
Gulasz po węgiersku to sycąca propozycja posiłku na gorąco. Polacy lubią jeść gulasz z kaszą gryczaną czy jęczmienną. Wielu gustuje w połączeniu tego gęstego, mięsnego sosu z samymi ziemniakami. Jeszcze inni chcą poczuć się jak za południowymi granicami Polski i jedzą takie właśnie gulasze z czeskimi knedliczkami czy ziemniaczanymi kluseczkami jak nad Dunajem.
Jak zrobić dobry gulasz po węgiersku?
Bazą sosu jest odpowiednie mięso, najczęściej jest to łopatka wieprzowa, a niekiedy wołowina. Gulasz wzbogacony o paprykę, ziemniaki czy pomidory, zachwyci niejedno podniebienie. Choć z pewnością każdy ma swój ulubiony oraz sprawdzony przepis na gulasz po węgiersku, warto spróbować go w nieco innej wersji.
Przepis na gulasz po węgiersku
Składniki:
- 700 g łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 300 g ziemniaków
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- ⅓ łyżeczki kminku
- 2 czerwone papryki
- 300 g pomidorów lub tyle samo przecieru pomidorowego (ew. koncentrat lub passata)
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Przygotowanie gulaszu zacznijcie od pokrojenia mięsa w kostkę. Następnie obierzcie i drobno posiekajcie cebulę oraz czosnek. Ziemniaki również obrane, należy pokroić w większą kostkę.
- W garnku o grubszym dnie rozgrzejcie olej. Wrzućcie do niego cebulę i czosnek, a po chwili doprawcie mieloną słodką papryką oraz kminkiem.
- Kiedy składniki się dobrze wymieszają, do garnka przełóżcie pokrojoną łopatkę wieprzową. Smażcie ją do zarumienienia.
- Wówczas wlejcie do naczynia 600 ml wody, gotujcie całość pod przykryciem przez około 60 minut. Po tym czasie mięso powinno być idealnie miękkie.
- Obierzcie pomidory ze skórki, a następnie pokrójcie w kostkę. Paprykę oczyśćcie ze środka i również podzielcie na drobno.
- Tak przygotowane warzywa przełóżcie do garnka, gotujcie przez kolejne 20 minut do zgęstnienia sosu. Na koniec doprawcie solą oraz pieprzem.
- Przełóżcie na talerze. Gulasz najlepiej smakuje w zestawieniu ze świeżym chlebem, łyżką śmietany lub w zestawie z plackami ziemniaczanymi.
Smacznego!