gulasz
Gotujmy.pl
Newsy

Ten gulasz po węgiersku zachwyci smakiem każdego. Te dwa składniki wspaniale wpłyną na jego smak

Gulasz po węgiersku zachwyci nie tylko smakiem, ale i również rozgrzewającymi właściwościami. Przepisy czasem różnią się od siebie, ale zawsze esencją smaku dania jest sos.
Aleksandra Żarkiewicz
luty 02, 2021

Gulasz po węgiersku to sycąca propozycja posiłku na gorąco. Idealnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Bez dwóch zdań wpisuje się na listę najpopularniejszych polskich potraw, tuż obok kotleta schabowego, aromatycznej golonki czy idealnie wypieczonych żeberek.

Zobacz także

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Baza to podstawa!

Bazą sosu jest odpowiednie mięso, najczęściej jest to łopatka wieprzowa, a niekiedy wołowina. Gulasz wzbogacony o paprykę, ziemniaki czy pomidory, zachwyci niejedno podniebienie. Choć z pewnością każdy ma swój ulubiony oraz sprawdzony przepis na gulasz po węgiersku, warto spróbować go w nieco innej wersji.

Składniki:

  •     700 g łopatki wieprzowej
  •     2 cebule
  •     2 ząbki czosnku
  •     300 g ziemniaków
  •     3 łyżki oleju
  •     1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  •     ⅓ łyżeczki kminku 
  •     2 czerwone papryki
  •     300 g pomidorów
  •     sól
  •     pieprz

Sposób wykonania:

  1. Przygotowanie gulaszu zacznijcie od pokrojenia mięsa w kostkę. Następnie obierzcie i drobno posiekajcie cebulę oraz czosnek. Ziemniaki również obrane, należy pokroić w większą kostkę.
  2. W garnku o grubszym dnie rozgrzejcie olej. Wrzućcie do niego cebulę i czosnek, a po chwili doprawcie mieloną słodką papryką oraz kminkiem.
  3. Kiedy składniki się dobrze wymieszają, do garnka przełóżcie pokrojoną łopatkę wieprzową. Smażcie ją do zarumienienia.
  4. Wówczas wlejcie do naczynia 600 ml wody, gotujcie całość pod przykryciem przez około 60 minut. Po tym czasie mięso powinno być idealnie miękkie.
  5. Obierzcie pomidory ze skórki, a następnie pokrójcie w kostkę. Paprykę oczyśćcie ze środka i również podzielcie na drobno.
  6. Tak przygotowane warzywa przełóżcie do garnka, gotujcie przez kolejne 20 minut do zgęstnienia sosu. Na koniec doprawcie solą oraz pieprzem.
  7. Przełóżcie na talerze. Gulasz najlepiej smakuje w zestawieniu ze świeżym chlebem, łyżką śmietany lub w zestawie z plackami ziemniaczanymi.

Smacznego!

Komentarze