Ten jogurt wzmacnia serce i przyśpiesza metabolizm. Pytajcie o niego w sklepie
Flickr
Newsy

Ten jogurt wzmacnia serce i przyśpiesza metabolizm. Pytajcie o niego w sklepie

Ten produkt jest często porównywany do jogurtu greckiego, ale jest od niego jeszcze gęstszy, bardziej kremowy i ma więcej białka i a za to mniej cukru. Wiecie już o czym mowa?

Skyr jest zwykle określany jako jogurt. Ale w rzeczywistości jest to tradycyjny miękki ser, który pochodzi ze Skandynawii. Czasem określa się go też mianem jogurtu typu islandzkiego.

Jakiś czas temu produkt ten trafił również do Polski, gdzie z miesiąca na miesiąc zyskuje coraz większe uznanie wśród naszych rodaków. Dlaczego warto zacząć jeść skyr?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co to jest skyr?

Skyr to gesty wyrób mleczarski wytwarzany ze zsiadłego mleka, który ma przyjemny, lekko kwaskowy smak. Aby wyprodukować 1 szklankę skyru, potrzeba prawie 4 szklanek mleka, dzięki czemu skyr jest nie tylko przyjemnie gęsty, ale też zawiera więcej białka niż tradycyjny jogurt.

Jak dokładnie powstaje skyr? Dzieje się to przez dodanie kultur bakterii do odtłuszczonego mleka, a następnie odcedzenie go w celu usunięcia serwatki.

Jaki jest profil odżywczy skyru?

Kubeczek (170 gramowa) porcja skyru, zawiera następujące składniki:

  • Kalorie: 110
  • Białko: 19 gram
  • Węglowodany: 7 gramów
  • Tłuszcz: 0 gramów
  • Fosfor: 25,5% dziennego zapotrzebowania
  • Wapń: 20% dziennego zapotrzebowania
  • Ryboflawina: 19% dziennego zapotrzebowania
  • Witamina B-12: 17% dziennego zapotrzebowania
  • Potas: 5% dziennego zapotrzebowania
Zobacz także
Obniża cholesterol, przyspiesza odchudzanie. Dodajcie 1 łyżeczkę do jogurtu i jedzcie codziennie

Obniża cholesterol, przyspiesza zbijanie kilogramów. Dodajcie 1 łyżeczkę do jogurtu i jedzcie codziennie

Jak zrobić domowy jogurt? O wiele zdrowszy i tańszy niż kupny

Jak zrobić domowy jogurt? O wiele zdrowszy i tańszy niż kupny

Właściwości zdrowotne skyru

Skyr nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma niską zawartość kalorii i węglowodanów, zero tłuszczu oraz jest bogaty w białko, witaminy i minerały, które mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie.

Dlaczego jeszcze warto jeść skyr? Jego korzyści zdrowotne są wprost imponujące.

  • pomaga w utrzymaniu zdrowia układu pokarmowego
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • zapobiega infekcjom drożdżakowym
  • obniża poziom złego cholesterolu
  • obniża ciśnienie krwi
  • zmniejsza ryzyko chorób serca
  • zapobiega przybieraniu na wadze i otyłości
  • może chronić przed utratą masy kostnej
  • pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego
  • poprawia perystaltykę jelit
  • przyśpiesza metabolizm
  • zmniejsza chęć podjadania

Jedliście kiedyś skyr?

Źródło: apartmenttherapy.com, msn.com.pl

Ten owoc obniża ciśnienie i cholesterol oraz pomaga na niestrawność. Polacy rzadko po niego sięgają
Pixabay
Newsy
Ten owoc obniża ciśnienie i cholesterol oraz pomaga na niestrawność. Polacy za rzadko po niego sięgają
Pomelo jest największym przedstawicielem wśród wszystkich owoców cytrusowych. W smaku przypomina grejpfruta i ma więcej witaminy C niż cytryna. Dlaczego jeszcze warto go jeść?

