Przepis na domowy majonez
Adobe Stock
Newsy

Ten domowy majonez zrobicie sami w zaledwie 1,5 minuty. Jest o niebo lepszy od kupionego i nie zawiera chemicznych dodatków

Sięganie po sklepowe majonezy niszczy wasze zdrowie. O wiele lepiej będzie, jeśli przyrządzicie ten sos samodzielnie. Całość nie zajmie wam więcej niż 2 minuty.

Większość z was prawdopodobnie nie wyobraża sobie zjedzenia parówek bez majonezu. Z pewnością dodajecie go również do kanapek, hamburgerów, past, a nawet sosów. Jeśli za każdym razem sięgacie po produkt ze sklepu, popełniacie duży błąd. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego sklepowy majonez jest szkodliwy?

Etykiety sklepowych majonezów pozostawiają wiele do życzenia. Oczywiście, to zależy po jaką firmę sięgacie. Jednak większość z nich, szczególnie tych tańszych, zawiera mnóstwo konserwantów i ulepszaczy m.in. skrobię modyfikowaną, gumę guar i ksantanową, sorbinian potasu, benzoesan sodu, przeciwutleniacz czy barwnik E160. To nie brzmi zbyt zdrowo, prawda?

Z czego powinien być wykonany majonez?

Majonez to produkt, który bez problemu przygotujecie samodzielnie w domu. Jego bazę stanowią jajka i olej. Konieczne jest również dodanie do niego musztardy, octu, soli oraz cukru. 

Koniecznie dopilnujcie, by wspomniane składniki były wysokiej jakości. Nie używajcie jajek z chowu klatkowego, lepiej sięgnąć po tak zwane „zerówki”, które są najzdrowsze dla waszego organizmu. Podobnie jeśli chodzi o olej. Doczytajcie czy na pewno nie jest rafinowany.

Przepis na domowy majonez

Przyrządzenie domowego majonezu jest dziecinnie proste i zajmuje tylko 1,5 minuty! To niesamowite, że w tak krótkim czasie może powstać coś tak pysznego. 

Będziecie potrzebować:

  • 500 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczki musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżki octu spirytusowego
  • ½ łyżeczki cukru
  • 50 ml mleka
  • 2 jajek (najlepiej „zerówek”)
  • Szczypty soli oraz pieprzu

Wszystkie składniki, oprócz mleka, powinny mieć temperaturę pokojową.

Przygotowanie:

  1. W wysokim naczyniu (możecie użyć kielicha od blendera) umieśćcie jajka, olej, musztardę, sól, cukier oraz ocet.
  2. Całość blendujcie, poruszając urządzeniem w górę i w dół, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej, gęstej masy. 
  3. Na końcu dodajcie zimne mleko i dokładnie wymieszajcie.
  4. Tak przygotowany majonez przechowujcie w lodówce.

Smacznego!

majonez przepis
ONS, AdobeStock
Newsy
Przepis na domowy majonez z przepisu Magdy Gessler. Jest gotowy w 10 minut
Smaczny majonez jest podstawą wielu dań w polskiej kuchni. Najlepiej zrobić go samodzielnie – z przepisu Magdy Gessler!

