Ten gulasz po węgiersku zachwyci smakiem każdego. Te dwa składniki wspaniale wpłyną na jego smak
Adobe Stock
Newsy

Gulasz po węgiersku jak z podręcznika. Doprawcie go w ten sposób, a nawet Węgrzy cmokną z zachwytu

Gulasz po węgiersku zachwyci nie tylko smakiem, ale i również rozgrzewającymi właściwościami. Przepisy czasem różnią się od siebie, ale zawsze esencją smaku dania jest sos.

Gulasz po węgiersku to sycąca propozycja posiłku na gorąco. Polacy lubią jeść gulasz z kaszą gryczaną czy jęczmienną. Wielu gustuje w połączeniu tego gęstego, mięsnego sosu z samymi ziemniakami. Jeszcze inni chcą poczuć się jak za południowymi granicami Polski i jedzą takie właśnie gulasze z czeskimi knedliczkami czy ziemniaczanymi kluseczkami jak nad Dunajem.

Jak zrobić dobry gulasz po węgiersku?

Bazą sosu jest odpowiednie mięso, najczęściej jest to łopatka wieprzowa, a niekiedy wołowina. Gulasz wzbogacony o paprykę, ziemniaki czy pomidory, zachwyci niejedno podniebienie. Choć z pewnością każdy ma swój ulubiony oraz sprawdzony przepis na gulasz po węgiersku, warto spróbować go w nieco innej wersji.

Przepis na gulasz po węgiersku

Składniki:

  •     700 g łopatki wieprzowej
  •     2 cebule
  •     2 ząbki czosnku
  •     300 g ziemniaków
  •     3 łyżki oleju
  •     1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  •     ⅓ łyżeczki kminku 
  •     2 czerwone papryki
  •     300 g pomidorów lub tyle samo przecieru pomidorowego (ew. koncentrat lub passata)
  •     sól
  •     pieprz
Zobacz także
Kochacie jednogarnkowe dania? Ten sycący, węgierski gulasz nie ma sobie równych

Przepis na idealnie doprawiony gulasz wołowy z papryką. Madziarzy cmoknęliby z zachwytu

Przepis na gulasz wołowy, dzięki któremu mięso smakuje idealnie, a nie jak guma do żucia. Mocno rozgrzewa

Rozgrzewający gulasz wołowy. Zróbcie tak, a mięso będzie mięciutkie, a nie jak guma do żucia

Sposób wykonania:

  1. Przygotowanie gulaszu zacznijcie od pokrojenia mięsa w kostkę. Następnie obierzcie i drobno posiekajcie cebulę oraz czosnek. Ziemniaki również obrane, należy pokroić w większą kostkę.
  2. W garnku o grubszym dnie rozgrzejcie olej. Wrzućcie do niego cebulę i czosnek, a po chwili doprawcie mieloną słodką papryką oraz kminkiem.
  3. Kiedy składniki się dobrze wymieszają, do garnka przełóżcie pokrojoną łopatkę wieprzową. Smażcie ją do zarumienienia.
  4. Wówczas wlejcie do naczynia 600 ml wody, gotujcie całość pod przykryciem przez około 60 minut. Po tym czasie mięso powinno być idealnie miękkie.
  5. Obierzcie pomidory ze skórki, a następnie pokrójcie w kostkę. Paprykę oczyśćcie ze środka i również podzielcie na drobno.
  6. Tak przygotowane warzywa przełóżcie do garnka, gotujcie przez kolejne 20 minut do zgęstnienia sosu. Na koniec doprawcie solą oraz pieprzem.
  7. Przełóżcie na talerze. Gulasz najlepiej smakuje w zestawieniu ze świeżym chlebem, łyżką śmietany lub w zestawie z plackami ziemniaczanymi.

Smacznego!

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA