Skyr jest zwykle określany jako jogurt. Ale w rzeczywistości jest to tradycyjny miękki ser, który pochodzi ze Skandynawii. Czasem określa się go też mianem jogurtu typu islandzkiego.

Jakiś czas temu produkt ten trafił również do Polski, gdzie z miesiąca na miesiąc zyskuje coraz większe uznanie wśród naszych rodaków. Dlaczego warto zacząć jeść skyr?

Co to jest skyr?

Skyr to gesty wyrób mleczarski wytwarzany ze zsiadłego mleka, który ma przyjemny, lekko kwaskowy smak. Aby wyprodukować 1 szklankę skyru, potrzeba prawie 4 szklanek mleka, dzięki czemu skyr jest nie tylko przyjemnie gęsty, ale też zawiera więcej białka niż tradycyjny jogurt.

Jak dokładnie powstaje skyr? Dzieje się to przez dodanie kultur bakterii do odtłuszczonego mleka, a następnie odcedzenie go w celu usunięcia serwatki.

Zobacz także:

Jaki jest profil odżywczy skyru?

Kubeczek (170 gramowa) porcja skyru, zawiera następujące składniki:

  • Kalorie: 110
  • Białko: 19 gram
  • Węglowodany: 7 gramów
  • Tłuszcz: 0 gramów
  • Fosfor: 25,5% dziennego zapotrzebowania
  • Wapń: 20% dziennego zapotrzebowania
  • Ryboflawina: 19% dziennego zapotrzebowania
  • Witamina B-12: 17% dziennego zapotrzebowania
  • Potas: 5% dziennego zapotrzebowania

Właściwości zdrowotne skyru

Skyr nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma niską zawartość kalorii i węglowodanów, zero tłuszczu oraz jest bogaty w białko, witaminy i minerały, które mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie.

Dlaczego jeszcze warto jeść skyr? Jego korzyści zdrowotne są wprost imponujące.

  • pomaga w utrzymaniu zdrowia układu pokarmowego
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • zapobiega infekcjom drożdżakowym
  • obniża poziom złego cholesterolu
  • obniża ciśnienie krwi
  • zmniejsza ryzyko chorób serca
  • zapobiega przybieraniu na wadze i otyłości
  • może chronić przed utratą masy kostnej
  • pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego
  • poprawia perystaltykę jelit
  • przyśpiesza metabolizm
  • zmniejsza chęć podjadania