Mięso wieprzowe, papryka i ostre przyprawy – dzięki nim wasz organizm będzie idealnie przygotowany na dzień spędzony poza domem. Bowiem nawet najcieplejsze spodnie nie rozgrzeją was tak dobrze, jak treściwy obiad. W ten weekend koniecznie skorzystajcie z naszego przepisu na gulasz.
Przepis na gulasz
Będziecie potrzebować
- 700 gramów wieprzowiny
- 300 gramów pieczarek
- Warzyw: 1 papryki, 1 cebuli, 3 ziemniaków
- 3 łyżek koncentratu pomidorowego
- 2 litrów wody
- Oleju do smażenia
- Przypraw i ziół: pieprzu, soli, majeranku, liści laurowych, słodkiej papryki, chili
Przygotowanie
- W średniej wielkości garnku umieśćcie wodę wraz z liściem laurowym i zagotujcie.
- Mięso umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika, pokrójcie w kostkę i podsmażcie na gorącym oleju. Kiedy się przyrumieni, umieśćcie je w gotującej się wodzie.
- Cebulę obierzcie i pokrójcie w pióra. Pieczarki umyjcie i potnijcie na plastry. Paprykę również umyjcie i pokrójcie w kostkę. Tak przygotowane warzywa umieśćcie w garnku z wodą i mięsem.
- Do wywaru dodajcie pozostałe przyprawy – pieprz, sól, majeranek, słodką paprykę oraz chili. Całość duście pod pokrywką, na wolnym ogniu, aż do momentu, w którym mięso zmięknie.
- Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w osolonej wodzie. Tak przygotowane dodajcie do gulaszu wraz z koncentratem pomidorowym. Całość zamieszajcie i gotujcie jeszcze przez 5 minut.
Gotowe!
Źródło: gotujmy