Przepis na domowy majonez
Adobe Stock
Newsy

Ten domowy majonez zrobicie sami w zaledwie 1,5 minuty. Jest o niebo lepszy od kupionego i nie zawiera chemicznych dodatków

Sięganie po sklepowe majonezy niszczy wasze zdrowie. O wiele lepiej będzie, jeśli przyrządzicie ten sos samodzielnie. Całość nie zajmie wam więcej niż 2 minuty.

Większość z was prawdopodobnie nie wyobraża sobie zjedzenia parówek bez majonezu. Z pewnością dodajecie go również do kanapek, hamburgerów, past, a nawet sosów. Jeśli za każdym razem sięgacie po produkt ze sklepu, popełniacie duży błąd. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego sklepowy majonez jest szkodliwy?

Etykiety sklepowych majonezów pozostawiają wiele do życzenia. Oczywiście, to zależy po jaką firmę sięgacie. Jednak większość z nich, szczególnie tych tańszych, zawiera mnóstwo konserwantów i ulepszaczy m.in. skrobię modyfikowaną, gumę guar i ksantanową, sorbinian potasu, benzoesan sodu, przeciwutleniacz czy barwnik E160. To nie brzmi zbyt zdrowo, prawda?

Z czego powinien być wykonany majonez?

Majonez to produkt, który bez problemu przygotujecie samodzielnie w domu. Jego bazę stanowią jajka i olej. Konieczne jest również dodanie do niego musztardy, octu, soli oraz cukru. 

Koniecznie dopilnujcie, by wspomniane składniki były wysokiej jakości. Nie używajcie jajek z chowu klatkowego, lepiej sięgnąć po tak zwane „zerówki”, które są najzdrowsze dla waszego organizmu. Podobnie jeśli chodzi o olej. Doczytajcie czy na pewno nie jest rafinowany.

Przepis na domowy majonez

Przyrządzenie domowego majonezu jest dziecinnie proste i zajmuje tylko 1,5 minuty! To niesamowite, że w tak krótkim czasie może powstać coś tak pysznego. 

Będziecie potrzebować:

  • 500 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczki musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżki octu spirytusowego
  • ½ łyżeczki cukru
  • 50 ml mleka
  • 2 jajek (najlepiej „zerówek”)
  • Szczypty soli oraz pieprzu

Wszystkie składniki, oprócz mleka, powinny mieć temperaturę pokojową.

Przygotowanie:

  1. W wysokim naczyniu (możecie użyć kielicha od blendera) umieśćcie jajka, olej, musztardę, sól, cukier oraz ocet.
  2. Całość blendujcie, poruszając urządzeniem w górę i w dół, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej, gęstej masy. 
  3. Na końcu dodajcie zimne mleko i dokładnie wymieszajcie.
  4. Tak przygotowany majonez przechowujcie w lodówce.

Smacznego!

majonez przepis
ONS, AdobeStock
Newsy
Przepis na domowy majonez z przepisu Magdy Gessler. Jest gotowy w 10 minut
Smaczny majonez jest podstawą wielu dań w polskiej kuchni. Najlepiej zrobić go samodzielnie – z przepisu Magdy Gessler!