W święta i nie tylko dobry majonez jest w kuchni niezbędny! Wyczarujecie z niego smakowitą sałatkę jarzynową, nadziewane jajka, pastę rybną i wiele innych! Tak jak w przypadku większości produktów, najlepszy jest oczywiście majonez robiony samodzielnie. Domowa wersja jest znacznie smaczniejsza od tej kupowanej w sklepie, a ponadto o wiele zdrowsza. Dziś podajemy wam przepis na domowy majonez autorstwa Magdy Gessler! Przepis na domowy majonez od Magdy Gessler Do przygotowania smacznego, domowego majonezu bez sztucznych dodatków potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 2 jajka rozmiar L Rosyjska musztarda Olej rzepakowy Ocet spirytusowy Cukier Mleko Sól Pieprz Oraz blender ręczny i wysokie naczynie. Przygotowanie: Do wysokiego naczynia wbijcie dwa całe jajka. Następnie wlejcie pół litra oleju rzepakowego i dodajcie przyprawy: jedną łyżkę musztardy, 4 łyżki octu oraz sól. Czas na blendowanie! Wyłączony blender włóżcie do naczynia tak, by końcówka urządzenia dotknęła dna. Ustawcie najwyższe obroty i zacznijcie miksować. Nie wyciągajcie blendera ani nim nie poruszajcie! Nie odrywając go od dna naczynia miksujcie przez 3 minuty. Kiedy zauważycie, że składniki zaczynają się łączyć w majonez, czyli płyną ku górze naczynia, to powoli podnieście blender do połowy i delikatnie opuśćcie znów w dół. Powtarzajcie ten ruch tak długo, aż wyrobi się majonez. Gdy już składniki będą połączone i majonez będzie prawie gotowy, powoli wlejcie do naczynia 2-3 łyżki zimnego mleka i podobnie jak wcześniej poruszajcie powoli blenderem w kierunku góra-dół. Ten zabieg sprawi, że majonez się zahartuje! I gotowe! Tak przygotowany domowy majonez będzie niezwykle puszysty i gęsty. Idealnie nada się do wielkanocnych potraw...

Majonez
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy
Jak zrobić przepyszny, domowy majonez? Wystarczą 4 proste składniki i gotowe
Majonez w polskiej kuchni zajmuje szczególne miejsce. Trudno bez niego wyobrazić sobie święta, robienie przekąsek i dekorowanie niektórych sałatek.

Może go porównać do gęstej emulsji, wytwarzanej z oleju, żółtek i przypraw. Jego zastosowanie nie ma właściwie końca. Majonez to element wielu kulinarnych przepraw i składnik nie mniejszej ilości przepisów. Majonez nadaje się do warzyw, mięs, śledzi, a przede wszystkim do jajek. Historia majonezu Przed XX wiekiem był wyrabiany ręcznie. Na samym początku wieku przeszedł do produkcji przemysłowej, dzięki której można go było przechowywać znacznie dłużej. Pierwszorzędnym składnikiem klasycznego majonezu jest oliwa z dodatkiem surowego żółtka, jako składnika emulgującego. Tę podstawową bazę przyprawia się kolejno octem winnym lub cytryną, solą i białym pieprzem. Skład majonezu Współcześnie wyróżnia się różne warianty majonezu, w praktyce kuchennej, jak i w produkcji przemysłowej. W sieci dań z użyciem majonezu możecie znaleźć tysiące! W kupnym majonezie oliwa bywa zastępowana zwykle innymi olejami roślinnymi. Zamiast surowego żółtka stosuje się czasem żółtka gotowane lub całe surowe jajka, a w produkcji przemysłowej na wielką skalę mogą to być jajka w proszku. Nie powinno was wcale zdziwić, jeśli w składzie majonezu znajdziecie musztardę jako dodatek smakowy. Zaostrza ona jego smak, ale niektórzy znawcy kuchni w zdecydowany sposób krytykują to rozwiązanie. W majonezie nie najlepszej jakości znajdziecie też cukier, stabilizatory, konserwanty, barwniki i aromaty  syntetyczne. Najlepiej dokładnie czytać etykiety lub zrobić go samodzielnie w domu. Niezastąpiony majonez w kuchni polskiej W dawniejszej kuchni polskiej majonezem nazywało się też potrawę z raków lub mięsa podawaną na zimno. Była serwowana jako przekąska na półmiskach. Danie wydawało się o tyle wykwintne, że częstowano nim gości...

Dodajecie do sałatki jarzynowej majonezu? Robicie błąd. Trik babci go rozwiąże
Gotujmy.pl
Newsy
Dodajecie do sałatki jarzynowej majonezu? Robicie błąd. Trik babci go rozwiąże
Sałatka jarzynowa to jedno z najbardziej popularnych dań w Polsce. Spożywana cały rok, najlepiej smakuje w święta.