Pomelo to największy owoc spośród wszystkich cytrusów. Podobnie jak inne owoce cytrusowe, owoce pomelo zawierają wysoką zawartość witaminy C. Owoc ten nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest może być śmiało stosowany w leczeniu gorączki, kaszlu i problemów żołądkowo-jelitowych. Dlaczego warto włączyć do swojej diety pomelo? Właściwości zdrowotne pomelo Pomelo to owoc, którego kolor może być żółty lub lekko zielony. Miąższ pomelo jest słodki, ale może też być słodko-kwaśny z lekką nutą goryczy. Dojrzałe pomelo mierzy około 15 do 25 centymetrów w średnicy i zwykle waży około 1 do 2 kilogramów. Dlaczego warto go jeść? Silny układ odpornościowy. Czy wiecie, że owoc pomelo zawiera aż 600% dziennego zapotrzebowania na witaminę C? Witamina C jest kluczem dla utrzymania silnego układu odpornościowego. Poprawia stan układu pokarmowego. Pomelo dostarcza aż 25% dziennego zapotrzebowania na błonnik, który wspomaga prawidłowe trawienie oraz zapobiega powstawaniu biegunek i zaparć, utrzymując prawidłową pracę układu pokarmowego. Zmniejsza ciśnienie krwi. Owoc pomelo zawiera mnóstwo witamin i minerałów, w tym potas i miedź. Potas pomaga regulować równowagę płynów i ciśnienie krwi w organizmie a jedno pomelo dostarcza aż 37% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Potas rozszerza również naczynia krwionośne oraz wspomaga krążenie krwi i dotlenienie narządów. Regularne jedzenie pomelo zmniejsza ryzyko zawału serca, miażdżycy i udaru mózgu. Zapobiega przerzutom nowotworowym. Pomelo zawiera przeciwutleniacz o nazwie naringenina, który pomaga zabijać komórki raka prostaty i trzustki, spowalniając rozprzestrzenianie się raka. Zmniejsza skurcze. Pomelo jest bogate w potas, który...

Ten owoc zmniejsza ciśnienie i zapobiega zaćmie, ale niektórzy nie mogą go jeść
AdobeStock
Newsy
Ten owoc zmniejsza ciśnienie i zapobiega zaćmie, ale niektórzy nie powinni go jeść
Ten bogaty w błonnik owoc o niskiej zawartości tłuszczu i kalorii, zawiera mnóstwo walorów zdrowotnych. Niestety, nie wszyscy mogą go jeść.

Kaki to pomarańczowy owoc, którzy przypomina swoim kształtem pomidora. Jest bogatym źródłem węglowodanów, zawiera dużą ilość błonnika, potasu, beta-karotenu, wapnia i magnezu, a także jest dobrym źródłem witaminy C. Dlaczego jeszcze warto go jeść? Dlaczego warto zacząć jeść owoc kaki? Owoce kaki to smaczne i słodkie owoce, które są bogate w przeciwutleniacze, dzięki czemu są zdrowym dodatkiem do diety. Oto profil odżywczy jednego owocu kaki: Kalorie: 118, 6% zalecanego dziennego spożycia  Białko: 1g, 2% zalecanego dziennego spożycia  Tłuszcz: 0,3 g, mniej niż 1% zalecanego dziennego spożycia  Węglowodany: 31g, 12% zalecanego dziennego spożycia  Cukier: 21g, 30% zalecanego dziennego spożycia (jest to naturalnie występujący cukier) Błonnik: 6g, 24% zalecanego dziennego spożycia  Witamina A: 55% zalecanego dziennego spożycia  Witamina  C: 20% zalecanego dziennego spożycia  Witamina K: 5% zalecanego dziennego spożycia  Miedź: 9% zalecanego dziennego spożycia  Potas: 8% zalecanego dziennego spożycia  Mangan: 30% zalecanego dziennego spożycia  Właściwości zdrowotne kaki Owoc kaki jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy. Poprawia trawienie. Dzięki dużej zawartości błonnika, owoc kaki może poprawić zdrowie układu pokarmowego i jelit. Dieta bogata w błonnik nie tylko pobudza regularne i bardziej równomierne wypróżnienia, ale także promuje lepsze trawienie. Poprawia zdrowie serca. Owoce kaki mogą pomóc wzmocnić i poprawić ogólny stan układu sercowo-naczyniowego. Flawonoidy (specyficzny rodzaj przeciwutleniaczy występujący w owocach i warzywach) zmniejszają ryzyko chorób serca i innych problemów sercowo-naczyniowych. Zwiększa poziom...

Ten owoc obniża ciśnienie i zmniejsza ryzyko miażdżycy. Wzmocni też waszą odporność
Pixabay
Newsy
Ten owoc obniża ciśnienie i zmniejsza ryzyko miażdżycy. Wzmocni też waszą odporność
Czy słyszeliście kiedyś o tym niezwykłym owocu? A może mieliście już okazję go spróbować? Włączcie go do diety a nie pożałujecie.

