Ten deser robię w 2 min. Wystarczy szklanka płatków, 2 łyżki masła i owoce
Getty Images
Newsy

Ten deser robię w 2 min. Wystarczy szklanka płatków, 2 łyżki masła i owoce

Mamy pełnię lata, a w ogródkach słodkie owoce dojrzewają, aż miło. Zerwijcie je i zróbcie z nich pyszny i błyskawiczny deser. 2 minuty pracy, od razu do piekarnika i już po chwili ciepła, słodka i chrupiąca przekąska gotowa. Sprawdźcie, jak ją przygotować.

Gdy w ogródkach dojrzewają maliny, porzeczki, borówki i inne, sezonowe owoce, oznacza to tylko jedno - czas na przetwory. W końcu (o ile macie więcej niż jeden mały krzaczek), jedzenie tych owoców prędzej czy później się nudzi.

Szybko się niestety psują, dlatego należy je prędko zebrać i wykorzystać do zrobienia przetworów, na przykład soków, dżemów czy konfitury. Będą w sam raz na zimę - do ciast, naleśników albo do herbaty. Ale owoce można też zużywać na bieżąco do pieczenia różnych słodkości. I to nie tylko placka czy serników. 

Co można zrobić z owoców i płatków owsianych?

Płatki owsiane kojarzą się raczej z owsianką, jednym z bardziej popularnych śniadań. Jak najbardziej można dodać wtedy do płatków nie tylko owoce, ale też np. jogurt, by otrzymać zbilansowany i sycący posiłek, w sam raz na rozpoczęcie dnia. My jednak proponujemy wam coś dobrego nie na śniadanie, tylko na deser.

Płatki doskonale sprawdzają się bowiem w roli chrupiącej kruszonki. Potrzebujecie sezonowych, najlepiej drobnych owoców - dobrze sprawdzą się borówki, jagody, maliny, porzeczki czy agrest. Mogą to być też np. nektarynki, tylko trzeba je drobno pokroić.

Należy włożyć je do naczynia żaroodpornego i zapiec pod kruszonką z płatków. Do tego jeszcze gałka ulubionych lodów, a dla łasuchów bita śmietana, polewa i błyskawiczny deser gotowy. Zapiszcie sobie poniższy przepis i zróbcie go sami. 

Zobacz także
Jagodzianki z przepisu babci do zrobienia w 15 minut. Naładowane owocami po same brzegi

Jagodzianki z przepisu babci do zrobienia w 15 minut. Naładowane owocami po same brzegi

Biorę jogurt i cytrynę i piekę najlepsze cytrynowe ciasto. Zawsze wychodzi mi puchaty wypiek

Biorę jogurt i cytrynę i piekę najlepsze cytrynowe ciasto. Zawsze wychodzi mi puchaty wypiek

Przepis na szybki deser z płatków owsianych i owoców

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych

  • 250 g sezonowych owoców 

  • 1 łyżka miodu

  • 2 łyżki masła

  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni Celsjusza. 

  2. Dokładnie oczyśćcie i umyjcie owoce. 

  3. W misce wymieszajcie płatki owsiane z miodem, masłem oraz solą. 

  4. Ułóżcie owoce na dnie naczynia żaroodpornego. Z wierzchu wyłóżcie owsianą kruszonkę.

  5. Włóżcie naczynie do piekarnika i pieczcie przez 20 minut. 

I gotowe! Deser będzie jeszcze lepszy, gdy podacie gorące owoce pod kruszonką z gałką lodów śmietankowych lub waniliowych i polewą czekoladową. Smacznego!