza tym chroni narządy wewnętrzne i ogranicza wnikanie drobnoustrojów chorobotwórczych.
Możemy przygotować z jego dodatkiem rewelacyjny deser kolagenowy. Jest on niesamowicie smaczny, a zarazem bardzo zdrowy. Oprócz żelatyny skrywa w sobie obfitujące w przeciwutleniacze awokado oraz jagody. Ponadto znajdziecie w nim także bogate w magnez kakao. Poniżej zdradzamy jak go zrobić.
Przepis na deser kolagenowy
Składniki:
- 1 awokado,
- 5 łyżek jagód,
- 6 daktyli,
- 300 ml mleka kokosowego lub krowiego, pełnotłustego,
- 3 łyżki kakao,
- 1 łyżka żelatyny w proszku,
- 40 ml (3 łyżki) bardzo zimnej wody.
Przygotowanie:
- Jagody przełóżcie na sitko i umyjcie je pod bieżącą wodą.
- Awokado przekrójcie na pół. Usuńcie z niego pestkę. Wydrążcie za pomocą łyżki miąższ i przełóżcie go do oddzielnego naczynia.
- Daktyle pokrójcie na mniejsze kawałki. Wrzućcie je do miąższu z awokado. Następnie dodajcie mleko kokosowe, kakao oraz jagody. Całość dokładnie rozdrobnijcie za pomocą blendera.
- Żelatynę połączcie z wodą i dodajcie do reszty składników. Dokładnie wymieszajcie.
- Gotową masę przełóżcie do salaterek, które następnie wstawcie do lodówki na kilka godzin.
- Gdy masa stężeje, deser jest gotowy do jedzenia.
Deser kolagenowy – inne warianty
Przepis na deser kolagenowy możecie dowolnie modyfikować. Niektórzy dodatkowo wzbogacają go o wiórki kokosowe, orzechy, a nawet płatki owsiane. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby kakao zastąpić gorzką czekoladą.
Wystarczy zetrzeć ją na tarce i połączyć z pozostałymi składnikami. Poza tym, jeśli nie przepadacie za jagodami, bez problemu zamienicie je na inne owoce np. maliny, truskawki, borówki amerykańskie.
Deser kolagenowy możecie podać zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Świetnie sprawdzi się także jako słodka przekąska między posiłkami. Jeśli chcecie, możecie zabrać go ze sobą do pracy lub szkoły. W takiej sytuacji polecamy przenieść go wcześniej do małego słoika i szczelnie zamknąć.