
Gdy w ogródkach dojrzewają maliny, porzeczki, borówki i inne, sezonowe owoce, oznacza to tylko jedno - czas na przetwory. W końcu (o ile macie więcej niż jeden mały krzaczek), jedzenie tych owoców prędzej czy później się nudzi.
Szybko się niestety psują, dlatego należy je prędko zebrać i wykorzystać do zrobienia przetworów, na przykład soków, dżemów czy konfitury. Będą w sam raz na zimę - do ciast, naleśników albo do herbaty. Ale owoce można też zużywać na bieżąco do pieczenia różnych słodkości. I to nie tylko placka czy serników.
Co można zrobić z owoców i płatków owsianych?
Płatki owsiane kojarzą się raczej z owsianką, jednym z bardziej popularnych śniadań. Jak najbardziej można dodać wtedy do płatków nie tylko owoce, ale też np. jogurt, by otrzymać zbilansowany i sycący posiłek, w sam raz na rozpoczęcie dnia. My jednak proponujemy wam coś dobrego nie na śniadanie, tylko na deser.
Płatki doskonale sprawdzają się bowiem w roli chrupiącej kruszonki. Potrzebujecie sezonowych, najlepiej drobnych owoców - dobrze sprawdzą się borówki, jagody, maliny, porzeczki czy agrest. Mogą to być też np. nektarynki, tylko trzeba je drobno pokroić.
Należy włożyć je do naczynia żaroodpornego i zapiec pod kruszonką z płatków. Do tego jeszcze gałka ulubionych lodów, a dla łasuchów bita śmietana, polewa i błyskawiczny deser gotowy. Zapiszcie sobie poniższy przepis i zróbcie go sami.
Przepis na szybki deser z płatków owsianych i owoców
Składniki:
-
1 szklanka płatków owsianych
-
250 g sezonowych owoców
-
1 łyżka miodu
-
2 łyżki masła
-
szczypta soli
Przygotowanie:
-
Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
-
Dokładnie oczyśćcie i umyjcie owoce.
-
W misce wymieszajcie płatki owsiane z miodem, masłem oraz solą.
-
Ułóżcie owoce na dnie naczynia żaroodpornego. Z wierzchu wyłóżcie owsianą kruszonkę.
-
Włóżcie naczynie do piekarnika i pieczcie przez 20 minut.
I gotowe! Deser będzie jeszcze lepszy, gdy podacie gorące owoce pod kruszonką z gałką lodów śmietankowych lub waniliowych i polewą czekoladową. Smacznego!