W święta i nie tylko dobry majonez jest w kuchni niezbędny! Wyczarujecie z niego smakowitą sałatkę jarzynową, nadziewane jajka, pastę rybną i wiele innych! Tak jak w przypadku większości produktów, najlepszy jest oczywiście majonez robiony samodzielnie. Domowa wersja jest znacznie smaczniejsza od tej kupowanej w sklepie, a ponadto o wiele zdrowsza. Dziś podajemy wam przepis na domowy majonez autorstwa Magdy Gessler! Przepis na domowy majonez od Magdy Gessler Do przygotowania smacznego, domowego majonezu bez sztucznych dodatków potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 2 jajka rozmiar L Rosyjska musztarda Olej rzepakowy Ocet spirytusowy Cukier Mleko Sól Pieprz Oraz blender ręczny i wysokie naczynie. Przygotowanie: Do wysokiego naczynia wbijcie dwa całe jajka. Następnie wlejcie pół litra oleju rzepakowego i dodajcie przyprawy: jedną łyżkę musztardy, 4 łyżki octu oraz sól. Czas na blendowanie! Wyłączony blender włóżcie do naczynia tak, by końcówka urządzenia dotknęła dna. Ustawcie najwyższe obroty i zacznijcie miksować. Nie wyciągajcie blendera ani nim nie poruszajcie! Nie odrywając go od dna naczynia miksujcie przez 3 minuty. Kiedy zauważycie, że składniki zaczynają się łączyć w majonez, czyli płyną ku górze naczynia, to powoli podnieście blender do połowy i delikatnie opuśćcie znów w dół. Powtarzajcie ten ruch tak długo, aż wyrobi się majonez. Gdy już składniki będą połączone i majonez będzie prawie gotowy, powoli wlejcie do naczynia 2-3 łyżki zimnego mleka i podobnie jak wcześniej poruszajcie powoli blenderem w kierunku góra-dół. Ten zabieg sprawi, że majonez się zahartuje! I gotowe! Tak przygotowany domowy majonez będzie niezwykle puszysty i gęsty. Idealnie nada się do wielkanocnych potraw...

Majonez
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy
Jak zrobić przepyszny, domowy majonez? Wystarczą 4 proste składniki i gotowe
Majonez w polskiej kuchni zajmuje szczególne miejsce. Trudno bez niego wyobrazić sobie święta, robienie przekąsek i dekorowanie niektórych sałatek.

Może go porównać do gęstej emulsji, wytwarzanej z oleju, żółtek i przypraw. Jego zastosowanie nie ma właściwie końca. Majonez to element wielu kulinarnych przepraw i składnik nie mniejszej ilości przepisów. Majonez nadaje się do warzyw, mięs, śledzi, a przede wszystkim do jajek. Historia majonezu Przed XX wiekiem był wyrabiany ręcznie. Na samym początku wieku przeszedł do produkcji przemysłowej, dzięki której można go było przechowywać znacznie dłużej. Pierwszorzędnym składnikiem klasycznego majonezu jest oliwa z dodatkiem surowego żółtka, jako składnika emulgującego. Tę podstawową bazę przyprawia się kolejno octem winnym lub cytryną, solą i białym pieprzem. Skład majonezu Współcześnie wyróżnia się różne warianty majonezu, w praktyce kuchennej, jak i w produkcji przemysłowej. W sieci dań z użyciem majonezu możecie znaleźć tysiące! W kupnym majonezie oliwa bywa zastępowana zwykle innymi olejami roślinnymi. Zamiast surowego żółtka stosuje się czasem żółtka gotowane lub całe surowe jajka, a w produkcji przemysłowej na wielką skalę mogą to być jajka w proszku. Nie powinno was wcale zdziwić, jeśli w składzie majonezu znajdziecie musztardę jako dodatek smakowy. Zaostrza ona jego smak, ale niektórzy znawcy kuchni w zdecydowany sposób krytykują to rozwiązanie. W majonezie nie najlepszej jakości znajdziecie też cukier, stabilizatory, konserwanty, barwniki i aromaty  syntetyczne. Najlepiej dokładnie czytać etykiety lub zrobić go samodzielnie w domu. Niezastąpiony majonez w kuchni polskiej W dawniejszej kuchni polskiej majonezem nazywało się też potrawę z raków lub mięsa podawaną na zimno. Była serwowana jako przekąska na półmiskach. Danie wydawało się o tyle wykwintne, że częstowano nim gości...

Dodajecie do sałatki jarzynowej majonezu? Robicie błąd. Trik babci go rozwiąże
Gotujmy.pl
Newsy
Dodajecie do sałatki jarzynowej majonezu? Robicie błąd. Trik babci go rozwiąże
Sałatka jarzynowa to jedno z najbardziej popularnych dań w Polsce. Spożywana cały rok, najlepiej smakuje w święta.

