Większość z was prawdopodobnie nie wyobraża sobie zjedzenia parówek bez majonezu. Z pewnością dodajecie go również do kanapek, hamburgerów, past, a nawet sosów. Jeśli za każdym razem sięgacie po produkt ze sklepu, popełniacie duży błąd. 

Dlaczego sklepowy majonez jest szkodliwy?

Etykiety sklepowych majonezów pozostawiają wiele do życzenia. Oczywiście, to zależy po jaką firmę sięgacie. Jednak większość z nich, szczególnie tych tańszych, zawiera mnóstwo konserwantów i ulepszaczy m.in. skrobię modyfikowaną, gumę guar i ksantanową, sorbinian potasu, benzoesan sodu, przeciwutleniacz czy barwnik E160. To nie brzmi zbyt zdrowo, prawda?

Z czego powinien być wykonany majonez?

Majonez to produkt, który bez problemu przygotujecie samodzielnie w domu. Jego bazę stanowią jajka i olej. Konieczne jest również dodanie do niego musztardy, octu, soli oraz cukru. 

Koniecznie dopilnujcie, by wspomniane składniki były wysokiej jakości. Nie używajcie jajek z chowu klatkowego, lepiej sięgnąć po tak zwane „zerówki”, które są najzdrowsze dla waszego organizmu. Podobnie jeśli chodzi o olej. Doczytajcie czy na pewno nie jest rafinowany.

Zobacz także:

Przepis na domowy majonez

Przyrządzenie domowego majonezu jest dziecinnie proste i zajmuje tylko 1,5 minuty! To niesamowite, że w tak krótkim czasie może powstać coś tak pysznego. 

Będziecie potrzebować:

  • 500 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczki musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżki octu spirytusowego
  • ½ łyżeczki cukru
  • 50 ml mleka
  • 2 jajek (najlepiej „zerówek”)
  • Szczypty soli oraz pieprzu

Wszystkie składniki, oprócz mleka, powinny mieć temperaturę pokojową.

Przygotowanie:

  1. W wysokim naczyniu (możecie użyć kielicha od blendera) umieśćcie jajka, olej, musztardę, sól, cukier oraz ocet.
  2. Całość blendujcie, poruszając urządzeniem w górę i w dół, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej, gęstej masy. 
  3. Na końcu dodajcie zimne mleko i dokładnie wymieszajcie.
  4. Tak przygotowany majonez przechowujcie w lodówce.

Smacznego!