Gulasz po węgiersku to sycąca propozycja posiłku na gorąco. Polacy lubią jeść gulasz z kaszą gryczaną czy jęczmienną. Wielu gustuje w połączeniu tego gęstego, mięsnego sosu z samymi ziemniakami. Jeszcze inni chcą poczuć się jak za południowymi granicami Polski i jedzą takie właśnie gulasze z czeskimi knedliczkami czy ziemniaczanymi kluseczkami jak nad Dunajem.

Jak zrobić dobry gulasz po węgiersku?

Bazą sosu jest odpowiednie mięso, najczęściej jest to łopatka wieprzowa, a niekiedy wołowina. Gulasz wzbogacony o paprykę, ziemniaki czy pomidory, zachwyci niejedno podniebienie. Choć z pewnością każdy ma swój ulubiony oraz sprawdzony przepis na gulasz po węgiersku, warto spróbować go w nieco innej wersji.

Przepis na gulasz po węgiersku

Składniki:

  •     700 g łopatki wieprzowej
  •     2 cebule
  •     2 ząbki czosnku
  •     300 g ziemniaków
  •     3 łyżki oleju
  •     1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  •     ⅓ łyżeczki kminku 
  •     2 czerwone papryki
  •     300 g pomidorów lub tyle samo przecieru pomidorowego (ew. koncentrat lub passata)
  •     sól
  •     pieprz

Sposób wykonania:

  1. Przygotowanie gulaszu zacznijcie od pokrojenia mięsa w kostkę. Następnie obierzcie i drobno posiekajcie cebulę oraz czosnek. Ziemniaki również obrane, należy pokroić w większą kostkę.
  2. W garnku o grubszym dnie rozgrzejcie olej. Wrzućcie do niego cebulę i czosnek, a po chwili doprawcie mieloną słodką papryką oraz kminkiem.
  3. Kiedy składniki się dobrze wymieszają, do garnka przełóżcie pokrojoną łopatkę wieprzową. Smażcie ją do zarumienienia.
  4. Wówczas wlejcie do naczynia 600 ml wody, gotujcie całość pod przykryciem przez około 60 minut. Po tym czasie mięso powinno być idealnie miękkie.
  5. Obierzcie pomidory ze skórki, a następnie pokrójcie w kostkę. Paprykę oczyśćcie ze środka i również podzielcie na drobno.
  6. Tak przygotowane warzywa przełóżcie do garnka, gotujcie przez kolejne 20 minut do zgęstnienia sosu. Na koniec doprawcie solą oraz pieprzem.
  7. Przełóżcie na talerze. Gulasz najlepiej smakuje w zestawieniu ze świeżym chlebem, łyżką śmietany lub w zestawie z plackami ziemniaczanymi.

Smacznego!