przepis na gulasz
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy

Ten gęsty, mięsny gulasz wspaniale was rozgrzeje i nasyci. Idealny na mroźne dni

„Bestia ze Wschodu” stała się rzeczywistością. W najbliższy weekend termometry pokażą nawet -20 st. C. W te mroźne dni pamiętajcie nie tylko o właściwym ubraniu i piciu ciepłych napojów, ale również rozgrzewających posiłkach. Gulasz z naszego przepisu będzie jak znalazł.
Weronika Kępa
styczeń 15, 2021

Mięso wieprzowe, papryka i ostre przyprawy – dzięki nim wasz organizm będzie idealnie przygotowany na dzień spędzony poza domem. Bowiem nawet najcieplejsze spodnie nie rozgrzeją was tak dobrze, jak treściwy obiad. W ten weekend koniecznie skorzystajcie z naszego przepisu na gulasz.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na gulasz

Będziecie potrzebować 

  • 700 gramów wieprzowiny
  • 300 gramów pieczarek
  • Warzyw: 1 papryki, 1 cebuli, 3 ziemniaków
  • 3 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 2 litrów wody
  • Oleju do smażenia 
  • Przypraw i ziół: pieprzu, soli, majeranku, liści laurowych, słodkiej papryki, chili

Przygotowanie

  1. W średniej wielkości garnku umieśćcie wodę wraz z liściem laurowym i zagotujcie.
  2. Mięso umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika, pokrójcie w kostkę i podsmażcie na gorącym oleju. Kiedy się przyrumieni, umieśćcie je w gotującej się wodzie.
  3. Cebulę obierzcie i pokrójcie w pióra. Pieczarki umyjcie i potnijcie na plastry. Paprykę również umyjcie i pokrójcie w kostkę. Tak przygotowane warzywa umieśćcie w garnku z wodą i mięsem.
  4. Do wywaru dodajcie pozostałe przyprawy – pieprz, sól, majeranek, słodką paprykę oraz chili. Całość duście pod pokrywką, na wolnym ogniu, aż do momentu, w którym mięso zmięknie.
  5. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w osolonej wodzie. Tak przygotowane dodajcie do gulaszu wraz z koncentratem pomidorowym. Całość zamieszajcie i gotujcie jeszcze przez 5 minut.

Gotowe!

Źródło: gotujmy

Komentarze