
Newsy
Ten genialny trik szefów kuchni odmieni smak zupy pomidorowej. Będziecie zaskoczeni jak bardzo
Zupa pomidorowa to istny klasyk polskiej kuchni. Przyrządzana na bazie esencjonalnego rosołu od lat pieści podniebienia wszystkich łasuchów. Sprawdźcie, jak podbić jej smak.
styczeń 28, 2021
Z ryżem, makaronem lub grzankami – bez względu na to, którą wersję wolicie, zupa pomidorowa z pewnością często gości w waszym jadłospisie. Z reguły przyrządza się ją w poniedziałki. Bowiem pozostały z niedzieli rosół, stanowi niezastąpioną bazę tej tradycyjnej potrawy.
Większość osób przerabia bulion w pomidorówkę przy pomocy koncentratu pomidorowego. Choć sposób działa, nie wydobywa z mikstury wszystkiego co najlepsze. Szefowie kuchni postanowili więc zdradzić swój trik na idealną zupę pomidorową.
Okazuje się, że do jej przygotowania wystarczy użyć passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki. Danie można również wzbogacić o świeże pomidory. Dzięki temu wasz obiad będzie smakował naprawdę wybornie.
Przepis na idealną pomidorówkę
Będziecie potrzebować:
- 2 litrów bulionu
- Warzyw: 1 cebuli, 2 marchewek, kawałka selera
- 1 kartonu passaty pomidorowej
- 2 świeżych pomidorów
- 2 łyżek oliwy
- Śmietany 18 proc.
- Przypraw: soli, pieprzu, czosnku granulowanego, bazylii
Przygotowanie:
- Marchewki i kawałek selera obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane warzywa podsmażcie na rozgrzanej oliwie.
- W dużym garnku podgrzejcie bulion i umieśćcie w nim podsmażone wcześniej warzywa. Całość zamieszajcie i gotujcie na małym ogniu.
- Cebulę obierzcie, posiekajcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na patelni, na której wcześniej smażyły się warzywa (możecie dodać 1 łyżkę oliwy). Po kilku minutach w naczyniu umieśćcie również passatę pomidorową.
- Pomidory umyjcie, pokrójcie drobno i również umieśćcie na patelni. Całość duście jeszcze przez kilkanaście minut, a następnie połączcie z gorącym bulionem. Zupę doprawcie solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz bazylią. Następnie zdejmijcie ją z ognia, lekko wystudźcie i zblendujcie.
- Na koniec do pomidorówki dodajcie śmietanę – odlejcie 2 chochle zupy do dowolnego naczynia i zmieszajcie je ze śmietaną. Tak powstałą miksturę połączcie z resztą potrawy.
Gotowe!