Pichcenie na święta wymaga czasu i zachodu. Wymaga również znajomości przepisów. Niektóre sprawdzą się na świątecznym stole wręcz doskonale. Pamiętacie jeszcze babcine triki? Potrawy na świątecznym stole Święta pozwalają na pochwalenie się umiejętnościami kulinarnymi. Jeśli lubcie długie godziny przy kuchennym blacie, na pewno wiecie jak przygotować żurek, sernik czy makowca. Do potraw świątecznych pasują także przekąski. Jedną ze smaczniejszych jest lubiana przez Polaków sałatka jarzynowa. Nazywa się ją również sałatką warzywną albo majonezową. Zresztą nie bez przyczyny, właśnie majonez stanowi jej główny składnik. Robi się ją głównie na świąteczne okazje z gotowanych warzyw: marchwi, pietruszki, selera, ziemniaków z dodatkiem gotowanych na twardo jajek. Składnikami, które w jarzynowej muszą się znaleźć jest też zielony groszek i ogórki kiszone, musztarda i przyprawy. Jesteśmy przekonani, że spożywacie ją przez cały rok, choć najczęściej na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Sekret doskonałego smaku jarzynowej Nasze babcie zawsze wiedzą lepiej. W kulinariach trudno im dorównać, choć niektóre ich rady mogą uratować nasze nie tylko wigilijne potrawy. Jednym z sekretów sałatki jarzynowej jest dodanie do niej majonezu własnej produkcji. Sklepowy zawiera sztuczne konserwanty. Ten zrobiony w domu zaskoczy was intensywnością i doskonałym smakiem! Sałatka jarzynowa będzie mieć zdecydowanie lepszy smak. Bardzo dobrym sposobem jest również wymieszanie majonezu z jogurtem naturalnym. Wówczas zjemy go mniej i nasza sałatka będzie mniej kaloryczna.   Składniki na domowy majonez: 1 żółtko jaja 1 łyżeczka musztardy 1 szklanka oleju rzepakowego 1 łyżka octu jabłkowego...

Producent majonezu kieleckiego zdecydował o losach musztardy rosyjskiej. Wszystko przez wojnę
wspspolem.com.pl, Facebook
Newsy
Producent Majonezu Kieleckiego zdecydował o losach swojej musztardy rosyjskiej. Wszystko przez wojnę
Po ataku Rosji na Ukrainę wiele firm wycofuje z rosyjskiego rynku swoje produkty. Pewna polska firma z Kielc, przychyliła się z kolei do próśb klientów i od 1 kwietnia przestanie produkować musztardę rosyjską.

WSP „Społem" to firma z ponad 100-letnią historią. Jej kultowy produkt zna chyba każdy. To słynny Majonez Kielecki, jajeczny sos, który nie ma sobie równych. Firma produkuje także musztardy np. czeską. Właśnie poinformowała klientów, że nie będzie już wytwarzać popularnej musztardy rosyjskiej. O co tutaj chodzi? Fanów smaku musztardy rosyjskiej chcielibyśmy jednak uspokoić. Nowy produkt w asortymencie WSP „Społem” Producent majonezu kieleckiego, poinformował klientów na swoim Facebooku, że od 1 kwietnia nie będzie już produkował musztardy rosyjskiej. Ten krok podyktowany jest sugestiami klientów: - Przychylając się do sugestii konsumentów podjęto decyzję, aby od tego momentu nosiła ona określenie „ostra”. Jej licznych sympatyków pragniemy przy tym zapewnić, że sam produkt pozostanie niezmieniony. WSP „Społem” zapewnia klientów, że w produkcie zmieni się jedynie nazwa. Inne jej walory, tj. smak, a także naturalne składniki użyte do wytworzenia musztardy, nie ulegną zmianie. Tak wytwórca uzasadnia nową nazwę, którą dostanie ostry sos: - Nowa nazwa w sposób bezpośredni nawiązuje do charakteru produktu – to doskonale dopasowany i uzupełniający się duet intensywnego aromatu ziół i zdecydowanego smaku grubo mielonej czarnej gorczycy. Podobnie jak inne Musztardy Kielecka, także i „ostra” jest przygotowywana wyłącznie na bazie naturalnych składników – wody, octu spirytusowego, gorczycy, cukru, soli i przypraw. Jej intensywność i pikantność zadowoli nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia smakoszy. Doskonale podkreśli smak zarówno pieczonych mięs, jak i sałatek. Sprawdzi się także jako dodatek do grillowanych dań i serów pleśniowych - czytamy w oświadczeniu firmy. W...