Miechunka jadalna (łac. physalis peruviana Lam.) to bardzo smaczny i zdrowy owoc, który znany jest także jako wiśnia peruwiańska, rodzynek brazylijski lub złota jagoda. W polskich sklepach można spotkać ją zwłaszcza w postaci liofilizowanej i suszonej. Świeża miechunka przypomina rozmiarem pomidorki koktajlowe i ma otoczkę, która przypomina chińskie lampiony. Dlaczego warto ją jeść w dowolnej postaci? Właściwości zdrowotne miechunki jadalnej Miechunka jadalna to owoc, który można jeść nie tylko na surowo, ale też po ugotowaniu lub w postaci dżemów lub galaretek. Jest bogatym źródłem witaminy C, przeciwutleniaczy i innych składników odżywczych oraz minerałów. 140 gramów tego owocu dostarcza: 3,92 mg witaminy B3 1,4 mg żelaza 15,4 mg witaminy C 0,154 mg witaminy B1 15,68 g węglowodanów 56 mg fosforu 50 µg witaminy A 2,66 g białka 0,056 mg witaminy B2 0,98 g tłuszczu całkowitego 13 mg wapnia Dlaczego warto jeść miechunkę? Owoc ten  nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest bardzo zdrowy.  miechunka jest stosowana w leczeniu zapalenia wątroby, malarii, reumatyzmu, raka, zapalenia skóry i astmy poprawia układ odpornościowy obniża ciśnienie krwi jedna filiżanka tego owocu zawiera ponad 50% dziennej wartości witaminy C, która działa jako przeciwutleniacz, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami chroni wątrobę i nerki przed zwłóknieniem zawiera dużo witaminy B1 (tiaminy), która jest odpowiedzialna za produkcję acetylocholiny, neuroprzekaźnika, który przekazuje wiadomości do mięśni i nerwów poprawia wzrok, ponieważ jest bogata w witaminę A ma właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe spożywanie tych owoców może...

Kompot z tych owoców skutecznie walczy z infekcjami i zmniejsza gorączkę. Praktycznie robi się sam
AdobeStock
Newsy
Kompot z tych owoców skutecznie walczy z infekcjami i zmniejsza gorączkę. Zrobi się praktycznie sam
Dokucza wam uporczywy kaszel i macie gorączkę? Przygotujcie ten prosty kompot. Jest nie tylko smaczny, ale też pomoże wam nawodnić i wzmocnić organizm.

Lubicie jeść świeże, soczyste gruszki? Jeśli kupujecie te owoce, to na pewno wiecie, że mają one krótki okres przydatności do spożycia ze względu na szybkie dojrzewanie. Jest na to jednak pewien sposób.  Co powiecie na zamiennik w postaci suszonych plasterków gruszki? Są one świetną alternatywą, która pomoże wam uzyskać wystarczającą ilość owoców każdego dnia, przy zachowaniu ogromu składników odżywczych, które pomogą wam wzbogacić swoją dietę. Dlaczego warto zacząć jeść suszone gruszki? Właściwości zdrowotne suszonych gruszek Suszone gruszki to gruszki, z których usuwa się niemal całą wodę. Ze względu na niską wagę i wysoką zawartość energetyczną, suszone gruszki w plasterkach są bardzo popularne wśród sportowców. Jedna porcja suszonej gruszki zawiera 63 gramy węglowodanów (lub 21% dziennego zapotrzebowania węglowodanów przy diecie 2000 kalorii). Dlaczego jeszcze warto jeść suszone gruszki? Zawierają cenny błonnik pokarmowy, który zapobiega zaparciom. Jedna porcja suszonych plastrów gruszki dostarcza organizmowi 7 gramów błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy nie tylko obniża poziom cholesterolu i pomaga regulować poziom cukru we krwi, ale może też zapobiegać zaparciom ze względu na działanie przeczyszczające. Zmniejszają ciśnienie krwi i ryzyko udaru mózgu dzięki zawartości potasu. Porcja suszonych plasterków gruszki dostarcza 480 miligramów potasu i tylko 5 miligramów sodu. Dieta bogata w potas i uboga w sód pomaga zapobiegać wysokiemu ciśnieniu krwi i zwiększonemu ryzyku chorób serca i udaru mózgu. Pomagają na kaszel i ból gardła oraz obniżają gorączkę. Gruszka od dawna była stosowana jako skuteczny sposób na walkę z...