Pichcenie na święta wymaga czasu i zachodu. Wymaga również znajomości przepisów. Niektóre sprawdzą się na świątecznym stole wręcz doskonale. Pamiętacie jeszcze babcine triki? Potrawy na świątecznym stole Święta pozwalają na pochwalenie się umiejętnościami kulinarnymi. Jeśli lubcie długie godziny przy kuchennym blacie, na pewno wiecie jak przygotować żurek, sernik czy makowca. Do potraw świątecznych pasują także przekąski. Jedną ze smaczniejszych jest lubiana przez Polaków sałatka jarzynowa. Nazywa się ją również sałatką warzywną albo majonezową. Zresztą nie bez przyczyny, właśnie majonez stanowi jej główny składnik. Robi się ją głównie na świąteczne okazje z gotowanych warzyw: marchwi, pietruszki, selera, ziemniaków z dodatkiem gotowanych na twardo jajek. Składnikami, które w jarzynowej muszą się znaleźć jest też zielony groszek i ogórki kiszone, musztarda i przyprawy. Jesteśmy przekonani, że spożywacie ją przez cały rok, choć najczęściej na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Sekret doskonałego smaku jarzynowej Nasze babcie zawsze wiedzą lepiej. W kulinariach trudno im dorównać, choć niektóre ich rady mogą uratować nasze nie tylko wigilijne potrawy. Jednym z sekretów sałatki jarzynowej jest dodanie do niej majonezu własnej produkcji. Sklepowy zawiera sztuczne konserwanty. Ten zrobiony w domu zaskoczy was intensywnością i doskonałym smakiem! Sałatka jarzynowa będzie mieć zdecydowanie lepszy smak. Bardzo dobrym sposobem jest również wymieszanie majonezu z jogurtem naturalnym. Wówczas zjemy go mniej i nasza sałatka będzie mniej kaloryczna.   Składniki na domowy majonez: 1 żółtko jaja 1 łyżeczka musztardy 1 szklanka oleju rzepakowego 1 łyżka octu jabłkowego...

Jaki jest ulubiony majonez Roberta Makłowicza? Na święta używa tylko tego
ONS/AdobeStock
Newsy
Jaki jest ulubiony majonez Roberta Makłowicza? Na święta używa tylko tego
Znany krytyk kulinarny Robert Makłowicz zdradził, jaki jest jego ulubiony majonez. Zgadniecie?

Dodajemy go do sałatek, przekąsek i kanapek. Majonez to jeden z ulubionych dodatków do potraw. To nieodłączny element sałatki jarzynowej oraz dodatek do wędzonych wędlin oraz ugotowanych na twardo jajek. W sklepach mamy do wyboru wiele rodzajów majonezu. Jaki jest ulubiony majonez Roberta Makłowicza? Ulubiony majonez Roberta Makłowicza Robert Makłowicz to niekwestionowany autorytet w kwestii gotowania. Na kulinariach i smakach zna się, jak mało kto. Z okazji zbliżających się wielkimi krokami świąt, dziennikarze portalu Onet Podróże zapytali Makłowicza, jaki jest jego ulubiony majonez. Odpowiedź może was zaskoczyć. Makłowicz nie wymienił żadnej z popularnych marek majonezu. Krytyk kulinarny bez wahania przyznał, że najlepszy majonez to majonez samodzielnie przygotowywany w domu. Taki majonez nie tylko ma najlepszy skład i smak, ale też bardzo szybko się go robi: - Zrobienie majonezu to tylko 10 min. roboty! - mówi. Makłowicz tłumaczy, że do zrobienia takiego majonezu wystarczą żółtka, odrobina musztardy, dobrej jakości olej roślinny oraz trochę czosnku (jeśli oczywiście go lubimy). Wszystkie te składniki trzeba ze sobą połączyć i powoli utrzeć i majonez gotowy. Makłowicz przyznał, że bardzo też lubi majonez wegański. Jeżeli krytyk zachęcił was do zrobienia domowego majonezu, podajemy wam przepis na smaczny, domowy majonez z pieczonymi warzywami. Gwarantujemy, że zachwyci was swoim smakiem. Przepis na majonez pieczonymi warzywami Do przygotowania domowego majonezu z pieczonymi warzywami, potrzebujecie tylko kilku prostych składników. Składniki na majonez:  1 żółtko 250 ml oleju 1/2 łyżeczki musztardy 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól Składniki dodatkowe:  pietruszka 2 papryki 1 ząbek czosnku olej Przygotowanie:...